Μυτιλήνη (Mytilenepress) : Το Ισραήλ ανησυχεί καθώς πλησιάζουν οι ακροάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη γενοκτονία της Γάζας

Η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της Ευρώπης δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα οι άνθρωποι να ενθαρρύνουν τους ηγέτες τους να συμμετάσχουν στην καταγγελία και να τοποθετηθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Marjorie Cohn

Το καθεστώς Νετανιάχου και ο κύριος προστάτης του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν κατανοήσει πλήρως το μέγεθος του αιτήματος της Νοτίου Αφρικής προς το ICJ, το οποίο θα εκδικαστεί αυτή την εβδομάδα.

Για σχεδόν τρεις μήνες, το Ισραήλ απολάμβανε ουσιαστικά ατιμωρησία για τα φρικτά εγκλήματά του κατά του παλαιστινιακού λαού.

Τα πράγματα άλλαξαν στις 29 Δεκεμβρίου, όταν η Νότια Αφρική, κράτος μέρος στη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, υπέβαλε αίτηση 84 σελίδων στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ), ισχυριζόμενη ότι το Ισραήλ διέπραττε γενοκτονία στη Γάζα.

Η καλά τεκμηριωμένη αναφορά της Νότιας Αφρικής ισχυρίζεται ότι:

« Οι πράξεις και οι παραλείψεις του Ισραήλ (…) έχουν γενοκτονικό χαρακτήρα, καθώς διαπράττονται με την απαιτούμενη συγκεκριμένη πρόθεση (…) να καταστρέψουν τους Παλαιστινίους της Γάζας ως μέρος της ευρύτερης παλαιστινιακής εθνικής, φυλετικής και εθνικής ομάδας» και ότι « η συμπεριφορά του Ισραήλ – μέσω των κρατικών οργάνων του, των κρατικών παραγόντων και άλλων προσώπων και οντοτήτων που ενεργούν με τις οδηγίες του ή υπό την καθοδήγηση, τον έλεγχο ή την επιρροή του – έναντι των Παλαιστινίων στη Γάζα συνιστά παραβίαση των υποχρεώσεών του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία ».

Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει το ICJ να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Στις 4 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ζήτησε από τις πρεσβείες του να πιέσουν πολιτικούς και διπλωμάτες στις χώρες υποδοχής τους να κάνουν δηλώσεις κατά της καταγγελίας της Νότιας Αφρικής ενώπιον του ICJ.

[ Το Consortium News θα παρέχει ζωντανή κάλυψη των διήμερων ακροάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή, από τις 10 π.μ. έως το μεσημέρι κάθε μέρα στη Χάγη].

 

Στην αναφορά της, η Νότια Αφρική ανέφερε οκτώ ισχυρισμούς για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό της ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα. Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι οι εξής:

1. Δολοφονία Παλαιστινίων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου μεγάλου ποσοστού γυναικών και παιδιών (περίπου 70%) από τους περισσότερους από 21.110 νεκρούς, ορισμένοι από τους οποίους φαίνεται να έχουν υποβληθεί σε εκτέλεση με συνοπτικές διαδικασίες

2. Να προκαλέσει σοβαρή ψυχολογική και σωματική βλάβη στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου ακρωτηριασμού, ψυχολογικού τραύματος και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης

3. Η αναγκαστική εκκένωση και εκτόπιση περίπου του 85% των Παλαιστινίων στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων, ασθενών και τραυματιών. Το Ισραήλ πραγματοποιεί επίσης μαζικές καταστροφές σε σπίτια, χωριά, πόλεις, στρατόπεδα προσφύγων και ολόκληρες περιοχές, εμποδίζοντας την επιστροφή μεγάλου μέρους του παλαιστινιακού λαού στα σπίτια του.

