Ανγκόλα: 50 νεκροί σε τελετή – Ήπιαν «μυστηριώδες υγρό» για να δείξουν πως δεν είναι… μάγοι!

Συνολικά 50 άνθρωποι πέθαναν στην Αγκόλα αφού αναγκάστηκαν να πιουν ένα «μυστηριώδες υγρό» για να αποδείξουν ότι δεν ήταν μάγοι, σύμφωνα με την αστυνομία και τοπικούς αξιωματούχους.

Οι θάνατοι σημειώθηκαν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κοντά στην κεντρική πόλη Camacupa, σύμφωνα με τη Luzia Filemone, τοπική σύμβουλο.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό National Radio της Αγκόλα, η Filemone κατηγόρησε τους παραδοσιακούς θεραπευτές ότι χορήγησαν το θανατηφόρο παρασκεύασμα.

«Περισσότερα από 50 θύματα αναγκάστηκαν να πιουν αυτό το μυστηριώδες υγρό που, σύμφωνα με τους παραδοσιακούς θεραπευτές, αποδεικνύει αν κάποιος ασκεί ή όχι μαγεία», είπε.

Η πίστη στη μαγεία εξακολουθεί να είναι κοινή σε ορισμένες αγροτικές κοινότητες της Αγκόλα παρά την έντονη αντίθεση της εκκλησίας στην κατά κύριο λόγο καθολική πρώην πορτογαλική αποικία.

«Είναι μια διαδεδομένη πρακτική να βάζουμε τους ανθρώπους να πίνουν το υποτιθέμενο δηλητήριο λόγω της πίστης στη μαγεία», είπε ο εκπρόσωπος της επαρχιακής αστυνομίας Αντόνιο Χόσι στο ραδιοφωνικό δίκτυο, προειδοποιώντας ότι τα κρούσματα αυξάνονται.

Η Αγκόλα δεν έχει νόμους κατά της μαγείας, αφήνοντας τις κοινότητες να αντιμετωπίσουν το θέμα κατά βούληση.

Οι ισχυρισμοί για μαγεία συχνά διευθετούνται από παραδοσιακούς θεραπευτές, ή «marabouts», βάζοντας τον κατηγορούμενο να καταπιεί ένα τοξικό φυτικό ποτό που ονομάζεται «Mbulungo». Πολλοί πιστεύουν ότι ο θάνατος αποδεικνύει την ενοχή.

Πέρυσι, ο επίσκοπος Firmino David της Επισκοπής Sumbe στην Αγκόλα είπε στο ACI Africa ότι οι κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις στη χώρα αναγκάζουν ορισμένους να «καταφύγουν στην πρακτική της μαγείας επειδή πιστεύουν ότι με τη μαγεία μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν και έτσι να ελευθερωθούν από τη φτώχεια και να πάρουν όλα όσα χρειάζονται για να επιβιώσουν».

Ο Φιρμίνο ενθάρρυνε τους συμπατριώτες του Αγκολέζους «να βοηθήσουν στη διάσωση ανθρώπων που προσπαθούν να ζήσουν από πρακτικές που είναι επιβλαβείς για την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων της μαγείας και των ναρκωτικών».

Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Αγκόλα το 2009, ο Πάπας Βενέδικτος προέτρεψε τους Καθολικούς να αποφεύγουν τη μαγεία και τα μάγια.

newsbomb.gr

loading...