Mytilenepress : Το όραμά μου για τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων και τον πόλεμο της Γάζας

Η τρέχουσα παγκόσμια τάξη φαίνεται να βρίσκεται σε μεταβατική φάση. Είμαστε μάρτυρες της εγκατάλειψης ενός μονοπολικού κόσμου, που γεννήθηκε από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τη διάλυση του σοβιετικού μπλοκ, υπέρ ενός πολυπολικού κόσμου.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

 

Τα θεμέλια αυτού του πολυπολικού κόσμου γίνονται όλο και πιο εμφανή, με βασικούς παίκτες όπως η Ρωσία, η Κίνα, ο ισλαμικός κόσμος, η Ινδία και ενδεχομένως η Αφρική και η Λατινική Αμερική. Αυτές οι οντότητες αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς πολιτισμούς, πολλοί από τους οποίους είναι ενωμένοι εντός της ομάδας BRICS.

Συγκεκριμένα, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ το 2023, αυτή η ομάδα επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει σημαντικές χώρες του ισλαμικού κόσμου, όπως το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Ιράν και την Αίγυπτο, καθώς και την Αιθιοπία, η οποία ενισχύει την αφρικανική προοπτική και την Αργεντινή, η οποία εδραιώνει την παρουσία των χωρών της Νότιας Αμερικής.

Αυτή η επέκταση υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της πολυπολικής παγκόσμιας τάξης ενώ σηματοδοτεί μια αποδυνάμωση της δυτικής ηγεμονίας.

Η αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης να διατηρήσουν τη μονομερή κυριαρχία τους

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές δυνάμεις προσκολλώνται αποφασιστικά στην έννοια της μονομερούς προσέγγισης. Στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ηγεσίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικότερα, είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στον στρατιωτικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και ιδεολογικό τομέα. Αυτή η μόνιμη αναζήτηση της μονοπολικότητας αποτελεί την κεντρική αντίφαση της εποχής μας, που χαρακτηρίζεται από την όξυνση της πάλης μεταξύ της μονοπολικότητας και της πολυπολικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι επιτακτική ανάγκη να εξεταστούν βασικές συγκρούσεις και εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών υπονόμευσης της Ρωσίας καθώς επιβεβαιώνει εκ νέου την κυριαρχία και την παρουσία της ως ανεξάρτητου πόλου. Αυτή η δυναμική βοηθά να αποσαφηνιστεί η επίμονη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η υποστήριξη του δυτικού κόσμου στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, από την επιθυμία να αποτραπεί η επανεμφάνιση της Ρωσίας σε αυτόνομο παγκόσμιο παίκτη – μια φιλοδοξία που υποστήριξε ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλη τη θητεία του.

Ο Πούτιν ενίσχυσε την πολιτική κυριαρχία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και σταδιακά τόνισε το καθεστώς της Ρωσίας ως ανεξάρτητου πολιτισμού που όχι μόνο αντιτίθεται στη δυτική ηγεμονία, αλλά και απορρίπτει το σύστημα αξιών της.

Η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει ξεκάθαρα τη δέσμευσή της στις παραδοσιακές αξίες, απορρίπτοντας σθεναρά τον δυτικό φιλελευθερισμό, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της ατζέντας για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και άλλων δυτικών ιδεολογικών κανόνων, τους οποίους η Ρωσία αντιλαμβάνεται ως εκτροπές και αποκλίσεις.

Σε απάντηση, η Δύση υποστήριξε ενεργά το πραξικόπημα του 2014 στο Κίεβο, παρείχε σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενθάρρυνε τη διάδοση της νεοναζιστικής ιδεολογίας στη χώρα και προκάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει μια έκτακτη στρατιωτική επιχείρηση.

