Mytilenepress: Η επιθυμία να προκαλέσουν το τέλος του κόσμου και η κατοχή των κρατών απο τις ΜΚΟ

Αυτή η θρησκεία οδηγεί όλους τους πολιτικούς που την καυχώνται στα άκρα να γίνουν τρελλοί δολοφόνοι. Δολοφόνοι παιδιών και γυναικών.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

Με τον ισχυρισμό ότι είναι «αναγκαστικά σωστό» και ότι μια θεϊκή οντότητα τους συγχαίρει. Πρέπει λοιπόν να μπλοκάρουμε αυτό το συγκεκριμένο μπλοκ απανθρωπιών. Όχι όμως όπως στο παρελθόν.

Οι αναπόφευκτες συνέπειες για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων

Είτε κανείς δεν θα διώκεται, ούτε θα ενοχλείται “εξαιτίας” αυτής της θρησκείας. Εκτός από τους κοινωνιοπαθείς των προσχεδιασμένων γενοκτονιών και των δήθεν ανυπεράσπιστων εθνοκαθαρίσεων…στο όνομα αυτής της κλεισμένης εβραϊκής θρησκείας. Εκτός από αυτούς, ο καθένας, κατά την επιλογή του και ιδιωτικά, θα μπορεί να επιδιώξει αυτό που πιστεύει ότι είναι η πίστη του. Τα όρια: όχι εξωτερικές διαφημίσεις, όχι άλλες δημόσιες διαδηλώσεις. Αλλά μια σχέση που δεν διαταράσσεται ποτέ. Το ιδανικό όριο.

Οι Σιωνιστές πρέπει να δουν τον εαυτό τους να απομακρύνεται από όλες τις ιστορικές ρίζες που έχουν παραποιήσει και παραποιήσει και με επιβλαβείς προθέσεις. Το παράλογο απαρτχάιντ τους σπρώχνει πίσω στην αρχαιότητα. Αυτό του Βάαλ για παράδειγμα, και οι αφιερωμένες απάνθρωπες θυσίες του. Με την ανανέωση των εμμονικών μανιών τους τόσο παράλογες, όπως όλοι οι αντίπαλοί τους είναι χειρότεροι από τα ζώα και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι: αλλά ποτέ τους εαυτούς τους, αφού επομένως έχουν υποχωρήσει σε τέτοια «κτηνωδίακτηνοτροφίακτηνοτροφίακτηνωδία» – ότι η εβραϊκή κυριαρχία τους κάνει τόσο ανώτερους που δεν χρειάζεται να  ! Η υποκριτική επηρεάζει τις ψυχικές ασθένειες!κακές ιδιοτροπίες τους. Μόνο η βρεφική άρση των αναστολών θα τους επιφύλασσε. Με άλλα λόγια, ως παιδιά ισόβια έχουν το δικαίωμα της ζωής και του θανάτου πάνω σε όλους: σύμφωνα μεσεβαστείτε οποιονδήποτε Νόμο και οποιοδήποτε Νόμο

Όπως όλοι, έλαβα κομμάτια από τη Βίβλο. Και τότε αποκαλύφθηκε το τερατούργημα τηςβαρβαρότητάς τους Ξανασκέφτηκα τα πάντα και σχεδόν όλα μου έσπασαν . Όλα όσα συμβάλλουν σε αυτόν τον εξαιρετικά επιβλαβή εξτρεμισμό.

Δεν είναι εδώ το μέρος για να επιστρέψουμε στα πιο παραληρηματικά σημεία των απεχθών άρπες των Σιωνιστών, αυτών των άθεων μεταμφιεσμένων σε ένθερμους θρησκευόμενους . Απλώς για να αποτρέψουν το μακελειό τους που υποτίθεται ότι «δικαιώθηκε» με ψευδή βιβλικά αποσπάσματα.

Όπως σε καμία άλλη χώρα ή ομάδα χωρών, αυτοί οι «θεοτρελλοί» Σιωνιστές δεν έχασαν ποτέ κάθε αίσθηση ευθύνης. Δεν υποθέτουν τίποτα, δεν αισθάνονται ποτέ ένοχοι: είναι δηλητηριώδεις αντικοινωνικοί άνθρωποι. κοινωνιοπαθείς. Από τους Ναζί κανείς δεν συμπεριφέρθηκε με τέτοια αγριότητα, πιστεύοντας ότι «ο όμορφος ρόλος τους θα διατηρηθεί». Ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! Οι Παλαιστίνιες γυναίκες αναγνωρίζονται ότι σέβονται την οικουμενικότητα (άρα όλη η Ανθρωπότητα). Οι Παλαιστίνιοι είναι γνωστό ότι υποδέχονται όλες τις θρησκείες, αποδεικνύοντας ότι στερούνται οποιουδήποτε ρατσισμού και άλλων ψυχωτικών απορρίψεων των άλλων. Οι πιο πολιτισμένοι, εν ολίγοις οι φορείς τωνπραγματικών αξιών που η Δύση (ή μόνο οι ψεύτικοι ηγέτες της) θα έχουν προδώσει 100% σε αυτή τη διαμόρφωση. Ολοκληρώθηκε λοιπόν η αντιστροφή: οι Σιωνιστές είναι οι αποτρόπαιοι βάρβαροι και οι Παλαιστίνιοι οι πραγματικά πολιτισμένοι.

Για παράδειγμα, το αποδεδειγμένο γεγονός ότι τόσο λίγοι Εβραίοι είναι… Σημίτες, αφαιρεί κάθε νομιμότητα από τα βασανιστήρια της φήμης από τον αντισημιτισμό. Ας πούμε ωμά ότι ο αντισημιτισμός μόλις έγινε… παράνομος. Σαφή ? Τι ξαφνικά παρωχημένες καταστολές…Και θα αρχίσουμε να λάμπουμε το αληθινό φως σε πολλές από τις σκοτεινές πτυχές της εβραϊκής θρησκείας για να φτιάξουμε σταδιακά καρδιές και κεφάλια…

αυτές οι… παρεκτροπές

………Μια θρησκεία που θα δημιουργούσε πάνω από όλα αμφιβολίες και παράδοξα;

Για να ολοκληρώσουμε αυτήν την εξουδετέρωση του εβραϊκού φανατισμού, ας ξεκινήσουμε προτείνοντας πολλές πολύ πρωτότυπες απόψεις! / α>

