Πέντε μεταβλητές που καθορίζουν το μέλλον μας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος βρισκόταν σε εξέλιξη και μόλις λίγους μήνες πριν από τη δολοφονία του, ο Λέον Τρότσκι είχε ήδη ένα όραμα για το ποια θα ήταν η μελλοντική Αυτοκρατορία του Χάους.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

« Για τη Γερμανία, επρόκειτο για «οργάνωση της Ευρώπης». Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρόκειται για την «οργάνωση» του κόσμου. Η ιστορία αντιμετωπίζει την ανθρωπότητα με την ηφαιστειακή έκρηξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού… Με το ένα ή το άλλο πρόσχημα και σύνθημα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρέμβουν στην τρομερή αντιπαράθεση για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία τους ».

Τα υπόλοιπα τα ξέρουμε όλοι. Σήμερα βρισκόμαστε κάτω από ένα νέο ηφαίστειο που ούτε ο Τρότσκι δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει: τις Ηνωμένες Πολιτείες σε παρακμή μπροστά στην «απειλή» Ρωσίας-Κίνας. Και για άλλη μια φορά, ολόκληρος ο πλανήτης επηρεάζεται από μεγάλες κινήσεις στο γεωπολιτικό φάσμα.

Οι νεοσυντηρητικοί Straussians που είναι υπεύθυνοι για την αμερικανική εξωτερική πολιτική δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχτούν ότι η Ρωσία-Κίνα ανοίγει το δρόμο σε έναν πολυπολικό κόσμο. Προς το παρόν, ο διαρκής επεκτατισμός του ΝΑΤΟ είναι η στρατηγική τους για την αποδυνάμωση της Ρωσίας και η Ταϊβάν είναι η στρατηγική τους για την αποδυνάμωση της Κίνας.

Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, ο φαύλος πόλεμος αντιπροσώπων στην Ουκρανία απλώς επιτάχυνε τη μετάβαση σε μια πολυπολική παγκόσμια τάξη που επικεντρώνεται στην Ευρασία.

Με την απαραίτητη βοήθεια του καθηγητή Michael Hudson , ας ανακεφαλαιώσουμε εν συντομία τις πέντε βασικές μεταβλητές που διαμορφώνουν την τρέχουσα μετάβαση.

Οι ηττημένοι δεν υπαγορεύουν όρους

1. Αδιέξοδο: Αυτή είναι η νέα εμμονική συζήτηση της Αμερικής για την Ουκρανία – για τα στεροειδή. Αντιμέτωποι με την επόμενη κοσμική ταπείνωση του ΝΑΤΟ στο πεδίο της μάχης, ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έπρεπε –κυριολεκτικά– να αυτοσχεδιάσουν.

Η Μόσχα, από την άλλη, δεν κλονίζεται. Το Κρεμλίνο έχει θέσει τους όρους του εδώ και πολύ καιρό: ολοκληρωτική παράδοση και όχι Ουκρανία στο ΝΑΤΟ. Από τη σκοπιά της Ρωσίας, «διαπραγμάτευση» σημαίνει αποδοχή αυτών των όρων.

Και αν οι δυνάμεις που αποφασίζουν στην Ουάσιγκτον επιλέξουν να ενισχύσουν το Κίεβο ή να εξαπολύσουν «τις πιο αποτρόπαιες προκλήσεις για να αλλάξουν την πορεία των γεγονότων », όπως είπε ο επικεφαλής του SVR, Σεργκέι Ναρίσκιν, αυτή την εβδομάδα, κρίμα για αυτούς. .

Ο δρόμος θα είναι ματωμένος. Εάν οι συνήθεις ύποπτοι παραγκωνίσουν τον στρατηγό Zaluzhny και εγκαταστήσουν τον Budanov ως επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, η FAU θα βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο της CIA – όχι των στρατηγών του ΝΑΤΟ, όπως συμβαίνει ακόμα.

Αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της μαριονέτας στο Κίεβο. Όμως τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα. Η Ουκρανία θα προχωρήσει σε ολοκληρωτικό ανταρτοπόλεμο, με μόνο δύο στόχους: να επιτεθεί σε Ρώσους αμάχους και σε μη στρατιωτικές υποδομές. Η Μόσχα, φυσικά, έχει πλήρη επίγνωση των κινδύνων.

Εν τω μεταξύ, η υπερβολική φλυαρία σε πολλά γεωγραφικά πλάτη υποδηλώνει ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να προετοιμάζεται ακόμη και για μια διχοτόμηση της Ουκρανίας. Όποια μορφή κι αν πάρει αυτή η διχοτόμηση, δεν είναι οι ηττημένοι που υπαγορεύουν τους όρους: Είναι η Ρωσία που το κάνει.

Όσο για τους πολιτικούς της ΕΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, βρίσκονται σε πλήρη πανικό, πεπεισμένοι ότι μετά την εκκαθάριση της Ουκρανίας, η Ρωσία θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη «απειλή» για την Ευρώπη. Είναι παράλογο. Όχι μόνο η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για το τι «σκέφτεται» η Ευρώπη, αλλά το τελευταίο πράγμα που θέλει ή χρειάζεται η Ρωσία είναι να προσαρτήσει την υστερία της Βαλτικής ή της Ανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, ακόμη και ο Γενς Στόλτενμπεργκ παραδέχτηκε ότι « το ΝΑΤΟ δεν βλέπει καμία απειλή από τη Ρωσία σε κανένα από τα εδάφη του ».

2. BRICS: Από τις αρχές του 2024, εδώ είναι η μεγάλη εικόνα: η ρωσική προεδρία των BRICS+ – η οποία μεταφράζεται σε επιταχυντή σωματιδίων προς την πολυπολικότητα. Η στρατηγική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας θα αυξήσει την πραγματική παραγωγή, σε αρκετούς τομείς, ενώ η Ευρώπη βυθίζεται σε ύφεση, που πυροδοτήθηκε από την τέλεια καταιγίδα κυρώσεων κατά της Ρωσίας και την αποβιομηχάνιση της Γερμανίας. Και δεν έχει τελειώσει, αφού η Ουάσιγκτον διατάζει επίσης τις Βρυξέλλες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Κίνα σε όλους τους τομείς.

Όπως το θέτει ο καθηγητής Michael Hudson, βρισκόμαστε στη μέση της « διάλυσης του κόσμου και της στροφής προς την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν, τους BRICS », ενωμένοι σε « μια προσπάθεια να αναστρέψουμε, να αναιρέσουμε και να ανατρέψουμε όλη την αποικιακή επέκταση που έχει συμβεί τους τελευταίους πέντε αιώνες .»

Ή, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτή η διαδικασία BRICS αφήνει πίσω τους δυτικούς νταήδες, η μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη μοιάζει με « έναν αγώνα παιδικής χαράς – που η Δύση χάνει .

Αντίο, Soft Power

3. Ο μοναχικός αυτοκράτορας: Το αδιέξοδο, δηλαδή το γεγονός της ήττας ενός πολέμου, συνδέεται άμεσα με την αποζημίωση του: την Αυτοκρατορία που συμπιέζει και συρρικνώνει μια υποτελισμένη Ευρώπη. Αλλά ακόμα κι όταν ασκείτε σχεδόν απόλυτο έλεγχο σε όλους αυτούς τους σχετικά πλούσιους υποτελείς, χάνετε οριστικά τον Παγκόσμιο Νότο: αν όχι όλους τους ηγέτες τους, σίγουρα τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Το κερασάκι στην τοξική τούρτα είναι η υποστήριξη μιας γενοκτονίας που ακολουθείται από ολόκληρο τον πλανήτη σε πραγματικό χρόνο. Αντίο, μαλακή δύναμη.

