Θόρυβοι εκκίνησης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Γεωστρατηγική.

Η σύνοδος κορυφής του Σαν Φρανσίσκο (15 Νοεμβρίου 2023) ολοκληρώθηκε χωρίς διπλωματική πρόοδο μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Τα δύο κράτη συνεχίζουν να βλέπουν το ένα το άλλο σαν σκυλί, ακόμα κι αν η Κίνα είχε την πολιτική νοημοσύνη να μην προσβληθεί αδικαιολόγητα από την έξοδο του Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, περιγράφοντας τον καλεσμένο του XI-Jinping ως δικτάτορα.  Η Ουάσιγκτον διατηρεί μια επιθετική ρητορική και στάση απέναντι στο Πεκίνο στο «μέτωπο» του Ειρηνικού – ένας κατάλληλος όρος αφού οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο1 – κατά την ανάπτυξη μιας ομάδας κρούσης αερομεταφορέων στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης για να υποστηρίξει το Ισραήλ αναχαιτίζοντας πυραύλους κρουζ πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα και βομβαρδίζοντας τους Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, που επιδιώκουμε να προκαλέσουμε, χωρίς να ξεχνάμε την έμμεση εμπλοκή στην Ουκρανία μέσω της προμήθειας εξοπλισμού , πραγματικό ή υποσχόμενο (αεροσκάφη F-16).

Αυτά είναι πολλά «μέτωπα», ακόμη και για την κορυφαία στρατιωτική δύναμη του κόσμου. Άλλοι, που έχουν κερδίσει πολλές μάχες, έχασαν τους πολέμους τους και τη δύναμή τους να προκαλέσουν διεθνή ζημιά για λιγότερο από αυτό.  Ρητορική και πραγματικότητες Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό περιθώριο μεταξύ της ρητορικής και της στρατιωτικής στάσης και της προετοιμασίας για έναν πόλεμο υψηλής έντασης ενάντια σε έναν ή περισσότερους αντιπάλους, αν όχι ίσους, τουλάχιστον κοντά στις δικές του δυνάμεις.

Η αποπαγκοσμιοποίηση, σπάζοντας τον κορσέ της Pax Americana, καθιστά πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, τη δημιουργία δυτικών συνασπισμών ενάντια σε έναν απομονωμένο και σημαντικά κατώτερο αντίπαλο, στρατιωτικά και οικονομικά. Η Ρωσία, το Ιράν ή η Κίνα δεν είναι Σερβία, Ιράκ ή Λιβύη. Η συριακή κρίση έδειξε ότι ένα μικρό κράτος, αν είναι πολιτικά στέρεο, μπορεί να αντισταθεί στη δυτική επιθετικότητα αρκεί να υποστηρίζεται. Είναι επίσης αυτή η ομάδα που επέτρεψε στο Βιετνάμ να κερδίσει τον πόλεμο ή στη Βόρεια Κορέα να μην εξαφανιστεί.

Η ρωσική επέμβαση στην Συρία σηματοδοτεί μια στρατιωτική και γεωπολιτική καμπή. Ο πόλεμος της Ουκρανίας μια οικονομική και τεχνολογική καμπή. Πρώτον, προς μεγάλη έκπληξη των ηγετών του, το ΝΑΤΟ αποδεικνύεται λιγότερο ικανό από τη Ρωσία να συντηρήσει έναν μακρύ πόλεμο, τον οποίο θα μπορούσαμε σχεδόν να τολμήσουμε να θεωρήσουμε ως μια ιστορική απάντηση στην κούρσα των εξοπλισμών και τον Πόλεμο των Άστρων.

Στη συνέχεια, η Ρωσία αποκάλυψε ότι ήταν τεχνικά μπροστά σε έναν ορισμένο αριθμό κορυφαίων όπλων: ηλεκτρονικά αντίμετρα (ας θυμηθούμε το επεισόδιο του αμερικανικού αντιτορπιλικού που πέταξε πάνω από ένα παλιό Su-24 το οποίο δεν είχε εντοπίσει την προσέγγιση στη Μαύρη Θάλασσα). υπερηχητικούς πυραύλους, επιχειρησιακό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία υπογράμμισε έντονα το περίπλοκο πρόβλημα που νέα εργαλεία όπως τα drones και οι πύραυλοι κρουζ μπορούν να προκαλέσουν στους συμβατικούς στρατούς. Ειδικότερα για τις μεγάλες μονάδες που συνθέτουν την αμερικανική ναυτική δύναμη: τα γιγάντια αεροπλανοφόρα και οι εποχούμενοι στόλοι τους, που μπορούν να αντιπροσωπεύουν σε αριθμό πολεμικών αεροσκαφών μεγαλύτερο αριθμό από αυτόν της στρατιωτικής αεροπορίας μικρών ή μεσαίων δυνάμεων.

Η βύθιση του Moskva, μιας μεγάλης μονάδας παγιδευμένης σε κλειστή θάλασσα και χτυπημένη από πύραυλο κρουζ, πιθανότατα εκτοξευόμενου από ξηρά, επομένως εντός της εμβέλειας οποιασδήποτε μικρής δύναμης, ανέδειξε αυτή τη νέα ευθραυστότητα. Ένα γιγάντιο αεροπλανοφόρο είναι απαραίτητο για επιθετικές επιχειρήσεις.

Πρέπει να έχει μεγάλο αριθμό αεροπλάνων για να συντρίψει τον επίγειο αντίπαλο, να μπορεί να μεταφέρει τα βασικά αεροπλάνα επιτήρησης και να φέρει σημαντική προμήθεια όπλων και αποθεμάτων κηροζίνης. Αυτό δεν ισχύει για τα μικρότερα αεροπλανοφόρα ή τα αεροπλανοφόρα, τα οποία είναι πλοία προστασίας και συνοδείας. Το πιθανό τέλος της κυριαρχίας των μεγάλων αεροπλανοφόρων λόγω των αυξημένων δυνατοτήτων (σε ισχύ, ακρίβεια και αυτονομία) πυραύλων κρουζ και αντιπλοίων που βασίζονται στη στεριά ή σε μικρές μονάδες είναι αναμφίβολα πολύ καλά νέα για την ειρήνη στον κόσμο.

Το ίδιο ισχύει και για την καταστροφή αρμάτων Leopard ή Abrams από αεροπορία ή απλά drones. Ο πόλεμος αλλάζει τη φύση του. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας επιτρέπει την ανάπτυξη πολύ αποτελεσματικών όπλων, σε μεγάλες ποσότητες, για οριακό κόστος σε σύγκριση με αυτά που αντιπροσωπεύει η κατασκευή ενός αεροπλανοφόρου, για να μην αναφέρουμε την ομάδα ναυτικής προστασίας και τα αεροσκάφη του.

Η τεχνολογία αντιστρέφει την ισορροπία δυνάμεων. Εάν η Υεμένη είναι σε θέση να εκτοξεύσει πυραύλους στο Ισραήλ 2000 km από τις βάσεις εκτόξευσης, θα πρέπει να είναι δυνατό για ένα κράτος που διαθέτει αυτόν τον τύπο εξοπλισμού, εάν γίνει αποτελεσματική η πολιτική βούληση, να εκτοξεύσει μερικούς σάλβους από αυτούς τους ίδιους πυραύλους σε έναν Αμερικανό ομάδα μεταφορέων.

Εάν αυτό συνέβαινε, θα ήταν ένα Trafalgar χωρίς επιστροφή για τον αμερικανικό στόλο. Δεν ξέρουμε αν θα έπρεπε να ευχηθούμε για ένα τέτοιο γεγονός, αλλά αν συνέβαινε, θα ήταν το τέλος της σκόπιμης πολιτικής του παγκόσμιου χάους που ασκούσαν οι Αγγλοσάξονες, τουλάχιστον από τις 11 Σεπτεμβρίου.  Κίνα, νούμερο ένα αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών; Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση 212 σελίδων προς το Κογκρέσο με τίτλο «Στρατιωτικές εξελίξεις και εξελίξεις ασφάλειας που αφορούν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας το 2023».2

Η Κίνα προσδιορίζεται στον πρόλογο ως ο «μόνος» αντίπαλος των Ηνωμένων Πολιτειών:  « Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας 2023 υποδεικνύει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας είναι ο μόνος ανταγωνιστής των Ηνωμένων Πολιτειών που έχει την πρόθεση και, όλο και περισσότερο, την ικανότητα να αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη. Ως εκ τούτου, η Εθνική Στρατηγική Άμυνας 2023 προσδιορίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας ως την « πρωταρχική πρόκληση » για το Υπουργείο Άμυνας .