4. Εκτεταμένη πείνα, πείνα και αφυδάτωση των Παλαιστινίων που πολιορκούνται στη Γάζα εμποδίζοντας επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια, κόβοντας τρόφιμα, νερό, καύσιμα και ηλεκτρισμό και καταστρέφοντας αρτοποιεία, μύλους, γεωργικά και άλλα μέσα παραγωγής και διαβίωσης

Διαδηλωτής κατά τη διάρκεια διαδήλωσης αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στο Λονδίνο,
28 Οκτωβρίου 2023. (Alisdare Hickson, Flickr, CC BY-SA 2.0)

5. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 1,9 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων, δεν έχουν λάβει επαρκή ρούχα, καταφύγιο, υπηρεσίες υγιεινής και εγκαταστάσεις υγιεινής. Αυτή η κατάσταση τους αναγκάζει να ζουν σε επικίνδυνες και άθλιες καταστάσεις, ενώ τακτικά στοχεύουν και καταστρέφουν χώρους διαμονής και σκοτώνουν και τραυματίζουν όσους καταφύγουν εκεί, συμπεριλαμβανομένων γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.

6. Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν μπορούν πλέον να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, ακόμη και για άλλες γενοκτονικές πράξεις που προκαλούν σοβαρή σωματική βλάβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άμεσες επιθέσεις σε παλαιστινιακά νοσοκομεία, ασθενοφόρα και άλλες εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, τη δολοφονία Παλαιστινίων γιατρών, νοσοκόμων (συμπεριλαμβανομένων των πιο καταρτισμένων γιατρών στη Γάζα) και την καταστροφή και την ανικανότητα του ιατρικού συστήματος στη Γάζα

7. Η καταστροφή της παλαιστινιακής ζωής στη Γάζα, καταστρέφοντας τις υποδομές της, σχολεία, πανεπιστήμια, δικαστήρια, δημόσια κτίρια, δημόσια αρχεία, βιβλιοθήκες, καταστήματα, εκκλησίες, τζαμιά, δρόμους, δημόσιες υπηρεσίες και άλλες απαραίτητες εγκαταστάσεις για την παλαιστινιακή ζωή ως ομάδα . Το Ισραήλ σκοτώνει οικογένειες, διαγράφει ολόκληρες προφορικές ιστορίες και σκοτώνει εξέχοντα και διακεκριμένα μέλη της κοινωνίας

Γάζα, 7 Οκτωβρίου 2023. (Ali Hamad του APAimages για την WAFA)

8. Επιβολή μέτρων για την πρόληψη των γεννήσεων Παλαιστινίων στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω της αναπαραγωγικής βίας κατά των Παλαιστινίων γυναικών, νεογνών, βρεφών και παιδιών.

Η Νότια Αφρική ανέφερε πολλές δηλώσεις Ισραηλινών αξιωματούχων ως άμεση απόδειξη της πρόθεσης διάπραξης γενοκτονίας:

« Η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν πριν. Θα εξαλείψουμε τα πάντα », δήλωσε ο Yoav Gallant, υπουργός Άμυνας του Ισραήλ. « Αν δεν πάρει μια μέρα, θα πάρει μια εβδομάδα. Θα χρειαστούν εβδομάδες, ακόμη και μήνες, αλλά θα καταστρέψουμε κάθε γωνιά του ».

Ο Avi Dichter, Ισραηλινός Υπουργός Γεωργίας, δήλωσε:

« Πραγματοποιούμε τη Νάκμπα της Γάζας », αναφερόμενος στην εθνοκάθαρση των Παλαιστινίων το 1948 για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

« Τώρα έχουμε όλοι έναν κοινό στόχο: να διαγράψουμε τη Λωρίδα της Γάζας από προσώπου γης », δήλωσε ο Νισίμ Βατούρι, αντιπρόεδρος της Κνεσέτ και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας.

Η στρατηγική του Ισραήλ για να νικήσει τη νοτιοαφρικανική καταγγελία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου
συναντώνται στο Τελ Αβίβ στις 18 Οκτωβρίου 2023. (Λευκός Οίκος, Κάμερον Σμιθ)

Το Ισραήλ και ο κύριος προστάτης του, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμούν το μέγεθος του αιτήματος της Νότιας Αφρικής προς το ICJ και είναι έξαλλοι.

