Υγειονομικοι κατά της Υποχρεωτικότητας: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για τις απολύσεις, την εργασιακή ομηρία και την ιδιωτικοποίηση της υγείας

Το Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας στηρίζει και συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις των ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου.

· Στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στη φύλαξη, την καθαριότητα και την εστίαση με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Η απόλυσή τους, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις, μαρτυρά με τον πιο περίτρανο τρόπο τους αληθινούς σκοπούς της κυβέρνησης για σταδιακή και πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

· Στέκεται ενάντια στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τη συγχώνευση προγραμμάτων απεξάρτησης και πρόληψης. Η κατάργηση εξατομικευμένης προσέγγισης, η έλλειψη πλουραλισμού θεραπευτικών προσεγγίσεων και το κλείσιμο των Κέντρων Πρόληψης με ημερομηνία ορόσημο το 2027, όχι μόνο δεν προάγουν την ψυχική υγεία αλλά μας επιστρέφουν στον «ψυχιατρικό μεσαίωνα» πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων δεκαετίες επιστημονικής γνώσης και κατακτήσεων, επαναφέροντας απάνθρωπες λογικές «κόστους-όφελους».

· Καταδικάζει την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και την επιστροφή του συστήματος Υγείας στις δεκαετίες του ’50 και ’60, τότε που η υγεία ήταν προνόμιο μόνο για τους λίγους. Η ανθρώπινη ζωή δεν είναι εμπόρευμα για να κοστολογείται μεταξύ των 300€ και 2000€.

· Καταδικάζει την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην υπογραφή ανανέωσης της σύμβασης των 4000 εργαζομένων στην υγεία με το πρόγραμμα ΔΥΠΑ. Παρά την τελική ανανέωση του προγράμματος (με ένα μήνα καθυστέρηση, έστω και με αναδρομική ισχύ), η καθυστέρηση αυτή οδήγησε αρκετές διοικήσεις να προχωρήσουν σε προσωρινό «πάγωμα» απασχόλησης των συμβασιούχων, ενώ άλλες συνέχισαν να απασχολούν το προσωπικό «εν αναμονή υπογραφής» παρατείνοντας έτσι την εργασιακή ανασφάλεια.

Το ΣΥΔΕ καταδικάζει κάθε μορφή εργασιακής ομηρίας και εκφοβισμού. Σε ένα ΕΣΥ που στοχευμένα οδηγείται σε κατάρρευση, μεθοδεύσεις όπως απολύσεις, αναστολές εργασίας, «πάγωμα απασχόλησης», αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν την εξασφάλιση παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, αλλά επιτείνουν τη διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού στερούν το ΕΣΥ από πολύτιμες υπηρεσίες προσωπικού με πολυετή εμπειρία. Ομοίως η παρατεινόμενη και εσκεμμένη υποστελέχωση του ΕΣΥ, που οδηγεί σε κλείσιμο κλινικών και αναστολή χειρουργείων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τη μετατροπή του ιατρικού προσωπικού σε περιοδεύον, ούτε φυσικά μπορεί να επιλυθεί με τη λειτουργία απογευματινών χειρουργείων που «νομιμοποιούν το φακελάκι» και εξοντώνουν έτι περεταίρω το ήδη εξαντλημένο προσωπικό. Η μετακίνηση ιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο δεν είναι τίποτα άλλο παρά μετατόπιση του «κενού», αφού καλύπτει προσωρινά το κενό στο νοσοκομείο προορισμού αλλά δημιουργεί νέο κενό στο νοσοκομείο προέλευσης και νέες λίστες αναμονής για τους ασθενείς. Το μόνο αποτέλεσμα που έχουν οι ως άνω πρακτικές είναι η ταχύτερη φυγή του προσωπικού και η αυξανόμενη κατάρρευση ΕΣΥ.

Καμία συρρίκνωση, καμία υποστελέχωση, καμία απόλυση, καμία αναστολή εργασίας, δεν λειτούργησε και δεν μπορεί να λειτουργήσει σε όφελος του έλληνα φορολογούμενου ασθενή, αλλά μόνο υπέρ των εργολάβων και των ιδιωτών στους οποίους χαρίζεται άνευ όρων από τους «πολιτικούς μεσίτες», ένα σύστημα υγείας που χτίστηκε και συντηρείται από τις εισφορές των ελλήνων πολιτών.

Ο αγώνας για την υγεία δεν είναι μόνο αγώνας των υγειονομικών. Είναι αγώνας όλων των Ελλήνων πολιτών.

 

Σ.Υ.Δ.Ε.

Σωματείο Υγειονομικών υπέρ Δημοκρατίας και Ελευθερίας

 

loading...