Η βιομηχανία τοξικών ζιζανιοκτόνων – ένοχη για την πρόκληση καρκίνου – επιδιώκει ΝΟΜΙΚΗ ΑΜΥΝΗ σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες

Η βιομηχανία τοξικών ζιζανιοκτόνων, η οποία συνεχίζει να εκτοξεύει καρκινογόνες ουσίες όπως η γλυφοσάτη και η ατραζίνη, επιδιώκει νομική ασυλία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να αποκρούσουν νομικές προκλήσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, εταιρείες όπως η Bayer και η Syngenta προσεγγίζουν νομοθέτες σε όλη τη χώρα και τους πιέζουν να ψηφίσουν νομοθεσία που θα παρέχει στις εταιρείες τους νομική ασυλία έναντι των αγωγών. Με άλλα λόγια, αυτές οι πολυεθνικές εταιρείες επιδιώκουν να βλάπτουν τους ανθρώπους ατιμώρητα και να λειτουργούν υπεράνω του νόμου. Εάν περάσουν αυτά τα νομοσχέδια, οι εταιρείες αυτές δεν θα είναι υπόλογες για τις ζημίες που επιφέρουν τα προϊόντα τους.

Οι Bayer-Monsanto επιδιώκουν να δηλητηριάσουν τους ανθρώπους και να τους αφαιρέσουν τα δικαιώματα της δέουσας διαδικασίας
Τρεις πολιτείες – το Μιζούρι, το Αϊντάχο και η Αϊόβα – εξετάζουν ήδη τη νομοθεσία. Το Μιζούρι είναι η πατρίδα της Monsanto και της διαβόητης χημικής ουσίας γλυφοσάτη (Roundup). Πριν από έξι χρόνια, η Bayer εξαγόρασε τη Monsanto. Η συγχώνευση επέτρεψε στις εν λόγω οντότητες να συνεχίσουν την παραγωγή προϊόντων με βάση τη γλυφοσάτη, ακόμη και αφού η Monsanto υποχρεώθηκε να διευθετήσει υποθέσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που απέδειξαν ότι το Roundup προκάλεσε λέμφωμα μη Hodgkin.

Έκτοτε, η Monsanto έχει καταλήξει σε συμφωνίες διακανονισμού για σχεδόν 100.000 αγωγές Roundup, καταβάλλοντας περίπου 11 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανθρώπους που υπέστησαν μόνιμη βλάβη από το καρκινογόνο. Το κοινό συνειδητοποιεί όλο και περισσότερο τις ζημιές που προκαλούνται από αυτές τις χημικές ουσίες.

Το 2020, η Bayer συμφώνησε σε διακανονισμό άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περίπου 95.000 ομοσπονδιακούς ενάγοντες. Στις 20 Νοεμβρίου 2023, η Bayer διατάχθηκε να διακανονίσει μια ετυμηγορία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων και στις 26 Ιανουαρίου 2024 διατάχθηκε να διακανονίσει μια άλλη ετυμηγορία ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Φιλαδέλφεια. Υπάρχουν σχεδόν 54.000 αγωγές Roundup που εκκρεμούν ακόμη.

Η Bayer μπόρεσε να διαπραγματευτεί συμφωνίες διακανονισμού μπλοκ με τους δικηγόρους των εναγόντων πριν από τη διεξαγωγή δίκης. Αυτό έχει κρατήσει τις αγωγές μακριά από τις ειδήσεις και από τα μάτια του κοινού. Ωστόσο, η Bayer καταρρέει και έχει χάσει το 70% της αξίας της μετοχής της.

Η Syngenta, ο κατασκευαστής της ατραζίνης και του paraquat, αντιμετωπίζει επί του παρόντος αγωγή από 5.300 ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον λόγω έκθεσης στο paraquat. Αυτή η εταιρεία θα επωφεληθεί επίσης από τους νέους πολιτειακούς νόμους που θα προστατεύουν τους κατασκευαστές ζιζανιοκτόνων από την υποχρέωση λογοδοσίας.

