Η γεωπολιτική ακολουθεί τον δρόμο της Βόρειας Κορέας

Σε λιγότερο από τρία χρόνια, η διάβρωση της ηγεμονίας των ΗΠΑ, η οποία άρχισε να κατακλύζεται με την ήττα στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, εξαπλώθηκε στην Ευρασία, ακολουθούμενη από τη μαζική έκρηξη στη Δυτική Ασία στα τέλη του 2023.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Καθώς αρχίζει το 2024, ακούμε μακρινούς τύμπανους στην Άπω Ανατολή, καθώς ο ανώτατος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, αισθάνεται ενστικτωδώς ότι μια σπάνια ευθυγράμμιση θετικών παραγόντων αναδύεται στις συγκρούσεις υπαρξιακά ζητήματα στην Ευρασία και τη Δυτική Ασία, και τα εκμεταλλεύεται κάνοντας μια στρατηγική αλλαγή να αμφισβητήσει αυτό που η Πιονγκγιάνγκ αποκαλεί μια « ασιατική εκδοχή του ΝΑΤΟ » υπό την ηγεσία των ΗΠΑ .

Το Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε μια δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ότι η Βόρεια Κορέα « χαιρετίζει θερμά την επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ και είναι έτοιμη να χαιρετίσει τον πιο στενό φίλο του κορεατικού λαού με μεγαλύτερη ειλικρίνεια .

Ο Κιμ, ένας οξυδερκής επαγγελματίας της γεωπολιτικής, στοχεύει να δημιουργήσει συνέργια μέσω μιας στρατηγικής συγχώνευσης που στην πραγματικότητα χρονολογείται από τον Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος σκόπιμα προσπάθησε να παρασύρει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε στρατιωτική σύγκρουση στην Κορεατική Χερσόνησο και να αποτρέψει το ξέσπασμα του πολέμου. Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος .

Ο υπολογισμός του Στάλιν ήταν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, εξαντλημένες από την κινεζική επέμβαση στον πόλεμο της Κορέας, « θα ήταν ανίκανες να ξεκινήσουν έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο στο εγγύς μέλλον ». Έχει αποδειχθεί ότι είχε δίκιο.

Ο Στάλιν έγραψε μια άκρως εμπιστευτική επιστολή στον τότε πρόεδρο της Τσεχοσλοβακίας Klement Gottwald στις 27 Αυγούστου 1950, για να εξηγήσει την απόφασή του. Αυτή η επιστολή βρέθηκε σε αρχεία της πρώην Σοβιετικής Ένωσης το 2005 και δημοσιεύτηκε στην αρχική ρωσική έκδοση στο ιστορικό περιοδικό Novaya I Noveishaya Istoriia .

Προφανώς, ο Στάλιν συμφώνησε κρυφά με το σχέδιο του Κιμ Ιλ Σουνγκ, κατά τη διάρκεια του μυστικού ταξιδιού του ηγέτη της Βόρειας Κορέας στη Μόσχα τον Απρίλιο του 1950, όχι επειδή υπολόγισε λάθος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα εμπλακούν στον πόλεμο (όπως πίστευαν οι δυτικοί ιστορικοί), αλλά ακριβώς επειδή ήθελε οι Ηνωμένες Πολιτείες να εμπλακούν σε μια περιορισμένη σύγκρουση στην Ασία.

Ο Στάλιν καθησύχασε τον Γκότβαλντ, έναν νευρικό σύμμαχο, σχετικά με τη διεθνή κατάσταση και την απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΣΑΗΕ) τον Ιανουάριο του 1950, σχετικά με τους λόγους της απουσίας των Σοβιετικών από το ΣΑΗΕ τον Ιούλιο του 1950 όταν εξέτασε το κορεατικό ζήτημα. , καθώς και η σοβιετική αποχή και η αποτυχία της να ασκήσει το βέτο κατά του αμερικανικού ψηφίσματος που ζητά την ανάπτυξη δύναμης του ΟΗΕ στην Κορέα.

Ο Στάλιν έγραψε: « Είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποσπώνται αυτή τη στιγμή από την Ευρώπη από την Άπω Ανατολή. Αυτό δεν μας δίνει πλεονέκτημα στην παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων; Χωρίς αμφιβολία “.

Με άλλα λόγια, η Ευρώπη ήταν η κύρια προτεραιότητα της διεθνούς στρατηγικής της Σοβιετικής Ένωσης και ο πόλεμος της Κορέας θεωρήθηκε ως ευκαιρία για την ενίσχυση του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, εκτρέποντας παράλληλα τα αμερικανικά συμφέροντα και πόρους από την ήπειρό της.

