Συντρίμμια η Γάζα, υπό ανελέητο σφυροκόπημα για 62η μέρα – Απάνθρωπο veto ΗΠΑ – Ισραήλ: «Στo πλευρό της Hamas ο ΟΗΕ»

Υπό το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη τη Γάζα ξημέρωσε το Σάββατο 9/12, 62η μέρα πολέμου, ενώ από τα ξημερώματα στο στόχαστρο της αεροπορίας και του πυροβολικού του Ισραήλ βρέθηκαν η Nousseirat στο κέντρο της Γάζας, η Khan Younes και η Rafah στο Νότο αλλά και ολόκληρες γειτονιές του βορρά που έχει μετατραπεί σε ερείπια.
O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «πάνω από 450 στόχους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από πλήγματα που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο.
Έχει προηγηθεί μια νύχτα συγκρούσεων σε διπλωματικό επίπεδο, με τις ΗΠΑ να προβάλουν veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζακαι το Ισραήλ, ενθαρυμμένο από την αμερικανική υποστήριξη να κατηγορεί τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι παίρνει το μέρος της Hamas και την κυβέρνηση Netanyahu να αγνοεί για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις των διεθνών ανθρωπιστικών για προστασία των υγειονομικών και ανθρωπιστικών υπηρεσιών στη Λωρίδα της Γάζας.

Χερσαία επιχείρηση στη Khan Younes, στο στόχαστρο τα τούνελ της Hamas

Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, κατά τις ενδείξεις, έχει μεταφερθεί στο νότο στην πόλη Khan Younes, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Al Jazzera οι βομβαριδσμοί δεν έχουν σταματήσει καθόλου.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και δεκάδες ακόμη στην Τζαμπάλια και στη Χαν Γιούνις (νότια).
Ένας Ισραηλινός διοικητής, ο ταξίαρχος Dan Goldfuss, είπε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε στο Khan Younes ότι οι δυνάμεις του μάχονταν από σπίτι με σπίτι αλλά και «μέσα στα τούνελ», φράση που φαίνεται να παραπέμπει στο δίκτυο των τούνελ της Hamas ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι οι πιο έντονες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις έλαβαν χώρα στη Shejaia στο Βορρά και στη Khan Younis στο νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι το Ισραήλ συνέλαβε περισσότερους από 200 υπόπτους ως στελέχη της Hamas στη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες και τους μετέφερε για ανάκριση στο Ισραήλ.
Δημοσιογράφοι του Reuters περιγράφουν ζοφερές εικόνες από τη νότια Γάζα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Nasser που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης Khan Younes, όπου έφταναν ασθενείς και τραυματίες και δεν υπήρχε καν χώρος για να τους ακουμπήσουν στο πάτωμα ενώ τα πλακάκια ήταν γεμάτα αίμα.
Tο υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου έχουν ανέλθει σε 301, από βομβαρδισμούς που έγιναν Πόλη της Γάζας (βόρεια), στη Jabalya και στη Khan Younes (νότια).
Δεδομένου ότι πατνού γίνονται μάχες, δεν υπάρχει μέρος για να φύγουμε, είπε ο Yamen που έχει βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο στο κέντρο της Γάζας με την οικογένειά του.
«Μέσα στο σχολείο είναι όπως έξω από αυτό: το ίδιο συναίσθημα του φόβου για τον θάνατο, το ίδιο βάσαν της πείνας», είπε.

