Οι ΗΠΑ φεύγουν, η Γαλλία έρχεται… η Ουκρανία τελειώνει – Τα Abrams διαλύονται, τα Challenger κόλλησαν στην λάσπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, επιμένει για αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ – Scott Ritter (Πρώην CIA): Ο Macron στην τελευταία θητεία ως Πρόεδρος προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Ρωσία – Είναι ηλίθιος
Έχοντας την πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων σε ένα μέτωπο 1.200 χιλιομέτρων οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται για την μεγάλη αντεπίθεση που θα ξεκινήσει τον Μάιο 2024.
Εν τω μεταξύ είναι ξεκάθαρο ο Trump εάν εκλεγεί θα διακόψει την χρηματοδότηση στην Ουκρανία… και θα την σύρει σε διαπραγματεύσεις με την Ρωσία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Macron θα επισκεφθεί την Ουκρανία αλλά η Γαλλία είναι τόσο μικρή μπροστά την Ρωσία που δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια των αμερικανών.
Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ βρίσκονται στην Ουκρανία, το αποκάλυψαν οι Πολωνοί αλλά η αλήθεια είναι ότι οι Ρώσοι το υποστηρίζουν από τις αρχές του 2023…
Με στρατιωτικούς όρους τα Abrams απλά διαλύονται έχουν καταστραφεί 4 μέσα σε 2 εβδομάδες, όσα δεν καταστράφηκαν ποτέ στις προηγούμενες 10ετίες.
Τα βρετανικά Challenger που παρουσιάζονται ως θεϊκά… κόλλησαν στην λάσπη και χρειάστηκε να βρουν άλλο Challenger για να το ξεκολλήσει…
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να χτυπούν με βόμβες ολίσθησης τους Ουκρανούς που τις θεωρούν κόλαση στην Γη…
Οι ρώσοι μεταξύ άλλων περιοχών ξαναχτύπησαν την Οδησσό..

AFP: Ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, επιμένει για αποστολή στρατιωτών του ΝΑΤΟ

Ο Γάλλος πρόεδρος Macron θα επισκεφθεί την Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Νωρίτερα, ο Zelensky, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ηγέτη, είπε ότι ο Macron, ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει την αποστολή στρατευμάτων από τις δυτικές χώρες για να βοηθήσουν το Κίεβο , θα επισκεφθεί σύντομα την Ουκρανία.
«(Οι αρχηγοί κρατών) συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή, ιδίως όσον αφορά την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας στην Ουκρανία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε το AFP.
Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Zelensky, ο Macron επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή του να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός «συνασπισμού βαθιάς κρούσης», καθώς και να υποστηρίξει την πρωτοβουλία για πυρομαχικά της Τσεχίας.
Νωρίτερα, ο Macron είπε ότι η ΕΕ συμφώνησε να δημιουργήσει έναν «ένατο συνασπισμό για βαθιά χτυπήματα» – προμηθεύοντας την Ουκρανία με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Macron είπε ότι η Γαλλία θα έκανε τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Macron, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση.
Σχολιάζοντας τα λόγια του Γάλλου Προέδρου, το Κρεμλίνο είπε ότι μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.

RIA Novosti: Δυσαρεστημένοι Ουκρανοί στρατιωτικοί και διοικητές καλούν σε… ανατροπή Zelensky

