Το Ισραήλ χάνει τον έλεγχο των συνόρων του

Οι πολέμαρχοι δεν έχουν συνηθίσει να υποφέρουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων τους. Αυτή η νέα πρόκληση που ο κατακτητής φαίνεται ανίκανος να αντιμετωπίσει επιβεβαιώνει την ευθραυστότητα και την μη αναστρέψιμη παρακμή του Ισραήλ.

 

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Στο παρελθόν, το Ισραήλ μπόρεσε να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας ή ζώνες ασφαλείας σε εχθρικό έδαφος. Αλλά σήμερα οι αντίπαλοι του Τελ Αβίβ έχουν ανατρέψει τον χάρτη, αναγκάζοντας το κράτος κατοχής να εκκενώσει τα σύνορά του, ίσως οριστικά.

Οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν συνηθίσει να υποφέρουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων τους. Αυτή η νέα πρόκληση που το κράτος κατοχής δεν φαίνεται ικανό να ανταποκριθεί επιβεβαιώνει την ευθραυστότητα και την μη αναστρέψιμη παρακμή του Ισραήλ.

Υπήρξε μια εποχή που το Ισραήλ κυριαρχούσε μέσω αμετάβλητων αφηγήσεων: οι ευρέως διαδεδομένοι μύθοι για μια «γη της επαγγελίας», μια «γη χωρίς ανθρώπους», τη «μόνη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή» και «το μόνο ασφαλές μέρος για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο . Σήμερα, αυτά τα όμορφα λόγια είναι κομμάτια, καθώς το κατοχικό κράτος κλονίζεται από ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα στις ιδρυτικές του ιδέες.

Αυτός ο μετασχηματισμός εκτυλίχθηκε με απροσδόκητη ένταση μετά την αντιστασιακή επιχείρηση «Πλημμύρα Al-Aqsa» της 7ης Οκτωβρίου και τον καταστροφικό και γενοκτονικό πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Δεν είναι όμως μόνο η αμφισβήτηση της αφήγησης που έχει βάλει το Ισραήλ στην καυτή έδρα. Για πρώτη φορά σε 76 χρόνια ιστορίας, όλες οι προβλέψεις του Ισραήλ για την ασφάλεια έχουν ανατραπεί: το κράτος κατοχής παλεύει τώρα με  ζώνες ασφαλείας  εντός του ίδιου του Ισραήλ. Σε προηγούμενους πολέμους, ήταν το Τελ Αβίβ που δημιούργησε αυτές τις «ασφαλείς ζώνες» εντός του εχθρικού εδάφους – προωθώντας τη γεωγραφική στρατηγική του Ισραήλ, εκκένωση αραβικών πληθυσμών κοντά στις συνοριακές περιοχές του κράτους τους και ενισχύοντας τα δικά του σύνορα.

Αυτή η εξέλιξη μπορεί να αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ευπάθειας των λεγόμενων «Κρατών του Αραβικού Κύκλου» (Αίγυπτος, Ιορδανία, Συρία και Λίβανος). Σε όλη την ιστορία του, το Ισραήλ ασκούσε πάντα στρατιωτική και πολιτική κυριαρχία, επιβάλλοντας μέτρα ασφαλείας σε γειτονικά κράτη, με την άνευ όρων υποστήριξη συμμάχων όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία.

Οι νέες συνοριακές πραγματικότητες του Ισραήλ

Αλλά στον τρέχοντα πόλεμο, το Τελ Αβίβ συνειδητοποιεί σταδιακά ότι οι εξισώσεις και τα πρότυπα στρατιωτικής αντιπαράθεσης έχουν αλλάξει ριζικά – μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2000 όταν η λιβανική αντίσταση, η Χεζμπολάχ, ανάγκασε το  Ισραήλ να αποσυρθεί  από τα περισσότερα εδάφη που κατείχε στο νότιο Λίβανο.

Σήμερα, το Ισραήλ ανακαλύπτει, τρομοκρατημένο, ότι υποχωρεί από περιοχές άμεσης αντιπαράθεσης με τους ορκισμένους εχθρούς του στη Γάζα και τον Λίβανο. Οι τρομερές δυνατότητες της αντίστασης περιλαμβάνουν τώρα drones, ρουκέτες, στοχευμένα πλήγματα, σήραγγες και ολοκαίνουργιες τακτικές σοκ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση εάν οι Ισραηλινοί έποικοι μπορούν να είναι ασφαλείς σε οποιαδήποτε από τις συνοριακές περιμέτρους του Ισραήλ.

