Βρυχάται το ποντίκι – Ο Μητσοτάκης απειλεί Ρωσία και Putin: Δεν μας φοβίζετε, θα στηρίζουμε στρατιωτικά την Ουκρανία

Η Ρωσία έχει -πολλές φορές- προειδοποιήσει την Ελλάδα για τις… επιλογές της και κυρίως σχετικά με το ενδεχόμενο μεταβίβασης οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία (π.χ. S-300)

Σε επικίνδυνες ατραπούς βάζει την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε στο σημείο να απειλήσει ακόμα και τη Ρωσία… μια πυρηνική υπερδύναμη.
«Δεν θα μας φοβίσετε. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία» υποστήριξε από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η δήλωση του πρωθυπουργού έγινε ως… απάντηση στις εκρήξεις στην Οδησσό τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν εκεί… Ωστόσο, οι Ρώσοι «χτυπούσαν» την Οδησσό, όλες τις προηγούμενες ημέρες, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό δεν «κλείστηκε» τελευταία στιγμή. Κατά συνέπεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνώριζε πολύ καλά που πήγαινε. Μήπως, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μεταβεί στην Οδησσό κυνηγώντας την εικόνα στο πλαίσιο της επικοινωνιακής του πολιτικής; Είναι χαρακτηριστικό ότι από το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύτηκαν στα μέσα ενημέρωσης δεκάδες φωτογραφίες από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουκρανία και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της χώρας, Volodymyr Zelensky.
Σε κάθε περίπτωση, οι απειλές κατά του προέδρου, Vladimir Putin, αλλά και της Ρωσίας, ακόμα και αν έγιναν χωρίς βάση αλλά απλά για… εσωτερική κατανάλωση, θεωρούνται ιδιαίτερα επικίδυνες για την Ελλάδα. Άλλωστε, η Μόσχα έχει -πολλές φορές- προειδοποιήσει την Ελλάδα για τις… επιλογές της και κυρίως σχετικά με το ενδεχόμενο μεταβίβασης οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία (π.χ. S-300).

Οι… απειλές Μητσοτάκη σε μια πυρηνική υπερδύναμη

Μία ημέρα, λοιπόν, μετά τις εκρήξεις στην Οδησσό, όταν βρισκόταν εκεί και η ελληνική αποστολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μίλησε στο Βουκουρέστι στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
«Ήμουν στην Οδησσό με τον πρόεδρο Zelensky χθες όταν ένας βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Νομίζω ότι όλοι έχουμε ένα μήνυμα για το Κρεμλίνο: Δεν θα φοβηθούμε, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί. Και παραμένουμε ενωμένοι σε αυτό το ζήτημα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Ευρώπη επέδειξε μια ενότητα πρωτοφανή όσον αφορά στην κρίση στην Ουκρανία και οι εχθροί μας δεν το περίμεναν αυτό. «Στηρίζουμε στρατιωτικά και οικονομικά την Ουκρανία και στέλνουμε το μήνυμα ότι καμία παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει δεκτή από την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τα μηνύματα της Ρωσίας στην Ελλάδα

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο η Αθήνα να ενδώσει στις αμερικανικές πιέσεις και να παραδώσει στο Κίεβο συστήματα όπως οι S-300, δηλώνει ότι η Μόσχα καταγράφει όλες ανεξαιρέτως τις «εχθρικές ενέργειες». Η απάντηση της Μόσχας, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος είναι ξεκάθαρη «όπως λέει ο στρατός μας, “συντρίβουμε” με επιτυχία όλο τον εξοπλισμό που προμηθεύουν οι χώρες του ΝΑΤΟ. Έτσι θα γίνεται και στη συνέχεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Εμείς σχετικά μ’ αυτό κάναμε την επιλογή μας».
Ειδικά για την Ελλάδα, η Zakharova δήλωσε ότι «έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει για την παραβίαση των διατάξεων της Ρωσοελληνικής Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία της 30ης Οκτωβρίου 1995. Περιλαμβάνει αυστηρές υποχρεώσεις να μην μεταφερθούν σε τρίτες χώρες όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που αποκτήθηκαν βάσει της διμερούς συμφωνίας στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, χωρίς αμοιβαία γραπτή συγκατάθεση».
Η Μόσχα θα συνεχίσει να απαιτεί από την Ελλάδα, όπως και από όλες τις άλλες χώρες οι οποίες προμηθεύτηκαν ρωσικά όπλα και τεχνικό εξοπλισμό, την «αυστηρή συμμόρφωση μ’ αυτό το εξαιρετικά σημαντικό διμερές έγγραφο», σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Ο πραγματικός στόχος της ρωσικής επίθεσης στην Οδησσό

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στην Οδησσό όπου φιλοξενούνται μη επανδρωμένα σκάφη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων για επιθέσεις στη Μαύρη Θάλασσα.
«Σήμερα (6/3/2024) στις 11:40 ώρα Μόσχας, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση υψηλής ακρίβειας σε υπόστεγο στη βιομηχανική περιοχή του λιμανιού της Οδησσού, όπου γίνονταν προετοιμασίες για την πολεμική χρήση μη επανδρωμένων σκαφών των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Νωρίτερα, το ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι Public ανέφερε ότι σημειώθηκε έκρηξη στην Οδησσό εν μέσω προειδοποίησης αεροπορικής επιδρομής.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό είχε συμφωνηθεί στην τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Ουκρανίας στο τέλος Ιανουαρίου. Στη συνέχεια αναζητήθηκε η κατάλληλη ημερομηνία μέσω διπλωματικών διαύλων.
Το πραγματικό αντικείμενο της επίσκεψης και της συνάντησης με Zelensky φαίνεται πως ήταν η συνέχιση της στήριξης προς την Ουκρανία σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο (αυτό άλλωστε προέκυψε και από την ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του ΕΛΚ). Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στήριξη προς την Ουκρανία, τόσο στο πλαίσιο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ, που θα συνεχιστεί στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας και χωρίς να αποδυναμωθούν οι αμυντικές ικανότητες της χώρας μας.
Και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με Zelensky στις 29 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός τον είχε διαβεβαιώσει σχετικά με τη στήριξη της Ελλάδας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι η τελευταία αυτή τηλεφωνική επικοινωνία είχε πραγματοποιηθεί δύο μέρες μετά από την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου, μεταξύ άλλων, γινόταν ειδική αναφορά στην Ουκρανία και τα πιθανά ανταλλάγματα για τα F35.

www.bankingnews.gr

loading...