Αποκαλυπτική η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας: ”Θέλουν να πνίξουν την έρευνα για τα Τέμπη”.

Στα εμπόδια που θέτει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, αναφέρθηκε η Ρουμάνα Εισαγγελέας, Λάουρα Κοντρούτα Κιόβεσι, λέγοντας τα πράγματα έξω από τα δόντια.
Η ευρωπαία αξιωματούχος χαρακτηρίζει απαράδεκτη την υπουργική ασυλία και κρίνει πως εμποδίζει την περαιτέρω έρευνα, την αποκάλυψη της αλήθειας και την απονομή δικαιοσύνης.
Υπόσχεται πως ”θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βρούμε την αλήθεια” και στο ερώτημα αν είναι πιθανόν να κατηγορηθούν πολιτικοί και υπουργοί τονίζει πως ”ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους”.
Με το κατηγορητήριο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να είναι καταπέλτης συνδέοντας το δυστύχημα στα Τέμπη με τις αστοχίες της σύμβασης 717 για τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο. η Λάουρα Κιόβεσι επιμένει και λέει μετά το πόρισμα της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής: ”Θολώνουν τα νερά. ‘’Πνίγουν’’ την υπόθεση” και υποστηρίζει όσον αφορά τη δουλειά που έχει γίνει σε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ”όσα θέσαμε στο κατηγορητήριο στηρίζονται σε αποδείξεις, στηρίζονται σε έρευνα, όσα ανακαλύψαμε ψάχνοντας”.
Δεν κρύβει τη δυσφορία της για την ασυλία των πολιτικών προσώπων εκφράζοντας ενστάσεις κατά πόσο είναι ”ο κατάλληλος τρόπος να ανακαλύψουμε την αλήθεια” και υπογραμμίζει:
”Κυβερνητικές αποφάσεις δεν πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να σταματούν την απονομή δικαιοσύνης.
Όπως σε αυτή την υπόθεση, όταν ζητάς την άρση ασυλίας και δεν γίνεται το αίτημα δεκτό, όταν δεν επιτρέπεται η έρευνα για πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες κοινωνικές βαθμίδες.
Πίσω από τη συγκεκριμένη έρευνα δεν υπήρχαν άλλοι σκοποί πέραν της απονομής δικαιοσύνης. Για τους γονείς των θυμάτων, για τους συγγενείς, τις οικογένειες και ολόκληρη την κοινωνία”.
Στο ερώτημα αν είναι πιθανόν να κατηγορηθούν πολιτικοί και υπουργοί απαντά πως ”ο νόμος πρέπει να είναι ίσος για όλους.
Όταν ξεκινάμε μια έρευνα, θα πρέπει να μας επιτραπεί να τους ερευνήσουμε όλους.
Όποιον βαθμό και αν έχουν, όποια θέση στην κοινωνία και αν έχουν.
Αν είναι φτωχοί ή αν είναι πλούσιοι.
Αυτή είναι η βασική αρχή.
Αλλά εδώ, σε αυτή την περίπτωση, επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματος, δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος της έρευνας”.
Επανέλαβε πως εάν η συγκεκριμένη σύμβαση 717 είχε ολοκληρωθεί τότε το δυστύχημα δεν θα συνέβαινε.
”Αν το έργο είχε ολοκληρωθεί εγκαίρως και όπως έπρεπε, αυτό δεν θα είχε συμβεί”.
Η Λάουρα Κοβέσι ρωτήθηκε και για το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού που στο διαδίκτυο συγκεντρώνει πάνω από 1.300.000 υπογραφές από ανθρώπους που επιθυμούν την άρση ασυλίας υπουργών στην Ελλάδα.
”Υπόσχομαι στους συγγενείς ότι θα κάνω τα πάντα” ανέφερε.
”Ειλικρινά τους ενθαρρύνω να μην τα παρατήσουν μέχρι να δικαιωθούν.
Να μην τα παρατήσουν από το να βρουν την αλήθεια.
Δεν έχω λόγια για να τους πω γιατί δεν βρέθηκα στη θέση τους.
Αλλά ως Εισαγγελέας, τους υπόσχομαι ότι θα κάνουμε τη δουλειά μας.
Η συνταγματική πρόβλεψη στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει”…
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τους εκτεθειμένους και ”ενοχλημένους” Έλληνες δικαστές, δια στόματος του προέδρου των Διοικητικών Δικαστών, Παναγιώτη Δανιά.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δανιάς κάνει λόγο για ”υπέρβαση κατά πολύ των αρμοδιοτήτων της και προσβολή της θεσμικής αυτονομίας των κρατών-μελών της ΕΕ”.
”Noμίζω ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητές της, όταν μας λέει ότι πρέπει να αλλάξουμε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, ή και το Σύνταγμα, ώστε να μπορεί, δήθεν, να κάνει ανενόχλητη την έρευνά της”, αναφέρει στην απάντησή του ο Δανιάς, φανερά αμήχανος και ενοχλημένος, με τις αποκαλύψεις των μεθοδεύσεων…

Η Συμμορία της γραβάτας

loading...