Οι έποικοι από το βόρειο και το νότο της κατεχόμενης Παλαιστίνης έχουν τώρα μια κοινή επωδό: «Δεν θα επιστρέψουμε μέχρι να αποκατασταθεί η ασφάλεια στα σύνορα».

Αλλά οι προοπτικές μιας επιστροφής φαίνονται πολύ μακρινές προς το παρόν. Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ, το οποίο υποσχέθηκε ένα αποφασιστικό blitzkrieg για την προστασία των εποίκων του πριν από περισσότερες από 100 ημέρες, σχεδιάζει στρατηγική για να φιλοξενήσει περίπου  100.000 ανθρώπους  που ζουν κατά μήκος των βόρειων συνόρων βαθύτερα στο εσωτερικό του ισραηλινού εδάφους. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να περιλαμβάνει την εκκένωση οικισμών που ενδέχεται να δεχτούν επίθεση σε μια πιθανή εντατικοποίηση των εχθροπραξιών με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αυτή η κατάσταση συνεπάγεται τρία κρίσιμα αποτελέσματα: η άμεση επιστροφή των εποίκων παραμένει απίθανη, αναμένονται πρόσθετες εκκενώσεις και πολλές ισραηλινές οικογένειες – στο μεταξύ – θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μόνιμους οικισμούς σε άλλες, ασφαλέστερες τοποθεσίες, πολύ μακριά από τα σύνορα με τον Νότιο Λίβανο και τον θύλακα της Γάζας .

Οι ματαιωμένοι στόχοι και το βόρειο μέτωπο

Οι προκαταρκτικές αναφορές από συμβούλια εποίκων στο βορρά αναφέρουν τον «εκτοπισμό» των εποίκων σε περίπου 70.000 άτομα κατά τις πρώτες εβδομάδες της σύγκρουσης. Μεταγενέστερες αναφορές, ωστόσο, υποδηλώνουν πολύ υψηλότερο αριθμό, στην περιοχή των 230.000.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα τόνισε ένα κρίσιμο σημείο στην  ομιλία του στις 3 Ιανουαρίου . Αναφέρθηκε στις ανησυχίες του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Yoav Gallant ότι οι Ισραηλινοί όχι μόνο διστάζουν να διαμένουν σε παραμεθόριες περιοχές, αλλά ότι η ανησυχία τους για τη ζωή σε οποιοδήποτε μέρος του Ισραήλ πιθανότατα θα αυξηθεί εάν ο πόλεμος του Τελ Αβίβ δεν επιτύχει τους στόχους του.

Πράγματι, από τις 7 Οκτωβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα: 13.572 «στρατιώτες και πολίτες» έχουν τραυματιστεί στις μάχες στη Γάζα και κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο, όπως αναφέρει η  Yedioth Ahronoth .

Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα στοιχεία είναι υποτιμημένα. Ο σκεπτικισμός έχει αυξηθεί πρόσφατα σχετικά με την ακρίβεια των δεδομένων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, καθώς διάφοροι ειδικοί, ανεξάρτητες πηγές και έρευνες μέσων ενημέρωσης υποδηλώνουν  σημαντικά υψηλότερο αριθμό θυμάτων . Η Οργάνωση Αναπήρων Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, για παράδειγμα, εκτιμά ότι περίπου  20.000  στρατιώτες θα μείνουν ισόβιοι ανάπηροι ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου πολέμου – αριθμός πολύ υψηλότερος από τα ευρήματα του Υπουργείου Υγείας.

