Το σκανδαλώδες ξεπούλημα του αεροδρομίου Αθηνών

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), έχει ως μετόχους το συνταξιοδοτικό ταμείο του Καναδά με 40% συν 60 μετοχές, το Ελληνικό Δημόσιο με 55% (=το Υπερταμείο με 25% και το ΤΑΙΠΕΔ με 30%), καθώς επίσης τον όμιλο Κοπελούζου με 5% μείον 60 μετοχές.
Στην αρχική σύμβαση προβλεπόταν σωστά ότι, κανένας μέτοχος εκτός του Δημοσίου δεν μπορούσε να υπερβεί το 55% – ενώ ο σκοπός ήταν να παραμείνει υπό κρατικό έλεγχο, αφού πρόκειται για ένα στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο, όσον αφορά την άμυνα της χώρας, καθώς επίσης τον τουρισμό. Σημειώνουμε δε πως μετά την πανδημία, ο ΔΑΑ εκτοξεύθηκε στην 9η θέση από την 56η προηγουμένως – όσον αφορά τα μεγαλύτερα αεροδρόμια hub (κόμβους) στην Ευρώπη.
Πρόσφατα τώρα, η ΝΔ αποφάσισε να ξεπουλήσει τον ΔΑΑ – με τη διάθεση του ποσοστού του ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του χρηματιστηρίου. Εν τούτοις, αφού το 10% θα δοθεί στο καναδικό ταμείο μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στην ουσία πρόκειται για κρατικοποίηση ενός άλλου κράτους: του Καναδά που θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο, μέσω του συνταξιοδοτικού του ταμείου.
Βέβαια, με το 50% δεν θα αποκτούσε το καναδικό ταμείο την πλειοψηφία, εάν δεν είχε επί πλέον τις 60 μετοχές – τις οποίες δεν έχει ο όμιλος Κοπελούζου, για να μην υπόκειται σε όσες υποχρεώσεις απορρέουν από το 5%. Συζητείται όμως ότι, θα αποκτήσει ακόμη 1%, επίσης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης – οπότε στο χρηματιστήριο θα διατεθεί τελικά το 19%.
Ο τζίρος του ΔΑΑ το 2022 ήταν 476,9 εκ. € και τα κέρδη του 168 εκ. € – ενώ το πρώτο 9μηνο του 2023 ο τζίρος του αυξήθηκε στα 443,6 εκ. €, από 357,2 εκ. € το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Επομένως, υπήρξε μία αύξηση της τάξης του 25% το 2023 – θεωρώντας πως θα υπάρξει μία σχετικά ανάλογη άνοδος των κερδών.
Δύο απλά ερωτήματα εδώ: Γιατί αλήθεια ξεπουλάει το δημόσιο μία τόσο κερδοφόρα και στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, με εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για το μέλλον; Πώς οδηγούνται όλα αυτά τα χρήματα των αποκρατικοποιήσεων στην αποπληρωμή του χρέους, όταν τα χρέη μας αυξάνονται συνεχώς;
Όσον αφορά τώρα την αύξηση της δυναμικότητας, ήδη πραγματοποιείται μια επέκταση με κτήριο 2.120 τ.μ. και 10 θυρών, συν άλλες παρεμβάσεις – ενώ πριν από την πανδημία, προγραμματιζόταν η επέκταση του υφιστάμενου τερματικού σταθμού, κατά 16.000 τ.μ. Δηλαδή, επενδύσεις που θα αυξήσουν κατά πολύ την αξία και τα έσοδα του – σημειώνοντας πως για την πανδημία αποζημιώθηκε ο ΔΑΑ με 130 εκ. € με χρήματα από τους φόρους μας, καθώς επίσης με το πρόγραμμα Συνεργασία.
Ως προς την αξία δε του 30% του ΤΑΙΠΕΔ, το 2020 αναφερόταν μία τιμή που θα έφτανε στο 1,5 δις € – ενώ σήμερα ακούγεται κάτω του 1 δις €, ελπίζοντας να μην ισχύει επειδή θα αποτελούσε ένα ακόμη σκάνδαλο.
Συμπερασματικά λοιπόν, το αεροδρόμιο των Αθηνών πληρώνει και θα πληρώνει με τα κέρδη του, τους Καναδούς συνταξιούχους – με τους Έλληνες συνταξιούχοι να ζητιανεύουν τα χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει για τις συντάξεις τους.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...