Αυτό που διακρίνει μεγάλες δυνάμεις όπως η Ρωσία είναι το ίδιο το βάθος της ιστορικής τους συνείδησης, που τους επιτρέπει να συνδέσουν τον παρελθόν με τον παρόν και να κατανοήσουν ότι οι σπόροι του μελλοντικού χρόνου βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στον παρελθόν. Άλλωστε, ο χρόνος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αφηρημένα, αλλά ως το ζωτικό θεμέλιο της ανθρώπινης πραγματικότητας. Αυτός είναι αναμφίβολα ένας από τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδίδονται τώρα σε ανησυχητικές εικασίες σχετικά με την πρόσφατη εντατικοποίηση των δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

Ο Pranay Vaddi, ανώτερος διευθυντής του Λευκού Οίκου για τον έλεγχο των όπλων, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ότι η φύση της απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να αλλάξει ” δραματικά ” την επόμενη δεκαετία λόγω της άνευ προηγουμένου συνεργασίας της με τη Ρωσία. « Αυτό που βλέπουμε μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας είναι ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα », είπε ο Βάντι στο κέντρο σκέψης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον. Και πρόσθεσε: « Και λέω «πρωτοφανές» πολύ εσκεμμένα – δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό ».

Ο Βάντι είπε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο στη βοήθεια της πυρηνικά οπλισμένης Βόρειας Κορέας στον πόλεμο στην Ουκρανία, κυρίως με τη μορφή πυραυλικών συστημάτων, αλλά και σε « τι θα μπορούσε να πάει και αντίστροφα ».

Ρώτησε: « Πώς θα μπορούσε αυτό να βελτιώσει τις δυνατότητες της Βόρειας Κορέας;» Και τι σημαίνει αυτό για τη δική μας εκτεταμένη στάση αποτροπής στην περιοχή με την Κορέα και την Ιαπωνία; » Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάλαβαν καλά το μήνυμα της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του Vaddi, οι οποίες δεν ήταν καθόλου αυθόρμητες, ακολούθησαν την πενθήμερη επίσημη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της ΛΔΚ Choe Son-hui στη Μόσχα, κατά την οποία ο Πούτιν, σε μια σπάνια χειρονομία, δέχθηκε τον επισκέπτη αξιωματούχο στο Κρεμλίνο. Το ρωσικό δελτίο τύπου χλεύασε τους Αμερικανούς περιγράφοντας κρυπτικά τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Παπουτσή ως « μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων για τρέχοντα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων », δίνοντας έμφαση σε « πρακτικά ζητήματα » και « τη συνεχή βελτίωση της συμβατικό νομικό πλαίσιο ». Οι αναφορές βιβλίων σπάνια φτάνουν τόσο μακριά στη διαφάνεια.

Ανεξάρτητα από αυτό, το σημείο αναφοράς ήταν η εφαρμογή των «συμφωνιών» που επιτεύχθηκε μεταξύ Πούτιν και Κιμ κατά τη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο στο Κέντρο Διαστημικής Εκτόξευσης Vostochny (Ρωσικό διαστημικό λιμάνι που βρίσκεται πάνω από τον 51ο παράλληλο βόρεια, στην περιφέρεια Αμούρ, στη ρωσική Άπω Ανατολή ).

Σχολιάζοντας τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Τσόε και του Πούτιν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι η Βόρεια Κορέα « είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος και είμαστε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των ευαίσθητων τομέων .

Ουσιαστικά, όπως σημείωσε δημοσίευμα του Reuters , ” Η Μόσχα λέει ότι θα αναπτύξει δεσμούς με τις χώρες που θέλει…Η Ρωσία έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να δημοσιοποιήσει την αναβίωση των σχέσεών της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών, με τη Βόρεια Κορέα… Για τον Πούτιν, η φλερτ του Κιμ επιτρέπει να παγιδεύσει την Ουάσιγκτον και τους Ασιάτες συμμάχους της ».

