Το 80% των στρατιωτών της Χαμάς είναι ακόμη ζωντανοί!

Ο πρώην αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Γκάντι Άιζενκοτ αμφισβήτησε ανοιχτά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Σύμφωνα με τον Eisenkot, οι ισχυρισμοί της ισραηλινής κατοχής για πρόοδο στον πόλεμο στη Γάζα απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Οι μυστικές αμερικανικές αναφορές που αποκαλύπτονται από την Wall Street Journal επιβεβαιώνουν αυτές τις αμφιβολίες και αποκαλύπτουν τις μεγάλες αποτυχίες της επιχείρησης.

Πράγματι, παρά τους χιλιάδες τόνους βομβών που έριξαν οι IDF στη Γάζα, το 80% των στρατιωτών της Χαμάς είναι ακόμη ζωντανοί. Αυτό δεν λαμβάνει υπόψη τις διάφορες παλαιστινιακές ταξιαρχίες οι οποίες, με τη Χαμάς, εξακολουθούν να διαθέτουν τεράστια αποθέματα όπλων, ιδίως πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ικανούς να βομβαρδίσουν τα εδάφη που κατέχει το Ισραήλ για αρκετούς μήνες. Αυτή η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την είδηση για την εξάλειψη 24 μελών της ισραηλινής κατοχής στη Γάζα, ώθησε τον πρώην αρχηγό του επιτελείου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Gadi Eisenkot να απαιτήσει από τον Νετανιάχου να ανοίξει τα μάτια του και να διαπραγματευτεί με τη Χαμάς.

Επισημαίνονται τρεις σημαντικές αποτυχίες:

Πρώτον, το Ισραήλ έπρεπε να εξαλείψει τη Χαμάς, αλλά μια αμερικανική έκθεση αποκαλύπτει ότι μόνο το 20 με 30 τοις εκατό των μαχητών της οργάνωσης έχουν εξαλειφθεί μέχρι στιγμής. Τα στοιχεία που παρείχε προηγουμένως το Ισραήλ έδειχναν έναν στους δύο μαχητές, ή 50%. Στην πραγματικότητα, με το 70% των δυνάμεών της να απομένει, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η Χαμάς ουσιαστικά διατηρείται.

Δεύτερον, ο στόχος της καταστροφής όλων των σηράγγων υποτιμήθηκε. Οι  New York Times  εκτιμούν ότι οι σήραγγες είναι πολύ μεγαλύτερες και πιο διακλαδισμένες από το αναμενόμενο. Οι Ισραηλινοί εξεπλάγησαν εντελώς από την έκταση και την πολυπλοκότητα αυτών των σηράγγων, που επέτρεψαν στις δυνάμεις της Χαμάς να συντηρηθούν και να ξεκινήσουν πολεμικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του βορρά, παρά τις προσπάθειες καθαρισμού τους.

Τρίτον, κανένας όμηρος δεν έχει απελευθερωθεί από τον ισραηλινό στρατό. Τα μόνα που κυκλοφόρησαν ήταν μετά από αρκετές ανταλλαγές στα τέλη Νοεμβρίου. Υπολογίζεται ότι σήμερα περισσότεροι από 130 όμηροι βρίσκονται ακόμα στα χέρια της Χαμάς και των συνεργών της. Αυτή η αποτυχία βαραίνει ολοένα και περισσότερο τη δημόσια ζωή του Ισραήλ, σε σημείο που οικογένειες εισβάλλουν στη μέση μιας συνεδρίασης της Κνεσέτ, του ισραηλινού κοινοβουλίου, εκφράζοντας την οργή και τη σύγχυσή τους προς τους βουλευτές και τον Νετανιάχου.

πηγή: Le Média en 4-4-2

loading...