Οργή της Κίνας κατά Ιταλίας για την αποχώρηση από τη συμφωνία για τους Νέους Δρόμους του μεταξιού

Η απόσυρση που προκάλεσε την μήνιν του Πεκίνου
Η Ιταλία αποσύρθηκε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του μεταξιού τέσσερα χρόνια αφότου εντάχθηκε σ’ αυτή
Η Κίνα στηλίτευσε τη «δυσφήμηση» του κινεζικού προγράμματος υποδομών Νέοι Δρόμοι του μεταξιού, μετά την απόφαση της Ιταλίας να αποσυρθεί απ’ αυτό.
«Η Κίνα αντιτίθεται κατηγορηματικά στη δυσφήμηση και την εξασθένηση της συνεργασίας γύρω από τους Νέους Δρόμους του μεταξιού και αντιτίθεται στην αντιπαράθεση και τη διαίρεση», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει άμεσα την απόφαση της Ιταλίας, όμως υπογράμμισε πως περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο άρχισε το 2013 και προωθείται από τον πρόεδρο Xi Jinping, γεγονός που το καθιστά «τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συνεργασίας στον κόσμο».
Ο Wang Wenbin υπενθύμισε πως η Ιταλία είχε στείλει τον Οκτώβριο αντιπροσώπους στο φόρουμ των Νέων Δρόμων του μεταξιού στο Πεκίνο, απόδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο, «της τεράστιας έλξης» και «της παγκόσμιας επιρροής» που ασκεί το πρόγραμμα αυτό.

H Μeloni γύρισε την πλάτη στην Κίνα

Η Ιταλία αποσύρθηκε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του μεταξιού τέσσερα χρόνια αφότου εντάχθηκε σ’ αυτή, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, πηγή στους κόλπους της κυβέρνησης της Georgia Meloni.
Η απόφαση να αποσυρθεί από το φαραωνικό αυτό πρόγραμμμα θαλάσσιων και χερσαίων υποδομών, η οποία αναμενόταν εδώ και μήνες, είχε γνωστοποιηθεί πριν από μερικές ημέρες στο Πεκίνο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
Η Ρώμη ωστόσο «διατηρεί ανοικτές τις οδούς του πολιτικού διαλόγου», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

www.bankingnews.gr

loading...