Πράγματι και η Kim θέλει να παίξει τον ρόλο της. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η Βόρεια Κορέα δοκίμασε το υποβρύχιο πυρηνικό της σύστημα και ο Κιμ ανακοίνωσε ότι η ενοποίηση με τη Νότια Κορέα δεν ήταν πλέον δυνατή. Ο Κιμ είπε ότι ο Βορράς « δεν θέλει πόλεμο, αλλά ούτε εμείς σκοπεύουμε να τον αποφύγουμε ».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία επέλεξε να ενισχύσει τη συμμαχία της με τη Βόρεια Κορέα. Ο Κιμ εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να εμβαθύνει τους δεσμούς με τη Μόσχα πραγματοποιώντας προσωπική επίσκεψη στη Ρωσία τον Σεπτέμβριο. Ο χρόνος του ταξιδιού ήταν τολμηρός δεδομένων των πρόσφατων κινήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών να ενισχύσουν τις τριμερείς προσπάθειες αποτροπής κατά του Βορρά με τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.

Ένα de facto τριμερές «μπλοκ» με τη Ρωσία και την Κίνα, σε αντίθεση με την τριμερή συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών-Νότιας Κορέας-Ιαπωνίας , σχηματίζεται. Η υποστήριξη της ΛΔΚ στη Ρωσία στην Ουκρανία θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Κίνας περιορίζοντας την ισχύ των ΗΠΑ. Και η Βόρεια Κορέα αποκτά τεράστιο στρατηγικό βάθος, χάρη στην υποστήριξη δύο μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ασκούν βέτο.

Ένα δελτίο τύπου από το Υπουργείο Εξωτερικών της Πιονγκγιάνγκ, που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες του υπουργού Τσόε στη Μόσχα, ανέφερε ότι ” η ΛΔΚ εκτίμησε ιδιαίτερα τη σημαντική αποστολή και το ρόλο της ισχυρής Ρωσικής Ομοσπονδίας στη διατήρηση της σταθερότητας και της στρατηγικής ισορροπίας του κόσμου και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα να συνεχίσουν να τηρούν ανεξάρτητες πολιτικές και γραμμές σε όλους τους τομείς και στο μέλλον, και έτσι να συμβάλλουν σημαντικά στην ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια και στην εγκαθίδρυση μιας δίκαιης και ισότιμης διεθνούς τάξης .

Ο Tass ανέλαβε το δελτίο τύπου και έβγαλε τουλάχιστον τρεις θετικές πληροφορίες από αυτό. Πράγματι, ένας νέος γεωπολιτικός φορέας εμφανίζεται στην Άπω Ανατολή που, σε αντίθεση με την Ουκρανία ή τη Γάζα, είναι επίσης πυρηνικό hot spot. Η γεωπολιτική οδεύει επιτέλους προς την κατεύθυνση της Βόρειας Κορέας, μιας χώρας που πριν από επτά χρόνια ονειρευόταν ήδη να βυθίσει ένα αμερικανικό πυρηνικό αεροπλανοφόρο « με μια πτώση ». Το γεγονός είναι ότι αυτή η φαντασίωση δεν έχει επαληθευτεί.

Στην πολιτική, είναι συχνά το αουτσάιντερ που ξεκινά τον αγώνα – και μερικές φορές το αουτσάιντερ αξίζει να κερδίσει, αλλά αυτό συμβαίνει σπάνια. Χαμάς, Χούθι, Κιμ – είναι πάντα διασκεδαστικό να εκπλήσσεις τους ανθρώπους. Πράγματι, μειώνει την πίεση πάνω τους, καθώς απέχουν μόνο μία νίκη από τη νοοτροπία των μαχών που θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν ένα αουτσάιντερ σε πρωταθλητή και άνθρωπο δράσης. Το ταξίδι του Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ θα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Ο Αντρέι Σουσέντσοφ, ένας εξέχων Ρώσος πολιτικός, έγραψε πρόσφατα :

« Η αντιπαράθεσή μας με τους Αμερικανούς θα διαρκέσει πολύ, αν και θα παρατηρήσουμε ορισμένες παύσεις… Το καθήκον της Ρωσίας θα είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο σχέσεων με ομοϊδεάτες κράτη, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και ορισμένες δυτικές χώρες. Η αμερικανική στρατηγική είναι να αφαιρέσει σημεία στρατηγικής αυτονομίας με τη βία, κάτι που κατάφερε να κάνει η Ουάσιγκτον στη Δυτική Ευρώπη κατά την πρώτη φάση της ουκρανικής κρίσης, αλλά αυτή η πρωτοβουλία ήταν μια από τις τελευταίες επιτυχίες από αυτή την άποψη ».

Ανεξάρτητα από αυτό, ανοίγει ένα ανατολικό μέτωπο στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ρωσίας, συμπληρώνοντας το Δυτικό και το Νότιο Μέτωπο στην Ευρασία και τη Δυτική Ασία αντίστοιχα.

πηγή: Indian Punchline

loading...