Σε απάντηση, ο αντισυνταγματάρχης Wu Qian, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Άμυνας, έκανε μια δημόσια διευκρίνιση στις 25 Οκτωβρίου 2023, διευκρινίζοντας ότι « Η ανάπτυξη του κινεζικού στρατού στοχεύει στην αποφυγή απειλών πολέμου, στη διατήρηση της δικής του ασφάλειας και στη διατήρηση ειρήνη στον κόσμο. Δεν στοχεύει μια συγκεκριμένη χώρα ή στόχο ».3

Παράλληλα με αυτές τις πολεμικές προθέσεις, την ίδια 25η Οκτωβρίου, ο Γκάβιν Νιούσομ, Δημοκρατικός κυβερνήτης της Καλιφόρνια, συναντήθηκε με τον αρχηγό του κινεζικού κράτους Σι-Τζινπίνγκ. Λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Γουάνγκ Γι, τον επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, ο κ. Νιούσομ έδειξε ότι ήθελε μια ανανέωση των σινο-αμερικανικών σχέσεων:  « Είμαι εδώ ελπίζοντας, όπως προτείνετε, να γυρίσουμε σελίδα, να ανανεώσουμε τη φιλία μας και να ασχοληθούμε εκ νέου (σε) θεμελιώδη ζητήματα που θα καθορίσουν τη συλλογική μας πίστη στο μέλλον.

Εξέφρασα την υποστήριξή μου για την πολιτική της μίας Κίνας (…) καθώς και την επιθυμία μας να μην δούμε ανεξαρτησία », είπε ο κ. Newsom, αναφερόμενος στην επίσημη πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών που αναγνωρίζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα ως νόμιμη κινεζική κυβέρνηση. Επισήμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την Ταϊβάν, αλλά είναι ο κύριος υποστηρικτής της.4 . Η δήλωση του κ. Newsom δεν επιλύει αυτή την ασάφεια, αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι μιλάει για ειρήνη και συνεργασία, αποφεύγοντας να ρίχνει λάδι στη φωτιά.   Θυμηθείτε ότι ο κ. Newsom θα μπορούσε να είναι ένας πολύ ευπαρουσίαστος υποψήφιος των Δημοκρατικών, εάν ο Τζο Μπάιντεν αποχωρήσει για λόγους υγείας ή επειδή πλησιάζει η προθεσμία, το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα θέλει να κοροϊδέψει χάνοντας τις εκλογές με τον Μπάιντεν, ούτε θα θέλει να πάρτε το ρίσκο μιας νέας εκλογικής χειραγώγησης, όπως αυτή του 2020.

Το Newsom θα ήταν αναμφίβολα ένας σκληρός αντίπαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, ας μην ονειρευόμαστε, αν θα παρουσιαζόταν ένας υποψήφιος «σκοτεινός ίππος» (που ορίζεται απευθείας από συνέδριο του κόμματος χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αποτέλεσμα -όχι επιβεβλημένο, παρά μόνο κατά παράδοση- των προκριματικών), το μικρό μας δαχτυλάκι μας λέει ότι θα είναι μάλλον η Μισέλ Ομπάμα. Σημειώνει όλα τα κουτάκια του ιδανικού ξυπνητού υποψηφίου και θα αποτελούσε το πλεονέκτημα του συστήματος με στόχο την έκπληξη ορισμένων και τον ενθουσιασμό άλλων να «κλέψουν» για άλλη μια φορά τις προεδρικές εκλογές.  Αυστραλία, AUKUS και πυρηνική διάδοση Δυτικοί σχολιαστές βλέπουν την αγορά πυρηνικών υποβρυχίων από την Αυστραλία ως απάντηση στον κινεζικό επεκτατισμό « επενδύοντας στην υποδομή πολλών αρχιπελάγους, δημιουργώντας οικονομική και πολιτική εξάρτηση ».5

Ανταποκριθείτε στην οικονομική επέκταση αγοράζοντας όπλα; Η Κίνα επιβάλλεται μέσω του εμπορίου, γιατί να επιθυμεί τον στρατιωτικό επεκτατισμό; Όχι μόνο αυτό το είδος περιπέτειας τελειώνει πάντα άσχημα, αλλά κυρίως πυροδοτείται από χώρες που θεωρούν τους εαυτούς τους σε θέση οικονομικής αδυναμίας, ενώ η Κίνα ήδη κατακτά τον κόσμο με τα προϊόντα της.  Εάν η Αυστραλία αισθάνεται ότι απειλείται, γιατί να μην έχει αγοράσει γαλλικά υποβρύχια, φθηνότερα, που περιλαμβάνουν 12 πλοία – 8 για το αμερικανικό συμβόλαιο, ή ένα τρίτο λιγότερες δυνατότητες – και των οποίων η συμβατική πρόωση ταιριάζει απόλυτα στην άμυνα των προσεγγίσεων στην αυστραλιανή ήπειρο. εκπαίδευση των πληρωμάτων του και την υποδομή στη στεριά που προορίζεται να φιλοξενήσει αυτά τα πλοία;

Ένα πυρηνοκίνητο επιθετικό υποβρύχιο είναι ένα ορθάνοιχτο εργαλείο, που προορίζεται να δράσει μακριά από τις βάσεις του, όχι ένα αμυντικό εργαλείο. Φυσικά, είναι δυνατόν να συζητήσουμε την ιδέα ότι « η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα », το γεγονός παραμένει ότι πριν σκεφτεί να αμυνθεί από μακριά, η Αυστραλία πρέπει να σκεφτεί να μπορεί να υπερασπιστεί τις θαλάσσιες προσεγγίσεις της.  Η καταγγελία του γαλλικού συμβολαίου αποσκοπούσε μόνο στην εύνοια ενός αγγλοσαξονικού εταίρου (και της ίδρυσης της AUKUS) ή έκρυβε βαθύτερους λόγους;

Για να εφαρμόσει πυρηνικά υποβρύχια, η Αυστραλία πρέπει να αναπτύξει το λιμάνι του Περθ, τη βάση για τα αυστραλιανά υποβρύχια. Η πυρηνική πρόωση απαιτεί ειδικές εγκαταστάσεις για την ανακαίνιση των κτιρίων και των αντιδραστήρων τους. Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν υπάρχουν επί του παρόντος στην Αυστραλία.  Επιπλέον, η Αυστραλία σχεδιάζει να κατασκευάσει αυτά τα υποβρύχια με άδεια στο έδαφός της, κάτι που απαιτεί σημαντική τεχνική αναβάθμιση, καθώς η ναυτική βιομηχανία της Αυστραλίας δεν έχει κατασκευάσει ποτέ πυρηνικά πλοία. Μόνο 5 από αυτά τα πλοία θα κατασκευαστούν στην Αυστραλία. Τα άλλα 3 θα αγοραστούν στις ΗΠΑ.

Δεδομένης της καθυστέρησης που αναμένεται να λάβει αυτό το νέο, πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, η Αυστραλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει, πριν από την έναρξη λειτουργίας των νέων υποβρυχίων της, το επιχειρησιακό όριο των σκαφών κλάσης Collins.6  που αποτελούν τον σημερινό υποβρύχιο στόλο της. Μια νέα γαλλική πρόταση που λαμβάνει υπόψη αυτόν τον παράγοντα δεν έλαβε καμία απάντηση από την αυστραλιανή κυβέρνηση.  Μόλις ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις που προορίζονται για την υποδοχή αυτού του τύπου πυρηνοκίνητων πλοίων, η Αυστραλία θα πρέπει επομένως να νοικιάσει αμερικανικά πλοία, με το πλήρωμά της, η Αυστραλία δεν διαθέτει επαρκή αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού ούτε προετοιμασμένη για τη χρήση τέτοιων πλοίων.

