Mytilenepress : Ο πόλεμος των μέσων ενημέρωσης και τις νόμιμες απόψεις – Ένα ντοκιμαντέρ

Στην αρχή της ζωής μου, παρατήρησα ότι κανένα γεγονός δεν αναφέρεται σωστά σε μια εφημερίδα, αλλά στην Ισπανία, για πρώτη φορά, είδα δημοσιεύματα εφημερίδων που δεν είχαν καμία σχέση με τα γεγονότα, ούτε καν τη σχέση που υπονοείται σε μια συνηθισμένη ψέμα.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ. ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Φ. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣΥΓΕΙΑΛΑΜΠΡΟΣ Κ. ΣΚΟΝΤΖΟΣΤΕΥΧΗ

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

 

 

Είδα μεγάλες μάχες να αναφέρονται όπου δεν είχαν γίνει μάχες και απόλυτη σιωπή όπου είχαν σκοτωθεί εκατοντάδες άνδρες. Είδα στρατιώτες που είχαν πολεμήσει με γενναιότητα, αποδοκιμασμένοι ως δειλοί και προδότες, και άλλους που δεν είχαν δει ποτέ πυροβολισμό να χαιρετίστηκαν ως ήρωες φανταστικών νικών. και είδα εφημερίδες στο Λονδίνο να πουλάνε αυτά τα ψέματα και πρόθυμους διανοούμενους να χτίζουν συναισθηματικές υπερδομές πάνω σε γεγονότα που δεν είχαν συμβεί ποτέ.

Είδα, στην πραγματικότητα, την ιστορία να γράφεται όχι με βάση το τι συνέβη αλλά με το τι έπρεπε να συμβεί σύμφωνα με διάφορες «κομματικές γραμμές».

George Orwell, Αναδρομή στον Ισπανικό Πόλεμο , Κεφάλαιο 4

Την περασμένη εβδομάδα παρατηρήθηκε μια ακραία εντατικοποίηση της εκστρατείας των πολεμοκάπηλων εναντίον ατόμων που έχουν δημόσια και υπερασπίζονται μια διαφορετική άποψη από αυτή που θέλουν να προωθήσουν οι δυνάμεις. Η καμπάνια έχει μεγαλύτερη ιστορία, αλλά πρόσφατα έγινε προσωπική. Τώρα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και τα προς το ζην πραγματικών ανθρώπων. Το φθινόπωρο του 2016 ξεκίνησε μια εκστρατεία δυσφήμισης εναντίον 200 ιστοσελίδων που δεν επιβεβαίωσαν την προπαγάνδα του ΝΑΤΟ. Εξέχουσες τοποθεσίες όπως το Naked Capitalism ήταν μεταξύ αυτών καθώς και αυτός ο ιστότοπος:

O ιστότοπος, MoonofAlabama.org , καταγράφεται πλέον ως “διέξοδος ρωσικής προπαγάνδας” από κάποιους νεοσυνδεδεμένους, ευθυγραμμισμένους με το ΝΑΤΟ, ανώνυμη ” Υπηρεσία Αναγνώρισης Προπαγάνδας Φιλικής Γειτονιάς ”  που προβάλλεται ευρέως από τη σημερινή Washington Post . Τα τσιράκια που διαχειρίζονται αυτήν τη λίστα λογοκρισίας παρακολουθούν επίσης τον λογαριασμό μας στο Twitter για τη “ρωσική προπαγάνδα” @MoonofA .

Ενώ η εκστρατεία ProPornOT ήταν εναντίον ιστοτόπων, η επόμενη και μεγαλύτερη επίθεση ήταν μια γενική δυσφήμιση συγκεκριμένου περιεχομένου.

Η νεοσυντηρητική Συμμαχία για τη Διασφάλιση της Δημοκρατίας δήλωσε ότι οποιαδήποτε αμφιβολία για την αληθοφάνεια των ιστοριών προπαγάνδας των ΗΠΑ που συζητήθηκαν στο Twitter ήταν μέρος μιας «εκστρατείας ρωσικής επιρροής». Ο « πίνακας ελέγχου » τους δείχνει τα πιο σημαντικά hashtags και τα θέματα που έχουν αναρτηθεί και αναθεωρηθεί στο Twitter από περίπου 600 επιλεγμένους χειροκίνητους αλλά άγνωστους λογαριασμούς. (Έχω λόγους να πιστεύω ότι ο @MoonofA είναι ανάμεσά τους.) Το ταμπλό προκάλεσε μια ατελείωτη σειρά βασικών ιστοριών που προσποιούνταν την ανησυχία για υποτιθέμενη «ρωσική επιρροή». Οι New York Times δημοσίευσαν αρκετές τέτοιες ιστορίες συμπεριλαμβανομένης αυτής της πρόσφατης :


