Έφτασε το τέλος: Η Ουκρανία δεν θα έχει πυραύλους αεράμυνας σε 15 μέρες – Η Ρωσία το ξέρει και χτυπά με μεγαλύτερη ένταση

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει τόσο σοβαρή έλλειψη πυρομαχικών που η χώρα θα εξαντλήσει τους πυραύλους αεράμυνας, που διαθέτει μέχρι τα τέλη Μαρτίου, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegpaph.
Η Ουκρανία έχει τόσο μικρή ποσότητα πυρομαχικών που θα της τελειώσουν οι πύραυλοι αεράμυνας μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και δεν θα μπορεί να υπερασπιστεί τις πόλεις της σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι προμήθειες πυραύλων που υπερασπίζονται πόλεις όπως η Οδησσός –όπου 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Παρασκευή (15/3/2024)– μειώνονται με απίστευτα ταχείς ρυθμούς.
Αυτό σημαίνει ότι αντί να προσπαθεί να καταρρίψει τέσσερις στους πέντε ρωσικούς πυραύλους όπως κάνει τώρα, η Ουκρανία θα είναι σε θέση να αναχαιτίσει μόλις τον έναν, ισχυρίζεται η Telegraph.
Οι υπόλοιποι τέσσερις θα βρίσκουν τον στόχο τους.
Αυτή η εξέλιξη θα έχει «σημαντική επίδραση στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας», σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα

Συντριπτικό χτύπημα στην Οδησσό

Το δημοσίευμα συμπίπτει χρονικά με την εντεινόμενες ρωσικές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία.
Οι ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πλήγματα ακριβείας σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.
Το απόγευμα της 15ης Μαρτίου, ένας ρωσικός πύραυλος Iskander κατέστρεψε ένα από τα ουκρανικά κέντρα λήψης αποφάσεων στην Οδησσό.

Οι Ρώσοι γνώριζαν για το ουκρανικό πρόβλημα και τώρα εντείνουν τα χτυπήματα

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ρώσοι αξιωματούχοι γνώριζαν ότι η Ουκρανία μένει χωρίς πυρομαχικά και για τον λόγο αυτό αποφάσισαν ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να χτυπήσουν με μεγαλύτερη ένταση.
Κατά μήκος της πρώτης γραμμής στο Donbass, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να απωθούν και τελικά διέσπασαν τις γραμμές των Ουκρανών που δεν έχουν οβίδες.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς blogger στην Ουκρανία έχουν απομείνει μόνο drones για την προβολή αντίστασης στις υπέρτερες ρωσικές δυνάμεις.
Βάσει των ίδιων πηγών, οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν βιαστικά νέα χαρακώματα και στήνουν αντιαρματικές παγίδες προκειμένου να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση και να αντιμετωπίσουν την κριτική ότι δεν είχαν σχεδιάσει σωστά την άμυνά τους κατά την αποτυχημένη αντεπίθεση του 2023.

Η συνάντηση Trump – Orban

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν σταματήσει την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, έχει μπλοκάρει το πακέτο των 61 δισεκ. δολαρίων.
Μάλιστα η βρετανική εφημερίδα δεν αφήνει ασχολίαστο το γεγονός ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός Viktor Orban, αποκάλυψε πως εάν ο Donald Trump εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί 12.000 βλήματα ημερησίως και η Ουκρανία 1.500 με 3.500

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί βαρύ πυροβολικό στην περιοχή ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης δύο ή και τρεις φορές συχνότερα από την Ουκρανία, λέει ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του Ουκρανικού Προεδρικού Γραφείου.
«Έντονη δράση λαμβάνει χώρα στην πρώτη γραμμή των 700 έως 800 χλμ.
Η πλευρά μας χρησιμοποιεί μεταξύ 1.500 και 3.500, ενώ η ρωσική πλευρά χρησιμοποιεί μεταξύ 7.500 και 12.000 βλήματα βαρέως διαμετρήματος μόνο καθημερινά», είπε στην ουκρανική τηλεόραση. Διευκρίνισε ότι αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, όλμους, drones, πυραύλους και αεροπορία.
Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δηλώσει την έλλειψη πυρομαχικών, ειδικά για σοβιετικά πυροβόλα όπλα 152 mm και 122 mm, καθώς και για πυραυλικά συστήματα αεράμυνας Stormer, Avenger και Stinger.

Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την καταστροφική έλλειψη αεράμυνας και πυρομαχικών

Η Ουκρανία πιθανότατα θα αντιμετωπίσει «καταστροφική έλλειψη πυρομαχικών και αεράμυνας» μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2024, είχε προειδοποιήσει το ABC News στις 22 Φεβρουαρίου, επικαλούμενο δύο ανώνυμους αμερικανούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με εσωτερικές εκτιμήσεις των ΗΠΑ, η έλλειψη «θα μπορούσε ουσιαστικά να αλλάξει το ρεύμα του πολέμου και να δώσει στη Ρωσία ένα τεράστιο πλεονέκτημα», είχε αναφέρει το ABC News.
Η συγκυρία ξεκινά τώρα και απλώς συνεχίζει επιδεινώνεται, είχαν επισημάνει οι ίδιες πηγές.
Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ως την πιο κρίσιμη για την Ουκρανία.