Το Ισραήλ γενικά επικρίνει τους διεθνείς θεσμούς, αλλά παίρνει στα σοβαρά την υπόθεση της Νοτίου Αφρικής. Το 2021, όταν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε μια έρευνα για τα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, το Ισραήλ απέρριψε κατηγορηματικά τη νομιμότητα της έρευνας .

« Το Ισραήλ δεν συμμετέχει γενικά σε τέτοιες διαδικασίες », είπε στην Haaretz ο καθηγητής Eliav Lieblich, ειδικός διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ .

« Αλλά δεν πρόκειται για μια εξεταστική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών ή για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, την εξουσία της οποίας το Ισραήλ απορρίπτει. Αυτό είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, του οποίου οι εξουσίες απορρέουν από μια συνθήκη στην οποία έχει προσχωρήσει το Ισραήλ, επομένως δεν μπορεί να την απορρίψει με τους συνήθεις λόγους έλλειψης εξουσίας. Είναι επίσης ένας οργανισμός που απολαμβάνει διεθνές κύρος ».

Ένα τηλεγράφημα του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών της 4ης Ιανουαρίου λέει ότι ο ” στρατηγικός στόχος ” του Ισραήλ είναι να απορρίψει το ICJ το αίτημα της Νότιας Αφρικής για διαταγή αναστολής της στρατιωτικής δράσης του Ισραήλ στη Γάζα, αρνείται να συμπεράνει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και δηλώνει ότι το Ισραήλ είναι συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

« Μια απόφαση του Δικαστηρίου θα μπορούσε να έχει σημαντικές πιθανές επιπτώσεις, όχι μόνο σε νομικό επίπεδο, αλλά και σε πρακτικό, διμερές, πολυμερές, οικονομικό και επίπεδο ασφάλειας », αναφέρει το τηλεγράφημα.

« Απαιτούμε μια άμεση και ξεκάθαρη δημόσια δήλωση με το εξής αποτέλεσμα: δηλώστε δημόσια και ξεκάθαρα ότι η ΧΩΡΑ ΣΑΣ απορρίπτει τους πιο σκανδαλώδεις [sic], παράλογους και αβάσιμους ισχυρισμούς εναντίον του Ισραήλ ».

Ισραηλινή Πρεσβεία στο Βερολίνο. (Peter Kuley, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0)

Ο Cable καλεί τις ισραηλινές πρεσβείες να παροτρύνουν διπλωμάτες και πολιτικούς στα υψηλότερα επίπεδα

« Να αναγνωρίσει δημόσια ότι το Ισραήλ εργάζεται [με διεθνείς παράγοντες] για να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, καθώς και να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά στους αμάχους, ενώ ενεργεί σε αυτοάμυνα μετά τη φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μια οργάνωση γενοκτονική τρομοκρατική οργάνωση ».

« Το κράτος του Ισραήλ θα εμφανιστεί ενώπιον του ICJ στη Χάγη για να αντικρούσει την παράλογη δυσφήμιση της Νότιας Αφρικής », δήλωσε ο Άιλον Λέβι, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου . Το αίτημα της Νότιας Αφρικής είναι ” χωρίς νομική αξία και αποτελεί περιφρόνηση του δικαστηρίου “, πρόσθεσε.

Το Ισραήλ τραβάει όλα τα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών κατηγοριών για «συκοφαντία αίματος», ένα αντισημιτικό τροπάριο που κατηγορεί ψευδώς τους Εβραίους ότι θυσίαζαν τελετουργικά Χριστιανά παιδιά.

« Είναι τραγικό το γεγονός ότι το έθνος του ουράνιου τόξου που υπερηφανεύεται για την καταπολέμηση του ρατσισμού, μάχεται εθελοντικά εναντίον των αντιεβραϊκών ρατσιστών », πρόσθεσε ο Λέβι. Υποστήριξε εκπληκτικά ότι η ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία για την καταστροφή της Χαμάς στη Γάζα είχε σκοπό να αποτρέψει τη γενοκτονία των Εβραίων.

