ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΕΨΗΣ : Το SB 5427 στην Ουάσινγκτον προσφέρει ανταμοιβές 2.000 δολαρίων σε κατοίκους που καταγγέλλουν γείτονες ένοχους για “λάθος ομιλια”

Το νομοθετικό σώμα της πολιτείας της Ουάσινγκτον ψήφισε νομοσχέδιο για τη δημιουργία μιας κρατικής υποδομής καταγγελίας για τους κατοίκους που θα μπορούν να καταγγέλλουν τους γείτονές τους για “κακοήθειες”.

Το νομοσχέδιο 5427 της Γερουσίας, το οποίο πέρασε τόσο από τη Γερουσία όσο και από τη Βουλή και τώρα αναμένει την υπογραφή του κυβερνήτη Jay Inslee, επιτρέπει σε ιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των μη πολιτών και των παράνομων αλλοδαπών, να αναφέρουν “περιστατικά προκατάληψης” στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας. Κάθε περιστατικό αναφοράς συνοδεύεται από πιθανή αμοιβή ύψους 2.000 δολαρίων.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου λένε ότι σκοπός του είναι να προστατεύσει τα “θύματα των εγκλημάτων μίσους” πριν καν συμβούν τα εν λόγω εγκλήματα, αλλά με ποιο κόστος; Στην ουσία, το SB 5427 δημιουργεί μια τηλεφωνική γραμμή κουτσομπολιού που έχει σχεδιαστεί για να εκφοβίζει τους ανθρώπους στην Ουάσινγκτον από το να λένε τη γνώμη τους, ειδικά όταν ο λόγος αυτός μπορεί να είναι πολιτικά μη ορθός.

Από ό,τι μπορούμε να πούμε, το SB 5427 είναι αντισυνταγματικό για τους εξής πέντε τουλάχιστον λόγους:

1) Παραβιάζει το δικαίωμα κάποιου να αντιμετωπίσει τον κατήγορό του

2) Παρεμποδίζει την ελευθερία του λόγου

3) Παραβιάζει την ελευθερία της σκέψης, δικαίωμα που εμπεριέχεται στην Πρώτη Τροπολογία

4) Καταπατά την ελευθερία της θρησκείας

5) Παραβιάζει την ελευθερία του Τύπου

“Οι άνθρωποι θα σταματήσουν να μιλούν σε άλλους και να γράφουν σε άλλους, εκτός από πολύ στενούς φίλους και συγγενείς, από φόβο ότι ένας άπληστος “Κάρεν” θα τους αναφέρει στην εκδοχή της Γκεστάπο της Ουάσινγκτον”, είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης πλαισίωσε το SB 5427.

Ουάσινγκτον, το κράτος της τυραννίας

Για μια εκλογική περιφέρεια που υπερηφανεύεται για τα “σωματικά δικαιώματα” (άμβλωση) και άλλες πεποιθήσεις του “κάνουμε ό,τι θέλουμε”, το SB 5427 σίγουρα θα βάλει φίμωτρο στο στόμα των κατοίκων της Ουάσινγκτον – τουλάχιστον εκείνων που εκφράζουν αντιδημοφιλείς απόψεις.

Σε μια δημόσια κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Τρόπων και Μέσων της Γερουσίας στις 20 Φεβρουαρίου, η Ιδρύτρια και Πρόεδρος των Συντηρητικών Κυριών της Ουάσιγκτον, Julie Barrett, κατακεραύνωσε το νομοσχέδιο για την πλήρη παράκαμψη του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

“Αφιερώστε πέντε λεπτά στο Twitter οποιαδήποτε μέρα και σας διαβεβαιώνω ότι κάποιος θα πει κάτι προσβλητικό βάσει αυτού του νόμου, το οποίο θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “έγκλημα μίσους” και να εισπράξουμε 2.000 δολάρια από τον γενικό εισαγγελέα”, δήλωσε η Barrett.

“Ενδεχομένως στοχοποιεί [τους] ανθρώπους για ενέργειες που δεν τους αρέσουν, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι εγκλήματα μίσους. Σε συνεργασία με νομοσχέδια όπως το HB 1333, αυτό θα δημιουργούσε ένα είδος ‘τηλεφωνικής γραμμής κουτσομπολιού’ για να καταγγέλλει κανείς ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνεί ή δεν συμπαθεί”.

Για να υπερασπιστεί την προσφορά του νομοσχεδίου που προβλέπει 2.000 δολάρια ανά αναφορά, ένας υποστηρικτής του SB 5427 προσπάθησε να υποστηρίξει ότι τα χρήματα αυτά “δεν αποτελούν ανταμοιβή για τους ανθρώπους που καταγγέλλουν στην τηλεφωνική γραμμή”, αλλά αποζημίωση για την κάλυψη του κόστους των “ζημιών” που προκλήθηκαν, όποιες κι αν είναι αυτές.

Το SB 5427 αναφέρει ρητά την “έκφραση εχθρότητας” ως μία από τις προσβλητικές ενέργειες που δικαιολογούν την κλήση της πολιτειακής κυβέρνησης, πράγμα στο οποίο αναρωτιόμαστε: Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Φανταστείτε ότι ένας αστυνομικός φτάνει στο σπίτι σας για ανάκριση σχετικά με ένα “περιστατικό προκατάληψης” που υποτίθεται ότι διαπράξατε. Δεδομένου ότι ο νόμος του απαγορεύει να σας πει ποιος κάλεσε για την καταγγελία και επίσης του απαγορεύει να απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις σας, το μόνο που γνωρίζετε είναι ότι είπατε κάτι “λάθος” και πρέπει τώρα να πληρώσετε το τίμημα χωρίς να έχετε τρόπο να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Μετά από όλα αυτά, το όνομά σας παραμένει για πάντα στον “Κατάλογο περιστατικών προκατάληψης” της πολιτείας, για να προστεθεί μόνο στην περίπτωση που διαπράξετε περισσότερες “εκφράσεις εχθρότητας” που δικαιολογούν πρόσθετες αναφορές. Η Ουάσινγκτον ακούγεται σαν ένα καλό μέρος για να ζήσει κανείς;

“Ας ελπίσουμε ότι οι ψηφοφόροι στην πολιτεία της Ουάσινγκτον παραδίδουν την κυβέρνηση”, δήλωσε ένας σχολιαστής σχετικά με το νομοσχέδιο. “Είτε αυτό είτε κομμάτια της πολιτείας θα μπορούσαν να καταλήξουν να συγχωνευθούν με το Αϊντάχο”.

Σκεφτήκατε ποτέ ότι θα βλέπατε κάτι τέτοιο να παίρνει σάρκα και οστά στη “χώρα της ελευθερίας”;

loading...