Η Αυστραλία έχει επίσης ανησυχίες για το ανθρώπινο δυναμικό σχετικά με τα υποβρύχια της, με τη χώρα να « παλεύει να κρατήσει τα πληρώματά της ».7  Έτσι η βάση του Περθ θα γίνει μια de facto ναυτική βάση των ΗΠΑ που θα φιλοξενεί πυρηνικά αμερικανικά υποβρύχια με μεγάλη αποστολή περιπολίας, δηλαδή επιθετικές ενέργειες σε μεγάλες αποστάσεις, μεμονωμένα ή προς υποστήριξη. Ομάδες αερομεταφορέων των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αυστραλία δεν έχει πλέον αεροπλανοφόρο από την απόσυρση της Μελβούρνης το 1982.

Στο τέλος « οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν μια υποβρύχια βάση στην Αυστραλία και θα πληρωθούν για να τη χρησιμοποιήσουν. Ο πραγματικός λόγος αυτής της συμφωνίας μπορεί κάλλιστα να ήταν  η επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών  για ένα λιμάνι και βάση στην Αυστραλία από όπου θα μπορούσαν να στείλουν τα δικά τους πυρηνικά υποβρύχια για να παρενοχλήσουν την Κίνα .8  Είτε η αυστραλιανή κυβέρνηση θα ήταν ιδιαίτερα λανθασμένη στη διαχείριση αυτής της υπόθεσης: ακριβότερο συμβόλαιο, τέλη ακύρωσης που θα καταβληθούν στη Γαλλία, πρόσθετο κόστος υποδομής, προθεσμίες που υπερβαίνουν τη λειτουργική διάρκεια ζωής του εξοπλισμού που πρόκειται να αντικατασταθεί, υποχρέωση ενοικίασης αμερικανικών πλοίων σε διατήρηση υποβρυχιακής ικανότητας για το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας, απώλεια κυριαρχίας με την προσωρινή ανάθεση μέρους της άμυνάς του σε τρίτη χώρα, προσωπικό που θα εκπαιδευτεί στην πυρηνική πρόωση, λιγότερα πλοία, λιγότερο προσαρμοσμένα στις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας.

Μέγιστη ανικανότητα.  Είτε αυτή η κυβέρνηση θα ήταν συνένοχος στις αμερικανικές φιλοδοξίες.  Η δεύτερη υπόθεση, ακόμη πιο ελκυστική επειδή υπάρχουν περισσότερα:  6 βομβαρδιστικά B-52 έχουν τοποθετηθεί πρόσφατα στην αυστραλιανή βάση στο Tindal, νότια του Ντάργουιν, στραμμένα προς την Ινδονησία και, πιο μακριά, την Κίνα. Αυτά τα βομβαρδιστικά είναι ικανά να μεταφέρουν – αν όχι βόμβες πυρηνικής βαρύτητας, ένα απαρχαιωμένο υλικό – πυραύλους κρουζ που ενδεχομένως είναι εξοπλισμένοι με πυρηνικές κεφαλές.  Ωστόσο, η Αυστραλία έχει υπογράψει τη Συνθήκη της Ραροτόνγκα, η οποία δημιουργεί μια ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα στον Νότιο Ειρηνικό.  Εάν τα αμερικανικά B-52 φέρουν πυρηνικές κεφαλές ενώ βρίσκονται στην Αυστραλία, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι προδίδει το πνεύμα, αν όχι το γράμμα, της συνθήκης.

Για να μην αναφέρουμε ότι η αυστραλιανή κοινή γνώμη είναι προσκολλημένη στη μη πυρηνοποίηση της νησιωτικής ηπείρου και της περιοχής.  Στην ερώτηση που έκανε ο γερουσιαστής Shoebridge προς την Penny Wong, Υπουργό Εξωτερικών της αλβανικής κυβέρνησης, σχετικά με την παρουσία ή όχι αμερικανικών πυρηνικών όπλων στο αυστραλιανό έδαφος, ο τελευταίος απάντησε: ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μια πάγια θέση «ούτε επιβεβαιώνουν ούτε αρνούνται» σχετικά με το πού διατηρούν τα πυρηνικά τους όπλα και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση κατανοούσε και σεβάστηκε αυτή τη θέση! »9

Ας γυρίσουμε το κεφάλι μας, δεν υπάρχει τίποτα να δούμε.  Στην ίδια ερώτηση που έθεσε στον Γκρεγκ Μοριάρτι, Γραμματέα του Υπουργείου Άμυνας, απάντησε σε μια προφορική άσκηση: « Νομίζω  (δεν θα έπρεπε να είναι σίγουρο;),  γενικότερα, ότι είναι ξεκάθαρο  (! ?)  ότι απαγορεύεται η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Αυστραλία, σύμφωνα με τη συνθήκη για μια ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά όπλα στον Νότιο Ειρηνικό, στην οποία η Αυστραλία προσυπογράφει πλήρως  (είμαστε καθησυχασμένοι! ). Προσθέτοντας:  ότι δεν είχε ακριβείς πληροφορίες  (είναι μόνο ο Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας…) για « ξένα αεροσκάφη που [επισκέπτονται] αυστραλιανά αεροδρόμια ή διέρχονται από τον αυστραλιανό εναέριο χώρο , μεταξύ άλλων στο πλαίσιο των προγραμμάτων εκπαίδευσης και άσκησης μας, και της συνεργασίας της Αυστραλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την αμυντική στάση της Αυστραλίας .

Στη συνέχεια, όπως ο Wong:  Οι διαδοχικές αυστραλιανές κυβερνήσεις έχουν κατανοήσει και σεβαστεί τη μακροχρόνια πολιτική των ΗΠΑ να μην επιβεβαιώνουν ούτε να αρνούνται την παρουσία πυρηνικών όπλων σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη πλατφόρμα .

Σαφώς, δεν προδίδουμε τη συνθήκη μη διάδοσης, αν κοιτάξουμε αντίστροφα όταν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κάνουν στάση στην Αυστραλία με τέτοια όπλα στο αμπάρι τους. Είναι δυνατόν να δείξουμε περισσότερη υποκρισία και δειλία, μάλλον όχι.  Οι ερωτήσεις του γερουσιαστή Shoebridge εξόργισαν τον υπουργό Wong, ο οποίος κατηγόρησε τον γερουσιαστή ότι ” έθεσε ανησυχίες και δεν νομίζω ότι αυτό είναι [μια στάση] υπεύθυνη .”  …

Ή θεωρούμε αγαπητή στον Ρούσβελτ την πολιτική να λέει όμορφους μύθους στους ανθρώπους για να μην τους ανησυχεί… και να συνεχίζει αθόρυβα πολιτικές που είναι ανάξιες αν όχι επικίνδυνες για τους εν λόγω ανθρώπους. Δημοκρατία όταν μας κρατάς…

Για αυτήν: « Ο υπεύθυνος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του θέματος είναι να αναγνωρίσουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν μια «θέση ούτε επιβεβαίωσης ούτε αρνήσεως», την οποία κατανοούμε και σεβόμαστε .10   Το να μην βλέπεις, να μην ακούς και να το αφήνεις να συμβεί είναι μια υπεύθυνη πολιτική για αυτόν τον γοητευτικό ρεαλ-πολιτικό, αρχέτυπο εκείνων των σύγχρονων δυτικών πολιτικών για τους οποίους ολόκληρος ο κόσμος είναι περισσότερο από κουρασμένος.  Μπορούμε να φανταστούμε την απάντηση που θα υπάρξει όταν ορισμένοι πολίτες ή βουλευτές ανησυχούν για την παρουσία πιθανών πυρηνικών κεφαλών σε αμερικανικά SSBN (υποβρύχια πυρηνικών βαλλιστικών πυραύλων) που λογικά θα εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες υποδοχής της βάσης του Περθ.