Η μυστικότητα γύρω από τις απώλειες του Ισραήλ είναι ιδιαίτερα κραυγαλέα στο μέτωπο του Λιβάνου, όπου τα δεδομένα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα και η στρατιωτική λογοκρισία του Τελ Αβίβ ελέγχει αυστηρά όλες τις ροές πληροφοριών. Αυτό εγείρει το κρίσιμο ερώτημα της ικανότητας του Ισραήλ να δημιουργήσει στρατηγικές εξισώσεις «συνόρων» ως αντισταθμιστικό μέτρο για αυτό που φαίνεται να αποτελεί στρατιωτική και πολιτική οπισθοδρόμηση στην επίτευξη των δηλωμένων πολεμικών στόχων του – ιδίως την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Επιπλέον, η ικανότητα του Ισραήλ να διεξάγει έναν μεγάλο πόλεμο στον Βορρά μπορεί να αμφισβητηθεί, δεδομένων των προφανών αποτυχιών της στρατιωτικής του εκστρατείας στο νότο, κατά τη διάρκεια της οποίας αντιμετώπισε σοβαρά πολιορκημένους αντιπάλους με πολλαπλά τρωτά σημεία. Η αντίσταση του Λιβάνου, σε σύγκριση με τους ομολόγους της από τη Γάζα, έχει σημαντικές και συχνά άγνωστες στρατιωτικές δυνατότητες, τις οποίες μπορεί να ασκήσει από ένα κυρίαρχο κράτος που δεν είναι ούτε πολιορκημένο ούτε περίκλειστο. Επιπλέον, η Χεζμπολάχ, η οποία έδιωξε μόνη της το Ισραήλ από τα εδάφη του το 2000 και το 2006, δείχνει ξεκάθαρα ότι μέχρι στιγμής έχει αποκαλύψει και χρησιμοποιήσει μόνο ένα μικρό μέρος των νέων στρατιωτικών της δυνατοτήτων.

Αποαποικιοποίηση σε εξέλιξη

Τον Νοέμβριο, η εκτόξευση από τη Χεζμπολάχ του  πυραύλου Burkan , ενός όπλου εθνικής κατασκευής με βεληνεκές 10 χιλιομέτρων και καταστροφική ισχύ 500 κιλών εκρηκτικών, έδωσε μια νέα διάσταση στην αντιπαράθεση.

Ενώ η Χεζμπολάχ στόχευε κυρίως ισραηλινούς στρατώνες και συγκεντρώσεις στρατευμάτων με το Μπουρκάν, εκατοντάδες κατευθυνόμενοι πύραυλοι, όπως οι πύραυλοι Kornet και Katyusha, χρησιμοποιήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια εναντίον συγκεκριμένων στόχων εντός πληθυσμιακών κέντρων. μη κατειλημμένες κατοικημένες περιοχές, σε βάθος δέκα χιλιομέτρων από τον Λιβανέζικο σύνορο.

Χάρτης των ισραηλινών ζωνών εκκένωσης στα σύνορα της Γάζας και του Λιβάνου

Καθώς ξημερώνει το 2024, η Χεζμπολάχ έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από  670 στρατιωτικές επιχειρήσεις  εναντίον 48 ισραηλινών φυλακίων, από τη Naqoura στα δυτικά έως τις κατεχόμενες φάρμες Shebaa στα ανατολικά, καθώς και εναντίον 11 στρατιωτικών θέσεων στο πίσω μέρος.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη συνοριακή στρατηγική της λιβανικής αντίστασης. Για 15 χρόνια, από το 1985 έως το 2000, το Ισραήλ πάλευε να υπερασπιστεί τη «συνοριακή του ζώνη» στο νότιο Λίβανο. Σήμερα, αντιμετωπίζει εκατοντάδες επιθέσεις στις θέσεις του στη βόρεια Παλαιστίνη, αλλά φοβάται το άνοιγμα ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη εξαντλημένη στρατιωτικά εκστρατεία του στη Γάζα.

Η αποκαλούμενη γραμμή «άμυνας» κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο βρίσκεται τώρα υπό σοβαρή απειλή. Οι πρόσφατα εκτοπισμένοι κάτοικοι, θεωρώντας αυτή την προστασία ανεπαρκή για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινούς εποίκους που είναι εγκατεστημένοι στο βορρά, απαιτούν εγγυήσεις σχετικά με τη μελλοντική ασφάλεια αυτής της περιοχής και την ικανότητά τους να επιστρέψουν εκεί.

Τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Άνω Γαλιλαίας αποκάλυψε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε ουσιαστικά δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας πλάτους περίπου 10 χιλιομέτρων  εκκενώνοντας βόρειες πόλεις . Αυτή η περιοχή, η οποία εκτείνεται από το όρος Ερμών στην κατεχόμενη Συρία έως τη Ρας αλ-Νακούρα, λέγεται ότι ουσιαστικά στερείται κατοίκων, με τις ισραηλινές δυνάμεις να είναι κατά κύριο λόγο παρόντες.

Στα λεγόμενα σύνορα του Κιμπούτζ Μανάρα, ένας άποικος είπε στο  Εβραϊκό Ράδιο Βορρά  ότι 86 από τα 155 σπίτια του οικισμού καταστράφηκαν ολοσχερώς από ρουκέτες της Χεζμπολάχ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι έποικοι θα είχαν καν σπίτια για να επιστρέψουν.

Ακόμα κι αν το Ισραήλ τολμήσει να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Λιβάνου, μετά την αποτυχία στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία για 17 χρόνια, δεν θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την επίτευξη των στόχων του στο μέτωπο του Λιβάνου.

Μια χώρα ψεύτικων υποσχέσεων

Οι μέρες που το Ισραήλ θα μπορούσε να επιβάλει ρυθμίσεις ασφαλείας στους Άραβες γείτονές του μέσω στρατιωτικής βίας και πολιτικών τσιγκουνιών έχουν τελειώσει.

Προηγουμένως, το Ισραήλ προσπάθησε να δημιουργήσει μια λωρίδα ασφαλείας εντός του νότιου Λιβάνου μέσω επιχειρήσεων όπως η « Επιχείρηση Λιτάνι » το 1978. Αυτό το έργο τελικά αποδείχθηκε ότι δεν λειτουργεί το 2000, με την ταπεινωτική αποχώρηση του Κράτους Κατοχής του Λιβάνου.

Το Ισραήλ σήμερα φαίνεται να επιστρέφει σε αυτήν την προσέγγιση –μέσω των Αμερικανών διαμεσολαβητών του– με στόχο να καθαρίσει το νότιο τμήμα της περιοχής Litani από τις αντιστασιακές φατρίες κρίνοντας την απειλή πολέμου εναντίον ολόκληρου του Λιβάνου. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, ιδιαίτερα λόγω της επισφαλούς θέσης του στρατού του στη Γάζα.

Το Ισραήλ φαίνεται τώρα να αντιστρέφει αυτήν την προσέγγιση –μέσω Αμερικανών ενδιάμεσων– με στόχο να καθαρίσει το νότο του Λιτάνι από τις αντιστασιακές φατρίες κραδαίνοντας την απειλή πολέμου εναντίον ολόκληρου του Λιβάνου. Αυτή είναι μια επικίνδυνη στρατηγική, ιδιαίτερα λόγω της επισφαλούς θέσης του στρατού του στη Γάζα.

Η ισραηλινή τακτική να εκτοξεύει και να βομβαρδίζει ολόκληρες κατοικημένες περιοχές στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, με υποτιθέμενο στόχο τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας βάθους δύο χιλιομέτρων, χτυπήθηκε σε αδιάβατο τείχος. Ακόμη και ο Αμερικανός σύμμαχός της έχει διατυπώσει αντιρρήσεις  για  την εδαφική οριοθέτηση της Γάζας και τη στρατιωτική αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Αλλά πάνω από όλα, η λιβανική και η παλαιστινιακή αντίσταση φαίνεται έτοιμη να ξαναρχίσει τα τεχνάσματα του Τελ Αβίβ εξαφανίζοντας τα σπίτια των Ισραηλινών στο έδαφος της Γάζας και στη βόρεια Παλαιστίνη.

«Καταστρέψτε τα χωριά μας και θα καταστρέψουμε τα δικά σας». Αυτή σίγουρα δεν είναι η απάντηση που αναμένεται από το Ισραήλ, του οποίου οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ηγέτες δεν έχουν συνηθίσει να υποφέρουν τις επιπτώσεις των επιθέσεων τους. Αυτή η νέα πρόκληση που το κράτος κατοχής δεν φαίνεται ικανό να ανταποκριθεί επιβεβαιώνει μόνο την ευθραυστότητα και την αμετάκλητη παρακμή του Ισραήλ.

πηγή: The Cradle

loading...