Χωρίς την παρέμβαση του Πούτιν, το Κίεβο πιθανότατα θα είχε κάνει παρόμοια βήματα ανεξάρτητα, τα οποία οδήγησαν στο άνοιγμα του πρώτου μετώπου στον σκληρό αγώνα μεταξύ πολυπολικότητας και μονοπολικότητας στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, υπό την ηγεσία του Πούτιν, αναγνωρίζει ότι δεν μπορεί να είναι ένας από τους δύο πόλους αυτού του κόσμου, όπως ήταν στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Νέοι πολιτισμοί αναπτύσσονται, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών, ισλαμικών, ινδικών, αφρικανικών και λατινοαμερικανικών πολιτισμών. Η Ρωσία τους βλέπει ως πιθανούς συμμάχους και εταίρους σε μια γνήσια και δίκαιη πολυπολική τάξη, μια προοπτική που δεν είναι ακόμη ευρέως αναγνωρισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωστόσο, η συνειδητοποίηση της έννοιας της πολυπολικότητας σταδιακά αυξάνεται και ενισχύεται, όπως αποδεικνύεται από την κατάσταση στην Ταϊβάν, η οποία δεν γλίτωσε να γίνει το επόμενο hot spot στην αντιπαράθεση μεταξύ της μονοπολικότητας και της πολυπολικότητας, ιδίως στην περιοχή του Ειρηνικού.

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα σηματοδοτεί ευρύτερη αντιπαράθεση

Τα γεγονότα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας συνδέονται στενά με αυτό το θέμα. Δύο τραγικά περιστατικά σημειώθηκαν διαδοχικά. Πρώτον, η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ, προκαλώντας μεγάλους αριθμούς απωλειών αμάχων και απαγωγές ομήρων.

Στη συνέχεια, το Ισραήλ εξαπέλυσε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη βαρβαρότητα και σημαντικό αριθμό απωλειών αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών. Αυτές οι ενέργειες αποτελούν αναμφισβήτητα παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και δεν έχουν καμία δικαιολογία.

Αλλά την ίδια στιγμή, η εφαρμογή από το Ισραήλ των αρχών του «lex talionis» (αρχή που αναπτύχθηκε στο πρώιμο βαβυλωνιακό δίκαιο και η οποία δηλώνει ότι μια ποινή που επιβάλλεται πρέπει να αντιστοιχεί σε βαθμό και είδος στο αδίκημα που διέπραξε ο δράστης, όπως το μάτι για ένα μάτι, ένα δόντι αντί για ένα δόντι) οδήγησε σε αυτό που περιγράφεται ως εκτεταμένη γενοκτονία και βάναυσες συνθήκες διαβίωσης για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Τόσο η επίθεση της Χαμάς όσο και η απάντηση του Ισραήλ θεωρούνται ως ενέργειες που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των αποδεκτών ανθρωπιστικών μεθόδων για την επίλυση πολιτικών συγκρούσεων.

Το γεωπολιτικό τοπίο μπαίνει στη συνέχεια και, αν και η κλίμακα των ενεργειών του Ισραήλ είναι σημαντικά μεγαλύτερη, η αξιολόγηση της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας δεν εξαρτάται μόνο από αυτό, αλλά μάλλον από τις υποκείμενες γεωπολιτικές τάσεις.

Τα γεγονότα στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της Χαμάς και της απάντησης του Ισραήλ, οδήγησαν σε μια ευρύτερη αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του ισλαμικού κόσμου. Αυτή η αντιπαράθεση πηγάζει από αυτό που θεωρείται ως άνευ όρων και μονομερούς υποστήριξης προς το Ισραήλ παρά τη σαφή φύση των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά του άμαχου πληθυσμού της Γάζας.

Ο ισλαμικός κόσμος παρουσιάζεται ως ξεχωριστός πόλος ενάντια στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και στα ευρύτερα παλαιστινιακά εδάφη, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις αδικίες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι που έχουν εκτοπιστεί από τα εδάφη τους για να ζουν σε φτωχούς και απομονωμένους.

Η ενότητα του ισλαμικού κόσμου έχει γίνει αναμφισβήτητη, με το Παλαιστινιακό ζήτημα να λειτουργεί ως ενωτική δύναμη που συγκεντρώνει Σουνίτες, Σιίτες, Τούρκους και Ιρανούς, καθώς και φατρίες που εμπλέκονται σε εσωτερικές συγκρούσεις στην Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, τη Λιβύη.