Ακόμα και το σενάριο της ανατροπής του προέδρου της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky συζητούν διοικητές και μαχητές των επίλεκτων μονάδων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καθώς εμφανίζονται ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι με τις αλλαγές που έγιναν στην κορυφή της στρατιωτικής ηγεσίας με την απομάκρυνση του Valery Zaluzhny.
Αυτό υποστηρίζει ο εκπρόσωπος των ρωσικών δυνάμεων ασφαλείας μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Οι ειδικοί μας έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε μια «πηγή», στην οποία επικοινωνούν εκπρόσωποι διαφόρων ελίτ μονάδων του εχθρού, όπως πεζοναύτες, ειδικές δυνάμεις, πληροφορίες, ειδικές δυνάμεις της SBU και διάφορα εθνικιστικά τάγματα.
Πρόκειται για στρατιωτικούς υψηλής ειδίκευσης που είναι σαφώς δυσαρεστημένοι με την αλλαγή της στρατιωτικής διοίκησης.
Συζητούν σοβαρά για την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και της διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Όπως είπε, Ρώσοι ειδικοί έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα κλειστό κανάλι, στο Telegram που ονομάζεται «ParaBelum», και το οποίο αποτελείται από μαχητές από τις επίλεκτες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Το RIA Novosti μεταδίδει πως βάσει του υλικού που έχει στη διάθεση του, ο ουκρανικός στρατός διατυπώνει τη δυσαρέσκειά του για τις ενέργειες του Zelensky και του νέου αρχιστράτηγου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Alexander Syrsky, ο οποίος διορίστηκε από αυτόν πριν από ένα μήνα αντί του Valery Zaluzhny.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως ο διοικητής της ομάδας αναγνώρισης της 80ης ξεχωριστής ταξιαρχίας αεροπορικής επίθεσης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Maxim Shevtsov, με το διακριτικό «Winter», καλεί τα μέλη του «ParaBelum» να ανατρέψουν τον Zelensky.
«Αν ο κόσμος δεν υπερασπιστεί το Zaluzhny, αν ο στρατός δεν υπερασπιστεί τον Zaluzhny, τότε αυτός ο αρουραίος ο Zelensky, θα τορπιλίσει τους πάντες…
Ας γκρεμίσουμε αυτόν τον πράσινο αρουραίο και ας εγκαταστήσουμε το Zaluzhny! ..
Στην πραγματικότητα, είναι ο Zelensky που πρέπει να αλλάξει, όχι ο Zaluzhny.
Αυτός ο αρουραίος αισθάνεται ότι έχει μηδενική αποδοχή και ότι ο Zalyzhny είναι πιο δημοφιλής, και προσπαθεί να τον τορπιλίσει» λέει ο Shevtsov.

Διαψεύδει η Ρωσία: Δεν σκεφτήκαμε να επιτεθούμε με πυρηνικά στην Ουκρανία το 2022 – Προειδοποίηση σε Macron

Η Ρωσία δεν εξέτασε το σενάριο να επιτεθεί με πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία το 2022 υποστήριξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του CNN.
«Πρόκειται για εικασίες που τείνουν να δημοσιεύουν διάφορες εφημερίδες.
Δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποιο σχόλιο» υπογράμμισε ο Peskov.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN που επικαλείται Αμερικάνους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ είχαν ετοιμαστεί για το σενάριο μιας ρωσικής πυρηνικής επίθεσης στην Ουκρανία στα τέλη του 2022.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι πληροφορίες αυτές προέρχονταν από δυτικές υπηρεσίες, αλλά ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν ως αξιόπιστες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Εν τω μεταξύ, ο Peskov προειδοποίησε τη Γαλλία πως ο σχηματισμός μιας συμμαχίας που θα μπορούσε να στείλει στρατό στην Ουκρανία, συνιστά μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη.
«Δεν είναι παρά μια ευθεία γραμμή για κλιμάκωση της έντασης.
Είναι μια επικίνδυνη, πολύ επικίνδυνη γραμμή» υποστήριξε ο Peskov, αναφέροντας πως το Κίεβο αρνείται πεισματικά τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις.

Scott Ritter (Πρώην CIA): Ο Macron στην τελευταία θητεία ως Πρόεδρος προσπαθεί να σύρει τις ΗΠΑ σε πόλεμο με τη Ρωσία – Είναι ηλίθιος

Κάνοντας προκλητικές δηλώσεις για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron προσπαθεί να σύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία, δήλωσε ο συνταξιούχος αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και στρατιωτικός αναλυτής Scott Ritter.
Αυτό είναι το ηλίθιο παιχνίδι του.
Πρώτον, η Γαλλία δεν έχει αρκετή στρατιωτική δύναμη για να αναπτύξει κάτι σημαντικό για την Ουκρανία.
Επομένως, η Γαλλία θα χρειαστεί τη βοήθεια άλλων χωρών του ΝΑΤΟ που θα ήθελαν να στείλουν στρατεύματα.
Τι θα συμβεί όταν μπουν στη μάχη με τη Ρωσία
Τι θα συμβεί όταν η Ρωσία καταστρέψει αυτά τα στρατεύματα;
Τότε η Γαλλία θα φωνάξει: «ΝΑΤΟ, έλα να μας βοηθήσεις!» είπε ο Scott Ritter.
Σύμφωνα με τον Scott Ritter, τέτοιες ενέργειες της Γαλλίας θα δημιουργήσουν μια «παγίδα» για την Ουάσιγκτον, η οποία θα αναγκαστεί να έρθει σε βοήθεια των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ.
«Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου ένας Ευρωπαίος ηγέτης λαμβάνει αποφάσεις που θα οδηγήσουν τελικά τις Ηνωμένες Πολιτείες σε πόλεμο με τη Ρωσία», τόνισε ο Scott Ritter.