μεγαλύτερος

Η Ρωσία δεν απάντησε στρατιωτικά στο χτύπημα της Παρασκευής, αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι παρατήρησαν μια απότομη έξαρση στη ρωσική διαδικτυακή δραστηριότητα την εποχή που ξεκίνησε.Ένα στιγμιότυπο το βράδυ της Παρασκευής κατέγραψε αύξηση 2.000 τοις εκατό στη δραστηριότητα των ρωσικών τρολ συνολικά, σύμφωνα με τον Tyler Q. Houlton, εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Ένα γνωστό ρωσικό bot, το #SyriaStrikes, είχε 4.443 τοις εκατό αύξηση στη δραστηριότητα ενώ ένα άλλο, το #Damsucs, σημείωσε άλμα 2.800 τοις εκατό, είπε ο κ. Houlton.

Ένα άτομο στο Twitter ή ένα bot επισημαίνεται με ένα επιλεγμένο όνομα με ένα σύμβολο @. Οτιδήποτε οδηγεί με σύμβολο # είναι ένα ‘hashtag’, ένα χαρακτηριστικό κατηγοριοποίησης ενός μέρους, κειμένου ή tweet. Τα hashtags δεν έχουν καμία σχέση με καμία «δραστηριότητα τρολ». Η χρήση του χαρακτηριστικού ή του hashtag #syriastrike αυξήθηκε δραματικά όταν συνέβη ένα χτύπημα των ΗΠΑ στη Συρία. Duh. Πολλοί άνθρωποι έκαναν παρατήρηση για τις απεργίες και χρησιμοποίησαν το hashtag #syriastrike για να κατηγοριοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους. Διευκόλυνε τους άλλους να βρουν πληροφορίες για το περιστατικό.

Το hashtag #Damsucs δεν εξέρχεται. Πώς θα μπορούσε να έχει αύξηση 2.800%; Είναι προφανώς μια λάθος γραφή του #Damascus ή κάποιος μπορεί να το χρησιμοποίησε ως αστείο. Τον Ιούνιο του 2013 μια ιστορία του Associated Press έφερε περίφημα την ημερομηνία «Damsucs». Η πόλη δέχθηκε τότε επίθεση πυροβολικού από διάφορες ομάδες τακφιρί. Ο συγγραφέας πιθανότατα θεώρησε ότι η κατάσταση ήταν χάλια.


μεγαλύτερος
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας Tyler Q. Holton, στον οποίο οι Times αποδίδουν την ανοησία του “bot”, έχει λογαριασμό στο Twitter με το όνομά του και επίσης tweet ως @SpoxDHS. Ο Peter Baker, ο συγγραφέας των NYT, έχει περίπου 150.000 ακόλουθους στο Twitter και κάνει tweet πολλές φορές την ημέρα. Ο Holton και ο Tyler σίγουρα γνωρίζουν τι είναι οι @accounts και τα #hashtags.

Κάποιος υποπτεύεται ότι ο Χόλτον χρησιμοποίησε την περίεργη στατιστική του διαβόητου « ταμπλό » που δημιουργήθηκε από το νεοσυντηρητικό, αντιρωσικό λόμπι . Οι δημιουργοί του ταμπλό υποστήριξαν ότι η χρήση ορισμένων hashtag είναι σημάδι «ρωσικών ρομπότ». Στις 25 Δεκεμβρίου το ταμπλό έδειξε ότι τα ρωσικά τρολ και τα ρομπότ έκαναν εκτενή χρήση του hashtag #MerryChristmas για να υπονομεύσουν την ηθική της Αμερικής.


μεγαλύτερος
Ένας από τους δημιουργούς του ταμπλό, ο Κλιντ Γουότς, ομολογεί έκτοτε ότι είναι απλές βλακείες :

«Δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό το bot», είπε ο Watts, ο συνιδρυτής ενός έργου που αναφέρεται ευρέως ως η κύρια, αν όχι μόνο, πηγή πληροφοριών για τα ρωσικά bot. Αποκάλεσε επίσης την αφήγηση «υπερβολική».

Καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χόλτον υποτίθεται ότι εκτοξεύει προπαγάνδα που υποστηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης. Αλλά η προπαγάνδα είναι αναποτελεσματική όταν δεν τηρεί τις βασικές πραγματικότητες. Ο Χόλτον είναι κακός στη δουλειά του. Ο Baker, ο συγγραφέας των NYT , έκανε ακόμη χειρότερα. Επανέλαβε τις προπαγανδιστικές μαλακίες της κυβέρνησης χωρίς να επισημάνει και να εξηγήσει ότι προφανώς δεν έχει νόημα. Το χρησιμοποίησε για να προωθήσει τη δική του ψεύτικη αφήγηση. Χρειάστηκε μια μέρα για να εκδώσουν οι Times μια μερική διόρθωση του γεγονότος.