1- Από τον Γιούσεφ Χίντι: «Ακολουθεί μια αδημοσίευτη ιστορική αφήγηση της διαστροφής της μονοθεϊστικής ιδέας από μια ομάδα Εβραίων που θεώρησαν σκόπιμο να υιοθετήσουν και στη συνέχεια να επιβληθούν στον λαό του Ισραήλ μια «φυλετική» θεότητα που ήταν τότε άγνωστη σε αυτόν, ο Γιαχβέ. Αυτό αντικατέστησε, μετά από μια αργή διαδικασία, τον Ελ (ο καθολικός θεός των Χαναναίων στην πραγματικότητα – βλέπετε τη μόνιμη οδό!), τον Θεό του Αβραάμ, τους Πατριάρχες και τους προφήτες». Πράγμα που θα οδηγήσει σε δικαστές και βασιλιάδες και στη ρωμαϊκή καταστροφή του δεύτερου ναού. Πουβάζει τέλος στην αποτελεσματική εβραϊκή παρουσία στην Παλαιστίνη μέχρι τον 20ο αιώνα και στη σιωνιστική τρέλα… Κάποιοι βλέπουν την καταστροφή του δεύτερου Ναού ως το τέλος της «Σύμβασης». Εξ ου και η εξαφάνιση όλων των θεμελίων της εβραϊκής θρησκείας! Η Βίβλος μιλάει μόνο για το παρελθόν. Και παραμένει στο μοναδικό πλήρως μουμιοποιημένο αρχαίο στάδιο!

Οι Εβραίοι δεν επινόησαν τον μονοθεϊσμό, αλλά κάποιοι από αυτούς τον κατεύθυναν λάθος. Αυτό μας δείχνει ο Γιούσεφ Χίντι, αφού έχει εντοπίσει το ίχνος της πίστης σε έναν Μοναδικό Θεό στην πιο απομακρυσμένη Αρχαιότητα. Η έρευνα μας οδηγεί στις αρχές της Ιστορίας, στα δύο άκρα της Εύφορης Ημισελήνου, από το Σούμερ στην Αίγυπτο, μέσω της Χαναάν.

1000 χρόνια αργότερα εμφανίστηκε ο λεγόμενος εβραϊκός μονοθεϊσμός; “Μας κάνει να ανακαλύψουμε τις γραπτές αποδείξεις της “πίστης” στον Θεό, Μοναδικό και Καθολικό, που προηγούνται της Τορά για περισσότερο από μια… χιλιετία . Δυστυχώς ο μονοθεϊσμός, που υπήρχε στην αρχική Τορά, διαστρεβλώθηκε από τη σύγχυση μεταξύ ενός θεού της φυλής, του Γιαχβέ, και του Παγκόσμιου Θεού, του Ελ. Αυτόςσφετερισμός γέννησε στον Ιουδαϊσμό και το θεολογικό του παράδοξο: η παγκοσμιοποίηση ενός φυλετικού θεού, με ιστορικά καταστροφικές συνέπειες.»… Το πραξικόπημα. της Γης της Επαγγελίας (από έναν θεό της φυλής), υποσχέθηκε την υπόσχεση που κανείς δεν μπορεί να αποδείξει – η οποία ωστόσο έχει ως αποτέλεσμα τη σφαγή χωρίς νόημα εναντίον των Παλαιστινίων στην Παλαιστίνη που ζουν εκεί για 2 χιλιετίες. Και βλέποντας τους εαυτούς τους να στερούνται παράνομα των νόμιμων γαιών τους. Και αυτό πάνω από όλα αναγκάζοντας βιβλία.

– Επειδή αυτή η Βίβλος δεν σταματά ποτέ να χειρίζεται. Για παράδειγμα, το 1913 (αρχή του Σιωνισμού) η διαγραφή (στη Βίβλο του 1913) της παρουσίας αδιάκοπης ιστορίας της Γάζας-Γαθ για 3500 χρόνια. Κάτι που δεν είναι χωρίς συνέπειες, σωστά; Μόλις γεννήθηκε πλήρης αμφιβολία εναντίον αυτής της θρησκείας της μόνιμης χειραγώγησης. Χωρίς άλλη πνευματική ειλικρίνεια. Και για εξαιρετικά βίαιες χρήσεις που καμία χώρα δεν μπορεί να δεχτεί. Αδικαιολόγητο.

Η εβραϊκή θρησκεία θα απαγορευόταν; Αυτή η υπόθεση “υπό όρους” ανοίγει τόσες πολλές πόρτες ταυτόχρονα, η ευλογημένη της αφύπνιση είναι τόσο γόνιμη και ανεξάντλητη a> που δεν θα ξανακάνουμε χωρίς αυτό!

Η εβραϊκή θρησκεία έγινε μόνο από μη αναγνωρισμένα δάνεια από τα διάφορα περιβάλλοντά τους. Κατά τη διάρκεια της νομαδικής του περιόδου που ήταν πολύ σωστά;

2- Δανεισμοί ακόμη και για το πραγματικό περιεχόμενο της Βίβλου; Από HYL71– “Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των Εβραίων σύμφωνα με τη Βίβλο. Αφενός, στο πλαίσιο της Διαθήκης, που δόθηκε στον Μωυσή με βάση την οικογένεια που καταγόταν από τον Αβραάμ. Δεν είναι έθνος κατά αίμα, αλλά κατά… τον Σπόρο του Πνεύματος του Θεού. Μόνο οι Εβραίοι που έλαβαν τον Μεσσία που ήρθε έγιναν δεκτοί και συνεχίζουν τον Ιουδαϊσμό της Αλήθειας!