Η βιομηχανία ζιζανιοκτόνων επιδιώκει την ίδια προστασία που απολαμβάνουν ανελέητα οι κατασκευαστές εμβολίων

Η βιομηχανία τοξικών ζιζανιοκτόνων επιδιώκει το ίδιο είδος νομικής ασυλίας που απολαμβάνει η βιομηχανία εμβολίων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Το 1986, το Κογκρέσο και ο πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν χορήγησαν στη βιομηχανία εμβολίων νομική ασυλία και δημιούργησαν ένα ειδικό δικαστήριο για να χειρίζεται τις αξιώσεις της βιομηχανίας εμβολίων.

Το διεφθαρμένο σύστημα προστατεύει τους κατασκευαστές εμβολίων από τις δίκες ενόρκων και τους μεγάλους διακανονισμούς, επιτρέποντας στη βιομηχανία να συνεχίσει να κατασκευάζει προϊόντα που βλάπτουν μαζικά τους ανθρώπους. Σε αντάλλαγμα, η βιομηχανία εμβολίων δεσμεύτηκε να πληρώνει έναν μικρό ειδικό φόρο κατανάλωσης για κάθε δόση εμβολίου, ώστε να χρηματοδοτεί μικρούς διακανονισμούς για επιλεγμένες υποθέσεις που εγκρίνονται από τον Ειδικό Δικαστή του Δικαστηρίου Εμβολίων.

Η βιομηχανία τοξικών ζιζανιοκτόνων μπορεί να επιδιώξει κάτι πολύ παρόμοιο και θα προβάλει την υπόθεση ότι η ύπαρξή τους και τα χημικά τους είναι απαραίτητα για το “γενικότερο καλό”, παρά τις χιλιάδες καταγγελίες που αποδεικνύουν ότι είναι επιβλαβή για τα άτομα.

Όταν ο γερουσιαστής του Αϊντάχο Μαρκ Χάρις (R) παρουσίασε το νομοσχέδιο για τη νομική ασυλία των κατασκευαστών φυτοφαρμάκων (νομοσχέδιο 1245 της Γερουσίας) στις 24 Ιανουαρίου, επικαλέστηκε ότι οι αγρότες της πολιτείας δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν “τα γεωργικά φυτοφάρμακα από τα οποία εξαρτώνται”. Ακριβώς έξω από την πόλη του γερουσιαστή βρίσκεται το συγκρότημα 800 στρεμμάτων της Monsanto, το οποίο περιλαμβάνει το ορυχείο και το εργοστάσιο επεξεργασίας φωσφορικών αλάτων της. Όταν ο Χάρις μίλησε με την επιτροπή της Γερουσίας τον Φεβρουάριο, έφερε μαζί του έναν λομπίστα της Bayer για να επικυρώσει τις ανησυχίες του.

Το νομοσχέδιο για την ασυλία των κατασκευαστών φυτοφαρμάκων στην Αϊόβα παρουσιάστηκε στις 31 Ιανουαρίου. Όταν ήρθε ενώπιον νομοθετικής επιτροπής, οι λομπίστες της Bayer ήταν οι μόνοι που ήρθαν να υποστηρίξουν το νομοσχέδιο. Η Bayer διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στην Αϊόβα και απασχολεί μεγάλο αριθμό ανθρώπων εκεί.

Ο Ντάνιελ Χινκλ, δικηγόρος της Αμερικανικής Ένωσης για τη Δικαιοσύνη, προειδοποιεί ότι αν αυτά τα νομοσχέδια επιτύχουν, η Bayer θα προωθήσει παρόμοια νομοθεσία σε άλλες 10 έως 15 πολιτείες το επόμενο έτος, ενώ θα κάνει πιο ισχυρή την υπόθεση ενός ομοσπονδιακού νόμου που θα την προστατεύει από αγωγές. Ο Hinkle δήλωσε ότι αυτά τα νομοσχέδια απλώς “συγχωρούν” το “αναφερόμενο ιστορικό εξαπάτησης και απάτης” αυτών των εταιρειών, ενώ θέτουν το κοινό σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πηγές περιλαμβάνουν:

EHN.org

NewRepublic.com

LawsuitInformationCenter.com

Web.Archive.org

MillerandZois.com

Congress.gov

loading...