Αναστάτωση στην αγορά του ελαιολάδου στην Ισπανία: Οι παραγωγοί αντιδρούν

Ο τομέας του ελαιολάδου στην Ισπανία βρίσκεται σε κατάσταση αναστάτωσης καθώς οι παραγωγοί ελαιολάδου και οι αλυσίδες εφοδιασμού θα μπορούσαν να βρίσκονται στην αρχή ενός πολέμου τιμών.

Αν και οι τιμές παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι προσφορές προς τους καταναλωτές δημιουργούν έναν αέναο πόλεμο τιμών.

Η εταιρεία Coosur, μια μεγάλη μάρκα ελαιολάδου, προχώρησε σε πωλήσεις χωρίς μεσάζοντες, προσφέροντας σημαντική έκπτωση στην τιμή του προϊόντος. Αυτή η κίνηση οδήγησε σε ανακούφιση για τους καταναλωτές που εδώ και μήνες αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές.

Οι Ισπανοί παραγωγοί ελαιολάδου αναμένεται να αντιδράσουν σε αυτή την εξέλιξη, προσπαθώντας να διατηρήσουν την ισορροπία στον τομέα.

Μετά την Ελλάδα να έχει το ακριβότερο ελαιόλαδο στην Ευρώπη, η εξέλιξη της αγοράς στην Ισπανία παίζει καθοριστικό ρόλο για τους ελαιοπαραγωγούς και τον κλάδο στο σύνολό του.

Οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν περισσότερο από 70% στη χώρα το 2023, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να πωλείται για περίπου 9 ευρώ. Οι υψηλές τιμές έχουν πυροδοτήσει την οργή των πελατών και έχουν οδηγήσει σε απομιμήσεις, κλοπές και θεαματικές συλλήψεις της αστυνομίας.

Η Γενική Διεύθυνση Καταναλωτή επέβαλε κυρώσεις 1,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2022 για ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας που φέρεται εσφαλμένα ως εξαιρετικά παρθένο.

Η ζήτηση για χαμηλότερες τιμές κάνει τους μεγάλους λιανοπωλητές να εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να καλύψουν το κενό. Οι προσφορές των αλυσίδων εφοδιασμού ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα πέρυσι και επέστρεψαν τον Φεβρουάριο.

Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ισπανία παρήγαγε 775.300 τόνους ελαιόλαδου το τρέχον καλλιεργητικό έτος, 17% πάνω από την ιστορικά φτωχή συγκομιδή του περασμένου έτους, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών των 1,4 εκατομμυρίων τόνων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Infaoliva, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην προέλευση μειώνονται σταθερά από τα μέσα Ιανουαρίου, υποχωρώντας σχεδόν κατά 5% από 8,988 ευρώ σε 8,55 ευρώ ανά κιλό επί του παρόντος.

Ο συνδυασμός μιας κακής συγκομιδής, της ξηρασίας και του αυξημένου κόστους παραγωγής προκάλεσε την άνοδο των τιμών του ελαιολάδου χωρίς τέλος. Προς το παρόν, οι τιμές στο σημείο προέλευσης δείχνουν σημάδια πτωτικής τάσης.

Πηγή https://elaiaskarpos.gr/

loading...