Ξέρετε πού γεννήθηκε το έθιμο των χριστουγεννιάτικων δέντρων;

Κάνουμε ένα ιδιαίτερο ταξίδι στην ιστορία του χριστουγεννιάτικου δέντρου για να μάθουμε πώς καθιερώθηκε στην εορταστική διακόσμηση και από ποια χώρα προήλθε.
Χριστούγεννα χωρίς χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν γίνονται –ή τουλάχιστον δεν έχουν την ίδια ατμόσφαιρα. Πώς ξεκίνησε, όμως, αυτή η παράδοση;
Το έλατο, ως χριστουγεννιάτικο σύμβολο-έθιμο, φέρεται από τον 8ο αιώνα. Ήταν τότε που ο Άγιος Βονιφάτιος θέλησε γύρω στο 750 να εξαλείψει την ιεροτητα της βελανιδιάς που κυριαρχούσε μέχρι τότε από τους «ειδωλολάτρες», αντικαθιστώντας την με το έλατο, που καθιερώθηκε ως το δένδρο των Χριστουγέννων.
Ο στολισμός του δέντρου, όμως, ήρθε αρκετά αργότερα. Η αυθεντική εμπειρία του χριστουγεννιάτικου δέντρου εντοπίζεται τον 16ο αιώνα στη Γερμανία, όπου οι χριστιανοί ξεκίνησαν να στολίζουν δέντρα και όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι, να φτιάχνουν δέντρα-πυραμίδες από ξύλο, μέσα στο σπίτι τους. Το πρώτο στολισμένο δένδρο εμφανίστηκε στη Γερμανία το 1539 και τα πρώτα στολίδια ήταν συσκευασμένα φαγητά ή είδη ρουχισμού ή άλλα χρήσιμα είδη, που στο πέρασμα των χρόνων και με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου εξελίχθηκαν μόνο σε διακοσμητικά αντικείμενα.

loading...