Το 70, ο Μεσσίας – Θεός, που επέστρεψε και έκρινε τον λαό Του, λήγει την Παλαιά Διαθήκη με την καταστροφή του Ναού , επειδή ο Ναός που ύψωσε ο Μεσσίας ήταν το σώμα του, ο ναός των αναστημένων και – Υ-Η Ζωντανός Θεός, και ο οποίος πολλαπλασιάστηκε και εξαπλώθηκε σε όλη τη γη για περίπου 2000 χρόνια . Το αληθινό Ισραήλ είναι όπου Το Πνεύμα του YHWH είναι – όχι μια κατά σάρκα γη, αλλά μια κατοικία στο σώμα πιστών στον Ιησού – Y-H / YHWH. Η ζωντανή λέξη.” Δεν υπάρχει λοιπόν Δίκαιος Πόλεμος, αγιασμένος από θεό! Και το πνευματικό Ισραήλ δεν βρίσκεταιχωρικά στην Παλαιστίνη

Στην αρχή είναι ο Λόγος και ο Λόγος είναι θεός; Μια πρόταση ουσιαστική η οποία, στην πραγματικότητα, προσφέρει έναν νόμο (η γλώσσα και ο λόγος του) χρησιμοποιήσιμος σύμφωνα με την ελεύθερη βούλησή του και τον αυθορμητισμό του να θέλει να καταλάβει» Ο πολιτικός σιωνισμός είναι λοιπόν Ψεύτικος και κατά του Χριστού. Όλες οι θρησκείες βρίσκονται στο το δέντρο της γνώσης, αλλά η Ζωή βρίσκεται στο δέντρο του Υ-Η – Λόγος Αλήθεια γης των Παλαιστινίων για να μπροστά σε όλο τον κόσμο. Αυτός ο λόγος του Θεού δεν είναι ψευδής διαφήμιση. Και η σφαγή τους δεν είναι «δικαιολογημένη», ούτε ασβεστωμένη από μια θεότητα…. Ενώ έκλεβε αέριο από τη ΓάζαΔιώρυγα του Σουέζ μια προνομιακή διεθνή διαδρομή προς τη μονοπωλήστεακριβώς”. Σε καμία περίπτωση οι σημερινές τρελές σφαγές δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτόν τον λόγο του Θεού. Ειδικά αν αυτές οι ανέντιμες ιδιοποιήσεις αυτού του λόγου του Θεού χρησιμεύουν μόνο για την απόκρυψη των αποτρόπαιων υλικών απληστιών: κλοπή της ονομαστεί “ο λόγος του Θεού .”… Σε μια συγκεκριμένη αλλά απόλυτα κατανοητή γλώσσα – ζούμε αυτό που σίγουρα δεν μπορεί να

3 – Μερικές ιστορικές λάμψεις (πάρθηκε από το βιβλίο του Armand Abécassis «Εβραϊκή σκέψη» – τόμος 1 από την έρημο στην επιθυμία.< /span>

«Θα δούμε ότι η πατρίδα αυτών που ίδρυσαν τον λαό YiSRa’eL είναι ανατολικά του Ιορδάνη, στη δυτική Συρία, και ότι η καταγωγή τους είναι αραμαϊκή a> της Εγγύς Ανατολής.”lingua franca ακόμη και ευρύτερα, γίνεται η πιο ευρέως ομιλούμενη γλώσσα της Μεσοποταμίας και του νότιου Λεβάντε, και ηεπέκταση), στη συνέχεια γνώρισε ιουδαιο-αραμαϊκής (612-539 π.Χ.). Η αραμαϊκή γλώσσα (συμπεριλαμβανομένης της Βαβυλώνας στα διάφορα μέρη της Εγγύς Ανατολής και της Μεσοποταμίας. που οδηγεί στη διάδοση της αραμαϊκής γλώσσας. Οι αραμαίοι πληθυσμοί περιήλθαν τότε στην κυριαρχία της αυτοκρατορίας της διασπορά των πληθυσμών που μιλούν αραμαϊκά, η πίεση από την Ασσυρία είναι ολοένα και ισχυρότερη και τα αραμαϊκά βασίλεια μετατρέπονται το ένα μετά το άλλο σε ασσυριακές επαρχίες. Ταυτόχρονα, οι εκτοπίσεις που πραγματοποιήθηκαν από τους νικητές τους επιτάχυναν τη αιώνα π.Χ π.Χ.eVIIIΣτο τρέχον)… «Συρία και Ιράκ (σελ. 25).» Η πραγματική πατρίδα των Εβραίων ήταν η Μεσοποταμία (κυρίως στο

Η ρουτίνα ξεκίνησε. Μια ατομική πρωτοβουλία ήταν, ωστόσο, η αφετηρία της αναχώρησης των Εβραίων από τη Μεσοποταμία… “Ο TeRaH ήταν αυτός που αποφάσισε νανα φύγει από το ‘Our για τη γη της Χαναάν, με ολόκληρη την οικογένειά του, τα τρία του παιδιά, τον εγγονό του και τις νύφες του (σελ.37 ).” Ουρ (Η μας, σε Σουμεριακά< a i=10> ουρίμ), επί του παρόντος Tell al-Muqayyar (στα αραβικά: tall al-muqayyarNasiriya< /span>, < /span>» Πηγή Wikipedia χιλιετία π.Χ. π.Χ.ηII, μερικές φορές κάλεσε για την περιοχή αυτή την «Χαναναϊκή περίοδο», πιο συγκεκριμένα τηΕποχή του Χαλκού τους κατοίκους αυτής της περιοχής στηνΧαναανίτες. Αποκαλούμε Συρία και δυτική ΛίβανοςΙορδανία, δυτική ΠαλαιστίνηΙσραήλ «αυτή η περιοχή αντιστοιχεί λίγο πολύ σήμερα στα εδάφη που ενώνουν το Χαναάν, από το σημερινό Ιράκ. Και νοτιοδυτικά της kmο κολλώδης/πισσαρισμένος λόφος”) 24 , ”

«Στην πραγματικότητα, η βιβλική θρησκεία είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις στην ιστορία όπου η ανάπτυξη του μονοθεϊσμού συμπίπτει με τον νομαδισμό< a i=0> a> (σελ. 77).» Οι καθιστικοί άνθρωποι, λοιπόν, υποτίθεται ότι δημιουργούν προβλήματα στους γείτονές τους. Ακόμα καισκότωσε τους νομάδες ! Δεν θα έχει καταφέρει λοιπόν οι Σιωνιστές να κάνουν καθιστική ζωή.

“Επομένως, το πηγάδι του νερού καθόρισε τον τομέα της νομαδικής ομάδας και τα δικαιώματα χρήσης της (σελ. 82).” Η Τορά ήταν δομημένο κατά τη διάρκεια αυτής της νομαδικής εποχής !

