2024: Η χρονιά που η Τεχνητή Νοημοσύνη θα γίνει πραγματικότητα

Το 2024 θα είναι η χρονιά που η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης θα προσπαθήσει σοβαρά να επιτύχει αποτελέσματα σε ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της ζωής, ξεπερνώντας την υπερβολή που περιβάλλει τις επιτυχίες της ChatGPT και της εταιρείας κατασκευής τσιπ Nvidia.

Γιατί έχει σημασία: Όλοι όσοι χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη θα ψάχνουν για αποδείξεις ότι κάνει τη ζωή ή τη δουλειά τους καλύτερη μετά τα κύματα ενθουσιασμού και φόβου του 2023.

Οι πάροχοι AI κυνηγούν κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να υποστηρίξουν τα δαπανηρά σε κόστος συστήματα γεννητικής AI.

Οι ηγέτες των επιχειρήσεων θέλουν να ξεπεράσουν τις φάσεις καταιγισμού ιδεών και πιλοτικών εφαρμογών AI και να αρχίσουν να προσφέρουν άλματα στην αποδοτικότητα, την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Η μεγάλη εικόνα: Η άνοδος της βιομηχανίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 δημιούργησε μια αναντιστοιχία μεταξύ των δυνατοτήτων της AI που είναι ο ουρανός και των δύσκολων πραγματικοτήτων της – παραισθησιογόνα chatbots, δύσκολα προσιτά τσιπ GPU, δυνητικά τεράστιες υποχρεώσεις γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα και πολλές άλλες ανησυχίες σχετικά με τη μεροληψία και την ακρίβεια.

Με την άφιξη μικρότερων και εξειδικευμένων μοντέλων ΤΝ και τη διαθεσιμότητα περισσότερων εργαλείων ΤΝ σε κινητές συσκευές, το τοπίο θα μπορούσε να βελτιωθεί – και η ευρεία ανάπτυξη της πολυτροπικής ΤΝ, η οποία λειτουργεί απρόσκοπτα τόσο με κείμενο όσο και με εικόνες, θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερο ενθουσιασμό στους χρήστες.
Μεγέθυνση:

Τεχνητή νοημοσύνη στην εργασία: Για εκατομμύρια εργαζόμενους, το 2024 θα είναι η χρονιά του συγκυβερνήτη AI. Αλλά για πολλούς άλλους, θα μπορούσε να είναι η χρονιά που οι απώλειες θέσεων εργασίας που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη θα περάσουν από τη θεωρία στην πραγματικότητα.

Στην καθημερινή ζωή: Περισσότερα εργαλεία AI θα τρέχουν στα κινητά τηλέφωνα, μεταμορφώνοντας τις σχέσεις και τα χόμπι μας όσο και τις επιχειρήσεις. “[Το νέο] Gemini nano της Google είναι φτιαγμένο γι’ αυτό”, σημειώνει η αναλύτρια AI Nina Schick.

Επιχειρήσεις: Ο νόμος της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη παρέχει ορισμένες κανονιστικές εξαιρέσεις για τα ανοικτά μοντέλα και τα VCs τρέχουν να επενδύσουν σε παρόχους ανοικτού κώδικα. Αναζητήστε εταιρείες που θα επικεντρωθούν σε νέους τρόπους εφαρμογής μοντέλων ΤΝ στα δικά τους προϊόντα και όχι σε γενικά προϊόντα όπως το ChatGPT.

Αγορές: Ο αναλυτής της Wedbush, Daniel Ives, προβλέπει μια “νέα αγορά ταύρων για τον τομέα της τεχνολογίας”, η οποία θα οδηγηθεί από την αύξηση των δαπανών για το cloud και την AI κατά 20-25%. Ταυτόχρονα, η αυστηρότερη ρύθμιση των συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη των επιχειρηματικών κεφαλαίων και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Η προοπτική πρωτοποριακών επιτευγμάτων της ΤΝ στον τομέα της υγείας προκαλεί τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στους εμπειρογνώμονες.

Το 2024 θα πρέπει να δούμε πιο έγκαιρη ανίχνευση ασθενειών και πιο εξατομικευμένα σχέδια ιατρικής θεραπείας με τη βοήθεια της ΤΝ “με την ανάλυση δεδομένων ασθενών, τη βελτίωση της χειρουργικής ακρίβειας και την ενίσχυση της μετεγχειρητικής παρακολούθησης”, σύμφωνα με τον Omar Arnaout, νευροχειρουργό στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s.

Για παράδειγμα, η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτρέψει την ευρύτερη αντιμετώπιση του καρκίνου με βελτιωμένες εκδόσεις φαρμάκων και νέους συνδυασμούς φαρμάκων προσαρμοσμένους στην ατομική φυσιολογία του ασθενούς.