Με την κατάσταση στη Συρία να εξελίσσεται υπέρ του συριακού λαού, με αμφίβολους κυβερνητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την υπόθεση Σκριπάλ στο Σάλσμπερι και την πρόσφατη ψεύτικη «χημική επίθεση» στη Ντούμα, η εκστρατεία κατά των αντίθετων αναφορών και απόψεων γινόταν όλο και πιο προσωπική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Guardian ανέθεσε μια εκστρατεία εναντίον της Vanessa Beeley και της Eva Bartlett . Ο Beeley και ο Bartlett ανέφεραν εκτενώς (vid) από το έδαφος στη Συρία για τη βρετανική προπαγανδιστική ρακέτα “White Helmets”. Το κομμάτι του Guardian υπερασπιζόταν τους «ήρωες» των Λευκών Κρανών και υπαινίχθηκε ότι και οι δύο δημοσιογράφοι ήταν Ρώσοι πληρωμένοι σκύλοι.

Τον Μάρτιο, η αυτοαποκαλούμενη σφυρίχτρα και σκληροπυρηνική Σίμπελ Έντμοντς του Newsbud εξαπέλυσε μια τρελή ευρεία επίθεση (βίντεο) εναντίον της Βανέσα Μπίλι και της Εύα Μπάρτλετ. Η έκθεση Corbett απομυθοποίησε (vid) την ανοησία. (Η απομυθοποίηση έλαβε 59.000 προβολές. Το Edmonds public Wanking το είδαν λιγότερα από 23.000 άτομα.)

Πριν από λίγο καιρό τα προπαγανδιστικά μέσα της CIA, Voice of America και Radio Free Europe, δημιούργησαν έναν ιστότοπο «ελέγχου δεδομένων» και τον ονόμασαν Polygraph.info . (Κάποιος σατιρικός ή ένας ανίδεος ασκούμενος πρέπει να βρήκε αυτό το όνομα. Καμία χώρα εκτός από τις ΗΠΑ δεν πιστεύει ότι τα αντιεπιστημονικά αποτελέσματα των δοκιμών πολυγράφου έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αλήθεια. Σε κάθε μορφωμένο μη αμερικανό πολίτη η πρώτη συσχέτιση με τον όρο “πολύγραφος” είναι ο όρος «ψεύτικο»).

Στις 4 Απριλίου, το Polygraph έγραψε ένα σπείρωμα για τον λογαριασμό Twitter Ian56 (@Ian56789). Ο τίτλος του: Disinfo News: Κάνω τη δουλειά του Κρεμλίνου: Ένα ψεύτικο τρολ του Twitter ωθεί πολλές απόψεις :

Ο Ben Nimmo, ο Senior Fellow for Information Defense στο Digital Forensic Research Lab του Atlantic Council, μελετά τα κατορθώματα του “Ian56” και παρόμοιων λογαριασμών στο Twitter. Το πρόσφατο άρθρο του στη διαδικτυακή έκδοση Medium παρουσιάζει τέτοιους ψεύτικους λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου και δείχνει πώς λειτουργούν.

Ο Nimmo, και αρκετοί άλλοι μισαλλόδοξοι που αναφέρονται στο κομμάτι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ian56 είναι ένα πληρωμένο τρολ στο Κρεμλίνο, όχι πραγματικό πρόσωπο. Δίπλα στο Ian56, ο Nimmo «αναγνώρισε» άλλους λογαριασμούς «ρωσικού τρολ»: Ben Nimmo @benimmo – 10:50 UTC – 24 Μαρτίου 2018

Ένας ιδιαίτερα επιδραστικός retweeter (κρίνοντας από τον αριθμό των λογαριασμών που το έκαναν retweeter) ήταν ο @ValLisitsa, ο οποίος δημοσιεύει στα αγγλικά και τα ρωσικά. Πέρυσι, αυτός ο λογαριασμός εντάχθηκε στην καμπάνια του troll-factory #StopMorganLie.

Ο εργοδότης του Nimmo, το Atlantic Council, είναι ένα λόμπι εταιρειών που κερδίζουν από τον πόλεμο .

Αν ο Nimmo, πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, είχε κάποια αξιοπρεπή εκπαίδευση, θα ήξερε ότι η @ValLisitsa, γνωστή και ως Valentina Lisitsa , είναι μια διάσημη Αμερικανο-Ουκρανή πιανίστα. Ναι, μερικές φορές κάνει tweet στη ρωσική γλώσσα στους πολλούς θαυμαστές της στη Ρωσία και την Ουκρανία. Είναι έγκλημα τώρα; Τα βίντεο με τις παγκόσμιες εμφανίσεις της στο Youtube έχουν περισσότερες από 170 εκατομμύρια προβολές. Είναι παράλογο να ισχυρίζεται κανείς ότι είναι «ρωσικό τρολ» και να υπονοεί ότι παίρνει χρήματα από το Κρεμλίνο για να προωθήσει τις απόψεις των «ρώσων τρολ».