«Οι πρώτες μέρες της εγκατάστασης των Εβραίων στη Γη της Επαγγελίας μαρτυρούν μια πολυθεϊστική θρησκεία, στη συνέχεια μονολατρική< a i=3>, πριν φθάσουμε στην καθαρότητα της μονοθεϊστικής ιδέας, όπως την ομολογούσαν στη συνέχεια οι προφήτες (σελ. 221). » Δεν πρέπει να βλέπουμε στη θρησκεία βιβλικήμοντέλο λογικής, μοντέλο συνοχής, στάθμισης και πολύ ορθολογικής συμπεριφοράς. Βλέπουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα το 2023

Τέλος ο νόμος του Talion (Έξοδος 21, 26-27) “Έτσι, κατανοητό, το Ο νόμος του Talion παραμένει η αιώνια αρχή κάθε δικαιοσύνης. Υποδεικνύει ότι η κύρωση πρέπει να είναι ίση με το σφάλμα, εκτός από το οποίο είναι άδικη και τείνει να μοιάζει με εκδίκηση (σελ. 160). a> βάρβαροι!σκοτάδι. Ούτε ανθρώπινος νόμος ούτε θεϊκός νόμος. Είναι μόνο οιάρα δεν δικαιολογεί τη σφαγή – την παιδική εκδίκηση, ποτέ ενήλικος. Τίποτα πιο άδικη πλευρά του Talion », τοποθετείται στην δίκαιοςο πόλεμος του είναι Όταν, με δυσανάλογο κυνισμό, ο Νετανιάχου τολμά «

– Η βιβλική θρησκεία δεν λειτουργεί καθόλου για τους Σιωνιστές… Οι κατάφωρες ανεπάρκειες δεν μπορούν να κρυφτούν καθόλου. Δηλαδή, η βιβλική θρησκεία σίγουρα δεν είναι τόσο αδικαιολόγητη των Σιωνιστών!

Τέλος κάθε μεσσιανισμού !!!

4- Μια πολύ ιδιαίτερη προσέγγιση στους μεσσιανισμούς. Πραγματικά ανήκουστο!

θέλουν-πολιτικά-προκαλέσουν-το-τέλος-του-κόσμου-για-να-φέρουν-τον-μεσσία-τους-

Κείμενο ενάντια σε όλους τους πιθανούς μεσσιανισμούς…

………………απολύτως όλοι!

 

 

https://www.imagiter.fr/2023/12/la-religion-biblique-serait-interdite.html

Mytilenepress : Κατοχή των κρατών από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Γράφει ο Kit Klarenberg

 

 

Στις 21 Νοεμβρίου σηματοδοτήθηκε η 28η επέτειος από την υπογραφή της Συμφωνίας του Ντέιτον, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο αντιπροσώπων στη Βοσνία μετά από τρία χρόνια και οκτώ μήνες.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

 

 

Είναι ένα γεγονός που λίγοι άνθρωποι γιορτάζουν – αν και στο Σεράγεβο ακούστηκαν πολλές επευφημίες δύο μέρες αργότερα, όταν ο Stuart Seldowitz, ο άνθρωπος που ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων μαζί με την Ουάσιγκτον, < a i=1>συνελήφθη για την υποβολή των μουσουλμάνων Αμερικανών σε ύπουλες προσβολές. Ο πόλεμος στη Βοσνία – που ενθαρρύνεται, χρηματοδοτείται, οπλίζεται και παρατείνεται σε κάθε στάδιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες – σκίζει χώρισε προηγουμένως αρμονική, περιεκτική και ευημερούσα δημοκρατία της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας. Συνολικά, 100.000 άνθρωποι πέθαναν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν.

Κροάτες, Μουσουλμάνοι και Σέρβοι, που θεωρούσαν ο ένας τον άλλο φίλο, γείτονα και συγγενή, βυθίστηκαν σε έναν φαύλο κύκλο βίας. Μόλις τελείωσαν οι μάχες, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας και των υποδομών της χώρας καταστράφηκε, πολλές κοινότητες εκτοπίστηκαν και διαιρέθηκαν και προηγουμένως ανύπαρκτη εθνοτική και θρησκευτική εχθρότητα γίνει ευρέως διαδεδομένο.

Το Ντέιτον επέβαλε ένα σύνταγμα με έντονο διάκριση στη Βοσνία, η νομιμότητα σημαντικών τμημάτων του οποίου αμφισβητήθηκε με επιτυχία  ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. δικαιώματα. Επιπλέον, ένα υπερβολικά γραφειοκρατικό πολιτικό σύστημα περιγράφεται συχνά ως το πιο περίπλοκο στον κόσμο. Η χώρα είναι μοιρασμένη μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με Κροατική και Μουσουλμανική πλειοψηφία, και της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), με Σερβική πλειοψηφία. Και οι δύο έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις και κοινοβούλια με τις δικές τους εξουσίες.

Κροάτες, Μουσουλμάνοι και Σέρβοι εκλέγουν περαιτέρω τους νομοθέτες της Βοσνιακής Συνέλευσης και τους τρεις προέδρους του Σεράγεβο. Για να περάσει η νομοθεσία σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να συμφωνήσουν όλοι, κάτι που σπάνια συμβαίνει. Είναι ένα σύστημα που ουσιαστικά εγγυάται το αδιέξοδο και τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις, ενώ ενθαρρύνει τους εξτρεμιστές και τους εθνικιστές και στις τρεις πλευρές. Οι νόμοι και οι κανονισμοί εφαρμόζονται σπάνια και η εθνική κυβέρνηση ποτέ δεν ανταποκρίθηκε αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών της με απτό τρόπο.

Η πολιτική αδράνεια που επιβλήθηκε από το Ντέιτον έπεισε τελικά τη Δημοκρατία Σέρπσκα (RS) να καταλάβει την πολιτική εξουσία με τη βία σε αρκετούς βασικούς τομείς. Αυτό επέτρεψε στην RS να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, κανονισμούς και νόμους σε τοπικό επίπεδο που πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε εθνικό επίπεδο. Επομένως, η ΔΣ είναι πολύ πιο ώριμη για ένταξη στην ΕΕ από ό,τι η χώρα στο σύνολό της ή η αντίστοιχη χώρα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτό είναι ειρωνικό, δεδομένου ότι ο Milorad Dodik ευνοεί τα BRICS έναντι των Βρυξελλών.