Ανίκανη ή συνένοχη είναι η αυστραλιανή κυβέρνηση;  Τελικά, η Συνθήκη AUKUS παρέχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την ομαλή αποδοχή της στρατιωτικής πυρηνοποίησης της Αυστραλίας.  Αυτό το σύμφωνο AUKUS δεν ήταν απαραίτητο στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός εταίρος της Αυστραλίας. Συναλλαγούμε με έναν οικονομικό εταίρο, δεν επιδιώκουμε να κάνουμε πόλεμο εναντίον του.

Από την άλλη πλευρά, η στρατιωτική πυρηνοποίηση της Αυστραλίας ουσιαστικά αποκαθιστά τη νησιωτική ήπειρο, η οποία δυνητικά γίνεται στόχος για πιθανά πυρηνικά αντίποινα. Αυτό ονομάζεται διασφάλιση της ασφάλειας του λαού της και διατήρηση των συμφερόντων του έθνους της. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες, οι άρχουσες τάξεις είναι προδότες των συμφερόντων των πληθυσμών τους.  Άμεσες συνέπειες, Ινδονησία και Μαλαισία  ανησυχούν και καταγγέλλουν τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων στην περιοχή και η Κίνα δείχνει τα δόντια της:

Οι ναύτες του HMAS Toowoomba που κρουαζιέρωναν σε διεθνή ύδατα, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας, είχαν αναλάβει να ξεμπλέξουν τα δίχτυα ψαρέματος γύρω από την προπέλες του πλοίου τους όταν μια κινεζική φρεγάτα που είχε προειδοποιηθεί για την παρουσία των δυτών, λειτούργησε με πλήρη ισχύ το σόναρ της προκαλώντας βλάβη στην ακοή στους Αυστραλούς δύτες. Το αυστραλιανό πλοίο υποστήριξε τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας.

Πρώτη αψιμαχία; Πρώτη προειδοποίηση;  Η λογική που υποστηρίζει το AUKUS είναι μια αυτοκρατορική λογική του περιορισμού ενός αντιπάλου. Η πυρηνοποίηση της Αυστραλίας την καθιστά δυνητικό πυρηνικό στόχο, χωρίς αυτή η χώρα να μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτρεπτικά μέσα, οι κεφαλές που θα υπάρχουν δυνητικά στο έδαφος να μην είναι υπό τον έλεγχο της Αυστραλίας.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγγέλλουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων μεταξύ άλλων, αλλά την εφαρμόζουν ένθερμα, μεταξύ άλλων εις βάρος των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταίροι τους και των συμφερόντων των πληθυσμών των «φιλικών» χωρών.

Η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Caitlin Johnstone καταλήγει λέγοντας « Η Αυστραλία δεν είναι έθνος, είναι μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ με καγκουρό ».11  Ταϊβάν Για την Κίνα, το ζήτημα της Ταϊβάν είναι ένα συμβολικό ζήτημα. Το άνοιγμα στην ανοιχτή θάλασσα που θα επέτρεπε η κατοχή του νησιού δεν είναι στόχος προτεραιότητας για ένα κράτος που οπλίζεται για να προωθήσει την ειρήνη… και το εμπόριο.

Για το διεθνές δίκαιο, η Ταϊβάν είναι μέρος της κινεζικής επικράτειας, που ιδρύθηκε ως κράτος που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.12 . Η επιθυμία του σημερινού status quo είναι η συμμετοχή στην αμερικανική πολιτική περιορισμού Κίνας.  Η αρχή της μίας Κίνας επιβεβαιώθηκε με το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Κανένα μεγάλο κράτος, ούτε καν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Ταϊβάν.

Το νησί θα έπρεπε να είχε επιστρέψει εδώ και πολύ καιρό στην Κίνα χωρίς το στρατηγικό συμφέρον που εκπροσωπεί για τις Ηνωμένες Πολιτείες.   Το ζήτημα της Ταϊβάν δεν είναι σινο-κινεζικό πρόβλημα. είναι ένα πρόβλημα ΗΠΑ-Κίνας.  Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ εξαπλώθηκαν σε όλη τη λεκάνη του Ειρηνικού, μέχρι τα θαλάσσια σύνορα της Κίνας, 10.700 χλμ. από την Καλιφόρνια.

Δημιούργησαν στρατιωτικές βάσεις για να διεξάγουν πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και ποτέ δεν εγκατέλειψαν αυτές τις βάσεις μετά το τέλος του πολέμου. Για τι ? Για τον έλεγχο της περιοχής. Και τι περιοχή! Το ένα τρίτο του μπλε πλανήτη.

Η Ταϊβάν είναι το κύριο προγεφύρωμα της πρώτης γραμμής  άμυνας  των ΗΠΑ κατά της Κίνας, η λεγόμενη «αμυντική» γραμμή που ξεκινά στο βορρά στους Αλεούτιους, συνεχίζει μέσω του ιαπωνικού αρχιπελάγους, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων. Σε αυτή τη γραμμή άμυνας ή  περιορισμού  μήκους άνω των 8.000 χιλιομέτρων, η Ταϊβάν είναι η κύρια κλειδαριά, που βρίσκεται στο κέντρο της κινεζικής θαλάσσιας πρόσοψης, με την Ιαπωνία να βρίσκεται βορειότερα απέναντι στην κορεατική χερσόνησο και τη ρωσική Καμτσάτκα.

Οι Κινέζοι δεν θα εισβάλουν στην Ταϊβάν. Σίγουρα όχι στο σημερινό πλαίσιο. Η κινεζική στρατιωτική κουλτούρα είναι η αναμονή για την κατάλληλη στιγμή, η παράκαμψη του εμποδίου και η εμπλοκή μόνο όταν η νίκη είναι εξασφαλισμένη. Sun-Tse: « Έτσι, όσοι είναι ειδικοί στην τέχνη του πολέμου, υποτάσσουν τον εχθρικό στρατό χωρίς μάχη. Καταλαμβάνουν πόλεις χωρίς επίθεση και ανατρέπουν ένα κράτος χωρίς παρατεταμένες επιχειρήσεις ».13

Είναι οι Αμερικανοί που χρειάζονται συνεχή ένταση γύρω από την Ταϊβάν. Να δικαιολογήσουν τη στρατιωτική τους βοήθεια και να μην χάσουν το φρούριο τους στην Κίνα.  Θάλασσα της Κίνας Ο στρατηγός Τσαρλς Φλιν, διοικητής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, δήλωσε στις 19 Νοεμβρίου, στο Διεθνές Φόρουμ Ασφάλειας στο Χάλιφαξ της Νέας Σκωτίας, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν νέους πυραύλους μέσου βεληνεκούς, συμπεριλαμβανομένων των Tomahawks και SM-6, στο στην περιοχή του Ειρηνικού το 2024.14 .

Αυτό θα συνεπαγόταν τη «δημιουργία πυραυλικού τείχους» κατά της Κίνας.   Ο στόχος θα ήταν να αποτραπεί μια πιθανή κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, με κίνδυνο πρόκλησης κούρσας εξοπλισμών με επίκεντρο τους συμβατικούς πυραύλους στον Ειρηνικό.  Την ίδια στιγμή, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη για να δοκιμάσει και να βελτιώσει το drone XQ-58A, το οποίο πιθανότατα θα αναπτυχθεί σε περίπτωση πολέμου στην Ταϊβάν.15

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές, διατηρώντας έτσι τα πιλοτικά αεροσκάφη. Αυτός ο τύπος drone ελέγχεται από το πίσω κάθισμα συνοδευτικού αεροσκάφους (ή συνοδεύεται από το drone κ.λπ.).16

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος XQ-58A θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί ως μέρος ενός σμήνος drones που προορίζεται να κορεστεί την κινεζική άμυνα.  Τέλος, οι ΗΠΑ επανέρχονται σε ισχύ στις Φιλιππίνες. Η νέα κυβέρνηση του Ferdinand Marcos Jr, γιου του πρώην δικτάτορα, αποδέχτηκε την εγκατάσταση 4 νέων αμερικανικών βάσεων στα βόρεια και δυτικά του αρχιπελάγους, απέναντι από την Κίνα, προς υποστήριξη της γραμμής περιορισμού της Κίνας.  Ιαπωνία