Annalena Baerbock (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Οι κυκλικές ανταλλαγές με την Βρετανία με πυραύλους… είναι συνήθης πρακτική

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock υποστήριξε στο ARD την ιδέα του Βρετανού συναδέλφου της Ντέιβιντ Κάμερον σχετικά με την αγορά γερμανικών πυραύλων Taurus από το Λονδίνο και τη μεταφορά βρετανικών πυραύλων Storm Shadow στην Ουκρανία.
«Αυτή θα ήταν μια επιλογή», είπε η Burbock.
Σύμφωνα με αυτήν, παρόμοιες «κυκλικές ανταλλαγές» όπλων έχουν ήδη γίνει στο παρελθόν.
Νωρίτερα, ο Κάμερον δήλωσε σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ότι το Λονδίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει το Βερολίνο στην επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν την προμήθεια πυραύλων Taurus στην Ουκρανία ή να εξετάσει την επιλογή αγοράς γερμανικών πυραύλων και τη μεταφορά των Storm Shadow στην Ουκρανία.
Ο Γερμανός Καγκελάριος, μετά από διαρροή συνομιλίας μεταξύ αξιωματικών της Bundeswehr που συζητούσαν, ειδικότερα, για επιθέσεις στη γέφυρα της Κριμαίας, μίλησε για άλλη μια φορά κατά της προμήθειας πυραύλων Taurus στην Ουκρανία, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, η συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της χρήσης τους.
Ο καγκελάριος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι αυτό θα ήταν παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» και θα έκανε τη Γερμανία συμμετέχουσα στον πόλεμο.
Η Ρωσία πιστεύει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία παρεμβαίνουν στη διευθέτηση, εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και «παίζουν με τη φωτιά».

Kirill Budanov (Ουκρανία): Ετοιμάζουμε σοβαρό χτύπημα στην Κριμαία

Η Ουκρανία ετοιμάζει μια σοβαρή επιχείρηση στην Κριμαία υποστήριξε ο Kirill Budanov, ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας.
«Οι ενέργειες μας στη Μαύρη Θάλασσα είναι προετοιμασία για μια σοβαρή επιχείρηση στην Κριμαία» υποστηρίζει ο Budanov, αναφερόμενος προφανώς στις επιθέσεις των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων με θαλάσσια drones κατά ρωσικών πλοίων.
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση αυτή, ο Dmitry Medvedev, αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα σήμαινε κλιμάκωση της σύγκρουσης και κάλεσε το Κίεβο να κατανοήσει ότι τέτοιες επιθέσεις θα προκαλούσαν «αναπόφευκτα αντίποινα» με οποιοδήποτε διαθέσιμο όπλο.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διαμηνύει πως είναι έτοιμο να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Viktor Orban (Ούγγρος Πρωθυπουργός): Να δημιουργηθεί ευρωπαϊκός στρατός, η ΕΕ να μην υπολογίζει στις ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να διαθέσουν χρήματα για την ανάπτυξη στρατού και όπλων, γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ασφαλείας, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban.
«Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι έχει έρθει μια νέα εποχή στην Ευρώπη.
Οι Αμερικανοί δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ασφαλείας αντί για εμάς.
Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να συνεισφέρουν.
Πρέπει να έχουμε δικό μας στρατό, δικό μας εξοπλισμό και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα ή να συνεισφέρουμε στο συνολικό στρατιωτικό δυναμικό της συμμαχίας», δήλωσε ο Viktor Orban σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι M1.
Θυμήθηκε τα λόγια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Trump, ο οποίος το 2016 είπε ότι «δεν θέλει να χρηματοδοτήσει την ασφάλεια της Ευρώπης αντί για τους Ευρωπαίους» και πρέπει είτε να χρηματοδοτήσουν οι ίδιοι τον στρατό και να αγοράσουν εξοπλισμό, είτε να πληρώσουν για την ασφάλεια στους Αμερικανούς».
«Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να έχουν τον δικό τους στρατό και εξοπλισμό και πρέπει να είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε τη χώρα μας ή να συμβάλουμε στις συνολικές στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας», είπε ο Viktor Orban.
Σύμφωνα με τον Viktor Orban, «αυτό είναι ένα μεγάλο βάρος» και η ίδια η Ουγγαρία δυσκολεύεται να βρει χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του στρατού, αλλά με το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, έγινε σαφές ότι «έχει παρέλθει ο καιρός».