Η τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης της RS να πάρει την κατάσταση στα χέρια της εφαρμόζοντας νομοθεσία που απαιτεί από τις ξένες ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της να αποκαλύπτουν τις πηγές χρηματοδότησής τους και να εγγράφονται ως ξένοι πράκτορες έχει προκαλέσει α πικρή αντιπαράθεση με την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Μίλοραντ Ντόντικ συνέχισε απτόητος, τερματίζοντας κάθε συνεργασία με τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας της Βοσνίας και απειλώντας ανοιχτά με απόσχιση. Μπορεί να μην έχει μείνει πολύς χρόνος για τον τερατώδες απόγονο του Σέλντοβιτζ.

Αξιωματούχοι της RS λένε ότι ο νόμος είναι απαραίτητος λόγω ενός εξαιρετικά ανεπαρκούς νομικού πλαισίου που διέπει τις δραστηριότητες των ΜΚΟ στη Βοσνία και μιας εκτεταμένης έλλειψης διαφάνειας σχετικά με το ποιος ή τι χρηματοδοτεί αυτές τις οντότητες και τους πραγματικούς τους στόχους. Όπως θα δούμε, αυτές οι ανησυχίες είναι απολύτως θεμιτές και πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως. Το Σαράγεβο είναι μια απτή και μοναδική επίδειξη της αποδυνάμωσης και της επιρροής των δυτικών ΜΚΟ στο εξωτερικό, η οποία προσφέρει προφανή και σοβαρά μαθήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Κάνοντας τους φιλελεύθερους να κοκκινίζουν

Στην κορυφή της βυζαντινής πολιτικής δομής που επέβαλε ο Ντέιτον στη Βοσνία βρίσκεται το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου. Δεν έχουν σταθερή θητεία ούτε είναι προτεινόμενοι και εκλεγμένοι από τον βοσνιακό πληθυσμό. Αντίθετα, επιλέγονται και διορίζονται από μια 11μελή διευθύνουσα επιτροπή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης, που αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Από τη δημιουργία αυτής της θέσης το 1995, οι ανώτεροι εκπρόσωποι προέρχονταν πάντα από την Ευρώπη και οι αναπληρωτές τους από τους Αμερικανούς ανώτερους αντιπροσώπους έχουν τη μονομερή ικανότητα να αγνοήσει τα προεδρικά βέτο, να μπλοκάρει και να επιβάλει νόμους, να αποφασίσει ποιος μπορεί ή όχι να θέσει υποψηφιότητα, να απολύσει αξιωματούχους. συμπεριλαμβανομένων των δικαστών και των εκλεγμένων πολιτικών – να ασκούν αξιώματα χωρίς έφεση, να απαγορεύουν σε οποιονδήποτε να ασκεί αξιώματα ισόβια, να δεσμεύουν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, πολλά άλλα.

Ο ανώτερος Βρετανός πολιτικός Paddy Ashdown, ο οποίος θα μπορούσε να θεωρηθεί ειδικός στο θέμα, κάποτε παρατήρησε επιδοκιμαστικά ότι το γραφείο ασκεί “” .ανατροπή των ψηφοφόρων για τη διάσωση της δημοκρατίας περιέγραψαν αυτές τις αυταρχικές υπερβολές ως “Τα σύγχρονα μέσα ενημέρωσης τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας Σέρπσκα και τους περισσότερους Σέρβους εκπροσώπους της εθνικής κυβέρνησης της Βοσνίας επειδή αρνήθηκαν να υποστηρίξουν τη μελλοντική ένταξη του Σεράγεβο στο ΝΑΤΟ.  αμύνθηκε ως ο «Αντιβασιλέας της Βοσνίας». Ο Άσνταουν απέλυε τακτικά κρατικούς αξιωματούχους εάν αρνούνταν να ακολουθήσουν μια ατζέντα που είχε επικυρώσει η Δύση σε όλους τους τομείς, εγχώριους και ξένους, απολύοντας 58 άτομα σε μια μέρα τον Ιούνιο του 2004. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ήταν γνωστός να κοκκινίζει.” Ως Ύπατος Εκπρόσωπος από τον Μάιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2006, εξουσίες που θα πρέπει να κάνουν κάθε φιλελεύθερο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δίνει τα χέρια με τον Πρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Borjana Kristo, στο Σεράγεβο, 20 Νοεμβρίου 2023. Armin Durgut | AP[/caption]

Με πολλούς τρόπους, η Βοσνία σήμερα μοιάζει με μια παραδοσιακή νότια αποικία. Ως αποτέλεσμα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δεν είναι ο μόνος ξένος αξιωματούχος με τεράστια εξουσία. Για παράδειγμα, ο πρώτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Σεράγεβο, ο οποίος, σύμφωνα με λέξεις του Ντέιτον, «δεν μπορούσε να είσαι πολίτης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ή ενός γειτονικού κράτους», διορίστηκε από το ΔΝΤ. Παρόλο που οι ντόπιοι μπορούν πλέον να κατέχουν αυτή τη θέση, εξακολουθούν να χρειάζονται την έγκριση από τη Δύση. Όπως ανέφερε ηWall Street Journal τον Αύγουστο του 1998 :

“Χιλιάδες διεθνείς διπλωμάτες, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιώτες διοικούν τώρα αυτήν την αναδυόμενη χώρα ως σχεδόν προτεκτοράτο, με την αμερικανική παρουσία μακράν τη μεγαλύτερη. πιο σημαντική. Μαζί γράφουν νόμους, παρέχουν ασφάλεια, καθορίζουν τη νομισματική πολιτική και διαπραγματεύονται συμφωνίες για τα πάντα, από την κατασκευή τζαμιών μέχρι τα χρώματα της εθνικής σημαίας… Ένας Νεοζηλανδός κάθεται στην κεφαλή της κεντρικής τράπεζας. Ο πρώην αστυνομικός του Λος Άντζελες είναι αναπληρωτής αρχηγός της διεθνούς αστυνομίας της Βοσνίας.”