Η Ιαπωνία ψήφισε, τον Δεκέμβριο του 2022, τον μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό της από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια εποχή που η χώρα επιδόθηκε σε ίσως υπερβολική ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών της… Ο προϋπολογισμός στοχεύει στη χρηματοδότηση ενός σχεδίου 320 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 5 χρόνια για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων ικανών να πλήξουν την Κίνα.17

Αυτός ο προϋπολογισμός αντιπροσωπεύει το διπλάσιο του τρέχοντος αμυντικού προϋπολογισμού. Φτάνει το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπερβαίνοντας το όριο του 1% που είχε επιβάλει η Ιαπωνία στον εαυτό της από το 1976. Θα κάνει την Ιαπωνία τον τρίτο μεγαλύτερο δαπάνη στον κόσμο όσον αφορά τις στρατιωτικές δαπάνες πίσω από τις αναπόφευκτες Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Ο πρωθυπουργός Fumio Kishida δήλωσε ότι η Ιαπωνία και ο λαός της βρίσκονται σε μια « καμπή στην ιστορία ». Ενδιαφέρουσα φράση. Ποιο είναι το σημείο καμπής στην ιστορία για έναν λαό που έζησε ειρηνικά ογδόντα χρόνια; Απλή ρητορική πολιτικών με στόχο την ενστάλαξη φόβου για την αποτροπή κάθε κριτικής και την προώθηση μιας μοναδικής αύξησης των επενδύσεων αφιερωμένων στην άμυνα ή την είσοδο σε μια νέα εποχή στην οποία ο πόλεμος θα γίνει ξανά πιθανότητα, αν όχι βεβαιότητα; « Είμαστε σε πόλεμο » διακηρύσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Φαίνεται ότι η αυτοκρατορία είναι ικανή μόνο για αυτό.

Από τότε που το αμερικανικό όνειρο έσβησε, αυτή η χώρα δεν έχει προσφέρει στον κόσμο τίποτα άλλο από την υποταγή και την καταστροφή. Είναι λυπηρό να βλέπουμε ότι η χώρα θύμα των ατομικών βομβών ευθυγραμμίζεται με μια τέτοια πολιτική.  Η Ιαπωνία φοβάται τους βαλλιστικούς πυραύλους της Βόρειας Κορέας.

Αυτοί οι πύραυλοι είναι η καρδιά του πυρηνικού αποτρεπτικού συστήματος που έχει θέσει σε εφαρμογή η Βόρεια Κορέα για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και να αποφύγει την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών ή ενός συνασπισμού με την αμοιβή τους που υποστηρίζεται από τη Νότια Κορέα. Αυτοί οι πύραυλοι είναι αποτρεπτικό εργαλείο.

Η χρήση τους ως επιθετικού εργαλείου απλώς θα ακύρωνε τη χρησιμότητά τους για τη ΛΔΚ. Είναι δύσκολο να δούμε τι ενδιαφέρον θα μπορούσαν να έχουν οι Βορειοκορεάτες να χτυπήσουν την Ιαπωνία. Οι Δυτικοί έχουν μόνο ένα αντικρουόμενο όραμα των διεθνών σχέσεων, ακόμα κι αν πρέπει να προσέχουμε να μην είμαστε αισιόδοξοι: αν τα κράτη δεν έχουν ενδοιασμούς όσον αφορά τα συμφέροντά τους, αυτή η παρατήρηση ισχύει τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ. Αυτό το όραμα είναι ωστόσο σημαντικό για μια αυτοκρατορική νοοτροπία όπου η κατάκτηση και η διατήρηση εδαφών υπό κηδεμονία είναι οι βασικές πτυχές.

Αυτό δεν μπορεί να είναι το όραμα ενός κράτους που δεν έχει ούτε τα μέσα ούτε το συμφέρον να προσπαθήσει να καταλάβει εδάφη που ανήκουν στους γείτονές του, ειδικά σε μια αντιπαράθεση των αδύναμων εναντίον των ισχυρών. Είναι σοβαρά δυνατό να φανταστεί κανείς την εισβολή στην Ιαπωνία από τη Βόρεια Κορέα και τις ορδές σαραντάχρονων Mig21;  Αυτή η ρητορική λειτουργεί γιατί δεν αμφισβητείται ποτέ.

Η επιτακτική διαβεβαίωση του κινδύνου είναι αρκετή για να καλύψει την αδυναμία των επιχειρημάτων της κοινής γνώμης και καθιστά δυνατό να δικαιολογηθούν αυξήσεις στον στρατιωτικό προϋπολογισμό που δεν δικαιολογούνται από την παρουσία πραγματικού κινδύνου.  Η Ιαπωνία φοβάται την απειλή από την Κίνα. Οι πρόσφατοι στρατιωτικοί ελιγμοί είχαν σκοπό να δείξουν ότι η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να υπερασπιστεί τα νησιά της έναντι πιθανής κινεζικής επίθεσης.

Η Κίνα είναι ύποπτη ότι αναπτύσσει το ναυτικό της, όχι για να εξασφαλίσει τις προμήθειες της και να τεθεί σε θέση να σπάσει έναν πιθανό αμερικανικό αποκλεισμό που θα μπορούσε να διαταράξει τις δικές της προμήθειες (κινεζική έκδοση), αλλά για να διακόψει τις προμήθειες των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Ιαπωνίας. Γιατί λοιπόν το ένα τρίτο του προϋπολογισμού που ψηφίστηκε για 5 χρόνια τον Δεκέμβριο του 2022 αφορά την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων, εργαλείο αποτροπής σε σχέση μεταξύ αδύναμου και ισχυρού ή επιθετικότητας σε ένα πλαίσιο αντιπαράθεσης δυνάμεων ισοδύναμου επιπέδου και σίγουρα δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να υπερασπιστεί κανείς τις γραμμές ανεφοδιασμού του;

Για το Reuters , « Η ιαπωνική κυβέρνηση φοβάται ότι η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία θα μπορούσε να υποκινήσει την Κίνα να επιτεθεί στην Ταϊβάν, η οποία θα μπορούσε να απειλήσει τα γειτονικά ιαπωνικά νησιά, να διακόψει την παροχή προηγμένων ημιαγωγών και να κινδυνεύσει να στραγγαλίσει τους θαλάσσιους δρόμους που τροφοδοτούν την Ιαπωνία με πετρέλαιο από τη Μέση Ανατολή ».

Αυτό το όραμα των πραγμάτων είναι τυπικά δυτικό: απάντηση σε μια ενέργεια (ομολογουμένως επιθετική) με μια άμεση αντεπίθεση. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι οι Ιάπωνες ηγέτες φαίνεται να προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν την κινεζική ψυχολογία. Οι Κινέζοι προτιμούν να προετοιμάζουν τον δρόμο για ένα γεγονός, παρά να το προκαλούν (δυτικός τρόπος). Κάνουν ό,τι μπορούν για να παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες για την ανάπτυξη των φιλοδοξιών τους και περιμένουν να ωριμάσουν οι καρποί.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνιστά σοβαρή παραβίαση των νόμων που απαγορεύουν τη χρήση βίας και έχει κλονίσει τα θεμέλια της διεθνούς τάξης ».18 . Κάτι που είναι ψευδές και είναι μόνο η θέση του δυτικού μπλοκ που βρίσκει μια εύκολη δικαιολογία για τη δική του πολεμοκάπηξη.  Κίνα Και η Κίνα; Η Κίνα παραιτείται από κάθε επιθετική ρητορική και συνεχίζει να αναβαθμίζει τις στρατιωτικές της ικανότητες.  Στο γύρισμα της δεκαετίας του 2000, αυτή η χώρα ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την ανανέωση των δυνάμεών της, ιδιαίτερα στους τομείς της αεροναυπηγικής και της ναυτιλίας.