Ο Marc Succi, ακτινολόγος του Mass General Brigham, προέβλεψε στο Axios ότι οι ασθενείς θα απευθύνονται όλο και περισσότερο σε chatbots τεχνητής νοημοσύνης για ιατρικές συμβουλές διαλογής, οδηγώντας τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας σε μια γενναία εξαγορά τεχνολογιών υγείας.

Τι παρακολουθούμε: Οι διαμάχες περί πνευματικών δικαιωμάτων γύρω από την ΤΝ, ιδίως γύρω από τη χρήση προστατευόμενου περιεχομένου για την εκπαίδευση μοντέλων ΤΝ χωρίς συγκατάθεση και αποζημίωση, θα παράγουν σημαντικές νομικές αποφάσεις το επόμενο έτος, αναμένουν οι ειδικοί.

“Τα δικαστήρια και το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων θα πρέπει να μάθουν για τις δημιουργικές επιλογές που εμπλέκονται στη δημιουργία και την προτροπή μοντέλων”, δήλωσε στο Axios ο James Grimmelmann, καθηγητής ψηφιακού δικαίου και δικαίου της πληροφορίας στη Νομική Σχολή του Cornell.

Ένα πρόβλημα είναι ότι οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης δεν αποκαλύπτουν ποιο περιεχόμενο έχουν χρησιμοποιήσει στην εκπαίδευση και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί ή πώς τα εργαλεία τους καταλήγουν σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται, η αδιαφάνεια αυτή θα βαθαίνει, εκτός αν αλλάξουν οι πρακτικές του κλάδου.

Το OpenAI, η Microsoft, η Google, η Getty, η Adobe και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν συμφωνήσει να αποζημιώσουν τους χρήστες που έχουν παρασυρθεί σε αγωγές κατά δημιουργιών που έχουν κάνει χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τους. “Κανείς δεν πρόκειται να κλάψει για τους τιτάνες της τεχνητής νοημοσύνης αν πρέπει να μοιραστούν κάποιες από τις μυστηριώδεις αποτιμήσεις τους με τους ιδιοκτήτες πνευματικών δικαιωμάτων”, δήλωσε ο Grimmelmann.

Η μεγάλη εικόνα: Υπάρχει μικρή προοπτική για μια ολοκληρωμένη ομοσπονδιακή νομοθεσία για την ΤΝ κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου του 2024 – αλλά τα κρατικά σπίτια γίνονται ενεργά νομοθετικά όργανα για την ΤΝ.

Το Κογκρέσο μπορεί να συμφωνήσει σε στοχευμένη ομοσπονδιακή νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και οι εκλογικοί περιορισμοί της ΤΝ θα μπορούσαν να προκύψουν είτε από το Κογκρέσο είτε από τα πολιτειακά σπίτια, σύμφωνα με το Κέντρο Τεχνολογικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Οι παίκτες της ΤΝ σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να προσαρμόζονται στο εκτελεστικό διάταγμα του Προέδρου Μπάιντεν για την ΤΝ και στον νόμο της ΕΕ για την ΤΝ, ο οποίος θα αρχίσει να εφαρμόζεται εν μέρει από τα τέλη του 2024.

Έως και 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ψηφίσουν σε εκλογές παγκοσμίως το 2024, και η ΤΝ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για εκλογικές απώλειες από υποψηφίους που δεν σέβονται τις εκλογικές διαδικασίες.
Να είστε έξυπνοι: Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσο γρήγορα η ΤΝ θα μετακινηθεί από τη Silicon Valley στην Main Street.

Σύμφωνα με έρευνα της Upwork, τα στελέχη έχουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο σχέδιο και τα προϊόντα AI του οργανισμού τους από ό,τι οι διευθυντές και οι μεμονωμένοι εργαζόμενοι που τα παρέχουν, με διαφορά 73% έναντι 53%.

Ακόμα και όταν ο Bill Gates υποστηρίζει ότι οι σημερινές εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης θα προκαλέσουν “μια μαζική τεχνολογική έκρηξη αργότερα μέσα στη δεκαετία”, σημειώνει ότι η μαζική υιοθέτηση στην αγορά μπορεί να απέχει ακόμα δύο χρόνια.
Τι ακολουθεί: Το OpenAI πρόκειται να ανοίξει το καθυστερημένο κατάστημα GPT – ένα κατάστημα εφαρμογών για προσαρμοσμένες εκδόσεις του chatbot – στις αρχές του 2024.

Η Ταϊβάν πηγαίνει στις κάλπες στις 13 Ιανουαρίου με απρόβλεπτες συνέπειες για τη γεωπολιτική και τις αλυσίδες εφοδιασμού τσιπ.

Οι αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου προχωρούν στη διερεύνηση της σχέσης της Microsoft με την OpenAI.

loading...