Όπως λέει και το παλιό ρητό, βγάλε τα από την πόρτα, θα επιστρέψουν από το παράθυρο.

Το καθεστώς Μπάιντεν έχει ενωθεί για να υπερασπιστεί τον πιστό του σύμμαχο Ισραήλ. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, περιέγραψε το αίτημα της Νότιας Αφρικής προς το ICJ ως ” αβάσιμο, αντιπαραγωγικό και εντελώς άνευ οποιασδήποτε πραγματικής βάσης “.

Ο Kirby είπε: « Το Ισραήλ δεν προσπαθεί να σβήσει τη Γάζα από τον χάρτη. «Το Ισραήλ προσπαθεί μόνο να αμυνθεί ενάντια σε μια γενοκτονική τρομοκρατική απειλή », απηχώντας τον γκροτέσκο ισχυρισμό του Ισραήλ.

John Kirby το 2021. (DOD/Carlos M. Vazquez II)

Ο ισχυρισμός του Kirby ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αποτρέψει τη γενοκτονία είναι ιδιαίτερα παράλογος, δεδομένου ότι από τότε που η Χαμάς φέρεται να σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 22.100 πολίτες της Γάζας, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 10.000 παιδιά. Τουλάχιστον 57.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και περισσότεροι από 7.000 αγνοούνται. Αμέτρητοι άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια.

Προσωρινά μέτρα για άμεσο αντίκτυπο

Η Νότια Αφρική ζητά από το ICJ να διατάξει προσωρινά μέτρα (προσωρινή διαταγή) για την « προστασία των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία από περαιτέρω σοβαρή και ανεπανόρθωτη βλάβη ».

Η Νότια Αφρική ζητά επίσης από το Δικαστήριο « να διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Ισραήλ με τις υποχρεώσεις του βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία να μην διαπράξει γενοκτονία και να αποτρέψει και να τιμωρήσει τη γενοκτονία ».

Τα προληπτικά μέτρα που ζήτησε η Νότια Αφρική συνίστανται ιδίως στο να διατάξουν το Ισραήλ να « αναστείλει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και κατά της Γάζας » και να σταματήσει και να απέχει από τη δολοφονία Παλαιστινίων και την πρόκληση σοβαρής βλάβης σε αυτούς. να τους επιβάλει συνθήκες διαβίωσης με στόχο την ολική ή μερική καταστροφή τους και να επιβάλει μέτρα που αποσκοπούν στην πρόληψη των γεννήσεων μεταξύ των Παλαιστινίων.

Η Νότια Αφρική θέλει το ICJ να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει τη βίαια απέλαση και εκτόπιση Παλαιστινίων και να τους στερήσει τρόφιμα, νερό, καύσιμα, ιατρικές προμήθειες και βοήθεια.

Το δικαστικό σκέλος των Ηνωμένων Εθνών, το ICJ αποτελείται από 15 δικαστές που εκλέγονται για εννέα χρόνια από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι ποινικό δικαστήριο όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αλλά όργανο επίλυσης διαφορών μεταξύ χωρών.

Εάν ένα μέρος της Σύμβασης για τη Γενοκτονία πιστεύει ότι ένα άλλο μέρος δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του, μπορεί να παραπέμψει τη χώρα αυτή στο ICJ για να καθορίσει την ευθύνη του. Αυτό συνέβη στην υπόθεση Βοσνία κατά Σερβίας, στην οποία το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Σερβία είχε παραβιάσει τις υποχρεώσεις της για την πρόληψη και την τιμωρία της γενοκτονίας βάσει της Σύμβασης.

Οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία είναι erga omnes partes, δηλαδή υποχρεώσεις που οφείλονται από ένα κράτος έναντι όλων των κρατών που είναι συμβαλλόμενα στη Σύμβαση. Το ICJ δήλωσε ότι « με μια τέτοια Σύμβαση, τα Συμβαλλόμενα Κράτη δεν έχουν δικά τους συμφέροντα: έχουν απλώς, το καθένα, ένα κοινό συμφέρον, δηλαδή την επίτευξη των υψηλών στόχων που είναι ο λόγος ύπαρξης της Σύμβασης » . .

