Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑΣ ΤΗΣ FED ΚΑΙ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΟΥ 1929

Η ΑΠΛΗΣΤΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΩΝ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Η κερδοσκοπία έχει τη δική της δυναμική λήξης και δεν εξαρτάται από εμάς που αναγνωρίζουμε την κερδοσκοπική υπερβολή για αυτό που είναι. Θα ξετυλίξουν τις υπερβολές ανεξάρτητα από το τι σκεφτόμαστε, ελπίζουμε ή αρνούμαστε.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει ομαλοποιήσει τόσο πλήρως την κερδοσκοπική υπερβολή που αυτά τα άκρα δεν αναγνωρίζονται πλέον ούτε καν ως άκρα. Αντίθετα, είναι απλώς «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος». Αυτή η αυτοκρατορία της κερδοσκοπίας είναι περίπλοκη και διαδραματίζεται σε πολλαπλά επίπεδα.
Ο πρωταρχικός μηχανισμός είναι προφανής σε όλους: κάθε φορά που η αγορά μετοχών παραπαίει, η Fed εξαπολύει ένα κύμα ρευστότητας, δηλαδή φρέσκο νόμισμα, που ορμά στην αγορά στις κορυφαίες εταιρείες – τράπεζες και χρηματοδότες – επειδή η Fed διανέμει τη νέα ρευστότητα αποκλειστικά στην κορυφαία βαθμίδα των παικτών της αγοράς.
Η ικανότητα της Fed να δημιουργεί ρευστότητα με διάφορους τρόπους φαίνεται απεριόριστη: να επεκτείνει τον ισολογισμό της (QE), να χρησιμοποιήσει την αγορά αντίστροφης επαναγοράς και τα τραπεζικά αποθεματικά, να ξεκινήσει νέους μηχανισμούς δανεισμού και ούτω καθεξής.
Η Fed έχει βασιστεί εδώ και καιρό σε χρήσιμα μυθεύματα για να καλύψει την ατζέντα της. Μια χρήσιμη μυθοπλασία είναι ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και απολίτικη. Παρά το γεγονός ότι είναι γελοία αγορασμένη, αυτή η μυθοπλασία που προκαλεί ευθυμία εξακολουθεί να προβάλλεται υπάκουα από κάθε πρόεδρο της Fed.
loading...