New York Times: Οι Ουκρανοί θα πάρουν 6… από τα 45 F-16 έως τα τέλη Μαΐου του 2024

Τα 6 από τα 45 μαχητικά αεροσκάφη που είχαν υποσχεθεί οι Σύμμαχοι, θα λάβει τελικά η Ουκρανία έως τα τέλη Μαΐου του 2024 όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.
Βάσει του δημοσιεύματος, από τους συμμάχους που έχουν δεσμευθεί να δώσουν F-16 στην Ουκρανία, μόνο η Δανία έχει παρουσιάσει ένα χρονοδιάγραμμα παράδοσης των μαχητικών.
Συγκεκριμένα, η Δανία θα δώσει τα πρώτα έξι μαχητικά έως τα τέλη της άνοιξης του 2024 με τα υπόλοιπα 13 να αναμένονται πριν από τα τέλη του 2025.
Οι υπόλοιποι Σύμμαχοι – Ολλανδία, Βέλγιο και Νορβηγία – που έχουν υποσχεθεί να προμηθεύσουν τους Ουκρανούς με μαχητικά, δεν έχουν ορίσει ακόμα συγκεκριμένες ημερομηνίες για την αποστολή των αεροπλάνων.
Μάλιστα, οι New York Times υποστηρίζουν πως με πιο αργούς ρυθμούς από ότι αναμενόταν, προχωρά και η εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, οι οποίοι έπρεπε να εκπαιδευτούν στην αγγλική γλώσσα και στις δυτικές προσεγγίσεις όσον αφορά τα στρατιωτικά θέματα.
Η Ολλανδία έχει διαμηνύσει πως θα στείλει τα αεροσκάφη, μόλις η Ουκρανία θα είναι έτοιμη να τα δεχθεί.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται Αμερικάνους αξιωματούχους, τα F-16 δεν πρόκειται να αλλάξουν αποφασιστικά την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, ενώ η εκπαίδευση των πιλότων αναμένεται να διαρκέσει πολύ καιρό.
Βάσει του δημοσιεύματος, η πρώτη ομάδα των Ουκρανών πιλότων εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση στις ΗΠΑ έως το καλοκαίρι.
Η δεύτερη ομάδα πιλότων ξεκίνησε την εκπαίδευση τον Ιανουάριο και η τρίτη εξακολουθεί να παρακολουθεί γλωσσική εκπαίδευση απαραίτητη για να αρχίσει να εργάζεται με τα αεροσκάφη
Η Erin Hannigan, εκπρόσωπος της Εθνοφρουράς των ΗΠΑ, υποστήριξε πως όλοι οι πιλότοι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους έως τον Αύγουστο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κατακτήσουν το πρόγραμμα.

New York Post: Άτακτη… η υποχώρηση των Ουκρανών στην Avdiivka

Σε άτακτη… υποχώρηση προχωρά ο ουκρανικός στρατός μετά την απώλεια της Avdiivka καθώς όπως σημειώνει δημοσίευμα της New York Post, οι Ουκρανοί είναι αντιμέτωποι με δυσκολίες στην υποχώρηση τους κοντά στην Avdiivka λόγω έλλειψης κατάλληλης προετοιμασίας των αμυντικών γραμμών.
«Η προέλαση του ρωσικού στρατού εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων για το κατά πόσο ήταν προετοιμασμένο το Κίεβο για την άμυνα της περιοχής μετά την παράδοση της Avdiivka τον περασμένο μήνα» υποστηρίζει η New York Post, η οποία τονίζει ότι ο ρωσικός στρατός διεξάγει μια ενεργή επίθεση στην περιοχή, τη στιγμή που οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν έντονη έλλειψη εξοπλισμού και πυρομαχικών.
Όπως επισημαίνεται, ορισμένες μονάδες των Ουκρανών ξεμένουν από άρματα μάχης.
«Η νέα αμυντική γραμμή της Ουκρανίας κοντά στην Avdiivka βομβαρδίζεται στο πλαίσιο της προέλασης των ρωσικών στρατευμάτων» επισημαίνει η New York Post.