Το άρθρο 94 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι όλα τα μέρη σε μια διαφορά πρέπει να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις του ICJ και ότι εάν το ένα μέρος δεν το πράξει, το άλλο μπορεί να υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενωμένο για να επιτύχει την εκτέλεση της απόφασης.

Η μέση διάρκεια των διαδικασιών ενώπιον του ICJ, από την αρχή μέχρι το τέλος, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια (σχεδόν 15 χρόνια πέρασαν από τη στιγμή που η Βοσνία υπέβαλε την καταγγελία της κατά της Σερβίας το 1993 και την έκδοση της τελικής απόφασης επί της ουσίας το 2007).

Ωστόσο, μια υπόθεση μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο. Η υποβολή καταγγελίας ενώπιον του ICJ στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στο Ισραήλ: η διεθνής κοινότητα δεν θα ανεχθεί τις ενέργειές του και θα επιδιώξει να το θεωρήσει υπεύθυνο.

Τα προσωρινά μέτρα μπορούν να ληφθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, το ICJ διέταξε μέτρα 19 ημέρες μετά το άνοιγμα της υπόθεσης της Βοσνίας. Τα προσωρινά μέτρα είναι δεσμευτικά για το μέρος εναντίον του οποίου έχουν διαταχθεί και η συμμόρφωσή τους μπορεί να παρακολουθείται τόσο από το ICJ όσο και από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι αποφάσεις επί της ουσίας που εκδίδονται από το ICJ σε διαφορές μεταξύ των μερών είναι δεσμευτικές για τα εμπλεκόμενα μέρη. Το άρθρο 94 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών ορίζει ότι « κάθε μέλος των Ηνωμένων Εθνών αναλαμβάνει να συμμορφώνεται με την απόφαση [του Δικαστηρίου] για οποιοδήποτε θέμα στο οποίο είναι μέρος ». Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι τελεσίδικες και ανέκκλητες.

Δημόσιες ακροάσεις σχετικά με το αίτημα της Νότιας Αφρικής για προσωρινά μέτρα θα πραγματοποιηθούν αυτήν την Πέμπτη και την Παρασκευή στο ICJ στο Peace Palace στη Χάγη της Ολλανδίας.

Οι ακροάσεις θα μεταδοθούν ζωντανά από τις 9:00 π.μ. έως τη 13:00 το μεσημέρι στον ιστότοπο του Δικαστηρίου και στη διαδικτυακή τηλεόραση των Ηνωμένων Εθνών . Το Δικαστήριο θα μπορούσε να διατάξει προσωρινά μέτρα την εβδομάδα μετά τις ακροάσεις.

Άλλες πολιτείες ενδέχεται να συμμετάσχουν στην καταγγελία

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών
στη Νέα Υόρκη, 19 Σεπτεμβρίου 2023. (ΟΗΕ Φωτογραφία/Loey Felipe)

Άλλα κράτη μέλη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία μπορούν είτε να ζητήσουν άδεια να παρέμβουν στην υπόθεση που έχει καταθέσει η Νότια Αφρική είτε να υποβάλουν τη δική τους αίτηση κατά του Ισραήλ ενώπιον του ICJ.

Το αίτημα της Νότιας Αφρικής αναφέρει πολλές χώρες που έχουν αναφερθεί στην ισραηλινή γενοκτονία στη Γάζα. Αυτές είναι: Αλγερία, Βολιβία, Βραζιλία, Κολομβία, Κούβα, Ιράν, Παλαιστίνη, Τουρκία, Βενεζουέλα, Μπαγκλαντές, Αίγυπτος, Ονδούρα, Ιράκ, Ιορδανία, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Πακιστάν και Συρία.