Το Πεκίνο έχει προβλέψει την αντικατάσταση των ρωσικών αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν βάσει άδειας, των οποίων ο σχεδιασμός χρονολογείται από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 (Mig-19, Mig-21, Tupolev Tu-16), με μια νέα γενιά μαχητικών: Flanker Su-27 και Su- 30, ρωσικής προέλευσης, καθώς και το J-11, την κινεζικής κατασκευής έκδοση του Su27Sk. Με το J-11, η κινεζική βιομηχανία απλοποίησε την επιμελητεία επιχειρησιακής υποστήριξης των Su-27 της (η εφαρμογή πολιτικών ή στρατιωτικών αεροσκαφών απαιτεί τακτικές επιθεωρήσεις των κυψελών και των κινητήρων).

Όσον αφορά τη στρατιωτική αεροπορία, οι Ρώσοι κατασκευαστές αεροσκαφών συνηθίζουν να πραγματοποιούν επιθεωρήσεις και αναβαθμίσεις των αεροσκαφών των πελατών τους στη Ρωσία, κάτι που είναι δαπανηρό και παρατείνει το χρόνο που χρειάζεται για να επιστρέψει το αεροσκάφος σε υπηρεσία.

Η Κίνα ήθελε να αποκτήσει αυτονομία από αυτή τη διαδικασία. Η κατασκευή αεροσκαφών τέταρτης γενιάς με άδεια έδωσε επίσης τη δυνατότητα στην Κίνα να κάνει ένα τεράστιο «άλμα προς τα εμπρός» στους τομείς του σχεδιασμού και της κατασκευής αεροσκαφών. Τα πρώτα αμιγώς κινέζικα μαχητικά (J-1, FC-10) δεν ήταν τα πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη στον παγκόσμιο πίνακα και δέχτηκαν σαρκασμό από δυτικούς «ειδικούς», οπαδούς παρενθέσεων και μικρών σημείων (…) συνεννόησης από εκεί και πέρα. είναι θέμα να προκληθεί η ποιότητα των υλικών ρωσικής και κινεζικής προέλευσης…. αλλά επέτρεψαν την ίδρυση ενός κινεζικού στρατιωτικού-βιομηχανικού συγκροτήματος που σήμερα κατασκευάζει εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας ισοδύναμο με τα καλύτερα δυτικά προϊόντα.

Η Ρωσία, η οποία κυριαρχεί στον τομέα των υπερηχητικών πυραύλων, έχει λάβει σημαντικό πλεονέκτημα στον τομέα των αντιμέτρων και του αντιαεροπορικού εξοπλισμού, ενώ η Κίνα κατασκευάζει πλήρη σειρά πολεμικών αεροσκαφών υψηλού επιπέδου, μαχητικά stealth (J -35), drones (LoongII , FH-97, JY-300), σύνδεση τύπου J-16, αντιαεροπορικά συστήματα (WS-600, SA2), χωρίς να ξεχνάμε τους βασικούς πολλαπλασιαστές δυνάμεων (αεροσκάφος εναέριας επιτήρησης Xian KJ -2000) και σύγχρονες συσκευές μεταφοράς.  Σήμερα, λόγω της προστασίας των πηγών ανεφοδιασμού της και της αυξανόμενης οικονομικής ισχύος της ζώνης του Ειρηνικού, η ενίσχυση του κινεζικού ναυτικού βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των στρατιωτικών ειδήσεων.

Η Κίνα έχει επί του παρόντος τρία αεροπλανοφόρα, δύο λειτουργικά, το τρίτο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Ο κινεζικός στόχος είναι να έχει 5 αεροπλανοφόρα μεσοπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων δύο πυρηνικών. Κάτι που σημαίνει ότι αυτά τα 2 κτίρια θα έχουν σκοπό να εξασφαλίσουν μια κινεζική παρουσία διεθνώς. Εναλλασσόμενη παρουσία μεταξύ των δύο πλοίων, αυτός ο τύπος πλοίου πρέπει να υποβάλλεται τακτικά σε μεγάλες επισκέψεις, κάτι που διαρκεί αρκετούς μήνες. Τρία μη πυρηνικά αεροπλανοφόρα θα προορίζονται για τον έλεγχο των θαλάσσιων προσεγγίσεων της Κίνας και την προστασία των οδών ανεφοδιασμού της, με δύο πλοία και ένα τρίτο να αναπαύονται εναλλάξ.

Το κινεζικό ναυτικό, ανύπαρκτο πριν από τριάντα χρόνια, ταιριάζει με τη νέα οικονομική δύναμη της χώρας. 5 αεροπλανοφόρα δεν θα του επιτρέψουν να κυριαρχήσει στις θάλασσες όπως το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ από το 1942, αλλά αντιπροσωπεύουν το σωστό μέγεθος για την προστασία των προσεγγίσεων στη Θάλασσα της Κίνας.  Οι Κινέζοι ηγέτες λένε ότι η κυριαρχία στις θάλασσες δεν είναι ο στόχος τους.

Η ναυπηγική πολιτική τους φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να αγνοηθεί, ωστόσο, είναι ότι τα κινεζικά ναυπηγεία έχουν ξεπεράσει την παραγωγική ικανότητα των αμερικανικών ναυπηγείων. Αυτό δεν είναι αμελητέο σε περίπτωση ανοιχτής αντιπαράθεσης ή σε περίπτωση αλλαγής πολιτικής…   Για να υποστηρίξει τα αεροπλανοφόρα της, η Κίνα παρήγγειλε το ισχυρότερο σημερινό αντιτορπιλικό, το Type 055, εξοπλισμένο με 112 σιλό πυραύλων, ικανό να ταξιδεύει με ταχύτητα 30 κόμβων και εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Ο κυβισμός του ισοδυναμεί με αυτόν ενός καταδρομικού (12.000t). Έχει ασυναγώνιστη δύναμη πυρός για αυτόν τον τύπο πλοίου.19 .

Είναι ικανό να εκτοξεύει αντιαεροπορικά, αντιπλοϊκά και πυραύλους κρουζ. 8 βρίσκονται σε λειτουργία και 16 έχουν προγραμματιστεί συνολικά. Αυτά τα πλοία πιθανότατα θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την υποστήριξη ομάδων κρούσης μεταφορέων. Αυτή είναι η λογική αποστολή τέτοιων μονάδων.  Για σύγκριση, τα αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke διαθέτουν 90 κάθετες κυψέλες εκτόξευσης, ικανές να εκτοξεύουν αντιαεροπορικά και πυραύλους κρουζ, καθώς και συμβατικούς εκτοξευτές για αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon. Ταξιδεύουν με 31 κόμβους και εκτοπίζουν 8 έως 9000 τόνους. 73 ήταν σε υπηρεσία στα τέλη του 2022.

Τα καταδρομικά Ticonderoga εκτοπίζουν σχεδόν 10.000 τόνους, στους 32 κόμβους και είναι εξοπλισμένα με 122 κελιά εκτόξευσης για πυραύλους κρουζ Tomahawk, αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon και ανθυποβρυχιακούς πυραύλους ASROC. Η ισχύς πυρός είναι συγκρίσιμη με την κινεζική 055. Η αντιαεροπορική τους άμυνα παρέχεται από κανόνια και το αντιπυραυλικό σύστημα κρουαζιέρας Phalanx.

Για την ιστορία, η γαλλική φρεγάτα Horizon ταξιδεύει με 30 κόμβους για εκτόπισμα 7000 t και είναι οπλισμένη με 48 αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet.  συμπέρασμα Οι Κινέζοι δεν θα εισβάλουν στην Ταϊβάν και πιθανότατα δεν θα εισβάλουν ποτέ με στρατιωτικό τρόπο. Κάνοντας τον κόσμο να πιστέψει ότι επιτρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναπτύξουν τη πολεμική ρητορική τους και περιστασιακά τα επιθετικά τους υλικά όσο το δυνατόν πιο κοντά στα κινεζικά χωρικά ύδατα. Caitlin Johnstone:  « Όπως πολλά άλλα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, όταν εξετάζουμε τη συμπεριφορά της εξουσίας, είναι τελικά ζήτημα αφηγηματικού ελέγχου.