Τα ρωσικά ατού

Μετά την κατάληψη της Avdiivka, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν επιθετικά σε άλλες περιοχές κατά μήκος του μετώπου.
Τα ρωσικά πλεονεκτήματα σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικό και αμυντική παραγωγή αυξάνονται συνεχώς από το 2023, ενώ οι παραδόσεις πυρομαχικών των ΗΠΑ έχουν περιοριστεί και κινδυνεύουν να περιοριστούν σχεδόν εξ ολοκλήρου λόγω του αδιεξόδου της χρηματοδότησης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, επισημαίνει σε εκτενές δημοσίευμά του και το Foreign Affairs.
Οι προμήθειες κρίσιμων πυρομαχικών για τις ουκρανικές μονάδες πρώτης γραμμής μειώνονται και ενώ οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα σίτισης.
Ορισμένες μονάδες αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού.
Η τρέχουσα δυναμική του πεδίου μάχης δεν έχει καμία ενιαία αιτία.
Βασίζεται κυρίως σε αποφάσεις που ελήφθησαν από το φθινόπωρο του 2022.
Όταν η Ρωσία κινητοποίησε την πολεμική της οικονομία, η Δύση δεν το έκανε και η Ουκρανία δεν μπορούσε.
Όταν η Ρωσία κατασκεύασε ένα δίκτυο αμυντικών οχυρώσεων μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων και βάθους πολλαπλών στρωμάτων, η Ουκρανία δεν το έκανε.
Η Ρωσία απέκτησε περισσότερες από ένα εκατομμύριο (κατά ορισμένες εκτιμήσεις, τρία εκατομμύρια) βλήματα πυροβολικού και χιλιάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.
Η Δύση δεν μπορούσε να ανταποκριθεί σε αυτό, έχοντας ήδη φτάσει στον πάτο του βαρελιού παρόμοιων πόρων, υποστηρίζει το Foreign Affairs.
Η Μόσχα έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αναγεννήσει το προσωπικό και να αναπληρώσει τις δυνάμεις της, ενώ το Κίεβο δεν έχει ακόμη κινητοποιηθεί πλήρως και πιθανότατα δεν μπορεί.

Μεγάλος και προσαρμοστικός ο ρωσικός στρατός

Σύμφωνα με το Foreign Affair ο ρωσικός στρατός «είναι απλά μεγάλος».
«Τους πρώτους μήνες του πολέμου, το Κρεμλίνο ήταν απρόθυμο να παραδεχτεί ότι η αρχική του επίθεση στην Ουκρανία ήταν μια αποτυχία.
Μέχρι τον Αύγουστο του 2022, οι κατεστραμμένες ρωσικές μονάδες είχαν γίνει εύθραυστες και όταν δοκιμάστηκαν από τους Ουκρανούς κατέρρευσαν στο Kharkiv και υποχώρησαν από την Kherson.
Αλλά η Ρωσία προσαρμόστηκε από τότε με τις απαιτήσεις και το κόστος μιας παρατεταμένης σύγκρουσης.
Συνειδητοποιώντας ότι η πολεμική του προσπάθεια ήταν σε κίνδυνο, το Κρεμλίνο έκανε αυτό που δεν ήθελε να κάνει στο παρελθόν: επιστράτευσε 300.000 άνδρες, αύξησε δραματικά τις αμυντικές δαπάνες και αγόρασε βασικά όπλα από τους εταίρους του για να καλύψει τα κενά.
Ωστόσο, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις είναι επαρκώς επανδρωμένες, εφοδιασμένες και εδραιωμένες, έχουν δείξει ότι μπορούν να επιφέρουν υψηλό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις και να ματαιώσουν την ικανότητα της Ρωσίας να μετατρέψει τα πλεονεκτήματά της σε αποφασιστικά κέρδη», επισημαίνει.
«Η μάχη για την Avdiivka είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση: χρησιμοποιώντας συχνές αεροπορικές επιδρομές και δεσμεύοντας έως και 30.000 άνδρες σε 12 μονάδες, η Ρωσία χρειάστηκε πέντε μήνες για να καταλάβει την πόλη. Η Ρωσία ήθελε πολύ την Avdiivka, και πήρε την Avdiivka. Κατά τη διάρκεια της πολιορκίας, έχασε περισσότερα από 600 τεθωρακισμένα οχήματα και πιθανώς χιλιάδες στρατιώτες. Αλλά οι ρωσικές αδυναμίες θα έχουν πολύ μικρή σημασία εάν οι εξαντλημένες ουκρανικές μονάδες δεν μπορούν πλέον να οπλίσουν την άμυνα ή εάν δεν μπορούν να αναπαράγουν γρήγορα τους τύπους άμυνας που κατασκευάζονταν στην Avdiivka επί 10 χρόνια», υποστηρίζει η Αμερικανίδα αναλύτρια Dara Massicot του γνωστού thnik tank RAND και συγγραφέας, που υπογράφει το άρθρο.

crisis.JPG

www.bankingnews.gr

loading...