«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει»: «Τρελό σενάριο» με έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Ειδικά εφόσον βγει ο Τραμπ…
«Το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμμαχία εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί τον Νοέμβριο», μετέδωσε το Σάββατο η Telegraph, επικαλούμενη αρκετούς διπλωμάτες από τα κράτη-μέλη του μπλοκ.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ της Ευρώπης θα πρέπει να αναπτύξουν κάποια στρατηγική για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχόμενου και να επανεξετάσουν τις αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας», προειδοποιούν.

Η πιθανότητα αποχώρησης της Αμερικής είναι μια «ανησυχία», δήλωσε στην εφημερίδα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Κανείς δεν ξέρει τι θα κάνει στη συνέχεια», είπε, αναφερόμενος στον Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος εξασφάλισε την ηγεσία του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, καθώς σάρωσε 14 από τις 15 πολιτείες που διακυβεύονταν τη Σούπερ Τρίτη και έλαβε 995 ψήφους από τους Ρεπουμπλικανούς αντιπροσώπους.

Αναμένεται τώρα να αναμετρηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα, αρκετοί πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι μία επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ έκανε μια τέτοια πρόβλεψη τον Δεκέμβριο του 2023. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Τραμπ θα μπορούσε να αρχίσει να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τις χώρες του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ενδεχομένως «την κατάρρευση της συμμαχίας».

Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, έκανε παρόμοια δήλωση. «Το ΝΑΤΟ θα βρισκόταν σε πραγματικό κίνδυνο», είπε, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ «θα προσπαθήσει να φύγει».

loading...