Οι ισχυροί κατανοούν ότι όποιος ελέγχει την κυρίαρχη αφήγηση των παγκόσμιων γεγονότων ελέγχει στην πραγματικότητα τον κόσμο, γιατί η αληθινή δύναμη δεν βρίσκεται μόνο στον έλεγχο του τι συμβαίνει, αλλά και στον έλεγχο του τι σκέφτονται οι άνθρωποι για το τι συμβαίνει. Είναι η πραγματική κόλλα που συγκρατεί την κεντρική αυτοκρατορία των Ηνωμένων Πολιτειών και ο κόσμος δεν θα έχει ποτέ την ευκαιρία να ειρηνεύσει μέχρι να αρχίσουν οι άνθρωποι να το συνειδητοποιούν αυτό .»20

Κατά τη γνώμη όλων των παρατηρητών, η σύνοδος κορυφής του Σαν Φρανσίσκο δεν θα έχει επιφέρει καμία σημαντική αλλαγή στις σινο-αμερικανικές σχέσεις.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν στη γερακινή θέση τους, θεωρώντας την Κίνα ως τον κύριο αντίπαλό τους για τα επόμενα χρόνια, όπως επιβεβαίωσε τόσο ευαίσθητα ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάσημη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου του Σαν Φρανσίσκο. Η αμερικανική ελίτ εμφανίζεται ανίκανη να ξεφύγει από τη ρητορική της ως επιθετική κυρίαρχη δύναμη, και πατάει το πόδι της όταν αντιστέκεται σαν εγωιστικό παιδί που απαιτεί να γίνουν οι τέσσερις θελήσεις της.

Η Κίνα, σε θέση διπλωματικής και οικονομικής ισχύος, επαναλαμβάνει υπομονετικά το πιστεύω της: δεν επιδιώκουμε την παγκόσμια κυριαρχία αλλά την ειρηνική και εμπορική ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ ισότιμων χωρών.

Η αγγλοσαξονική στρατηγική είναι να προετοιμαστεί ο πόλεμος για να ασκήσει πίεση στους ισχυρούς, να τον ασκήσει ενάντια στους αδύναμους – μεταξύ άλλων μέσω συνασπισμών (να νικηθούν χωρίς κίνδυνο…) – να σπείρουν χάος στον πλανήτη και διχόνοια μεταξύ των αντιπάλων τους ή θεωρούνται από αυτούς ως τέτοιες (έγχρωμες επαναστάσεις κ.λπ.). Αιώνια πολιτική κανονιοφόρων. Η Κίνα υπέφερε από αυτή την πολιτική τον 19ο αιώνα.

Ας είμαστε βέβαιοι ότι οι Κινέζοι ηγέτες έχουν μνήμη και βασίζουν τις πολιτικές τους στη γνώση της αγγλοσαξονικής ιστορίας και της πολιτικής ηθικής, περισσότερο παρά στις αυτονομιμοποιητικές αφηγήσεις των Δυτικών. Αφηγήσεις που ακούγονται μόνο από δυτικά πλήθη με μικρή πολιτική κουλτούρα και υπόκεινται σε συνεχή προπαγάνδα.  Ολοκληρώνοντας, ας δώσουμε τον λόγο στον αρχηγό του κινεζικού κράτους, Xi-Jinping21  :

« Ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων δεν θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Κίνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο κόσμος. Αυτός ο πλανήτης είναι αρκετά μεγάλος για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιτυχία του καθενός είναι μια ευκαιρία για τον άλλον .  Υπάρχουν δύο επιλογές για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες στην εποχή των παγκόσμιων μετασχηματισμών που δεν έχουν προηγούμενο εδώ και έναν αιώνα:

Η μία είναι να ενισχύσουν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία και να ενώσουν τα χέρια για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να προωθήσουν την παγκόσμια ασφάλεια και ευημερία. το άλλο είναι να προσκολλώνται στη νοοτροπία του μηδενικού αθροίσματος, προκαλώντας αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις και οδηγώντας τον κόσμο προς την αναταραχή και τη διαίρεση. Αυτές οι δύο επιλογές υποδεικνύουν δύο διαφορετικές κατευθύνσεις που θα αποφασίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας και του πλανήτη Γη ».

Το Mytilenepress.είναι ένα εναλλακτικό ΜΜΕ και περιοδικό ειδικού σκοπού όπως αναφέρουν εδώ και χρόνια οι αναγνώστες του. Ενισχύστε την  ελεύθερη  ενημέρωση -συνέχεια  του  Mytilenepress.το οποίο έχει πολλές παγκόσμιες-πανελλήνιες πρωτιές στην Γεωστρατηγική-ιστορία και τον κλάδο του υβριδικού πολέμου (Εμπρησμοί-Καταστροφές και “ατυχήματα”). Γίνεται συνδρομητές-υποτστηρικτές μεέ να συμβολικό πόσο  2.99 Ευρώ τον μήνα €. Tο Mytilenepress δεν έχει σκοπό το κέρδος αλλά την επιβίωση του έθνους και της κοινωνίας καθώς ο υβριδικός πόλεμος βρίσκεται στην κορύφωση του.

Εάν σας ενδιαφέρουν όλο τα προαναφερόμενα υποστηρίξτε το Mytilenepress με μια μικρή δωρεά. ΑΡΙΘΜΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ (ΕΛΤΑ ΙΒΑΝ GR : 10010439601).

“Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Εν τούτοις ο Βολταίρος δεν έγραψε και δεν είπε ποτέ αυτά τα διάσημα λόγια, αν και το νόημα τους συμφωνούσε απόλυτα με την ιδεολογία του.

Τα λόγια ανήκουν στην Βρετανίδα συγγραφέα Έβελιν-Μπίατρις Χολ την βιογράφο του Βολταίρου, η οποία υπέγραφε με το ψευδώνυμο S. G. Tallentyre. Το 1903 εκδόθηκε η βιογραφία που έγραψε για τον Βολταίρο και το 1906 το βιβλίο της με τίτλο «Οι Φίλοι του Βολταίρου», όπου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά η διάσημη φράση.

Επάνω σε όλα αυτά τα προαναφερόμενα φιλοσοφικά-ηθικά αξιώματα ιδρύθηκε το εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Η δημοκρατία και η ελευθερία του λόγου- έκφρασης, αποτελούν τα θεμέλια για μια σωστή-υγιής κοινωνία. Το Mytilenepress έχει ως θεματολογία τα εθνικά θέματα, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης υπάρχουν και θέματα για την τοπική επικαιρότητα και την υγεία. Εκτός από τα άρθρα Γεωστρατηγικής-Ιστορίας και Θεολογίας, η συντριπτική πλειοψηφία των άρθρων του Mytileneprss είναι από μεταφράσεις που κάνει από τα κορυφαία ιστολόγια της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Αμερικής ο αρχισυντάκτης του Μpress Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος.

Το Mytilenepress είναι το πρώτο ελεύθερο-δημοκρατικό, μοναδικό ιστολόγιο στον νομό Λέσβου και σε όλο το Αιγαίο-Θράκη. Αυτό είναι εμφανές από την επιλογή των θεμάτων για τα Ελληνοτουρκικά, την γεωστρατηγική-γεωπολιτική, τα εθνικά ζητήματα, τις διεθνείς εξελίξεις και την παιδεία. Eπίσης μέρος της θεματολογίας του Mpress δεν υπάρχει σε ολόκληρη την επικράτεια. Το Mytilenepress είναι ένα ηλεκτρονικό περιοδικό ειδικού σκοπού. Μεταξύ άλλων μην ξεχνάτε ότι προέβλεψε την καταστροφή στην Ρόδο τον Ιούλιο του 2023 με βάση τα σχετικά δημοσιεύματα από το 2009 και την καταστροφή στα Τέμπη με το πολύνεκρο ατύχημα. Η πρόβλεψη είχε γίνει στο Mytilenepress στις 18/2/2023.