Αυτό το ζήτημα αφορά άμεσα χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπαγκλαντές.

Επιπλέον, οι μουσουλμάνοι που κατοικούν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Αφρική δεν μπορούν να παραμείνουν αδιάφοροι. Συγκεκριμένα, παρά τις πολιτικές τους ανισότητες, οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την περιοχή της Ιορδανίας είναι ενωμένοι σε μια συλλογική προσπάθεια να διαφυλάξουν την αξιοπρέπειά τους.

Η παλαιστινιακή υπόθεση και οι Ηνωμένες Πολιτείες

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέτρεψαν με επιτυχία τους μουσουλμάνους να ενωθούν γύρω από το Παλαιστινιακό ζήτημα και τους ενθάρρυναν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

Όμως αυτές οι προσπάθειες δεν στέφονται πλέον με επιτυχία. Όλες αυτές οι προσπάθειες αποδείχθηκαν μάταιες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη προς το Ισραήλ συνεχίζεται. Οι σφαγές αμάχων που διέπραξε το Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες έχει δει ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, αναγκάζουν τον ισλαμικό κόσμο να παραμερίσει τις εσωτερικές του διαφορές και να εξετάσει την άμεση αντιπαράθεση με τη Δύση.

Το Ισραήλ, όπως και η Ουκρανία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα όργανο δεσποτικής και αδίστακτης δυτικής ηγεμονίας. Δεν διστάζει να διαπράξει εγκληματικές πράξεις ή να υιοθετήσει ρατσιστική ρητορική και ενέργειες.

Ωστόσο, η ρίζα του προβλήματος δεν βρίσκεται στο ίδιο το Ισραήλ, αλλά μάλλον στον ρόλο του ως γεωπολιτικού εργαλείου στο πλαίσιο ενός μονοπολικού κόσμου. Αυτό ακριβώς εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όταν μίλησε για τον ιστό της εχθρότητας και των συγκρούσεων που στριφογυρίζουν οι «αράχνες», μια μεταφορά για τους παγκοσμιοποιητές που χρησιμοποιούν αποικιοκρατικές τακτικές βασισμένες στην αρχή του «διαίρει και βασίλευε».

Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτούς που προσπαθούν απεγνωσμένα να διατηρήσουν τον μονοπολικό κόσμο και τη δυτική κυριαρχία, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την ουσία της στρατηγικής τους. Οπλισμένοι με αυτή την κατανόηση, μπορούμε συνειδητά να οικοδομήσουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ατζέντα, να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση και να ενωθούμε για να δημιουργήσουμε έναν πολυπολικό κόσμο.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας και στην Παλαιστίνη στο σύνολό της αποτελεί άμεση πρόκληση όχι μόνο για συγκεκριμένες ομάδες ή ακόμα και για τους Άραβες γενικότερα, αλλά και για ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο και τον ισλαμικό πολιτισμό. Είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι η Δύση έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το ίδιο το Ισλάμ, μια πραγματικότητα που αναγνωρίζεται πλέον από πολλούς.

Συλλογική ανάγκη να υπερασπιστούμε τα μουσουλμανικά έθνη από την κακομεταχείριση

Από έθνη όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Ιράν και το Πακιστάν μέχρι περιοχές που εκτείνονται από την Τυνησία έως το Μπαχρέιν, από τους Σαλαφίτες έως τους Σουνίτες και τους Σούφι, στις διάφορες πολιτικές παρατάξεις στην Παλαιστίνη, τη Συρία, τη Λιβύη και τον Λίβανο, καθώς και τη διαίρεση μεταξύ σιιτών και Σουνίτες, υπάρχει μια συλλογική ανάγκη να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια του ισλαμικού πολιτισμού. Ισχυρίζεται ως ένας κυρίαρχος και ανεξάρτητος πολιτισμός που απορρίπτει κάθε κακομεταχείριση.