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Newsweek στόχευσε επίσης τους δημοσιογράφους Beeley και Bartlett και κηλίδωσε μια ομάδα ανθρώπων που είχαν ταξιδέψει στη Συρία ως «πιόνια του Άσαντ».

Στις 14 Απριλίου, οι London Times του Murdoch έβαλαν στο στόχαστρο τα μέλη μιας ομάδας Βρετανών ακαδημαϊκών που συγκεντρώθηκαν για να διερευνήσουν επιστημονικά αμφίβολους ισχυρισμούς κατά της Συρίας. Ωστόσο, η πρώτη τους έκθεση έρευνας αφορούσε το περιστατικό του Σκριπάλ στο Σάλσμπερι. Οι Times του Λονδίνου στόχευσαν επίσης τους Bartlett και Beeley. Το άρθρο ήταν κορυφαίο στην πρώτη σελίδα με τίτλο: «Απολογητές για τον Άσαντ που εργάζονται στα πανεπιστήμια». Μια βουτιά δύο σελίδων και ένα editorial συμπλήρωσαν την πλήρη επίθεση στα προς το ζην των επιστημόνων.


μεγαλύτερος
Ο Tim Hayward, ο οποίος ξεκίνησε την ακαδημαϊκή ομάδα, δημοσίευσε μια (υπερβολικά) ήπια απάντηση. Στις 18 Απριλίου, ο σταθμός NPR Wabenews μίλησε τους έγχρωμους ακτιβιστές Anoa Changa και Eugene Puryear επειδή εμφανίστηκαν σε ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό. Ήταν η αρχή μιας συνεχιζόμενης, καλά συντονισμένης εκστρατείας που ξεκίνησε με τουλάχιστον επτά εξέχοντα δυσφημιστικά κομμάτια που εκδόθηκαν μια μέρα κατά της αντιπολίτευσης σε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Συρία.

Στις 19 Απριλίου το BBC έβαλε στο στόχαστρο τη Sarah Abdallah , έναν λογαριασμό στο Twitter με περισσότερους από 130.000 οπαδούς που έχει μια γενικά υπέρ της συριακής κυβέρνησης στάση. Το κομμάτι επιτέθηκε επίσης στη Vanessa Beeley και υπερασπίστηκε τα «White Helmets»:

Εκτός από τις φωτογραφίες της, η Σάρα Αμπντάλα στέλνει στο Twitter συνεχόμενα μηνύματα υπέρ της Ρωσίας και του Άσαντ, με ένα σωρό retweet που στοχεύουν κυρίως στην επίθεση στον Μπαράκ Ομπάμα, σε άλλους Δημοκρατικούς των ΗΠΑ και στη Σαουδική Αραβία. Ο λογαριασμός Sarah Abdallah είναι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της διαδικτυακής εταιρείας ερευνών Graphika, ένας από τους πιο σημαντικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη διαδικτυακή συνομιλία για τη Συρία, και συγκεκριμένα στην προώθηση παραπληροφόρησης σχετικά με μια επίθεση με χημικά όπλα το 2017 και τη Συρία Πολιτική Άμυνα, της οποίας οι διασώστες είναι ευρέως γνωστοί ως «Λευκά Κράνη».

Η Graphika ανατέθηκε να προετοιμάσει μια έκθεση σχετικά με τη διαδικτυακή συνομιλία από το The Syria Campaign , μια οργάνωση ομάδας υπεράσπισης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία διεξάγει εκστρατείες για ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Συρία και υποστηρίζει τα Λευκά Κράνη.

Το Syria Campaign Ltd. είναι ένα λόμπι «αλλαγής καθεστώτος» για κέρδος, το οποίο, όπως και τα White Helmets που προωθεί, χρηματοδοτείται με εκατομμύρια βρετανούς και αμερικανούς φορολογούμενους.

Ο Brian Whitaker, πρώην συντάκτης της Μέσης Ανατολής για τον Guardian , ισχυρίστηκε ότι η Sarah Abdullah έχει «σύνδεση με τη Χεζμπολάχ». Υποθέτει ότι από δύο όρους που χρησιμοποίησε, οι οποίοι δείχνουν μια νότια λιβανική κληρονομιά. Αλλά ο νότιος Λίβανος δεν είναι μακράν μόνο η Χεζμπολάχ και η Σάρα Αμπντάλα σίγουρα δεν ντύνεται σαν ευσεβής Σιίτη. Είναι πιο πιθανό να είναι Μαρωνίτης ή κοσμική. Η έκθεση εδώ ως «Χεζμπολάχ» μπορεί εύκολα να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή της. Απαντώντας στον Whitaker, ο Βρετανός πολιτικός George Galloway ρώτησε:

