Σοκάρει τον πλανήτη ο Χαράρι: «Υπάρχουν 2 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

«Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους η/και να εξελιχθεί από μονή της σε πραγματικά απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Το σημαντικό είναι ότι ενώ οι προηγούμενες καταστροφικές τεχνολογίες αφορούσαν την υλική καταστροφή του ανθρωπίνου πολιτισμού, η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί την κοινωνική, ψυχολογική ακόμη και πνευματική καταστροφή της ανθρωπότητας καταστρέφοντας τις κοινωνικές σχέσεις και την εμπιστοσύνη μεταξύ των ανθρώπων, ακόμη και υποσκάπτοντας τα βαθύτερα συναισθήματα μας, τους φόβους, τις ελπίδες μας.

Έχει τεράστιες ενδεχόμενες δυνατότητες, γι’ αυτό είναι τόσο δελεαστική. άλλα αν την χρησιμοποιήσουμε λανθασμένα, αυτό θα μπορούσε επίσης να ‘ναι το τέλος του πολιτισμού μας. Και αυτό που μαθαίνουμε από την ιστορία είναι ότι οι άνθρωποι δεν είναι πολύ κάλοι στην χρήση νέων τεχνολογιών. Τελικά μαθαίνουν πως να το κάνουν άλλα υπάρχει μία δύσκολη μεταβατική περίοδος οπού κάνουμε πολλά λάθη, κι η σπουδαιότητα των λαθών που μπορεί να κάνουμε αυτή τη φορά, σημαίνει ότι ίσως να μην επανέλθουμε από τα λάθη μας…».

 

 

Σε άλλη του παρέμβαση είπε ο Χαράρι:

 

«Υπάρχουν 2 πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουν σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη.

Πρώτον, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το 1ο εργαλείο στην ιστορία που μπορεί να δημιουργήσει νέα πράγματα από μόνο του, που μπορεί να δημιουργήσει νέες ιδέες από μόνη της.

Δεύτερον, η τεχνητή νοημοσύνη είναι το 1ο εργαλείο στην ιστορία που μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις από μόνο του, ανεξάρτητα και αυτόνομα.

Αυτό είναι που την προσδιορίζει ως ”Τεχνητή Νοημοσύνη”. Πολλοί συγκρίνουν την τεχνητή νοημοσύνη με προηγούμενες τεχνολογικές επαναστάσεις.

Λένε ”Ω, το ξαναζήσαμε στο παρελθόν. Είναι όπως όταν οι άνθρωποι εφηύραν το τυπογραφικό πιεστήριο ή όταν οι άνθρωποι εφηύραν το ραδιόφωνο ή ότανοι άνθρωποι εφηύραν τα πυρηνικά.”

Όχι!!! Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μοιάζει καθόλου με το τυπογραφικό πιεστήριο, με το ραδιόφωνο ή ακόμη και με μια ατομική βόμβα. Οι ατομικές βόμβες, όπως και τα τυπογραφικά πιεστήρια, τελικά ενδυνάμωσαν την ανθρωπότητα επειδή η απόφαση πώς να χρησιμοποιήσουμε μια ατομική βόμβα, ποιον να βομβαρδίσουμε, αν θα βομβαρδίσουμε, αυτές οι αποφάσεις λαμβάνονται πάντοτε από ένα ανθρώπινο ον. Η ατομική βόμβα τίποτα δεν μπορεί να αποφασίσει από μόνη της.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι διαφορετική. Ένα αυτόνομο οπλικό σύστημα μπορεί να αποφασίσει από μόνο του να ανοίξει πυρ, ποιον να πυροβολήσει, ποιον να σκοτώσει, τελικά ακόμη και να ξεκινήσει έναν πόλεμο…

Έτσι, έχουμε να κάνουμε μ’ έναν αυτόνομο παράγοντα (που δε μοιάζει με) τίποτα απ’ αυτά που έχουμε συναντήσει παλαιότερα στην ιστορία».

 

Τι είχε δηλώσει ο Έλον Μασκ:

loading...