Washington Post: Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης είχαν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της Avdiivka

Οι βόμβες ολίσθησης που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της Avdiivka αναφέρει η Washington Post.
«Οι ρωσικές βόμβες ολίσθησης έδειξαν πιο πρόσφατα τη θανατηφόρα χρησιμότητά τους… στην Avdiivka, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην κατάληψη της πόλης» επισημαίνει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται τον Dmitry Likhovoy, επικεφαλής της ουκρανικής μονάδας «Tavria», κάνοντας λόγο για «πολύ υψηλή καταστροφική δύναμη» των βομβών.
Από την πλευρά του ο Nikolay Beleshkov, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών της Ουκρανίας, σημείωσε επίσης ότι οι βόμβες αυτές δημιουργούν ολοένα και περισσότερα προβλήματα στο Κίεβο.
Σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους, αυτές οι βόμβες είναι σχεδόν αδύνατο να καταρριφθούν, καθώς τα συστήματα αεράμυνας είναι διαμορφωμένα για να ανιχνεύουν πυραύλους που πετούν κατά μήκος συγκεκριμένων τροχιών.

Associated Press: Υπό απειλή το μέλλον της Ουκρανίας λόγω των προβλημάτων του στρατού

Τα προβλήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, που οδήγησαν στην παράδοση της Avdiivka, απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας υποστηρίζει το Associated Press.
Στο δημοσίευμα αυτό μιλούν 10 Ουκρανοί στρατιώτες προκειμένου να γίνει αντιληπτό πώς η μείωση των πυρομαχικών, ο μεγαλύτερος αριθμός ρωσικών στρατευμάτων και η κακή στρατιωτική ηγεσία οδήγησαν στη χειρότερη ήττα του Κιέβου εδώ και ένα χρόνο.
«Αυτά τα ίδια προβλήματα απειλούν το μέλλον της Ουκρανίας» επισημαίνει το Associated Press.
Βάσει του δημοσιεύματος, οι Ουκρανοί στρατιώτες υποστήριξαν ότι η κατάσταση στην Avdiivka ήταν καταστροφική, καθώς ήταν σωματικά εξαντλημένοι, υπέφεραν από έλλειψη πυρομαχικών και υπόκεινταν σε συνεχείς βομβαρδισμούς από ρωσικά αεροσκάφη.
Όπως επισημαίνεται, πολλοί Ουκρανοί στρατιωτικοί φοβούνται πώς η ήττα τους στην πόλη θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον της χώρας.

Larry Johnson (Πρώην CIA): Η Δύση πανικοβάλλεται λόγω των επιτυχιών των Ρώσων στην Ουκρανία – «Δεν ξέρουν τι κάνουν»

Οι αρχηγοί κρατών της Δύσης πανικοβάλλονται για τις επιτυχίες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρώην αξιωματικός της CIA Larry Johnson.
«Η κατάσταση γίνεται τραγική.
Οι Ρώσοι κερδίζουν στο μέτωπο, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό, και γι’ αυτό βλέπουμε αυτήν την απότομη, πανικόβλητη αντίδραση από τους Γάλλους, τους Βρετανούς και την κυβέρνηση Biden.
Δεν ξέρουν τι κάνουν», τόνισε ο Larry Johnson.
Ο Larry Johnson πρότεινε ότι ακριβώς λόγω των επιτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι δυτικές χώρες άρχισαν να κάνουν επικίνδυνα σκληρές δηλώσεις κατά της Ρωσίας, για παράδειγμα, υπαινιγμούς για την εμμπολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ.
Ήδη ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η αποστολή στρατιωτικού προσωπικού από δυτικές χώρες στο έδαφος της Ουκρανίας δεν μπορεί να θεωρηθεί αδιανόητη.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Macron είπε ότι το Παρίσι θα κάνει τα πάντα για να αποτρέψει τη Ρωσία «να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο».
Σύμφωνα με τον Macron, οι ηγέτες των δυτικών χωρών έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συναίνεση.
Οι ηγέτες όλων των γαλλικών κομμάτων αρνήθηκαν επίσης να υποστηρίξουν τη θέση του προέδρου για αυτό το θέμα.
Κατηγόρησαν τον Macron για επιπολαιότητα και ότι έσυρε τη χώρα στην σύγκρουση με την Ρωσία.