Η επίκληση της τζιχάντ από τον Ερντογάν ως απάντηση στη σύγκρουση θυμίζει τις ιστορικές Σταυροφορίες, αλλά αυτή η αναλογία δεν αποτυπώνει πλήρως την ουσία της τρέχουσας κατάστασης. Η σύγχρονη δυτική παγκοσμιοποίηση έχει αποστασιοποιηθεί σημαντικά από τον χριστιανικό πολιτισμό, έχοντας διακόψει πολλούς δεσμούς με τον χριστιανικό πολιτισμό υπέρ του υλισμού, του αθεϊσμού και του ατομικισμού.

Ο Χριστιανισμός έχει ελάχιστη σχέση με τις υλικές επιστήμες ή το πρωτίστως κέρδος κοινωνικοοικονομικό σύστημα, και σίγουρα δεν υποστηρίζει τη νομιμοποίηση των αποκλίσεων ή την υιοθέτηση της παθολογίας ως κανόνα, ούτε την κλίση του προς μια μετα-ανθρώπινη ύπαρξη – μια έννοια που προωθείται με ενθουσιασμό από τον Ισραηλινό μετα-ανθρωπιστή φιλόσοφο Yuval Harari.

Η Δύση, στη σύγχρονη μορφή της, αντιπροσωπεύει ένα αντιχριστιανικό φαινόμενο, χωρίς καμία σχέση με τις αξίες του Χριστιανισμού ή την προσκόλληση στον χριστιανικό σταυρό. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι όταν ο ισλαμικός κόσμος αντιτίθεται στη Δύση, δεν έρχεται σε σύγκρουση με τον πολιτισμό του Χριστού, αλλά μάλλον με έναν αντιχριστιανικό πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να περιγραφεί ως ο πολιτισμός του «Αντιχρίστου».

Η Ρωσία, ένας σημαντικός παγκόσμιος παίκτης, εμπλέκεται ενεργά σε πόλεμο με τη Δύση στο ουκρανικό έδαφος.

Δυστυχώς, λόγω της επιρροής της δυτικής προπαγάνδας, πολλές ισλαμικές χώρες δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τους βασικούς λόγους, τους στόχους και τη φύση αυτής της σύγκρουσης, συχνά εκλαμβάνοντάς την ως απλώς μια περιφερειακή διαμάχη. Ωστόσο, με την παγκοσμιοποίηση να έχει άμεσο αντίκτυπο στους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, η ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποκτά ένα πολύ διαφορετικό νόημα.

Τελικά, πρόκειται για μια σύγκρουση μεταξύ ενός πολυπολικού κόσμου και ενός μονοπολικού κόσμου, δηλαδή, αυτός ο πόλεμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα όχι μόνο της Ρωσίας ως παγκόσμιου πόλου, αλλά και έμμεσα, ή και άμεσα, από όλους αυτούς τους πόλους. Η Κίνα είναι καλά εξοπλισμένη για να το κατανοήσει αυτό, και στον ισλαμικό κόσμο, το Ιράν είναι μεταξύ εκείνων που μπορούν να κατανοήσουν αυτήν την προοπτική.

Συγκεκριμένα, η γεωπολιτική συνείδηση έχει προχωρήσει γρήγορα σε άλλες ισλαμικές κοινωνίες, συμπεριλαμβανομένου του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, της Τουρκίας, του Πακιστάν και της Ινδονησίας. Αυτό οδήγησε σε πρωτοβουλίες όπως η συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν και η επιδίωξη κυριαρχικής πολιτικής από την Τουρκία.

Η μαζική σφαγή αμάχων του Ισραήλ στη Γάζα, την οποία παρακολουθεί ολόκληρη η παγκόσμια κοινότητα, αναγκάζει τον ισλαμικό κόσμο να παραμερίσει τις εσωτερικές του διαφορές και να εξετάσει την άμεση αντιπαράθεση με τη Δύση.

Τα ρωσικά κίνητρα και το φάντασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου

Καθώς ο ισλαμικός κόσμος αναγνωρίζει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως σημαντικό κόμβο και ενοποιημένο πολιτισμό, τα κίνητρα για τις ρωσικές ενέργειες γίνονται πιο προφανή και κατανοητά.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη αποκτήσει διεθνή φήμη και χαίρει μεγάλης δημοτικότητας σε όλο τον κόσμο, ειδικά σε μη δυτικές χώρες. Αυτή η δημοτικότητα δίνει ακριβές νόημα και σαφή αιτιολόγηση στις στρατηγικές αποφάσεις της.