George Galloway @georgegalloway – 14:50 UTC – Απάντηση στον @Brian_Whit

Θα είσαι ικανοποιημένος όταν πεθάνει Μπράιαν ;

Θα αρκεστείς στον Μπράιαν όταν ο ISIS της έκοψε το κεφάλι και της φάει την καρδιά; Είσαι κάτω από την περιφρόνηση. Ακόμη και για έναν πρώην άντρα των Guardian

Το επίχρισμα του Whitaker δεν ερευνήθηκε καν από τον ίδιο. Το έκανε λογοκλοπή, χωρίς να κατονομάσει την πηγή του, από την Joumana Gebara, έναν σύμβουλο κοινωνικής δικτύωσης εγκεκριμένο από την CentCom σε τμήματα της συριακής «αντιπολίτευσης». Ο Whitaker είναι επιρρεπής σε απάτες όπως τα «Λευκά Κράνη». Στα μέσα του 2011 προώθησε το «Gay Girl in Damascus», μια απάτη από έναν 40χρονο Αμερικανό με αμφίβολες οικονομικές πηγές , ο οποίος προσποιήθηκε ότι ήταν μια προοδευτική γυναίκα από τη Συρία.

Επίσης, στις 19 Απριλίου, ο Guardian στενογράφησε μια βρετανική κυβερνητική συκοφαντική δυσφήμιση σε δύο άλλους εξέχοντες λογαριασμούς Twitter:

Η Ρωσία χρησιμοποίησε τρολ και ρομπότ για να εξαπολύσει παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο της δηλητηρίασης στο Σάλσμπερι, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Whitehall. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι οι ειδικοί είχαν αποκαλύψει μια αύξηση έως και 4.000% στη διάδοση της προπαγάνδας από λογαριασμούς που βασίζονται στη Ρωσία μετά την επίθεση, – πολλά από τα οποία ήταν αναγνωρίσιμα ως αυτοματοποιημένα ρομπότ.

Παρατηρήστε ότι αυτός ο ηλίθιος ισχυρισμός αύξησης %, χωρίς να δίνεται βασικός αριθμός, είναι παρόμοιος με αυτόν που αναφέρεται στο άρθρο των New York Times που αναφέρθηκε παραπάνω. Πιθανότατα βασίζεται επίσης στον τρελό «ταμπλό». Οι δημόσιοι υπάλληλοι εντόπισαν μια απότομη αύξηση στη ροή των ψεύτικων ειδήσεων μετά τη δηλητηρίαση στο Σάλσμπερι, η οποία συνεχίστηκε εν όψει των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.

Ένα ρομπότ, το @Ian56789, έστελνε 100 αναρτήσεις την ημέρα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 12 ημερών από τις 7 Απριλίου και έφτασε τα 23 εκατομμύρια χρήστες, πριν ο λογαριασμός ανασταλεί. Επικεντρώθηκε στους ισχυρισμούς ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Ντούμα είχε παραποιηθεί, χρησιμοποιώντας το hashtag #falseflag. Ένα άλλο, το @Partisangirl, έφτασε τα 61 εκατομμύρια χρήστες με 2.300 αναρτήσεις την ίδια περίοδο 12 ημερών.

Ο πρωθυπουργός συζήτησε το θέμα σε μια ενημέρωση για την ασφάλεια με τους συναδέλφους ηγέτες της Κοινοπολιτείας Μάλκολμ Τέρνμπουλ, Τζασίντα Άρντερν και Τζάστιν Τριντό νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ενημερώθηκαν από εμπειρογνώμονες του GCHQ και του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας για την κατάσταση ασφαλείας μετά τις συριακές αεροπορικές επιδρομές.

Η πολιτική συντάκτρια του Guardian , Χέδερ Στιούαρντ, παραδέχτηκε ότι το «ρεπορτάζ» της ήταν απλώς ένα αντίγραφο κυβερνητικών ισχυρισμών: Heather Stewart @GuardianHeather – 10:38 UTC – 20 Απριλίου 2018

Δεν είναι δική μου ανάλυση -όπως ξεκαθαρίζει το κομμάτι- είναι της κυβέρνησης.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης επιλέχθηκε και από άλλα βρετανικά μέσα όπως το Sky News (vid).


μεγαλύτερος
Μια μέρα νωρίτερα ο λογαριασμός Ian56/@Ian56789 με 35.000 ακόλουθους είχε ξαφνικά αποκλειστεί από το Twitter. Ο Ben Nimmo ήταν εξαιρετικά χαρούμενος για αυτή την επιτυχία. Αλλά μετά από διαμαρτυρίες πολλών χρηστών στους λογοκριτές του Twitter, ο λογαριασμός αναβίωσε.