Veto ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Την Παρασκευή 8/12 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ενεργοποίησε του άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας» και ζήτησε ο ίδιος ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται «σε οριακό σημείο», τόνισε ο Guterres, εισάγοντας την πρότασή του, και τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και τα τρόφιμα τελειώνουν.
Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια για τους αμάχους ενώ η κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης, πρόσθεσε ο Guterres.
Παρά την πίεση Guterres, που κατήγγειλε μάλιστα τη «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων», η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ο ίδιος προώθησε δεν πέρασε, λόγω του veto που πρόβαλαν οι ΗΠΑ.
Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψηφίστηκε τελικά από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συγκεκριμένο αμερικανικό veto ήταν το 35ο από το 1970, σε ψήφισμα για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα – από τα 39 συνολικά που έχυν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια- αριθμός που δείχνει την έκταση της στήριξης του αμερικανικού παράγοντα ρπος το Ισραήλ.
«Δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» η οποία «θα σπείρει τους σπόρους του επόμενου πολέμου», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Robert Wood, καταγγέλλοντας επίσης την απουσία στο κείμενο καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Hamas στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Gulant Erdan είπε ότι «ο πραγματικός δρόμος προς την ειρήνη» είναι μόνο η υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και η «καταστροφή της Hamas», όχι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα ο ίδιος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που «παραμένουν σθεναρά στο πλευρό μας».
Για «θλιβερή μέρα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας» έκανε αντίθετα λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Riad Mansour, προσθέτοντας πως «δεν θα εγκαταλείψουμε».
Ο Ezzat El-Reshiq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ ως «απάνθρωπο».
Το σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 χώρες, απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Hamas και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και απειλεί να εξαπλωθεί», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη αποστολή του», δήλωσε απογοητευμένος ο πρεσβευτής της Γαλλίας Nikola de Riviere, εκφράζοντας τα αισθήματα των ευρωπαϊκών κρατών.
Τέλος, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Poliansky δήλωσε πως η έκβαση της ψηφοφορίας σηματοδοτεί «μια από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Μέσης Ανατολής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «μπροστά στα μάτια μας καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων».
Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohaned Stayekh στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

ΠΟΥ: Ετοιμάζεται ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις

Εν τω μεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα εξετάσει την Κυριακή 10/12, σχέδιο απόφασης που υποβλήθηκε από 17 χώρες μέλη του και την Παλαιστίνη, η οποία έχει καθεστώς παρατηρητή, και το οποίο απαιτεί το Ισραήλ να σέβεται πλήρως τις υποχρεώσεις του να προστατεύει το προσωπικό των υγειονομικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία σφυροκοπεί ο ισραηλινός στρατός τους τελευταίους δυο μήνες και πλέον.
Το κείμενο θα εξεταστεί σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΠΟΥ, για την εξέταση «της υγειονομικής κατάστασης» στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη, «συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».
«Το Εκτελεστικό Συμβούλιο δηλώνει πως το ανησυχεί έντονα η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ» και «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στη Λωρίδα της Γάζας» αναφέρεται στο προοίμιο.
Εκφράζεται ιδιαίτερη ανησυχία για «την πολιορκία» στον παλαιστινιακό θύλακο και το «εύρος των ζημιών» στον «τομέα της δημόσιας υγείας».
Τονίζει ακόμη τους κινδύνους εξαιτίας του ότι «χιλιάδες θύματα είναι θαμμένα στα συντρίμμια» για τη δημόσια υγεία, καθώς και τις συνθήκες υγιεινής και τον υπερπληθυσμό προσφύγων.
Το σχέδιο απόφασης καλεί η «δύναμη κατοχής» να «εγγυηθεί τον σεβασμό και την προστασία του συνόλου του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις η δραστηριότητα των οποίων είναι αποκλειστικά ιατρική, των μέσων μεταφοράς τους και του υλικού τους, καθώς και των νοσοκομείων και άλλων ιατρικών εγκαταστάσεων».
Ακόμη, αξιώνει το Ισραήλ να επιτρέψει την «αδιάκοπη, συντεταγμένη, ελεύθερη, απόλυτα ασφαλή και απρόσκοπτη διέλευση εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις».
Ζητεί ακόμη η διεθνής κοινότητα να συγκεντρώσει «επαρκή χρηματοδότηση για να ανταποκριθεί στις άμεσες και τις μελλοντικές ανάγκες των υγειονομικών προγραμμάτων του ΠΟΥ» και «την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού συστήματος υγείας» σε «στενή συνεργασία» με τον ΠΟΥ και άλλους αρμόδιους φορείς του ΟΗΕ.

 

www.bankingnews.gr

loading...