Ουσιαστικά, η Ρωσία πολεμά σθεναρά τη μονοπολικότητα, η οποία μεταφράζεται σε ευρύτερο αγώνα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση και την ηγεμονική επιρροή της Δύσης. Σήμερα βλέπουμε τη Δύση, που συχνά θεωρείται ότι ενεργεί μέσω του αντιπροσώπου της, του Ισραήλ, στοχεύοντας τον ισλαμικό κόσμο και υποβάλλοντας τους Παλαιστίνιους σε γενοκτονία.

Αυτό σημαίνει ότι η στιγμή του Ισλάμ έρχεται στη μέση αυτού του πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων και της δυτικής ηγεμονίας που θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Από ότι ξέρω για τους Ισραηλινούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν θα σταματήσουν μέχρι να εξαφανίσουν τους Παλαιστίνιους.

«Ο πόλεμος φαίνεται τώρα να είναι πραγματικά παγκόσμιος στην κλίμακα ενός διοικητικού συμβουλίου». Σε αυτή την περίπτωση, πάνω απ’ όλα, ο ισλαμικός κόσμος έχει αντικειμενικούς συμμάχους, όπως η Ρωσία καθώς και η Κίνα, η οποία έχει το πρόβλημα της Ταϊβάν να επιλύσει σύντομα. Άλλα μέτωπα πιθανότατα θα εμφανιστούν με την πάροδο του χρόνου.

Το ερώτημα εδώ είναι αν αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο ξέσπασμα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Αυτό φαίνεται πολύ πιθανό και, κατά μία έννοια, συμβαίνει ήδη.

Για να εξαπλωθεί ο πόλεμος σε παγκόσμια κλίμακα, πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη μάζα ανεπίλυτων αντιφάσεων που απαιτούν στρατιωτική επίλυση. Αυτή η προϋπόθεση πληρούται. Οι δυτικές δυνάμεις είναι απρόθυμες να εγκαταλείψουν οικειοθελώς την κυριαρχία τους και οι νέοι πόλοι, οι αναδυόμενοι ανεξάρτητοι πολιτισμοί και οι διευρυμένες περιοχές δεν επιθυμούν πλέον να αποδεχτούν ή να ανεχτούν αυτήν την κυριαρχία.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί η αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών και της ευρύτερης συλλογικής Δύσης να είναι ηγέτες της ανθρωπότητας χωρίς να εγκαταλείψουν πολιτικές που υποκινούν και τροφοδοτούν νέες συγκρούσεις και πολέμους.

Ο αναπόφευκτος πόλεμος πρέπει να κερδηθεί.

Σήμερα βλέπουμε τη Δύση, η οποία συχνά θεωρείται ότι ενεργεί μέσω του αντιπροσώπου της, του Ισραήλ, στοχεύοντας τον ισλαμικό κόσμο και υποβάλλοντας τους Παλαιστίνιους Άραβες σε γενοκτονία. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται η στιγμή του Ισλάμ, εν μέσω αυτού του πολέμου μεταξύ των μουσουλμάνων και της δυτικής ηγεμονίας που θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Τραμπ εναντίον Μπάιντεν

Τελικά, τι ρόλο παίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων μεταξύ Ισλάμ και Δύσης; Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης, αντίπαλος της Ρωσίας και ισχυρός υποστηρικτής της μονοπολικότητας.

Αυτό ακριβώς εξηγεί την ακλόνητη υποστήριξή του στο νέο ναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο και την πλήρη αθώωση του Ισραήλ για τις ενέργειές του, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης γενοκτονίας.

