Επικίνδυνη εξέλιξη: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πολυετή σύγκρουση με τη Ρωσία – Πρέπει να εξοπλιστούμε ακόμη και για πόλεμο

Σε επικίνδυνα μονοπάτια για ολόκληρο τον πλανήτη κινείται το ΝΑΤΟ, το οποίο σε αντίθεση με την ψύχραιμη στάση της Ρωσίας, υιοθετεί μία καθαρά πολεμική ρητορική η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία.
Η Βορειοατλαντική Συμμαχία παρά τη συντριπτική ήττα στην Ουκρανία δεν προσανατολίζεται σε μία ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Αντιθέτως επιλέγει την κατεύθυνση μίας επικίνδυνης όξυνσης, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και στην τελευταία του συνέντευξη στον Αμερικανό δημοσιογράφο Tucker Carlson δήλωσε πως η Μόσχα δεν αντιτίθεται σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της κρίσης.
Το έναυσμα για την έναρξη πολεμικών προετοιμασιών έδωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt.
Ζήτησε από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για μία πολυετή αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

«Πρέπει να οπλιστούμε για πιθανή αντιπαράθεση με τη Ρωσία»

«Το ΝΑΤΟ δεν επιζητά τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ωστόσο ά πρέπει να οπλιστούμε για μια πιθανή αντιπαράθεση που θα μπορούσε να διαρκέσει δεκαετίες», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλύτερη άμυνα σήμερα είναι η υποστήριξη της Ουκρανίας και οι επενδύσεις στις στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ.
Για να γίνει αυτό, πιστεύει ο Stoltenberg, είναι απαραίτητο να επεκταθεί γρήγορα η βιομηχανική βάση των χωρών της συμμαχίας, προκειμένου να αυξηθούν οι προμήθειες στην Ουκρανία και να αναπληρωθούν τα δικά τους αποθέματα.
Οι παραγγελίες για ευρωπαϊκές εξοπλιστικές εταιρείες θα πρέπει επίσης να αυξηθούν, πρόσθεσε.
Υπογραμμίζοντας πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια έδειξε ότι η ειρήνη στην Ευρώπη δεν είναι δεδομένη, επέμεινε στη σημασία της προστασίας των χωρών της συμμαχίας.
«Όσο επενδύουμε στην ασφάλειά μας και παραμένουμε ενωμένοι, θα συνεχίσουμε να αποτρέπουμε κάθε επίθεση», σημείωσε ο Νορβηγός αξιωματούχος.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ στοχεύει στη σύγκρουση

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία στοχεύει στην αντιπαράθεση, αλλά η περαιτέρω επέκτασή της δεν θα φέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν αποτελεί απειλή για καμία από τις χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα αγνοήσει ενέργειες που είναι δυνητικά επικίνδυνες για τα συμφέροντά της.
Επισημαίνει δε ότι παραμένει ανοιχτή στο διάλογο σε αλλά σε ισότιμη βάση ενώ καλεί τη Δύση να εγκαταλείψει την πορεία της προς τη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους.
Όσον αφορά στη στρατιωτική βοήθεια της Δύσης στο Κίεβο δεν προοιωνίζεται αίσιο τέλος για την Ουκρανία και απλώς παρατείνει τη σύγκρουση ενώ η μεταφορά όπλων γίνεται νόμιμος στόχος για τον ρωσικό στρατό.

www.bankingnews.gr

loading...