25 χρόνια μετά, λίγα έχουν αλλάξει. Στην καρδιά της οικοδόμησης και της διατήρησης του «ανεξάρτητου» αποικιακού συστήματος της Βοσνίας ήταν δεκάδες χιλιάδες «ειρηνευτές» του ΝΑΤΟ. Στον απόηχο του Ντέιτον, επέβαλαν συχνά στον πληθυσμό, υπό την απειλή των όπλων, «μεταρρυθμίσεις» που περιφρονούνταν τοπικά και εγκρίθηκαν από τη Δύση, όπως π.χ. το κλείσιμο των «σοσιαλιστικών» αστυνομικών δυνάμεων και ειδησεογραφικών πρακτορείων του Σεράγεβο που επικρίνουν την κατοχή του ΝΑΤΟ. Ένας ανώνυμος ξένος αξιωματούχος περιέγραψε ανοιχτά την κατάσταση ως αυτή των «32.000 ξένων στρατευμάτων που απαιτούν από μια χώρα να κάνει ό,τι θέλει ”. Τα «γαλάζια κράνη» του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να περιπολούν στους δρόμους του Σεράγεβο σήμερα. Οι αντίστοιχοι της «ήπιας δύναμης» είναι ένας πολύ μεγάλος αριθμός δυτικών ΜΚΟ. Το Dayton έχει διαθέσει δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση, ειδικά για την παροχή ξένων μη κερδοσκοπικών οργανισμών.

Σε λίγους μήνες, εκατοντάδες άνθρωποι εγκαταστάθηκαν τοπικά και η πλημμύρα εντάθηκε μόνο στη συνέχεια. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 25.600 στη Βοσνία, με τη Δημοκρατία Σέρπσκα να φιλοξενεί περισσότερους από 7.500. Δεν είναι σαφές πόσα από αυτά τα έργα χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό, αλλά μάλλον είναι σχεδόν όλα αυτά. Ξένες ΜΚΟ δραστηριοποιούνται σε κάθε τομέα της βοσνιακής δημόσιας, πολιτικής και ακόμη και καθημερινής ζωής που μπορεί να φανταστεί κανείς. Ξαναχτίζουν τα σπίτια τους και χτίζουν καινούργια. Παρέχουν συμβουλές σε επιζώντες βιασμού και τραυματισμένους βετεράνους. Επιβλέπουν σχολικά προγράμματα και επαγγελματικά προγράμματα. Μοιράζουν τρόφιμα, φάρμακα και οικονομική βοήθεια σε ηλικιωμένους και περιθωριοποιημένες ομάδες. Οδηγούν πρωτοβουλίες οικοδόμησης κοινότητας και καλοκαιρινές κατασκηνώσεις για νέους. Προωθούν τη θρησκευτική ανοχή και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάνουν ό,τι έκανε το γιουγκοσλαβικό κράτος, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η σύγχρονη κυβέρνηση της Βοσνίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αμέσως μετά τον πόλεμο, ορισμένες Βοσνιακές ΜΚΟ συνέβαλαν εξαιρετικά πολύτιμη σε κρίσιμους τομείς. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, οι τοπικοί φορείς της κοινωνίας των πολιτών ανησυχούσαν βαθιά για την ξαφνική εισροή δυτικών οργανώσεων χωρίς εμπειρία και ελάχιστη γνώση του πολιτισμού, της ιστορίας ή της κατάστασης της χώρας. Η εντύπωση ότι κάποιοι ενδιαφέρονται πρωτίστως να κάνουν εργασίες υψηλού προφίλ, καλά αμειβόμενες, πολιτικά πρόσφορες ήταν ευρέως διαδεδομένη. Είναι σαφές ότι οι διεθνείς παράγοντες που χρηματοδοτούν αυτές τις ΜΚΟ μερικές φορές δεν κατάλαβαν τι πραγματικά χρειάζεται η Βοσνία και ο λαός της και θεώρησαν ότι η δαπάνη τεράστιων ποσών στη χώρα είναι αυτοσκοπός. .

Τον Απρίλιο του 1998, η ΕΕ αποκάλυψε την πρόθεσή της να δημιουργήσει, με κάποιο κόστος, ένα ίδρυμα υπέρ της δημοκρατίας στο Σεράγεβο. Μεταξύ άλλων χορηγών ΜΚΟ της Βοσνίας, τα Ιδρύματα Ανοιχτής Κοινωνίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι οι προτεινόμενες πρωτοβουλίες θα επαναλάβουν τις εργασίες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και τα έργα που έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί από άλλες ξένες οντότητες. Κανένα μάθημα δεν αντλήθηκε από την καταστροφή. Μια έρευνα που διεξήχθη το 2011 από το Institute for War and Peace Reporting (IWPR) διαπίστωσε ότι «παρά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ΜΚΟ που δημιουργήθηκαν ειδικά για να βοηθήσουν αυτοί που υπέφεραν στον πόλεμο της Βοσνίας…[αποτυγχάνουν] πολύ συχνά να παρέχουν ουσιαστικές μακροπρόθεσμες λύσεις, μακροπρόθεσμη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη. Τόσες πολλές ΜΚΟ που κάνουν σχεδόν το ίδιο πράγμα οδηγούν σε ευρεία επικάλυψη στις υπηρεσίες, αφήνοντας τους πολίτες σε σύγχυση σχετικά με το πού μπορούν να έχουν πρόσβαση στη βοήθεια και τις οργανώσεις αβέβαιες για το ποιον ακριβώς να βοηθήσουν.

Η μαζική εισροή ξένων χρημάτων σε Βοσνιακές ΜΚΟ ενθαρρύνει επίσης αναπόφευκτα τη διαφθορά. Οι ιστορίες περί κακής κατανομής, εκτροπής ή ανάθεσης χρημάτων βοήθειας σε οργανισμούς που απασχολούν φίλους, συγγενείς και συμμάχους κρατικών αξιωματούχων είναι συνηθισμένες. Η IWPR ανέφερε ο επικεφαλής της οικονομικής αστυνομίας του Σεράγεβο είπε ότι «καμία» ΜΚΟ στη χώρα «δεν ξοδεύει χρήματα από τον προϋπολογισμό με διαφάνεια». Μεταξύ των «πολύ πολλών» ερευνών που διεξήγαγε η ομάδα του για τις δραστηριότητες τοπικών ΜΚΟ, «εντόπισαν παρατυπίες» σε κάθε περίπτωση: a>

“Όταν ερευνήσαμε τις οικονομικές συναλλαγές ορισμένων από αυτές τις [ΜΚΟ], ανακαλύψαμε ότι πλήρωναν μεροκάματα στο προσωπικό τους για επιτόπιες επισκέψεις που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ. Επίσης καταβλήθηκαν χρήματα για υπηρεσίες που δεν παρασχέθηκαν ποτέ. Υπήρξαν περιπτώσεις όπου πραγματοποιήθηκαν συνέδρια ή άλλες μεγάλες εκδηλώσεις και άτομα έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά χωρίς καμία περιγραφή των υπηρεσιών που υποτίθεται ότι είχαν προσφέρει.