Η θέση του Τραμπ, ωστόσο, είναι διαφορετική. Ενσαρκώνει μια κλασική εθνικιστική προοπτική, δίνοντας προτεραιότητα στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ως έθνους έναντι των βιαστικών σχεδίων για παγκόσμια κυριαρχία.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ο Τραμπ δείχνει αδιαφορία, εστιάζοντας περισσότερο σε θέματα εμπορικού και οικονομικού ανταγωνισμού με την Κίνα. Ωστόσο, είναι και υποταγμένος και επηρεάζεται πλήρως από το ισχυρό σιωνιστικό λόμπι εντός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως εκ τούτου, ο επικείμενος πόλεμος μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με εφησυχασμό, όχι μόνο από τη δυτική σκοπιά, αλλά και από τη σκοπιά των Ρεπουμπλικανών συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, εάν ο Τραμπ ανακτούσε την προεδρία, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία, μια κρίσιμη ανησυχία για τη Ρωσία. Ωστόσο, θα μπορούσε να υιοθετήσει μια ακόμη πιο σκληρή προσέγγιση έναντι των μουσουλμάνων και των Παλαιστινίων, ξεπερνώντας ακόμη και τη σοβαρότητα των πολιτικών του Μπάιντεν.

Ο ρεαλισμός είναι επιτακτική ανάγκη και πρέπει να προετοιμαστούμε για μια δύσκολη, σοβαρή και παρατεταμένη σύγκρουση στον ορίζοντα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι δεν πρόκειται για μια θρησκευτική σύγκρουση, αλλά για έναν πόλεμο υλιστών και άθεων απατεώνων ενάντια σε όλες τις παραδοσιακές θρησκείες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να έφτασε η ώρα της τελικής μάχης.

Ο Μπάιντεν είναι ισχυρός υποστηρικτής της παγκοσμιοποίησης, αντιτίθεται στη Ρωσία και υποστηρίζει ένθερμα τη μονοπολικότητα. Η θέση του Τραμπ, από την άλλη, είναι διαφορετική. Ενσαρκώνει μια κλασική εθνικιστική προοπτική, δίνοντας προτεραιότητα στα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ως έθνους έναντι των βιαστικών σχεδίων για παγκόσμια κυριαρχία.

Το φάντασμα του πυρηνικού πολέμου και ο θάνατος του μονοπολικού συστήματος

Η επικείμενη σύγκρουση οδεύει προς πυρηνικό πόλεμο; Αυτή η προοπτική δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Έθνη με στρατηγικές πυρηνικές δυνατότητες, όπως η Ρωσία και οι χώρες του ΝΑΤΟ, είναι απίθανο να καταφύγουν σε αυτά τα όπλα, δεδομένων των καταστροφικών συνεπειών για την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Ισραήλ, το Πακιστάν και ίσως το Ιράν διαθέτουν πυρηνικά όπλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τοπικά πλαίσια.

Ποια θα είναι η διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης κατά τη διάρκεια αυτής της επικείμενης αντιπαράθεσης;

Δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Ωστόσο, ένα πράγμα που σίγουρα μπορεί να αποκλειστεί είναι η εγκαθίδρυση ενός ισχυρού, σταθερού, μονοπολικού παγκόσμιου συστήματος – μια έννοια που υπερασπίζονται ένθερμα οι υποστηρικτές της παγκοσμιοποίησης.

Όποιες κι αν είναι οι συνθήκες, ένας μονοπολικός κόσμος είναι αδύνατος. Ο κόσμος είτε θα είναι πολυπολικός είτε θα είναι ανύπαρκτος. Όσο πιο αποφασισμένη είναι η Δύση να διατηρήσει την κυριαρχία της, τόσο πιο σκληρή είναι η μάχη που θα ακολουθήσει και θα κλιμακωθεί σε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

Η πολυπολικότητα δεν θα εμφανιστεί αυθόρμητα. Σήμερα, μια κρίσιμη διαδικασία συγκέντρωσης βρίσκεται σε εξέλιξη στον ισλαμικό κόσμο. Εάν οι μουσουλμάνοι μπορέσουν να ενωθούν ενάντια σε έναν τρομερό κοινό αντίπαλο, η ανάδυση ενός ισλαμικού κέντρου ισχύος γίνεται βιώσιμη.

