Ελλάδα/Ρωσία/σιτηρά: Η κεραμίδα έπεσε στα κεφάλια όλων των Ελλήνων

Τι ακριβώς συμβαίνει με τις εισαγωγές μας από την Μόσχα…
Με την σύγκρουση στην Ουκρανία να μαίνεται, η Μόσχα ελέγχει εξολοκλήρου τις ροές των σιτηρών προς ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο, ενός βασικού συστατικού στην ανθρώπινη διατροφή.

Μάλιστα, οι προμήθειες σιτηρών από την Ρωσία σε χώρες της ΕΕ από τον Ιούλιο έχουν αυξηθεί 2,3 φορές, απόρροια των προβλημάτων που έχουν πλήξει τις αγροτικές μονάδες της Γηραιάς Ηπείρου, κάτι που σημαίνει περισσότερα κρατικά έξοδα!

Η Ελλάδα δε, η οποία, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση βρίσκεται σε «πόλεμο με την Ρωσία», εμφανίζεται τέταρτη στις εισαγωγές, έχοντας σχεδόν διπλασιάσει τις συνολικές ποσότητες που λαμβάνει από την Ρωσική Ομοσπονδία (αύξηση 1,9 φορές), καθώς η εσωτερική παραγωγή μας έχει μειωθεί, όπως θα δείτε και παρακάτω! Ειδικότερα, η χώρα μας σημείωσε αύξηση στις αγορές σιταριού σχεδόν 1,6 φορές (108 χιλ. τόνους) και καλαμποκιού κατά δύο φορές (σε 26,2 χιλ. τόνους).

Συνολικά η Μόσχα, έδωσε 2,23 εκατ. τόνους σιτηρών και οσπρίων στις χώρες της ΕΕ, τουτέστιν 2,3 φορές περισσότερο από την προηγούμενη χρονιά!

Την περισσότερη ποσότητα έλαβαν η Ισπανία ( με μερίδιο 40%), Ιταλία (35%) και Βέλγιο (17%). Μετά έρχεται η Ελλάδα, που αύξησε τις αγορές κατά 1,9 φορές στους 160 χιλ. τόνους και η Λετονία.

Κατά τα τέλη Σεπτεμβρίου η Ρωσία έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στην ΕΕ. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Ουκρανία, την Βραζιλία, την Τουρκία και τον Καναδά. (μείωση των προμηθειών κατά ένα τρίτο, σε 139 χιλ. τόνους).

H Μόσχα κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά και ως εκ τούτου επηρεάζει και τις τιμές!

Επομένως, η Ελλάδα, της οποίας η εσωτερική παραγωγή δημητριακών έχει αποδεκατιστεί εν πολλοίς λόγω του ρωσικού εμπάργκο στα λιπάσματα, τα οποία η Μόσχα εξάγει πλέον μόνο σε «φιλικές χώρες», πληρώνει σε όλα τα επίπεδα έναν πόλεμο, τον οποίο δεν θέλουν οι Έλληνες!

Τα πράγματα γίνονται πιο άσχημα, αν σκεφτούμε ότι μεγάλες ποσότητες σιτηρών που εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται και από την Τουρκία. Τα σιτηρά αυτά σε μεγάλο βαθμό εισάγονται στην Τουρκία από την Ρωσία σε προνομιακές τιμές και επανεξάγονται σε εμάς με διπλάσιο ή και τριπλάσιο ποσό!!!

el.gr/

loading...