ΕΕ: Επιστολή τεσσάρων χωρών για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα
Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες

Η Ισπανία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο και η Μάλτα επιθυμούν οι ηγέτες της ΕΕ να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα και να ζητήσουν από κοινού μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα τερματίσει τη σύγκρουση, όπως προκύπτει από επιστολή προς τον πρόεδρο των συνόδων κορυφής της ΕΕ.

Οι ηγέτες των 27 χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 14-15 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη βοήθεια για την Ουκρανία, την καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας και την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη.

Στην επιστολή των τεσσάρων πρωθυπουργών, που απευθύνεται στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των συνόδων κορυφής της ΕΕ, τονίζεται η σοβαρότητα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα και η πιθανότητα κλιμάκωσης της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να καταλήξουν σε κοινή θέση για να “ζητήσουν επειγόντως από τα συμβαλλόμενα μέρη να κηρύξουν μια διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό των εχθροπραξιών” και να ζητήσουν μέτρα για την άμεση προστασία των αμάχων της Γάζας.

Οι τέσσερις χώρες, οι οποίες έχουν επικρίνει και στο παρελθόν το Ισραήλ για τους χειρισμούς του στη σύγκρουση, ζήτησαν να συγκληθεί το συντομότερο δυνατό μια διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Γάζα, ώστε να συζητηθεί η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Οι τέσσερις χώρες δήλωσαν επίσης ότι για να αποτραπεί η εξάπλωση της βίας στη Δυτική Όχθη, θα πρέπει να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των βίαιων ισραηλινών εποίκων που επιτίθενται σε εκτοπισμένες παλαιστινιακές κοινότητες.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ άσκησαν την Παρασκευή βέτο σε προτεινόμενη απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, απομονώνοντας διπλωματικά την Ουάσινγκτον.

Δεκατρία άλλα μέλη ψήφισαν υπέρ ενός σύντομου σχεδίου ψηφίσματος, που προτάθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Βρετανία απείχε. Η ψηφοφορία ήρθε αφού ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έκανε μια σπάνια κίνηση την Τετάρτη να προειδοποιήσει επίσημα το 15μελές συμβούλιο για μια παγκόσμια απειλή από τον πόλεμο.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

loading...