Κατά τη γνώμη μου, η αποκατάσταση της Βαγδάτης και ο κεντρικός της ρόλος στο Ιράκ θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανική λύση. Το Ιράκ είναι το σημείο σύγκλισης πολλών μεγάλων ρευμάτων του ισλαμικού πολιτισμού, συμπεριλαμβανομένων των Αράβων, των Σουνιτών, των Σιιτών, των Σούφι, των Σαλαφιτών, των Ινδοευρωπαίων, των Κούρδων και των Τούρκων. Η Βαγδάτη, ειδικότερα, υπήρξε ιστορικά ένα κέντρο όπου άκμασαν η επιστήμη, η θρησκευτική εκπαίδευση, η φιλοσοφία και τα πνευματικά κινήματα.

Ωστόσο, αυτή η πρόταση παραμένει εικαστική. Ωστόσο, είναι σαφές ότι ο ισλαμικός κόσμος θα χρειαστεί μια ενωτική βάση ή κοινό έδαφος.

Η Βαγδάτη θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα ή σημείο ισορροπίας. Ωστόσο, για να πραγματοποιηθεί αυτό το όραμα, το Ιράκ πρέπει πρώτα να απελευθερωθεί από την παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων.

Φαίνεται ότι κάθε πόλος εξουσίας πρέπει να διεκδικήσει το δικαίωμά του ύπαρξης μέσω της σύγκρουσης. Η Ρωσία, μετά τη νίκη στην Ουκρανία, θα γίνει ένας πλήρως κυρίαρχος πόλος. Ομοίως, μόλις επιλυθεί το ζήτημα της Ταϊβάν, η Κίνα θα αναδειχθεί σε σημαντικό πόλο.

Ο ισλαμικός κόσμος, από την πλευρά του, επιμένει σε δίκαιη επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος.

Οι εξελίξεις δεν θα σταματήσουν εκεί. Τελικά, οι ρόλοι της Ινδίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, που σήμερα έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με τις νέες δυνάμεις του αποικισμού, θα γίνουν επίσης σημαντικοί.

Επομένως, όλοι οι πόλοι του πολυπολικού κόσμου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις και δοκιμασίες.

Τελικά, οι ρόλοι της Ινδίας, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, που σήμερα έρχονται όλο και περισσότερο αντιμέτωπες με τις νέες δυνάμεις του αποικισμού, θα γίνουν επίσης σημαντικοί. Επομένως, όλοι οι πόλοι του πολυπολικού κόσμου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις δικές τους προκλήσεις και δοκιμασίες.

Η πολυπολικότητα είναι πιθανή

Στη συνέχεια, μπορεί να δούμε μια μερική επιστροφή στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που επικρατούσε πριν από τον Κολόμβο, όπου διάφορες αυτοκρατορίες συνυπήρχαν με τη Δυτική Ευρώπη.

Αυτές οι αυτοκρατορίες περιελάμβαναν την κινεζική, την ινδική, τη ρωσική, την οθωμανική και την περσική αυτοκρατορία, καθώς και ισχυρά ανεξάρτητα κράτη στη Νότια Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, ακόμη και την Ωκεανία. Καθεμία από αυτές τις οντότητες είχε τα δικά της πολιτικά και κοινωνικά συστήματα, τα οποία οι Ευρωπαίοι εξίσωσαν αργότερα με τη βαρβαρότητα και την αγριότητα.

Ως εκ τούτου, η πολυπολικότητα είναι απολύτως εύλογη, κάτι που ίσχυε για την ανθρωπότητα πριν από την εμφάνιση της δυτικής παγκόσμιας αυτοκρατορικής πολιτικής στη σύγχρονη εποχή.

Αυτό δεν συνεπάγεται την άμεση εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης, αλλά ένα τέτοιο πολυπολικό παγκόσμιο σύστημα θα ήταν εγγενώς πιο δίκαιο και πιο ισορροπημένο.

Όλες οι συγκρούσεις θα αντιμετωπίζονταν με βάση μια δίκαιη και συλλογική θέση, στην οποία η ανθρωπότητα θα προστατεύεται από φυλετικές αδικίες όπως αυτές που παρατηρούνται στη ναζιστική Γερμανία, στο σύγχρονο Ισραήλ ή στην επιθετική κυριαρχία του δυτικού κόσμου.

πηγή: Al Majalla

loading...