Αγαπητοί φίλοι-αναγνώστες. Η επταετία 2023-230 θα είναι μια σημαντική για την αποκάλυψη όλων των ψεμάτων που επέτρεψαν σε ορισμένες δυνάμεις να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την ανθρωπότητα και ειδικά στον Ελληνισμό. Η Μεγάλη Επαναφορά προετοιμάζεται για να πραγματοποιηθεί τα επόμενα χρόνια όπως ανακοίνωσε το WEF στο Νταβός.

 

 

Η ανάγκη μιας κοινωνίας για εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης που είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις κίβδηλες ειδήσεις είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική. Για αυτό, χρειαζόμαστε εσάς και την υποστήριξή σας.

 

Οι συστημικοί δημοσιογράφοι πληρώνονται για να προωθούν πολέμους, να πυροδοτούν τον φόβο των πανδημιών, των εμπρησμών, της βίας και των δολοφονιών ναζί. Παράλληλα  παρουσιάζουν ψέματα για την κλιματική αλλαγή ως αλήθεια και διαπράττουν αμέτρητες άλλες προδοσίες κατά της ανθρωπότητας. Επίσης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων τους είναι η προώθηση της Διονυσιακής κουλτούρας, η κατάργηση της παιδείας, η προώθηση της βίας και οτιδήποτε προκαλεί ανομία, αταξία και καταστροφή. Η ασύμμετρη απειλή γεωστρατηγικά είναι όταν ένα κράτος δέχεται επίθεση από άλλα “συμμαχικά” κράτη (ΝΑΤΟ), είτε από την ανθελληνική νέα τάξη πραγμάτων. Οι επιθέσεις αυτές δεν είναι υποχρεωτικά στρατιωτικές. Είναι πολιτικές-κοινωνικές, οικονομικές, ηθικές, πνευματικές-πολιτιστικές, οικολογικές, ψυχολογικές, εγκληματικές, μεταναστευτικές, διαδικτυακές και Διονυσιακές.

Οι ισχυρότερες και φοβερότερες επιθέσεις που δεχτήκαμε ήταν στον πνευματικό και στον ηθικό τομέα. Η πατρίδα μας υπέστη, όλες τις μορφές ασύμμετρων απειλών, για να την υποτάξουν, να την διαλύσουν πνευματικά-ηθικά, πολιτικά-στρατιωτικά και κοινωνικά για να αφαιρέσουν παράνομα τον ορυκτό πλούτο (ενέργεια) και λόγω της Γεωστρατηγικής μας θέσεως. Το φαινόμενο του πολέμου αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικών μελετών στην γεωστρατηγική-γεωπολτική, τις Διεθνείς σπουδές και τις στρατιωτικές σχολές. Ο πόλεμος είναι μια πράξη βίας με στόχο την υποταγή-εξαναγκασμό στις επιθυμίες του αντιπάλου.

Ο επεκτατικός πόλεμος είναι το μέσον για την επίτευξη άνομων σκοπών επί του αντιπάλου. Την σημερινή εποχή κυρίαρχο είδος πολέμου δεν είναι ο συμβατικός πόλεμος με όπλα, μαχητικά αεροπλάνα, πυραύλους, τεθωρακισμένα και πλοία. Το κορυφαίο είδος πολέμου είναι ο υβριδικός. Ο υβριδικός πόλεμος χωρίζεται σε πνευματικό-πολιτιστικό, οικονομικό, οικολογικό, διαδικτυακό, κοινωνικό, ψυχολογικό εγκληματικό και Διονυσιακό. Αυτά είναι τα κυριότερα είδη όταν ένα έθνος αντιμετωπίζει υβριδική απειλή. Επίσης κάποιες φορές έχουμε παράλληλα τον συνδυασμό υβριδικού και συμβατικού πολέμου. Βασικότατο σκέλος του υβριδικού πολέμου αποτελεί η  εγκληματικότητα. Χωρίς βία-εγκλήματα και πάσης φύσεως κακουργίες δεν είναι εφικτή η νίκη και η κυριαρχία έναντι του αντιπάλου έθνους.

Το επιτιθέμενο κράτος που διεξάγει μη συμβατικό πόλεμο μέσα από την εγκληματικότητα-πορνεία (Διονυσιακός πολιτισμός), προκαλεί στο αντίπαλο έθνος παράλυση. Τρόμος-οργή, υποταγή-αδυναμία, σύγχυση και αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατία-βία και τα ελεύθερα ήθη ενάντια στο κράτος που διεξάγεται ο υβριδικός πόλεμος αποτελούν το βασικότερα σημεία για την κατάκτηση του. Μέσα από την ανελέητη βία και την προστυχιά (Διονυσιακά Αξιώματα), επιφέρουν ανασφάλεια-απελπισία, πολιτική, κοινωνική και οικονομική αστάθεια.

Όσο πιο στυγερά είναι τα εγκλήματα, τα υποτιθέμενα ατυχήματα και η ερωτική διαφθορά, αυξάνεται σε υπερθετικό βαθμό η αδυναμία και ο φόβος. Μεταξύ άλλων συνδυάζουν την εγκληματικότητα και τον ψυχολογικό πόλεμο ταυτόχρονα. Σαστισμένος ο Ελληνικός λαός δεν έχει δυνάμεις να αντισταθεί, μειώνονται-εκμηδενίζονται οι αντιδράσεις και στην συνέχεια σε καθεστώς παραλυσίας υποκύπτει στην βούληση του αντιπάλου.

Όλοι οι αξιόπιστοι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί αναλυτές με αδιάσειστα στοιχεία απέδειξαν ότι στην Ελλάδα διεξάγεται υβριδικός πόλεμος. Έχουμε νεκρούς από εμπρησμούς, ουσίες, εγκληματικότητα, Covid-19, μνημόνια και άλλες κακουργηματικές πράξεις. Στην σύγχρονη Ελληνική κοινωνία επικρατεί παρακμή-αμάθεια, έλλειψη αρχών και διχασμός. Η έλλειψη παιδείας-αγωγής οδηγεί στην απάθεια και στην αδιαφορία. Αυτά είναι από τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα μιας κοινωνίας σε μεγάλη παρακμή και σήψη. Οι κάτοικοι είναι προκλητικά-τραγικά απαθείς-αδιάφοροι απέναντι στους εμπρησμούς, τον Covid-19, τα μνημόνια, την εισβολή και τις εθνοκτόνες συνέπειες. Aυτό συμβαίνει διότι αρκετοί δεν έχουν παιδεία και θεωρούν ότι τα προβλήματα πρέπει να απασχολούν όλους τους άλλους, εκτός από τους ίδιους.

Όταν διαπιστώσουν ότι αυτές οι κοινωνικές-εθνικές μάστιγες, ήταν και είναι υπόθεση όλων μας τότε είναι πολύ αργά, καθώς έχουν ήδη υποστεί οι ίδιοι ή κάποια από τα συγγενικά-φιλικά τους πρόσωπα θανάτους και απώλειες εξαιτίας του υβριδικού πολέμου. Η διαχρονική δύναμη των Ελλήνων είναι η παιδεία-πολιτισμός.

Σε περιόδους έντονης ανησυχίας-δυστυχίας, βίας και πολέμων οι άνθρωποι βιώνουν καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν με το πνεύμα και την ηθική. Φοβούνται-αρνούνται να σκεφτούν και να ερευνήσουν. Για αυτό στρέφονται προς το κακό, τις βίαιες πράξεις, την ηθική ελευθεριότητα-Διονυσιακή Κουλτούρα, τον φασισμό και την φίμωση. Συνέπεια όλων αυτών είναι να μην υπάρχουν αξίες-ηθική, εξέλιξη, δημιουργικότητα, πολιτιστικό επίπεδο και  ελευθερία λόγου στα ΜΜΕ. Τα μοναδικά-διαχρονικά  στηρίγματα του Ελληνικού έθνους είναι ο Αριστόκλειος Πολιτισμός.

 

https://mytilenepress.blogspot.com/2023/12/mytilenepress-mytilenepress_16.html

 

Οι απόψεις των αρθρογράφων και των αναλυτών δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του Μytilenepress.

πηγή: Strategika

loading...