Νετανιάχου: Απρεπείς οι δηλώσεις Σούμερ – Θα συνεχίσουμε στη Γάζα

«Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί»
Η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί, επέμεινε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, απορρίπτοντας τις διεθνείς πιέσεις.

Μιλώντας σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Νετανιάχου επανέλαβε πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε επιχείρηση στη Ράφα. «Θα επιχειρήσουμε στη Ράφα. Θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, αλλά θα συμβεί», είπε.

Οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν καλέσει κατ΄ επανάληψη τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα, όπου τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές του ρημαγμένου θύλακα έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Ο Νετανιάχου επέκρινε τις διεθνείς πιέσεις, απευθυνόμενος προς συμμάχους του Ισραήλ: «Είναι η μνήμη σας τόσο μικρή; Έχετε ξεχάσει τόσο γρήγορα την 7η Οκτωβρίου, την πιο φρικτή σφαγή των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα; Τόσο γρήγορα είσαστε έτοιμοι να αρνηθείτε στο Ισραήλ το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στα τέρατα της Χαμάς;».

Βολές σε Σούμερ
Σε δηλώσεις του στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε απρεπείς τις δηλώσεις του επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ Τσακ Σούμερ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθούν νέες εκλογές στο Ισραήλ.

«Νομίζω πως αυτό που είπε είναι εντελώς απρεπές. Είναι απρεπές να πηγαίνετε σε μια αδελφή δημοκρατία και να προσπαθείτε να αντικαταστήσετε την εκλεγμένη ηγεσία εκεί», είπε ο Νετανιάχου στο CNN.

Σε ομιλία του στη Γερουσία την Πέμπτη, ο Σούμερ, επί μακρόν υποστηρικτής του Ισραήλ και ο πλέον υψηλόβαθμος εκλεγμένος Αμερικανός Εβραίος αξιωματούχος ζήτησε τη διενέργεια νέων εκλογών στο Ισραήλ και είπε πως ο Νετανιάχου είναι εμπόδιο για την ειρήνη.

Ο Σούμερ είπε πως θα ήταν «σοβαρό λάθος» για το Ισραήλ να απορρίψει μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τους διαπραγματευτές στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός, να απελευθερωθούν οι όμηροι και να διοχετευθεί βοήθεια στη Γάζα.

Ο Σούμερ επέκρινε επίσης τους Παλαιστίνιους που υποστηρίζουν τη Χαμάς και είπε πως ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα πρέπει επίσης να αποσυρθεί.

Ο Σούμερ αναφέρθηκε ακόμη στο ενδεχόμενο η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιήσει την επιρροή της αν το Ισραήλ δεν αλλάξει πορεία. Ωστόσο δεν έφθασε μέχρι του σημείου να εισηγηθεί ένα βήμα που υποστηρίζουν ορισμένοι Δημοκρατικοί: την εισαγωγή νομοθεσίας ώστε ο μετριασμός της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα να καταστεί όρος για την παροχή όπλων από τις ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε προχθές Παρασκευή πως τα σχόλια του Σούμερ δείχνουν τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών, χαρακτηρίζοντας τις παρατηρήσεις μια «καλή ομιλία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

 

loading...