Παραδοχή Πολωνών: Σε παρακμή ο στρατός μας, όπως και όλοι οι ευρωπαϊκοί

Ο πολωνικός στρατός, όπως και οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί είναι σε παρακμή υποστηρίζει ο Πολωνός στρατηγός και πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Waldemar Skrzypczak, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων λόγω του κινδύνου από τη Ρωσία.
«Η ανοικοδόμηση του στρατού είναι ζωτικής σημασίας γιατί τώρα δεν υπάρχει εξοπλισμός και ο στρατός βρίσκεται σε παρακμή, όπως όλοι οι ευρωπαϊκοί στρατοί», είπε μιλώντας στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAR, ο Skrzypczak, αναφέροντας πως έχει απομείνει λίγος χρόνος προκειμένου το επίπεδο εκπαίδευσης των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων να είναι αρκετά υψηλό για να αποκρούσει πιθανή επιθετικότητα.
Όπως λέει, είναι απαραίτητο να «τριπλασιαστούν οι προσπάθειες για να γίνει σε 2-3 χρόνια αυτό που γίνεται συνήθως σε 10 χρόνια».
«Αν κάποιος μιλά για εκσυγχρονισμό μέσα σε 10 χρόνια, τότε υποτιμά τον κίνδυνο που μπορεί να ελλοχεύει πέρα από τα ανατολικά σύνορα», είπε ο Skrzypczak, υποστηρίζοντας ότι η Πολωνία μπορεί και πρέπει να γίνει ηγέτης σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης όσον αφορά τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης του στρατού και της στρατιωτικής ηγεσίας.
«Είμαστε μια μεγάλη χώρα και σκοπεύουμε να έχουμε έναν ισχυρό στρατό, εξοπλισμένο με την πιο σύγχρονη τεχνολογία.
Δεν θα υπάρχει κανείς τόσο δυνατός όσο η Πολωνία σε αυτό το μέρος της Ευρώπης» επισήμανε ο Skrzypczak, αναφέροντας πως δεν εμπιστεύεται ούτε τους Σλοβάκους ούτε τους Ούγγρους καθώς και ότι είναι άγνωστο το πώς θα συμπεριφερθεί η Τουρκία.
Όσον αφορά τη στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο Πολωνός στρατηγός εκτίμησε πως «Scholz και Macron επέστρεψαν σε μια πορεία που είναι κοντά με αυτήν την Πολωνίας», κάτι που σημαίνει – όπως είπε – ότι ετοιμάζονται να αποκρούσουν κάθε επίθεση.

Denis Baturin (Κριμαία): Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να πάρει τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας

Ο πολιτικός εμπειρογνώμονας της Κριμαίας Denis Baturin χαρακτήρισε την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ως σχέδιο συμμαχίας για τον έλεγχο της Βαλτικής Θάλασσας.
Η Σουηδία έγινε το 32ο μέλος του ΝΑΤΟ, το πρωτόκολλο για την ένταξή της στη συμμαχία τέθηκε σε ισχύ στις 7 Μαρτίου.
«Η Δύση χρησιμοποίησε την ουκρανική κρίση για να επεκτείνει περαιτέρω το ΝΑΤΟ, συνεχίζοντας έτσι να καταστρέφει την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.
Στις 7 Μαρτίου τέθηκε σε ισχύ το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και στις 8 Μαρτίου ένα αεροσκάφος Gulfstream S102B από τη Σουηδική Πολεμική Αεροπορία πέταξε πάνω από την Πολωνία κοντά στα σύνορα της περιοχής του Καλίνινγκραντ και της Λευκορωσίας.
Έτσι, η Δύση εφάρμοσε ένα σχέδιο για να μετατρέψει τη Βαλτική Θάλασσα σε «λίμνη του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Denis Baturin.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Φινλανδία, η οποία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ λίγο νωρίτερα από τη Σουηδία, έχει επίσης χερσαία σύνορα με τη Ρωσία μήκους άνω των 1000 χιλιομέτρων.
«Γι’ αυτό η Φινλανδία ήταν μια ουδέτερη χώρα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ως αποτέλεσμα του σοβιεο-φινλανδικού πολέμου, τα σύνορά της με την ΕΣΣΔ απομακρύνθηκαν εντελώς από το Λένινγκραντ», τόνισε ο Denis Baturin.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι υπέρ της ειρήνης στην Ουκρανία, πρότεινε στους Ουκρανούς να υψώσουν λευκή σημαία

