Γυναίκες της Γροιλανδίας μηνύουν τη Δανία για πείραμα ελέγχου γεννήσεων

Μια ομάδα ιθαγενών γυναικών στη Γροιλανδία μήνυσε τη Δανία για μια εκστρατεία ακούσιας αντισύλληψης που αποσκοπούσε στον περιορισμό των γεννήσεων στην περιοχή της Αρκτικής κατά τις δεκαετίες του 1960 και 1970, μετέδωσε τη Δευτέρα ο δανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας DR.

Οι 143 γυναίκες Ινουίτ ισχυρίζονται ότι οι δανικές υγειονομικές αρχές παραβίασαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους όταν τους τοποθέτησαν συσκευές ενδομήτριας αντισύλληψης με σπείρες. Οι γυναίκες ζητούν συνολική αποζημίωση ύψους σχεδόν 43 εκατομμυρίων κορωνών (6,3 εκατομμύρια δολάρια).

“Η αγωγή κατατέθηκε σήμερα το πρωί. Οι πελάτισσές μου επέλεξαν να το κάνουν αυτό επειδή δεν έλαβαν καμία απάντηση στο αίτημά τους για αποζημίωση τον Οκτώβριο”, δήλωσε ο δικηγόρος των εναγουσών, Mads Pramming.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν, είναι η ζωντανή απόδειξη”.

Τον Οκτώβριο, 67 γυναίκες, που είναι πλέον 70 και 80 ετών, ζήτησαν αποζημίωση 300.000 κορώνες (44.000 δολάρια) η καθεμία.

Τα αρχεία που βασίζονται σε στοιχεία από τα εθνικά αρχεία που αποκάλυψε ο δανικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας το 2022 αποκάλυψαν ότι 4.500 ιθαγενείς γυναίκες, σύμφωνα με πληροφορίες οι μισές από τις γόνιμες γυναίκες στη Γροιλανδία, έγιναν μέρος της εκστρατείας ακούσιας αντισύλληψης.

Τα εμφυτεύματα σπειρών τοποθετήθηκαν μεταξύ 1966 και 1970 σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας μόλις 13 ετών, χωρίς τη συγκατάθεσή τους ή ακόμη και τη γνώση τους σε ορισμένες περιπτώσεις. Η μικρή συσκευή, κατασκευασμένη από πλαστικό και χαλκό και τοποθετημένη στη μήτρα, δυσκολεύει το σπέρμα να γονιμοποιήσει ένα ωάριο.

Η Δανία διεξήγαγε την εκστρατεία μυστικά με υποτιθέμενο σκοπό να περιορίσει τον ρυθμό γεννήσεων στη Γροιλανδία αποτρέποντας τις εγκυμοσύνες, ανέφερε το πρακτορείο. Ο πληθυσμός στο νησί της Αρκτικής γνώριζε μεγάλη ανάπτυξη εκείνη την εποχή λόγω του υψηλού βιοτικού επιπέδου και της καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης.

Οι επιζώντες της Γροιλανδίας από το σκληρό αποικιακό πείραμα απαιτούν δικαιοσύνη ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Οι επιζώντες της Γροιλανδίας από το σκληρό αποικιακό πείραμα απαιτούν δικαιοσύνη
Τον Σεπτέμβριο του 2022, οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Γροιλανδίας ξεκίνησαν έρευνα για το πρόγραμμα με την υπουργό Υγείας της Δανίας Sophie Lohde να δεσμεύεται να “φτάσει στην άκρη” αυτής της “βαθιά ατυχήσας υπόθεσης”.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το επόμενο έτος. Ωστόσο, η Naja Lyberth, η οποία ήταν 14 ετών όταν της τοποθετήθηκε σπείρα, δήλωσε ότι η ομάδα δεν μπορεί να περιμένει μέχρι τότε και ότι οι γυναίκες θα ζητήσουν δικαιοσύνη στο δικαστήριο.

“Οι μεγαλύτερες από εμάς είναι πάνω από 80 ετών και επομένως δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο”, δήλωσε η Lyberth, στον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γροιλανδίας KNR. “Όσο ζούμε, θέλουμε να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό μας και τον σεβασμό προς τη μήτρα μας”.

Η υπόθεση αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι κάτοικοι της Γροιλανδίας λένε ότι υποφέρουν από τις δανικές αρχές.

Το 2022, η Δανία ζήτησε συγγνώμη και κατέβαλε αποζημίωση στους Ινουίτ περισσότερα από 70 χρόνια μετά από ένα αποτυχημένο κοινωνικό πείραμα.

Το 1951, 22 παιδιά Ινουίτ μεταφέρθηκαν από την πατρίδα τους στη Δανία, δελεασμένα με την υπόσχεση μιας καλής εκπαίδευσης αντάξιας της μελλοντικής ελίτ της χώρας. Η Κοπεγχάγη σκόπευε τα παιδιά να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως πρότυπα για τη Γροιλανδία. Μόνο έξι από αυτά είναι ακόμη ζωντανά σήμερα, όλα στα 70 τους χρόνια.

Η Γροιλανδία ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, μετά το οποίο απέκτησε αυτοδιοίκηση.

infowars.com

loading...