Ένας Βόσνιος αστυνομικός που αποεπικυρώθηκε επειδή «δεν συμμορφώθηκε με τα πρότυπα του ΟΗΕ» κρατά ένα πανό κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου Paddy Ashdown στο Σεράγεβο, 2006. Hidajet Delic | AP[/caption]
«Ξεχάστε τη στρατηγική εξόδου»

Συλλογικά, αυτά τα προβλήματα παράγουν έναν βαθιά τοξικό και αυτοδιαιωνιζόμενο κύκλο. Οι πολίτες αναγκάζονται να βασίζονται σε ξένες οντότητες για σχεδόν τα πάντα, και κάνοντας αυτό το κάνουν μόνοι τους, μαθαίνουν πώς να το κάνουν και δεν μπορούν να κάνουν σχεδόν τίποτα. Είναι ένα περιβάλλον που θυμίζει άμεσα την επιβεβλημένη εξάρτηση των ιστορικών αποικιακών συστημάτων. Τουλάχιστον, οι Βόσνιοι δεν διδάσκονται να ψαρεύουν – στην πραγματικότητα, συχνά δεν τους δίνεται καν ψάρι από την αρχή. Εντυπωσιακά, το αναπόφευκτο και εξουθενωτικό αποτέλεσμα της πλημμύρας της Βοσνίας με ξένους άρχοντες, οργανώσεις και δομές αναγνωρίστηκε ευρέως και ταλαιπωρήθηκε από δυτικές πηγές από την αρχή.

Α Το άρθρο του Φεβρουαρίου 1998 στο The Economist ήταν απελπισμένο: “το προτεκτοράτο φαίνεται να μην γνωρίζει όρια », επικαλούμενος έναν συνεργάτη του Ύπατου Εκπροσώπου τότε, τον Carlos Westendorp, Ισπανό, που είπε: «Δεν ξέρουμε τι δεν μπορούμε να κάνουμε ” στο Σεράγεβο. Η δημοσίευση προειδοποιεί ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι κάτοικοι «ξεχνούν πώς να κυβερνούν τον εαυτό τους». Δύο μήνες αργότερα, οι New York Times έκαναν προφίλ Westendorp . Το δημοσίευμα παρατήρησε ότι ξένοι παράγοντες κυριαρχούν στη διακυβέρνηση της Βοσνίας σε όλα τα επίπεδα, γεγονός που «εγείρει ανησυχητικά ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει το κράτος χωρίς συνεχείς εισροές ξένης βοήθειας» και χωρίς άμεση διεθνή εποπτεία». Στην πορεία, ένας ανώτερος σύμβουλος του Προεδρείου θρηνούσε:

“Έχουμε εμπλακεί βαθιά στη λειτουργία του κράτους… Ασκούμε άνευ προηγουμένου έλεγχο στη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Αλλά δεν ξέρουμε πώς θα βγούμε από αυτό, πώς δεν θα διαιωνίσουμε την κουλτούρα της εξάρτησης της Βοσνίας.”

Δεν είναι απαραίτητο να είμαστε κυνικοί για να συμπεράνουμε ότι η αποδυνάμωση του τοπικού πληθυσμού βασιζόμενος σε ξένες ΜΚΟ ήταν μια αποφασιστική και σκόπιμη στρατηγική των δυτικών αποικιστών του Σεράγεβο. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ένας Αμερικανός αξιωματούχος απαίτησε απειλητικά από Βόσνιους αξιωματούχους να επιτύχουν «πολύ μεγαλύτερη πρόοδο στις ιδιωτικοποιήσεις» και να δημιουργήσουν ένα επιτρεπτικό κλίμα για ξένες επενδύσεις:

“Ήρθε η ώρα και, όντως, είναι καιρός οι κυβερνήσεις της Βοσνίας να μεταβούν –και [θα πρέπει] να το κάνουν γρήγορα– σε μια οικονομία βιώσιμης αγοράς. Είμαστε έτοιμοι να διακόψουμε έργα, προγράμματα, οτιδήποτε θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή τους.”

Με άλλα λόγια, εάν το Σεράγεβο αποτύχει να υποκύψει επαρκώς στα δυτικά οικονομικά συμφέροντα, η σειρά των μη κερδοσκοπικών οργανισμών του θα εξαφανιστεί, αφήνοντας τη χώρα με μια ελάχιστα λειτουργική εθνική κυβέρνηση, κοινωνία των πολιτών και οικονομία, ένα πολύ μειωμένο σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας και Κανένα από αυτά τα συστήματα δεν έχει τα βασικά δομικά στοιχεία, τις εξειδικευμένες γνώσεις ή την εμπειρία που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση ή την αντικατάσταση αυτού που έχει χαθεί. Στην πραγματικότητα, η Βοσνία θα επέστρεφε στην άμεση μεταπολεμική κατάστασή της.

Ένας άντρας κοιτάζει τα σπασμένα τζάμια ενός McDonald’s στο Βελιγράδι μετά από μια διαμαρτυρία το 2008. Darko Vojinovic | AP[/caption]

Και πάλι, θα μπορούσε κανείς να συγχωρεθεί το συμπέρασμα ότι η αποτυχία των προσπαθειών εκδημοκρατισμού της Βοσνίας να παράγει οτιδήποτε πλησιάζει τη δημοκρατία είναι εντελώς σκόπιμη. Ένας ανώτερος αμερικανός διπλωμάτης στο Σεράγεβο κάποτε ισχυρίστηκε ότι είπε στους Αμερικανούς αξιωματούχους στη χώρα και στο σπίτι να «ξεχάσουν τη στρατηγική εξόδου» , γιατί δεν υπήρχε. “Δεν θα απομακρυνθούμε από αυτό”, εξήγησε, επειδή “είμαστε το σύστημα της επιβίωσης a> προειδοποιώντας ότι οι οντότητες που χρηματοδοτούνται από τον αλλοδαπό θα φύγουν από χώρα ως απάντηση:, εξέδωσε δήλωση έναν πανομοιότυπο νόμο. Το Open Society Foundations, ο οργανισμός που δημιουργήθηκε από τον Τζορτζ Σόρος και χρηματοδοτείται από πολυάριθμες ΜΚΟ στην Τιφλίδαπροσπάθησε να εφαρμόσει.” Αυτή η προοπτική συνεχίζεται και σήμερα. Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η νομοθεσία της ΔΣ θα αποθάρρυνε τις ΜΚΟ να δραστηριοποιούνται στη Βοσνία, εις βάρος του πληθυσμού της. Παρόμοια επιχειρήματα προβλήθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν η Γεωργία

Αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει να αφήσει ανυπεράσπιστα τα κακοποιημένα παιδιά και γυναίκες. άτομα με αναπηρίες, μειονότητες, επιστήμονες, εργαζόμενους και νέους· μη παροχή βοήθειας σε κοινωνικά ευάλωτες οικογένειες, αγρότες, ανθρακωρύχους, εσωτερικά εκτοπισμένους, άστεγους, παράνομες απολύσεις, κρατούμενους και άλλα άτομα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους. να φιμώσει τις φωνές των ανθρώπων που ζουν στις περιφέρειες της χώρας, οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν τα προβλήματά τους μόνο μέσω ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης.

Η σοκαριστική συνέπεια αυτής της απειλής ότι οι ΜΚΟ θα προτιμούσαν να σταματήσουν το ζωτικό, δυνητικά σωτήριο έργο τους και να προκαλέσουν τεράστια ζημιά στην κοινωνία αντί να αποκαλύψουν δημοσίως τις πηγές χρηματοδότησής τους, προφανώς χάθηκε στους δυτικούς δημοσιογράφους που παρέθεσαν αυτή τη δήλωση στο ρεπορτάζ τους για τη διαμάχη. Το αίνιγμα του γιατί οι ξένες ΜΚΟ εκτελούν όλες αυτές τις λειτουργίες, αντί των Γεωργιανών και της κυβέρνησής τους, παραμένει επίσης ανεξερεύνητο. Τελικά, η Τιφλίδα πείστηκε να μην υιοθετήσει αυτόν τον νόμο. ΜΚΟ υποστηριζόμενες από το εξωτερικό, με επικεφαλής δυτικούς διπλωμάτες και ιδρύματα, οργάνωσαν φλογερές διαδηλώσεις που απείλησαν να μετατραπούν σε εξέγερση προτού η κυβέρνηση υποχωρήσει. Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια τέτοιας αναταραχής στη Βοσνία, αλλά η αποφασιστικότητα του Ντόντικ μπορεί να θεωρηθεί απαράδεκτη μόνο στη μαφιόζικη ρακέτα της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Άλλωστε, μια αποικιακή εκμετάλλευση που ξεφεύγει από τους κανόνες και δεν καταβάλλει εγκαίρως τα χρήματα προστασίας της κινδυνεύει να ενθαρρύνει παρόμοια παράνομη συμπεριφορά αλλού.

Δεν επιτρέπεται η διαφάνεια

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν περιγράψει τη νομοθεσία για τους ξένους πράκτορες ως χαριστική και αυταρχική βαρβαρότητα, συγκρίσιμη με τις δρακόντειες υπερβολές της Ρωσίας. Ωστόσο, είναι απολύτως σαφές, υπό το υπαγορευμένο από το εξωτερικό πολιτικό σύστημα της Βοσνίας, ότι για να γίνει οτιδήποτε απαιτεί αποφασιστική δράση, και οι ΜΚΟ αποτελούν σημαντικό εμπόδιο σε αυτή τη δράση. Επιτρέπουν επίσης και ενθαρρύνουν τη διαφθορά στην οποία η ΕΕ και οι ΗΠΑ  ισχυρίζονται ότι αντιτίθενται στο Σεράγεβο. Στη νομική δυσφήμιση του Συμβουλίου της Ευρώπης του «νόμου για τους ξένους πράκτορες», χαρακτηρίζεται επανειλημμένα ως αντιδημοκρατικός για τον εξαιρετικό λόγο ότι η διαφάνεια των δημόσιων θεσμών και οργανισμών δεν είναι ένας αποδεκτός δυτικός κανόνας και, ως εκ τούτου, είναι παράνομη και παράλογη για κυβερνήσεις που απαιτούν ή νομοθετούν οι ξένοι.

Προφανώς, ακόμη και αν ο νόμος δεν είναι συμβατός με τη δημοκρατία, μη εκλεγμένοι ανώτατοι ηγέτες διορισμένοι από το εξωτερικό, η παρουσία δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών του ΝΑΤΟ με πολεμικό παρελθόν και θεσμοί Κρατικά κτίρια που χτίστηκαν και στελεχώθηκαν από ξένους  είναι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Σήμερα, σε πολλούς κύκλους, η αντιληπτή δημοκρατική αξιοπιστία των κρατών εξαρτάται συχνά από τον αριθμό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και τη νομοθεσία και τους κανονισμούς –ή έλλειψη νομοθεσίας– που διέπουν τις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, η Βοσνία είναι ζωντανή απόδειξη ότι η αφθονία των ΜΚΟ, ειδικά εκείνων που χρηματοδοτούνται από ξένα κονδύλια, δεν είναι μόνο ένας κακός δείκτης δημοκρατίας, αλλά παρεμποδίζει ενεργά τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό επειδή οι ΜΚΟ δημιουργούν γραφειοκρατία μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησής τους και, το πιο σημαντικό, την ικανότητά τους να αυτοκυβερνούνται. Μόλις δημιουργηθεί αυτή η γραφειοκρατία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να παρακαμφθεί, πόσο μάλλον να απομακρυνθεί αποφασιστικά, κυρίως επειδή κάθε προσπάθεια ρύθμισης ή περιορισμού των λειτουργιών των ΜΚΟ θα συναντηθεί με λυσσαλέα αντίσταση από τους χορηγούς αυτών των οργανώσεων. απολυταρχία. Από τη σκοπιά της Δύσης, αυτό ακριβώς είναι το σημείο που αναγκάζει τις κυβερνήσεις να υποκύψουν την κυριαρχία και τη δικαιοδοσία τους σε ξένες οντότητες.

πηγή: Sam La Touch

loading...