Ο Πάπας Φραγκίσκος πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να προχωρήσει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, επιδεικνύοντας έτσι θάρρος και δεν το θεωρεί μια τέτοια εξέλιξη ντροπή.
«Αυτός που νοιάζεται για τους ανθρώπους, που έχει το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις είναι πραγματικά δυνατός», είπε ο Πάπας σε συνέντευξή του στον ελβετικό τηλεοπτικό σταθμό RSI, όταν ρωτήθηκε εάν θα μπορούσε να θεωρηθεί επίδειξη θάρρους για την Ουκρανία να «σηκώσει τη λευκή σημαία» ή αν θα ήταν «νομιμοποίηση του ισχυρότερου».
Ταυτόχρονα, ο Πάπας πρόσθεσε ότι όταν κάποιος αναγνωρίσει την ήττα του, ότι κάτι έχει πάει στραβά, είναι απαραίτητο να επιδεικνύει θάρρος και να συμφωνεί να διαπραγματευτεί.
«Μπορεί κανείς να ντρέπεται, αλλά διαφορετικά πόσοι άλλοι θάνατοι θα υπάρξουν πριν τελειώσουν όλα;».
Ο Πάπας πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να διευκολυνθούν από διεθνείς μεσολαβητές: υπάρχουν πολλοί από αυτούς, όταν πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η Τουρκία, για παράδειγμα, αλλά και άλλες.
Δεν πρέπει να ντρέπεται κανείς για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα αποτρέψουν να συμβούν τα χειρότερα», είπε ο Πάπας. «Χρειάζεται πραγματικό θάρρος για να μην οδηγήσει τη χώρα στην αυτοκτονία», τόνισε.

Ο Zelensky απέρριψε το κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου ως «εικονική διαμεσολάβηση» 2.500 χλμ. μακριά

Ο Ουκρανός πρόεδρος Zelensky απέρριψε την πρόταση του Πάπα Φραγκίσκου για ειρήνη στην Ουκρανία ως «εικονική μεσολάβηση».
Ο Zelensky ευχαρίστησε τις θρησκευτικές προσωπικότητες της Ουκρανίας για την υποστήριξη του ουκρανικού στρατού «με προσευχή και συζήτηση».
«Αυτό είναι πράγματι «μια εκκλησία που στηρίζει», σε αντίθεση με την εικονική διαμεσολάβηση 2.500 χλμ. μακριά», είπε ο Ουκρανός Πρόεδρος.
Ο Ρωμαιοκαθολικός ποντίφικας προέτρεψε το Κίεβο «να έχει το θάρρος και να υψώσει την λευκή σημαία για να αποτρέψει τα χειρότερα».
«Ο πιο δυνατός είναι αυτός που σκέφτεται τους ανθρώπους και έχει το θάρρος να υψώσει τη λευκή σημαία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.
Αργότερα, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας, δήλωσε ότι ο Πάπας τάχθηκε υπέρ της λευκής σημαίας καθώς ήλπιζε για «μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη».
Σχολιάζοντας την παρατήρηση του ποντίφικα για τη λευκή σημαία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Kuleba είπε ότι η Ουκρανία έχει τη δική της σημαία και ότι δεν θα υψώσει άλλες σημαίες.

