Η Ευρωβουλή ενέκρινε την ενιαία ευρωπαϊκή ψηφιακή ταυτότητα παρά τις αντιδράσεις: «Έρχεται η κοινωνία των κωδικών QR»

«Σε κίνδυνο» η ιδιωτική μας ζωή

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν την εφαρμογή ενός προτεινόμενου συστήματος ψηφιακής ταυτότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκπρόσωποι ενέκριναν το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας με διαφορά 335 ψήφων υπέρ έναντι 190 κατά στις 29 Φεβρουαρίου. Το νομοσχέδιο χρειάζεται τώρα επίσημη έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει νόμος.

Ενώ το πλαίσιο ψηφιακής ταυτότητας υπήρξε αμφιλεγόμενο στις Βρυξέλλες, με πολλούς πολιτικούς να επισημαίνουν πιθανές ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τα πολιτικά δικαιώματα, όσοι το υποστήριξαν επιμένουν τώρα ότι τα ζητήματα αυτά έχουν ξεκαθαριστεί.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που δημοσιεύθηκε μετά την ψηφοφορία, η εγγραφή σε ένα νέο «πορτοφόλι» ψηφιακής ταυτότητας θα είναι απολύτως εθελοντική (σε αυτή την φάση). Η πρόταση ορίζει ότι όσοι αρνούνται να αναλάβουν μια εικονική ταυτότητα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν καμία «αρνητική επίπτωση» γι’ αυτό.

Προστίθεται ότι το νέο σύστημα θα επιτρέπει στους χρήστες που θα εγγραφούν να επαληθεύουν ανεξάρτητα την ταυτότητά τους στο διαδίκτυο, χωρίς τη χρήση ιδιωτικού λογισμικού – ο νόμος προβλέπει τη δωρεάν διάθεση «αναγνωρισμένων ηλεκτρονικών υπογραφών» για τους Ευρωπαίους.

Αυτό, θεωρητικά, θα διευκολύνει το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού εντός της ΕΕ, για παράδειγμα, καθώς και την αντιμετώπιση της κυβερνητικής γραφειοκρατίας – εφόσον η νομοθεσία «εφαρμοστεί σωστά».

Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης ότι ο κώδικας πίσω από τα νέα πορτοφόλια πρέπει να είναι «ανοιχτού κώδικα», κάτι που, όπως υποστήριξαν, θα βοηθήσει στη διασφάλιση της διαφάνειας στη λειτουργία του.

«Αυτή η νομοθεσία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των πολιτών, θέτοντάς τους υπό τον πλήρη έλεγχο της χρήσης και της κοινής χρήσης των δεδομένων τους», δήλωσε η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Ρομάνα Γέρκοβιτς.

«Η ψηφιακή ταυτότητα έχει εξελιχθεί από απλή ευκολία σε καταλύτη για την εμπλοκή των πολιτών, την κοινωνική ενδυνάμωση και ένα μέσο για την προώθηση της συμμετοχικότητας στην ψηφιακή εποχή».

Δεν πείστηκαν όλοι οι πολιτικοί ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τα σχέδια της ΕΕ για την ψηφιακή ταυτότητα έχουν επιλυθεί.

Μιλώντας πριν από την ψηφοφορία, ο πολιτικός της ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία»(ID) Χέρολφ Άνεμανς περιέγραψε το προτεινόμενο σύστημα ότι βάζει το μπλοκ στο δρόμο προς μια «κοινωνία επιτήρησης βασισμένη στο κινεζικό μοντέλο».

«Η ΕΕ είναι υπερβολικά πρόθυμη να πηδήξει σε αυτή την πύλη προς την κοινωνία των κωδικών QR», δήλωσε ο Φλαμανδός πολιτικός.

«Το ψηφιακό πορτοφόλι για όλους τους πολίτες αποτελεί κίνδυνο για τις ελευθερίες και την ιδιωτική μας ζωή»!

Ο Μίχελ Χόχεφεν της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ονομάζεται την πρόταση ως «προσβολή για τη δημοκρατία», στοχεύοντας ιδιαίτερα τους ευρωβουλευτές των οποίων τα κόμματα συμμετέχουν στην τρέχουσα υπηρεσιακή ολλανδική κυβέρνηση, επειδή ψήφισαν υπέρ της μεταρρύθμισης.

«Παρά την πρόταση της πλειοψηφίας στην Ολλανδική Βουλή των Αντιπροσώπων εναντίον αυτής, η κυβέρνησή μας ψήφισε υπέρ της ΕΕ», δήλωσε.

«Γιατί υπάρχουν ακόμα τα εθνικά κοινοβούλια, αν τα αγνοούν;», διερωτήθηκε.

 

loading...