Ούτε ο Ian, ούτε το Partisangirl, δεν είναι «μποτ» ούτε έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία. Το Partisangirl, γνωστό και ως Syria Girl, είναι το παρατσούκλι στο Twitter της Maram Susli, μιας Συροαυστραλιανής επιστήμονας που ειδικεύεται στην κβαντική χημεία. Είχε ήδη πάρει συνέντευξη στην αυστραλιανή τηλεόραση (vid) πριν από τέσσερα χρόνια και από τότε έχει επιστρέψει. Έχει δημοσιεύσει βίντεο της ίδιας που μιλάει για τη Συρία στο Youtube και στο Twitter και έκανε παρουσιάσεις για τη Συρία σε πολλά διεθνή συνέδρια. Ο λογαριασμός της έχει επισημανθεί ως «επαληθευμένος» από το Twitter. Οποιαδήποτε πρόχειρη αναζήτηση θα έδειχνε ότι είναι υπαρκτό πρόσωπο.

Ο ισχυρισμός των bots και οι αριθμοί των tweet τους που έδωσε η κυβέρνηση στον Guardian και στο Sky News είναι προφανώς ψευδείς . Με λίγα μόνο κλικ οι «δημοσιογράφοι» του Guardian και του Sky News θα μπορούσαν να είχαν καταρρίψει τους ισχυρισμούς της βρετανικής κυβέρνησης. Αλλά αυτοί οι στενογράφοι δεν προσπαθούν καν να τρέξουν με ό,τι ανοησίες ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Το Sky News χειραγωγήθηκε ακόμη και την εικόνα της αρχικής σελίδας του Partisangirl στο Twitter στο παραπάνω βίντεο και στιγμιότυπο οθόνης. Το πρωτότυπο δείχνει τον Maram Susli να μιλά για τους Σύρους πρόσφυγες σε μια διάσκεψη στη Γερμανία. Η φωτογραφία δείχνει ότι είναι προφανώς ένα ζωντανό άτομο και όχι ένα «bot». Αλλά το Sky News δεν τόλμησε να το δείξει αυτό. Θα είχε καταρρίψει τον ισχυρισμό της κυβέρνησης.


μεγαλύτερος
Μετά από κάποια αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Sky News επικοινώνησε με τον «ρώσο ρομπότ» Ian και τον προσκάλεσε σε μια ζωντανή συνέντευξη (vid). Ο Ίαν Σίλινγκ, ένας άγρυπνος Βρετανός συνταξιούχος, κατάφερε να εκτοξεύσει μερικά τζίνγκερ εναντίον της κυβέρνησης και του Sky News . Δημοσίευσε και γραπτή απάντηση:

Κάνω εκστρατεία κατά των Νεοσυντηρητικών και των Πολέμων των Νεοσυντηρητών από τον Ιανουάριο του 2002, όταν συνειδητοποίησα για πρώτη φορά ο Ντικ Τσένι και το πλήθος της PNAC επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν την 11η Σεπτεμβρίου ως πρόσχημα για να εξαπολύσουν μια καταστροφική εισβολή στο Ιράκ. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη Ρωσία. Έχει ΤΑ ΠΑΝΤΑ να κάνει με τα τεράστια ψέματα που λένε συνεχώς οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ σχετικά με τους παράνομους επιθετικούς πολέμους τους.

Ο Μπράιαν Γουίτακερ δεν μπορούσε να συγκρατηθεί. Μέσα στα 156.000 tweets που έγραψε ο Ian για επτά χρόνια ο Whitaker βρήκε ένα(!) με μια θολή θεωρία (όχι άρνηση) για το Ολοκαύτωμα. Υποστήριξε ότι ο Ίαν πιστεύει σε «θεωρίες συνωμοσίας». Στη συνέχεια, ο Whitaker συνδέθηκε και συζήτησε με έναν Conspirador Norteño που διακινεί θεωρίες συνωμοσίας για «ρωσικά ρομπότ». Προφανώς ο Γουίτακερ δεν είχε τη συνωμοσία να κάνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια μέρα με τις άλλες αναφορές, η βρετανική έκδοση της Huffington Post προσχώρησε στους Times στην προηγούμενη συκοφάντησή της κατά των Βρετανών ακαδημαϊκών, κατηγορώντας τον καθηγητή Hayward και τον καθηγητή Piers Robinson για “εγκλήματα πολέμου που ξεπλύνουν”. Δεν έχουν κάνει κάτι τέτοιο. Η Vanessa Beeley δέχθηκε επιπλέον επίθεση.

Επίσης στις 19 οι Times του Λονδίνου στόχευσαν σε έναν άλλο στόχο. Η Citizen Halo , μια πολύ γνωστή Φινλανδή γιαγιά, δηλώθηκε ως «ρωσικό τρολ» με βάση τα ψευδοεπιστημονικά σκουπίδια του Ben Nimmo, επειδή δεν πίστευε στην ιστορία του Skripal και στην ψεύτικη «χημική επίθεση» στη Συρία. Οι Times αμφισβήτησαν την εθνικότητα και την ύπαρξή της χρησιμοποιώντας αποφθέγματα γύρω της ως «Φινλανδή ακτιβίστρια».