4. Αποδολαριοποίηση: Σε ολόκληρο τον παγκόσμιο Νότο, τα μαθηματικά έχουν γίνει: εάν η Αυτοκρατορία και οι υποτελείς της στην ΕΕ μπορούν να κλέψουν πάνω από 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά συναλλαγματικά αποθέματα – από ένα κορυφαίο σχέδιο πυρηνικής/στρατιωτικής ενέργειας – μπορούν να το κάνουν σε οποιονδήποτε , και θα το κάνουν.

Ο κύριος λόγος για τον οποίο η Σαουδική Αραβία, τώρα μέλος των BRICS 10, είναι τόσο πειθήνια μπροστά στη γενοκτονία της Γάζας είναι ότι τα μεγάλα αποθέματά της σε δολάρια ΗΠΑ είναι όμηροι του Ηγεμόνα.

Ωστόσο, το καραβάνι μακριά από το δολάριο ΗΠΑ θα γίνει μεγαλύτερο μόνο το 2024: αυτό θα εξαρτηθεί από τις κρίσιμες συζητήσεις που θα διεξαχθούν στο πλαίσιο της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EAEU) και των BRICS 10.

5. Κήπος και ζούγκλα: Αυτό που ουσιαστικά είπαν ο Πούτιν και ο Σι στον Παγκόσμιο Νότο –ιδιαίτερα στον πλούσιο σε ενέργεια αραβικό κόσμο– είναι πολύ απλό. Εάν θέλετε να βελτιώσετε το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη, ποιον θα στηρίξετε;

Επιστρέφουμε λοιπόν στο σύνδρομο «κήπος και ζούγκλα», που επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον Βρετανό ανατολίτη Ράντγιαρντ Κίπλινγκ. Η βρετανική έννοια του “white man’s burden” και η αμερικανική έννοια του “Manifest Destiny” πηγάζουν και οι δύο από τη μεταφορά “κήπος και ζούγκλα”.

Το ΝΑΤΟ, και σχεδόν όλο το ΝΑΤΟ, υποτίθεται ότι είναι ο κήπος. Ο παγκόσμιος Νότος είναι η ζούγκλα. Ο Michael Hudson το επαναλαμβάνει: στην παρούσα κατάσταση των πραγμάτων, η ζούγκλα μεγαλώνει, αλλά ο κήπος δεν μεγαλώνει « γιατί η φιλοσοφία του δεν είναι η εκβιομηχάνιση. Η φιλοσοφία του είναι να δημιουργεί μονοπωλιακά ενοίκια, δηλαδή ενοίκια που κερδίζεις όταν κοιμάσαι χωρίς να παράγεις αξία. Απλώς έχετε το προνόμιο να έχετε το δικαίωμα να κερδίσετε χρήματα σε μια μονοπωλιακή τεχνολογία που κατέχετε .»

Η διαφορά σήμερα, σε σύγκριση με όλες αυτές τις δεκαετίες αυτοκρατορικού δωρεάν γεύματος, είναι « μια τεράστια στροφή στην τεχνολογική πρόοδο » μακριά από τη Βόρεια Αμερική και τις Ηνωμένες Πολιτείες, προς την Κίνα, τη Ρωσία και επιλεγμένους κόμβους σε όλη την Ασία.

Αιώνιοι πόλεμοι. Και κανένα σχέδιο Β

Αν συνδυάσουμε όλες αυτές τις παραλλαγές – αδιέξοδο, BRICS, μοναχικός αυτοκράτορας, αποδολαριοποίηση, κήπος και ζούγκλα – αναζητώντας το πιο πιθανό σενάριο, είναι εύκολο να δούμε ότι η μόνη «διέξοδος» για μια γωνιακή αυτοκρατορία είναι, τι άλλο, default modus operandi: ατελείωτοι πόλεμοι.