Οι ρώσοι διαλύουν κρίσιμες στρατιωτικές υποδομές των Ουκρανών

Το βράδυ της 10ης Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέο κύμα χτυπημάτων στις ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες ουκρανικές περιοχές.
Ουκρανικές πηγές επιβεβαίωσαν εκρήξεις στις περιοχές Mykolaiv, Οδησσό, Kharkiv, Khmelnitsky.
Οι ουκρανικές αρχές επιβεβαίωσαν ζημιές σε «ορισμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις» στις περιοχές Βίνιτσα και Οδησσό.
Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ρωσικά πλήγματα, αλλά συχνά αποκαλύπτονται από τοπικές πηγές.
Στις 10 Μαρτίου, το ρωσικό χτύπημα κατέστρεψε μια αποθήκη πυρομαχικών του 48ου οπλοστασίου, που βρίσκεται στην περιοχή Βίνιτσα.
Οι μεγάλες εγκαταστάσεις στην περιοχή χρησιμοποιήθηκαν για την αποθήκευση βλημάτων πυροβολικού, συμπεριλαμβανομένων αυτών που υποσχέθηκε η Δύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποθήκες χτυπήθηκαν από δύο ρωσικά drones καμικάζι.
Από τα χτυπήματα ξέσπασε φωτιά στο οπλοστάσιο, συνοδευόμενη από τις πολυάριθμες εκρήξεις των πυρομαχικών.
Επιβεβαιώθηκαν περισσότερα χτυπήματα ρωσικών drones στην περιοχή της Οδησσού.
Οι τοπικές αρχές ανέφεραν μεγάλη φωτιά σε «βιομηχανική επιχείρηση».
Σύμφωνα με τοπικές αναφορές, το έδαφος ενός εγκαταλειμμένου εργοστασίου τούβλων που βρίσκεται στα βόρεια προάστια της Οδησσού χτυπήθηκε από τέσσερα drones.
Επιπλέον, το αεροδρόμιο στο Starokonstantinov στην περιοχή Khmelnitsky δέχτηκε νέα επίθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάδρομος προσγείωσης και πολλές εγκαταστάσεις υποδομής στο αεροδρόμιο υπέστησαν ζημιές.
Ένα άλλο χτύπημα drone αναφέρθηκε στη Snigirevka στην περιοχή Mykolaiv, όπου βρίσκεται ένα αεροδρόμιο.
Τουλάχιστον ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε την ουκρανική στρατιωτική εγκατάσταση.

Sun: Το τανκ Challenger 2 κόλλησε στη λάσπη κατά τη διάρκεια επίδειξης – Τα 5 από τα 14 τανκς είναι ελαττωματικά

Το ουκρανικό τανκ Challenger 2 κόλλησε στη λάσπη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για δημοσιογράφους, γράφει η βρετανική ταμπλόιντ The Sun.
Οι ανταποκριτές της Sun επισκέφτηκαν ένα «μυστικό» γήπεδο εκπαίδευσης, για τη χρήση βρετανικών αρμάτων μάχης.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επίδειξης, ένα βρετανικό Challenger 2 κόλλησε στη λάσπη.
Για να το βγάλουν, έπρεπε να φέρουν ένα δεύτερο Challenger 2 για να το ρυμουλκήσει.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες τόνισαν στην Sun για το βάρος και την κινητικότητα του τανκ 64 τόνων, λέγοντας ότι «κολλάνε συνεχώς στη λάσπη» λόγω μεγάλου βάρους τους.
Ωστόσο, ανέφεραν την αξιοπιστία του Challenger 2 ως πιο σοβαρό πρόβλημα: 5 από τα 14 τανκς που παραδόθηκαν χάλασαν και τα ανταλλακτικά χρειάζονται μερικές φορές μήνες για να φτάσουν.
Επίσης, εκπρόσωποι των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων ανέφεραν ότι οι μηχανισμοί στον πυργίσκο και οι συσκευές παρακολούθησης «δεν ήταν τόσο ανθεκτικα» και «έσπασαν από την αρχή».
Σύμφωνα με τη Sun, αυτή τη στιγμή, από όλα τα Challenger 2 που μεταφέρθηκαν από τη Βρετανία, μόνο 7 τεθωρακισμένα βρίσκονται σε ετοιμότητα μάχης.
Συνολικά, η Μεγάλη Βρετανία προμήθευσε την Ουκρανία με 14 άρματα μάχης Challenger 2, μερικά από τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί.
Επιπλέον, ο ρωσικός στρατός έχει ήδη καταστρέψει δεκάδες γερμανικά άρματα μάχης Leopard και τις τελευταίες εβδομάδες οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν επίσης αρκετά αμερικανικά M1 Abrams.

Luhansk_Battle_Map_Draft_March_102024.png

Bakhmut_Battle_Map_Draft_March_102024.png

Avdiivka_Direction_Battle_Map_Draft_March_102024.png

Donetsk_Battle_Map_Draft_March_102024.png

Pyatykhatky_and_Robotyne_Battle_Map_Draft_March_102024.png

www.bankingnews.gr

loading...