Στις 5 Ιανουαρίου, το Quds News Network έγραψε στο Twitter  :

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi ανακοινώνει ότι η χώρα του υποστηρίζει την καταγγελία γενοκτονίας που υπέβαλε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ ενώπιον του ICJ. Πρόσθεσε ότι η ιορδανική κυβέρνηση επεξεργάζεται νομικό φάκελο για να δώσει συνέχεια στην υπόθεση. Η Τουρκία, η Μαλαισία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) ανακοίνωσαν ότι υποστήριξαν επίσης τη συμφωνία .

Ο νεοσύστατος Διεθνής Συνασπισμός για τον Τερματισμό της Γενοκτονίας στην Παλαιστίνη , που υποστηρίζεται από περισσότερες από 600 ομάδες σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώθηκε για να παροτρύνει τα συμβαλλόμενα κράτη να επικαλεστούν τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία.

Ο συνασπισμός αναφέρει ότι:

« Οι δηλώσεις παρέμβασης υπέρ της επίκλησης της Σύμβασης για τη Γενοκτονία κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική θα αυξήσουν την πιθανότητα να εφαρμοστεί μια θετική διαπίστωση του εγκλήματος της γενοκτονίας από τα Ηνωμένα Έθνη, ώστε να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό όλων των πράξεων γενοκτονίας και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις θα λογοδοτήσουν ».

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου, αντιπροσωπείες « διπλωμάτες πεδίου », υπό την αιγίδα των CODEPINK, World Beyond War και RootsAction, οργάνωσαν μια εκστρατεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες για να παροτρύνουν τα έθνη να υποβάλουν δηλώσεις επέμβασης στην υπόθεση μεταξύ Νότιας Αφρικής και Ισραήλ πριν το ICJ.

Ακτιβιστές επισκέφθηκαν 12 πόλεις, επισκέφθηκαν αποστολές του ΟΗΕ, πρεσβείες και προξενεία της Κολομβίας, του Πακιστάν, της Βολιβίας, του Μπαγκλαντές, της Αφρικανικής Ένωσης, της Γκάνας, της Χιλής, της Αιθιοπίας, της Τουρκίας, της Μπελίζ, της Βραζιλίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Ονδούρας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, του Μεξικού, Ιταλία, Αϊτή, Βέλγιο, Κουβέιτ, Μαλαισία και Σλοβακία.

« Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση όπου η συλλογική κοινωνική πίεση που παροτρύνει τις κυβερνήσεις να υποστηρίξουν την υπόθεση της Νότιας Αφρικής μπορεί να είναι μια στιγμή ορόσημο για την Παλαιστίνη », δήλωσε ο Lamis Deek , ένας Παλαιστίνιος δικηγόρος με έδρα τη Νέα Υόρκη του οποίου το υπουργικό συμβούλιο συγκάλεσε την επιτροπή της Παλαιστινιακής Απελευθέρωσης για τη δικαιοσύνη για εγκλήματα πολέμου. , αποζημιώσεις και επιστροφή.

« Χρειαζόμαστε περισσότερα κράτη για να υποβάλουν προθέσεις υποστήριξης – και χρειαζόμαστε το Δικαστήριο να αισθάνεται το άγρυπνο μάτι των μαζών προκειμένου να αντισταθεί σε ακραία πολιτική πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Δικαστήριο ».

Η Suzanne Adely, πρόεδρος του National Lawyers Guild, σημείωσε ότι :

« Η αυξανόμενη απομόνωση του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων τους σε όλο τον κόσμο είναι ένδειξη ότι αυτή είναι μια καίρια στιγμή για τα λαϊκά κινήματα να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να κάνουν αυτά τα βήματα και να τοποθετηθούν στη σωστή πλευρά της ιστορίας ».

Πράγματι, από τις 7 Οκτωβρίου, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν διαδηλώσει, διαμαρτυρηθεί και διαδηλώσει υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης.

Το RootsAction και το World Beyond War έχουν δημιουργήσει ώθηση που οργανώσεις και άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να παροτρύνουν άλλα κράτη μέλη της Σύμβασης για τη Γενοκτονία να καταθέσουν δήλωση παρέμβασης στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ ενώπιον του ICJ.

πηγή: Consortium News

loading...