Και αυτό μας φέρνει στο σημερινό αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εντελώς εκτός ελέγχου, αλλά εξακολουθεί να υποστηρίζεται από τον Ηγεμόνα, με στόχο έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον ολόκληρου του Άξονα της Αντίστασης: Παλαιστίνη, Χεζμπολάχ, Συρία, Ιρακινές πολιτοφυλακές, Ανσαρουλάχ. στην Υεμένη και το Ιράν.

Κατά μία έννοια, έχουμε επιστρέψει στην αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου εποχή, όταν αυτό που πραγματικά ήθελαν οι νεοσυντηρητικοί δεν ήταν το Αφγανιστάν, αλλά η εισβολή στο Ιράκ: όχι απλώς για να ελέγξουν το πετρέλαιο (που τελικά δεν έκαναν) αλλά, στον Michael Η ανάλυση του Hudson, « να δημιουργήσει ουσιαστικά την ξένη λεγεώνα των Ηνωμένων Πολιτειών με τη μορφή του ISIS και της Αλ Κάιντα στο Ιράκ ». Τώρα, « οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δύο στρατούς που χρησιμοποιούν για να πολεμήσουν στη Μέση Ανατολή, την ξένη λεγεώνα του ISIS/αλ-Κάιντα (αραβόφωνη λεγεώνα ξένων) και τους Ισραηλινούς ».

Η διαίσθηση του Hudson ότι το ISIS και το Ισραήλ είναι παράλληλοι στρατοί είναι ανεκτίμητη: και οι δύο πολεμούν τον Άξονα της Αντίστασης και ποτέ (η υπογράμμιση δική μου) δεν πολεμούν ο ένας τον άλλον. Το σχέδιο Straussian νεοσυντηρητικών, όσο φανταχτερό κι αν είναι, είναι ουσιαστικά μια παραλλαγή του «μάχη μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό»: «μάχη μέχρι τον τελευταίο Ισραηλινό» στο μονοπάτι προς το Άγιο Δισκοπότηρο, που είναι να βομβαρδίσει, να βομβαρδίσει, να βομβαρδίσει το Ιράν ( πνευματικά δικαιώματα John McCain) και να επιφέρει αλλαγή καθεστώτος.

Όσο κι αν το «σχέδιο» δεν λειτούργησε στο Ιράκ ή στην Ουκρανία, δεν θα λειτουργήσει εναντίον του Άξονα της Αντίστασης.

Αυτό που εξήγησαν ο Πούτιν, ο Σι και ο Ραΐσι στον Παγκόσμιο Νότο, ρητά ή αρκετά διακριτικά, είναι ότι βρισκόμαστε στην καρδιά ενός πολέμου πολιτισμού.

Ο Michael Hudson έχει κάνει πολλά για να φέρει σε πρακτικούς όρους αυτόν τον επικό αγώνα. Οδεύουμε προς αυτό που περιέγραψα ως τεχνοφεουδαλισμό – που είναι η μορφή τεχνητής νοημοσύνης του στροβιλο-νεοφιλελευθερισμού που αναζητά ενοικίαση; Ή οδεύουμε προς κάτι παρόμοιο με τις απαρχές του βιομηχανικού καπιταλισμού;

Ο Μάικλ Χάντσον περιγράφει έναν ευνοϊκό ορίζοντα ως « την αύξηση του βιοτικού επιπέδου αντί της επιβολής της οικονομικής λιτότητας του ΔΝΤ στο μπλοκ του δολαρίου »: σχεδίαση ενός συστήματος που θα χρηματοδοτεί τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τις μεγάλες τράπεζες, τη φαρμακευτική βιομηχανία και αυτό που ο Ray McGovern ονόμασε μνημονιακά MICIMATT (στρατιωτικό-βιομηχανικό-κογκρέσο- σύμπλεγμα πληροφοριών-μέσα-ακαδημία-δεξαμενές σκέψης) δεν μπορεί να ελέγξει. Alea jacta est.

πηγή: Sputnik Globe

loading...