Η Γερμανία οδεύει προς το Dexit ;

Μετά την ολοκλήρωση του Brexit, η υποθετική έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ θα προκαλούσε την εκκαθάριση της ευρωζώνης και τη δημιουργία μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής χαρτογραφίας που θα συνεπαγόταν επιστροφή σε ερμητικά οικονομικά τμήματα.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Το δόγμα του «φρένου του χρέους». Όπως  επισημαίνει ο Joel Kotkin στο  περιοδικό  Forbes , για δεκαετίες «οι χώρες του Βορρά (Γερμανία, Νορβηγία, Σουηδία, Δανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο) αντισταθμίζουν τα πολύ χαμηλά ποσοστά γονιμότητας και τη μείωση της εγχώριας ζήτησης με την άφιξη μεταναστών. » και «η δημιουργία οικονομιών υψηλής παραγωγικότητας και εξαγωγικού προσανατολισμού». Έτσι, ακολουθώντας το δόγμα Schuldenbremse (φρένο χρέους) που η Γερμανία  εισήγαγε  στο Σύνταγμά της το 2009 με βασικό στόχο «κάθε γενιά να πληρώνει τα έξοδά της και να μην καταναλώνει τους φόρους που θα πληρώσουν τα παιδιά της με τη μορφή χρέους».

Λέγεται ότι η Γερμανία πέτυχε διαδοχικά οικονομικά πλεονάσματα τα τελευταία πέντε χρόνια επειδή τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια που εφαρμόστηκαν από την ΕΚΤ απαιτούσαν λιγότερα χρήματα για την πληρωμή του δημόσιου χρέους και της επέτρεψαν να συγκεντρώσει αποθεματικά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για να αναζωογονήσει την οικονομία για να αντιμετωπίσει την κοινωνική κρίση.

Κατασχέθηκε η μηχανή της γερμανικής ατμομηχανής. Ωστόσο, σύμφωνα με ανάλυση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), η Γερμανία επιβαρύνεται επί του παρόντος  από τον πόλεμο  στην Ουκρανία και την πλήρη μείωση των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου, η οποία έχει ήδη προκαλέσει συρρίκνωση περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (2,5% του ΑΕΠ).

Αυτή η συρρίκνωση θα έχει τις παράπλευρες επιπτώσεις της εισόδου της οικονομίας σε ύφεση και της αύξησης του ποσοστού ανεργίας σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη μείωση των εμπορικών πλεονασμάτων.

Έτσι, σύμφωνα με το  Euronews,  η γερμανική ατμομηχανή  θα είχε πέσει  το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (αρνητική ανάπτυξη 0,3% του ΑΕΠ) λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής λόγω της ασθενούς ευρωπαϊκής ζήτησης, της στασιμότητας της εγχώριας κατανάλωσης. και απώλεια ανταγωνιστικότητας έναντι του υπόλοιπου κόσμου, που οδηγεί σε απότομη πτώση κατά 1,2% στις εξαγωγές το 2023.

Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 4,5%, σε συνδυασμό με τον καλπάζοντα πληθωρισμό 5,9% το 2023, προκάλεσαν στασιμότητα των πραγματικών μισθών στη Γερμανία, δημοσιονομικές προσαρμογές και περικοπές των αγροτικών επιδοτήσεων που θα έβαζαν τη γερμανική ύπαιθρο και τη γερμανική οικονομία στη δοκιμή.

Ο Charles Dumas (Lombard Street Research London),  υποστηρίζει  ότι « η επιστροφή στο πολυαγαπημένο γερμανικό μάρκο θα μείωνε τα κέρδη, θα αυξήσει την παραγωγικότητα και θα αυξήσει το πραγματικό εισόδημα των καταναλωτών, επειδή αντί να δανείζουν πλεονασματικές αποταμιεύσεις σε περιφερειακές χώρες, οι Γερμανοί θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο στη χώρα τους .

Αύξηση του κοινωνικού χάσματος. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, 7,4 εκατομμύρια Γερμανοί  εργάζονται  στον τομέα των θέσεων εργασίας χαμηλού εισοδήματος (minijobs) και σύμφωνα με τη ΜΚΟ Paritätischer Gesamtverband, το ποσοστό των ανθρώπων  που κινδυνεύουν από φτώχεια  στη Γερμανία είναι 14% (16,6% Πληθυσμός).

Αυτό, σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό μεταναστών στη Γερμανία (σχεδόν 20%), θα οδηγήσει σε έξαρση των ξενοφοβικών συναισθημάτων στη γερμανική κοινωνία (ιδίως μεταξύ των Ανατολικογερμανών), λόγω της μείωσης της προσφοράς εργασίας, που θα οδηγήσει σε έντονο ανταγωνισμό. για θέσεις εργασίας και τη μετατροπή πολλών περιφερειακών γειτονιών σε αληθινά γκέτο μεταναστών. Αυτό προμηνύει μια θεαματική άνοδο ακροδεξιών ομάδων στις επερχόμενες εκλογές του 2025.

Προς την έξοδο από την ΕΕ; Το AfD είναι πάνω από το 30% σε τέσσερις ανατολικές πολιτείες,  ανακοινώνει  η Statista, δηλαδή για ένα κόμμα που θέλει να φύγει από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Στα παλιά Länder, δηλαδή στην πρώην επικράτεια της ΟΔΓ, το AfD βαραίνει μεταξύ 12% και 20%. Οι παρατηρητές κάνουν λόγο για επιστροφή μιας πολιτικής κατάστασης στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. (Το AfD, αρχικά αποτελούμενο από ακαδημαϊκούς και επιχειρηματίες, αλλά το οποίο έχει ριζοσπαστικοποιήσει και υιοθετήσει ξεκάθαρα ξενοφοβικά αξιώματα, όπως η πιθανή απέλαση (Abschiebung) εκατομμυρίων ξένων πολιτών, φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να προτείνει δημοψήφισμα για την έξοδο της Γερμανίας από το ευρώ (Dexit) ).

Η υποθετική έξοδος της Γερμανίας από το ευρώ θα σήμαινε την αρχή του τέλους της ευρωζώνης και την κύηση μιας νέας ευρωπαϊκής οικονομικής χαρτογραφίας που θα σήμαινε την επιστροφή στα στάσιμα οικονομικά τμήματα και τον θρίαμβο των Ηνωμένων Πολιτειών στη βαλκανοποίηση από την Ευρώπη.

πηγή: Continental Observer

loading...