Παντοδύναμος… με τις πλάτες του Ιερώνυμου, ο Μητσοτάκης: Πρόσω ολοταχώς για ομόφυλα – Επιστολική ψήφος και σε εθνικές εκλογές

Ένα μόλις 24ωρο μετά τη χλιαρή αντίδραση της Εκκλησίας στα σχέδια της κυβέρνησης για το γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο με… ύφος που παραπέμπει σε… παντοδύναμο. Με τις πλάτες του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα προχωρήσει, ενώ με τις πλάτες του… 41% (που έλαβε στις τελευταίες εκλογές) διεμήνυσε ότι το θέμα της επιστολικής ψήφου στις βουλευτικές εκλογές θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2024.
Παρά την… ασθένεια που τον ταλαιπώρησε (σσ. αυτός ήταν κι ο λόγος που αναβλήθηκε για σήμερα η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με αποτέλεσμα να προηγηθεί η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου την Τρίτη 23 Ιανουαρίου), ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του εμφανίστηκε ανυποχώρητος για όλα τα θέματα της ατζέντας που έχουν πυροδοτήσει αντιδράσεις, όπως η ισότητα στον γάμο αλλά και η επιστολική ψήφος στις βουλευτικές εκλογές. «Αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις στις ανάγκες του κλήρου» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Άλλωστε το γεγονός ότι η Εκκλησία θα αρκεστεί σε ήπιες αντιδράσεις του τύπου ενημέρωση του ποιμνίου την Κυριακή (4/2/2024) και επιστολές προς τους βουλευτές, αφήνουν πολλά περιθώρια κινήσεων στον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, ο οποίος εμφανίζεται πιο… διαλλακτικός, και τελικά φαίνεται να προσανατολίζεται στην αποχή και όχι στην καταψήφιση του επίμαχου νομοσχεδίου.

Εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο

Ο πρωθυπουργός άρχισε την εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο, αναφερόμενος στην επιστολική ψήφο και ειδικότερα στην τροπολογία που προβλέπει την εφαρμογή της και στις εθνικές εκλογές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το γεγονός ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο μετά την προσθήκη της τροπολογίας, ενώ διεμήνυσε ότι το θέμα θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές.
«Πιστεύω ότι είναι και μία σημαντική ευκαιρία συναίνεσης, στην οποία όμως, για λόγους που πραγματικά δυσκολεύομαι να καταλάβω και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ γυρίζουν την πλάτη καθώς φαίνεται, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο. Αν και είχαν αρχικά συμφωνήσει σε αυτό, και ειλικρινά απορώ και με την παλινωδία αλλά και με τη σκόνη που σηκώθηκε γύρω από το θέμα αυτό. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αντιπολίτευση αρνείται συλλήβδην ένα σχέδιο νόμου, με αφορμή μια τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή της σχετικής συζήτησης και η οποία βελτιώνει το νομοσχέδιο. Και πώς γίνεται άραγε να συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και να μη συμφωνούμε με την επιστολική ψήφο στις εθνικές; Δηλαδή, η φωνή των πολιτών έχει άλλη σημασία στις δύο κάλπες; Και εν πάση περιπτώσει υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος να ξεπεραστεί η όποια αντίρρηση γύρω από το ζήτημα αυτό: ας υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο και ας καταψηφίσουν την τροπολογία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε «πάντως, σήμερα, ασχέτως των εξελίξεων, με πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης γίνεται ένα πολύ σημαντικό, ιστορικό βήμα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, καταρχάς στις ευρωεκλογές.
Και να είστε σίγουρες και σίγουροι ότι αργά ή γρήγορα θα γίνει και το δεύτερο βήμα. Η συγκεκριμένη τροπολογία, αν απορριφθεί σήμερα, θα επανέλθει, και θα επανέλθει μετά τις ευρωεκλογές».

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία

Όσον αφορά τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία και αφού η Εκκλησία απέκλεισε το ενδεχόμενο λαοσυνάξεων, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αμετακίνητος, σημειώνοντας με νόημα ότι «αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει πολλές πρακτικές λύσεις σε ανάγκες του κλήρου που εκκρεμούσαν εδώ και δεκαετίες». Μάλιστα διεμήνυσε: «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας. Όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις. Και παλαιότερα, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές για τον πολιτικό γάμο, για την καύση των νεκρών, για το θέμα των ταυτοτήτων.
Η ζωή, ωστόσο, απέδειξε ότι οι αλλαγές αυτές ήταν ώριμες. Δεν έβλαψαν ούτε την κοινωνία, δεν έβλαψαν ούτε τελικά τη συνεργασία Πολιτείας και Εκκλησίας και είμαι σίγουρος ότι έτσι θα γίνει και τώρα».

www.bankingnews.gr

loading...