Διευθυντής ΠΟΥ: «Έρχεται η επόμενη πανδημία» – Τι ετοιμάζουν;;

Ρεσιτάλ τρομολαγνείας με φόντο την Παγκόσμια Συνθήκη για τις Πανδημίες που θέλουν να επικυρώσουν μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε ότι μια νέα πανδημία έρχεται, λέγοντας πως είναι θέμα «του “πότε” και όχι του “εάν”».

Το μήνυμά του μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης αυτή την εβδομάδα.

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία του κορωνοϊού ως…παράδειγμα προς αποφυγή, τονίζοντας πως οι εμβολιασμοί άργησαν πάρα πολύ να φτάσουν στις «φτωχότερες» χώρες του κόσμου.

«Αυτές οι κακές στιγμές θα έρθουν για άλλη μια φορά καθώς θα συμβεί άλλη μια πανδημία και ο κόσμος δεν είναι πραγματικά έτοιμος να την αντιμετωπίσει. Θα υπάρξει μία επόμενη φορά. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του “πότε” και όχι του “αν“.

Μπορεί να προκληθεί από έναν ιό της γρίπης, ή έναν νέο κορονοϊό, ή μπορεί να προκληθεί από ένα νέο παθογόνο που δεν γνωρίζουμε ακόμη, το οποίο είναι αυτό που αναφερόμαστε ως Ασθένεια Χ.

Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην Ασθένεια Χ πρόσφατα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο. Χρησιμοποιήσαμε για πρώτη φορά τον όρο Ασθένεια Χ το 2018, ως υποκατάστατο για μια άγνωστη ακόμη ασθένεια για την οποία μπορούμε ωστόσο να προετοιμαστούμε».

Ο Τέντρος δεν συνέδεσε τυχαία την μυστηρίωδη «Νόσο Χ» με την «επόμενη πανδημία».

Θυμίζουμε πως η περιβόητη «Νόσος Χ» απασχόλησε και τη Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WHO) στο Νταβός πριν από περίπου δύο μήνες.

Μαζί με τη νεά πανδημία θα φέρουν και τις νέες…υποχρεωτικότητες, βασισμένοι στην τριετή εμπειρία του covid;;;

Τι είχαμε γράψει τότε:

Καθώς, τα ΜΜΕ ανά την Ευρώπη και την Αμερική, επαναφέρουν το Covid-19 στην ενημέρωση, επιστήμονες και παγκόσμιοι ηγέτες στην συνάντηση του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η οποία λαμβάνει χώρα από τις 15-19 Ιανουαρίου, στρέφουν την προσοχή τους στην μυστηριώδη και δυνητικά πιο καταστροφική φανταστική/μελλοντική απειλή: την νόσο Χ.

Τι μεταδίδεται:

Οι ηγέτες στον τομέα της υγείας συναντώνται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός για να συζητήσουν τρόπους προετοιμασίας για τη «Νόσος Χ» – έναν όρο που επινοήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2018 για να περιγράψει το άγνωστο, υποθετικό παθογόνο που θα μπορούσε να προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, η νόσος Χ θα μπορούσε να προκαλέσει 20 φορές περισσότερους θανάτους από την πανδημία του κορωνοϊού.

Είναι στη σύντομη λίστα ασθενειών προτεραιότητας του ΠΟΥ, μαζί με ιούς όπως το SARS, ο Έμπολα και ο Ζίκα.

απεμπε-EPA photo/el.gr

loading...