Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ αποτελεί πλέον μεγαλύτερο πρόβλημα από την ΠΕΙΝΑ

Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ αποτελεί πλέον μεγαλύτερο πρόβλημα από την ΠΕΙΝΑ, με περισσότερους από 1 Δις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να θεωρούνται πολύ παχύσαρκοι

Για πρώτη φορά, η παχυσαρκία ανακηρύχθηκε μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας από την πείνα, καθώς ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται πλέον πολύ παχύσαρκοι.

Σύμφωνα με την Daily Mail, περίπου 159 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι και 879 εκατομμύρια ενήλικες ζυγίζουν περισσότερο από το σχετικό ύψος τους – γεγονός που τους κατατάσσει στην κατηγορία των παχύσαρκων. Συνολικά, ο αριθμός των παχύσαρκων ατόμων παγκοσμίως ανέρχεται πλέον σε 1,038 δισεκατομμύρια, δηλαδή περίπου ένας στους οκτώ ανθρώπους. Εν τω μεταξύ, τα ποσοστά λιποβαρών μειώθηκαν μεταξύ των παιδιών και των εφήβων και μειώθηκαν περισσότερο από το μισό μεταξύ των ενηλίκων παγκοσμίως.

Αν και η Αμερική θεωρείται συχνά ως η πιο παχύσαρκη χώρα στον κόσμο, τα 139 εκατομμύρια παχύσαρκων κατοίκων της ωχριούν σε σύγκριση με τα 200 εκατομμύρια της Κίνας ή τα 350 εκατομμύρια της Ινδίας. Έτσι, η παχυσαρκία είναι τόσο διαδεδομένη που έχει γίνει πιο συχνή από το να είσαι λιποβαρής στα περισσότερα έθνη – συμπεριλαμβανομένων πολλών χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος που προηγουμένως πάλευαν με τον υποσιτισμό. (Σχετικά: Το βιομηχανικό σύμπλεγμα της παχυσαρκίας σπρώχνει το πρόχειρο φαγητό στα παιδιά, ώστε μεγαλώνοντας να γίνουν φαρμακομανείς).

Αλλά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η παχυσαρκία δεν είναι για γέλια, καθώς η κατάσταση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών σοβαρών προβλημάτων υγείας. “Στο παρελθόν θεωρούσαμε την παχυσαρκία ως πρόβλημα των πλουσίων”, δήλωσε ο δρ Φραντσέσκο Μπράνκα, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη του ΠΟΥ. “Η παχυσαρκία είναι ένα πρόβλημα του κόσμου”.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet ενισχύει περαιτέρω τις παρατηρήσεις του Branca, σημειώνοντας ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των νέων παγκοσμίως τετραπλασιάστηκαν μεταξύ 1990 και 2022. Διαπίστωσε επίσης ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων υπερδιπλασιάστηκαν. Εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία για τους ενήλικες, η μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των γυναικών υπερδιπλασιάστηκε και σχεδόν τριπλασιάστηκε στους άνδρες για την ίδια περίοδο.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η πιο παχύσαρκη χώρα
“Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι η επιδημία παχυσαρκίας που ήταν εμφανής μεταξύ των ενηλίκων σε μεγάλο μέρος του κόσμου το 1990 αντικατοπτρίζεται τώρα στα παιδιά και τους εφήβους σχολικής ηλικίας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Majiz Ezzati, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου.

“Ταυτόχρονα, εκατοντάδες εκατομμύρια εξακολουθούν να πλήττονται από υποσιτισμό, ιδίως σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Για την επιτυχή αντιμετώπιση και των δύο μορφών υποσιτισμού είναι ζωτικής σημασίας να βελτιώσουμε σημαντικά τη διαθεσιμότητα και την προσιτή τιμή των υγιεινών, θρεπτικών τροφίμων”.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι όταν αναλύεται ως προς το ποσοστό του πληθυσμού, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στη 10η θέση για τους άνδρες και στην 36η θέση για τις γυναίκες όσον αφορά την παχυσαρκία μεταξύ 190 χωρών. Αρκετά έθνη του Ειρηνικού κατέγραψαν τον υψηλότερο επιπολασμό παχυσαρκίας – Τόνγκα, Αμερικανική Σαμόα, Πολυνησία και Μικρονησία, Νήσοι Κουκ και Νιούε.

Η διαθεσιμότητα ανθυγιεινών τροφίμων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα πιο υγιεινά πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την αλματώδη αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας σε πολλά νησιωτικά έθνη. Οι πιο υγιεινές επιλογές σνακ είναι ακριβές και δύσκολο να βρεθούν. Έτσι, οι εταιρείες που πωλούν ανθυγιεινά τρόφιμα έχουν εκμεταλλευτεί αυτή τη δυσχερή θέση, ξεκινώντας μεγάλες εκστρατείες μάρκετινγκ για την προώθηση των προϊόντων τους.

Ο πρώην νομοθέτης των Τονγκάνων Papiloa Bloomfield Foliaki εξέφρασε επίσης το παράπονο αυτό κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο BBC. Σύμφωνα με την ίδια, οι περισσότεροι Τονγκάνοι έχουν την εντύπωση ότι οτιδήποτε εισάγεται είναι ανώτερο – συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων. Η Foliaki σημείωσε επίσης ότι οι κάτοικοι του έθνους του Ειρηνικού δεν είναι εκπαιδευμένοι σχετικά με το πώς να τρώνε υγιεινά.

Μια άλλη βασική αιτία της παχυσαρκίας στα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού είναι τα φθηνά κομμάτια κρέατος από τις δυτικές χώρες. Κατά τα μέσα του 20ού αιώνα, άρχισαν να φτάνουν στα νησιά αρνίσια πλευρα από τη Νέα Ζηλανδία και ουρές γαλοπούλας από τις ΗΠΑ – και τα δύο φθηνά και λιπαρά κομμάτια κρέατος. Αυτά έγιναν τελικά δημοφιλή, συμβάλλοντας στην επιδημία παχυσαρκίας σε αυτά τα έθνη.

Μεταβείτε στο FightObesity.news για περισσότερες ιστορίες σχετικά με την παχυσαρκία.

Δείτε αυτό το βίντεο για την παχυσαρκία, την καρδιακή ανεπάρκεια και το παράδοξο της παχυσαρκίας.

katohika.gr

loading...