Εν τω μεταξύ, η αμυντική συντάκτρια των Times , Deborah Haynes, καταδιώκει τη Valentina Lisitsa στο Twitter. Ένα φρέσκο επίχρισμα κατά του πιανίστα είναι σίγουρα στα σκαριά.

Η προφανώς οργανωμένη εκστρατεία κατά της κριτικής σκέψης στη Βρετανία επεκτάθηκε πέρα από τον Ατλαντικό. Ενώ το BBC , ο Guardian, η HuffPo, οι Times και το Sky News δημοσίευσαν κηλιδώσεις που απεικονίζουν τους διαφωνούντες ως «ρώσικα ρομπότ», το Intercept ώθησε ένα κομμάτι του Mehdi Hasan που έριξε μια άμορφη «αριστερά» επειδή απέρριψε τον πόλεμο των ΗΠΑ στη Συρία: Αγαπητέ Μπασάρ αλ- Απολογητές Άσαντ: Ο ήρωάς σας είναι εγκληματίας πολέμου ακόμα κι αν δεν έβαλε γκάζι σε Σύρους .

Ο Mehdi Hasan έχει φυσικά εξαιρετικά προσόντα για να γράψει ένα τέτοιο κομμάτι. Μέχρι πρόσφατα εργαζόταν για το Al Jazeerah , το μέσο ενημέρωσης της ουαχαμπιστικής δικτατορίας του Κατάρ που υποστηρίζει την Αλ Κάιντα που υποστηρίζει το Κατάρ στον πόλεμό της κατά της Συρίας. Το άρθρο του Μεχντί Χασάν επαναλαμβάνει κάθε ψευδή και απορριπτέο ισχυρισμό που έχει διατυπωθεί κατά της συριακής κυβέρνησης ως απόδειξη για την κακία του Σύρου προέδρου. Φυσικά, πολλοί από τους συνδέσμους που παρέχει παραπέμπουν στην προπαγάνδα του Αλ Τζαζίρα . Πριν από μερικά χρόνια ο Mehdi Hasan προσπάθησε να πιάσει δουλειά στη συντηρητική βρετανική ταμπλόιντ Daily Mail . Η Mail δεν τον ήθελε. Κατά τη διάρκεια μιας μεταγενέστερης τηλεοπτικής συζήτησης, ο Χασάν επέκρινε την Daily Mail για το ρεπορτάζ και τη συντηρητική συντακτική της θέση. Η εφημερίδα απάντησε δημοσιεύοντας την παλιά του αίτηση για δουλειά. Σε αυτό ο Mehdi Hasan τόνισε ότι οι δικές του συντηρητικές πιστεύουν: Με ελκύει επίσης ο κοινωνικός συντηρητισμός της Mail σε θέματα όπως ο γάμος, η οικογένεια, οι εκτρώσεις και οι εφηβικές εγκυμοσύνες.

Ένας συντηρητικός υποστηρικτής του πολέμου κατά της Συρίας χτυπά μια ανώνυμη «αριστερά» την οποία κατηγορεί ψευδώς ότι υποστηρίζει τον Άσαντ όταν παίρνει θέση ενάντια στους αυτοκρατορικούς πολέμους. Είναι αυτή μια «προοδευτική» θέση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας; (Προστέθηκε: Stephen Gowans και Kurt Nimmo ανταποκρίνονται στο screed του Hasan.)

Την ίδια μέρα ο Sonali Kolhatkar στο Truthdig , τόσο ψευδοπροοδευτικός όσο το Intercept , δημοσίευσε ένα αρκετά παρόμοιο κομμάτι: Γιατί κάποιοι από την αριστερά πέφτουν στα Fake News για τη Συρία; . Χαζεύει τους «αριστερούς» -χωρίς να αναφέρει κανένα παράδειγμα- γιατί δεν πέφτει στην πρόσφατη απάτη της «χημικής επίθεσης» στη Ντούμα και για το ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση των ΗΠΑ/ΗΒ για τα Λευκά Κράνη. Τα σχόλια κατά του κομματιού είναι ζωηρά.

Όσοι εργάζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν τα όπλα τους για υποτιθέμενες ψεύτικες ειδήσεις και θρηνούν για την απώλεια του αναγνωστικού κοινού. Αλλά έχουν μόνο τον εαυτό τους να φταίει. Είναι οι μεγαλύτεροι δημιουργοί fake news και πάροχοι κυβερνητικών ψευδών. Οι επιθέσεις τους σε επικριτικούς αναγνώστες και σχολιαστές είναι απεχθή.

Μέχρι πριν από δύο χρόνια ο Hala Jabar ήταν ξένος ανταποκριτής στη Μέση Ανατολή για τους Sunday Times . Μετά από δεκατέσσερα χρόνια με την εφημερίδα και κέρδισε έξι βραβεία για το έργο της «απολύθηκε» για την αντικειμενική της αναφορά στη Συρία. Παρατηρεί για την πρόσφατη ώθηση των μέσων ενημέρωσης ενάντια στην αλήθεια για τη Συρία και τις πολύ προσωπικές επιθέσεις κατά των αντικομφορμιστικών απόψεων:

Hala Jaber @HalaJaber – 18:36 UTC – 19 Απριλίου 2018

Σε ολόκληρη τη σταδιοδρομία μου, που εκτείνεται σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες επαγγελματικής δημοσιογραφίας, δεν έχω δει ποτέ τους MSM να αποφασίζονται σε τόσο άσχημες εκστρατείες συκοφαντικής δυσφήμισης και χτυπήματα εναντίον εκείνων που αμφισβητούν τις mainstream αφηγήσεις, με διαφορετική άποψη, όπως είδα πρόσφατα για τη Συρία. .2/ Αυτός είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός, στην πραγματικότητα ένα κυνήγι μαγισσών, που στοχεύει όχι μόνο στη δολοφονία χαρακτήρων, αλλά στην προσπάθεια να φιμώσει όσους σκέφτονται διαφορετικά ή ακόμα και παρασύρονται από την mainstream και την κρατική αφήγηση.

.3/ Θα ήταν πιο παραγωγικό να αμφισβητούσαμε πραγματικά τον λόγο για τον οποίο όντως όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται σε εναλλακτικές φωνές για πληροφορίες και ειδήσεις, από το να μοιράζονται ad hominem συκοφαντίες που στοχεύουν στον εκφοβισμό χαρακτηρίζοντας τις εναλλακτικές φωνές ως συνωμότες ή απολογητές.

.4/ Οι δημοσιογράφοι, οι ακτιβιστές, οι καθηγητές και οι πολίτες που δέχονται επίθεση παρουσιάζουν μια εναλλακτική άποψη. Σίγουρα, οι άνθρωποι δικαιούνται να τα ακούσουν και είναι αρκετά έξυπνοι για να κάνουν τις δικές τους κρίσεις.

5/ Ή μήπως υπάρχει μια υπόθεση, (υποστηρίζοντας, αν ναι), ότι οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ακολουθούν συλλογικά αυτές τις εναλλακτικές φωνές είναι πολύ χαζοί και ασυνείδητοι για να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα εξετάζοντας τις μαζικές πληροφορίες που τους δίνονται καθημερινά από όλες οι πλευρές;

6/ Μου αρέσει ή το μισώ, συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί τους, η ουσία είναι ότι τα άτομα που δέχονται επίθεση παρουσιάζουν μια εναλλακτική άποψη. Τουλάχιστον ξεχνάμε, κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της αλήθειας. Όλοι όσοι ξεκινούν αυτό το κυνήγι μαγισσών προτείνουν να το κάνουν;

Οι κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης θα ήθελαν να χειριστούν τον πόλεμο στη Συρία όπως χειρίστηκαν τον πόλεμο στην Ισπανία. Θέλουν αναφορές χωρίς «καμία σχέση με τα γεγονότα». Τα μέσα ενημέρωσης θέλουν να «πωλήσουν τα ψέματα» και οι πρόθυμοι προπαγανδιστές θέλουν «να χτίσουν συναισθηματικές υπερδομές πάνω σε γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ».

Τα νέα δίκτυα επικοινωνίας επιτρέπουν σε όλους να παρακολουθούν τον πόλεμο στη Συρία τόσο επιμελώς όσο ο Τζορτζ Όργουελ ακολούθησε τον πόλεμο στην Ισπανία στον οποίο συμμετείχε. Δεν χρειάζεται πλέον να ταξιδεύουμε για να δούμε τις διαφορές του τι πραγματικά συμβαίνει και του τι αναφέρεται στον κύριο Τύπο. Μπορούμε να καταρρίψουμε ψευδείς κυβερνητικούς ισχυρισμούς με ελεύθερα διαθέσιμη γνώση.

Οι κυβερνήσεις, τα μέσα ενημέρωσης και οι στενογράφοι τους θα ήθελαν να επιστρέψουν στην παλιά εποχή που δεν μαστίζονταν από αναφορές και tweets από την Eva, τη Vanessa, τον Ian, τη Maram και τη Sarah ή από αναρτήσεις ιστολογίου όπως αυτό. Η φαύλος εκστρατεία ενάντια σε κάθε αντίθετη αναφορά ή άποψη είναι μια θλιβερή προσπάθεια να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω και να κερδίσουμε ξανά το μονοπώλιο της «αλήθειας».

 

Στο χέρι μας είναι να μην τους αφήσουμε να πετύχουν.

Πηγή : Μon of Alabama

loading...