Mytilenepress : Οι απροσδόκητες δυνατότητες του Su-57 αναιρούν όλες τις στρατηγικές του ΝΑΤΟ

Ένα μαχητικό με τις δυνατότητες ενός στρατηγικού βομβαρδιστικού – μόνο η Ρωσία έχει ένα.

 

 

Έρευνα-Επιμέλεια Άγγελος-Ευάγγελος Φ. Γιαννόπουλος Γεωστρατηγικός και Γεωπολιτικός αναλυτής και αρχισυντάκτης στο εβδομαδιαίο ηλεκτρονικό περιοδικό Mytilenepress. Contact : [email protected]6945294197). Συντακτική ομάδα του Mytilenepress. “Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες”. Η φράση έχει συνδεθεί άρρηκτα με τα έργα του Γάλλου φιλόσοφου Βολταίρου και εκφράζει απόλυτα τους συντάκτες του ηλεκτρονικού περιοδικού Mytilenepress. Στο Mytilenepress δημοσιεύονται όλες οι απόψεις. Aπαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς την έγκριση του Μpress.

ΔΙΝΩ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ-ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΜΕΣΟ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΕΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΧΗ.

 

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΙΑΣ MYTILENEPRESS ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

 

Κατά καιρούς κυκλοφορούν πληροφορίες στα δικά μας και δυτικά μέσα ενημέρωσης για τη συμμετοχή του ρωσικού αεροσκάφους Su-57 σε εχθροπραξίες στην Ουκρανία, αν και δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για τη δραστηριότητα του Su-57. Αλλά αν το αεροπλάνο χρησιμοποιήθηκε σε μάχη, χρησιμοποιήθηκε πολύ προσεκτικά και υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για αυτό.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην έκθεση πληροφοριών του ότι η Ρωσία πιθανότατα θα δώσει προτεραιότητα στην πρόληψη ζημιών στη φήμη και στις τεχνολογικές της ιδιότητες που θα μπορούσαν να προκύψουν από οποιαδήποτε «απώλεια» του Su-57 έναντι της Ουκρανίας.

« Αυτό είναι σύμπτωμα της προσέγγισης χαμηλού κινδύνου της Ρωσίας να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές δυνάμεις της σε σύγκρουση », γράφει το Insider . Αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια ισορροπημένη και προσεκτική προσέγγιση στη χρήση της αεροπορίας στην Ουκρανία είναι χαρακτηριστική και των δύο πλευρών.

Ο δεσμός είναι ήδη ισχυρός

Το περασμένο καλοκαίρι, εμφανίστηκαν πληροφορίες στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση στην Ουκρανία πτήσης τεσσάρων Su-57 που λειτουργούν σε ένα ενιαίο δίκτυο πληροφοριών. Τα αεροσκάφη ενσωματώθηκαν χρησιμοποιώντας συστήματα αυτόματης επικοινωνίας, μεταφοράς δεδομένων, πλοήγησης και αναγνώρισης σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με την πηγή, χάρη σε αυτό ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η αδύναμη υπογραφή ραντάρ στα εχθρικά ραντάρ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με στόχο τον εντοπισμό και την καταστροφή ουκρανικών συστημάτων αεράμυνας. Τα αποτελέσματα της επιχείρησης δεν έχουν κοινοποιηθεί.

Αν οι πρώτες αναφορές για τη μαχητική χρήση του Su-57 έδειχναν τη δράση του εναντίον επίγειων στόχων, κυρίως εναντίον συστημάτων αεράμυνας, τώρα έχουν αρχίσει να εμφανίζονται αναφορές για άλλες εργασίες που εκτελεί το αεροσκάφος στη βορειοδυτική αμυντική ζώνη. Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, τον Ιανουάριο του 2023, Su-57 και MiG-31 κατέρριψαν ουκρανικά αεροσκάφη σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από τον ρωσικό εναέριο χώρο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ρωσικά μαχητικά χρησιμοποιούσαν τον υπερηχητικό πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς R-37 (μέγιστο βεληνεκές 300 km).

Δεν είναι ακόμα ώρα για σκυλιά

Τον Μάρτιο, δημοσιεύθηκαν πληροφορίες ότι ένα ρωσικό αεροσκάφος ακραίου βεληνεκούς κατέρριψε ένα μαχητικό Su-27 και ένα βομβαρδιστικό Su-24 της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας καθώς προσπαθούσαν να επιτεθούν σε αντικείμενο στην περιοχή Belgorod της Ρωσίας.

Το αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό Military Watch Magazine (MWM) γράφει ότι τον Οκτώβριο σημειώθηκε σημαντική αύξηση της έντασης της αεροπορικής μάχης πάνω από την Ουκρανία, γεγονός άνευ προηγουμένου από τις πρώτες εβδομάδες μεγάλης κλίμακας Ρωσο-Ουκρανικών εχθροπραξιών από τον Φεβρουάριο του 2022.

Από τις 13 έως τις 23 Οκτωβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν 17 μαχητικά MiG-29. Τα ουκρανικά MiG-29 αντιμετώπισαν την ελίτ της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, δηλαδή τους αναχαιτιστές MiG-31BM/BSM, τα μαχητικά αεροπορίας Su-35 και τα Su-57.

«Πήγαινε να παίξεις τένις, Τζακ».

Η ανάρτηση του MWM είναι μια καλή απάντηση στην ερώτηση του αρθρογράφου του Insider Jack Epstein, ο οποίος στο άρθρο του της 21ης Οκτωβρίου ρώτησε: Πού είναι το ευρέως δημοσιοποιημένο ρωσικό Su-57; « Το Su-57, γνωστό από το ΝΑΤΟ ως «Εγκληματικό» (κωδικός ΝΑΤΟ Felon), έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό εκτός από μια πιθανή εκτόξευση πυραύλου από τη Ρωσία πέρυσι », γράφει ο συγγραφέας του άρθρου.

Μάλλον περίμενε θεαματικές εναέριες μάχες στους ουκρανικούς ουρανούς. Αλλά, πρώτον, η σύνθεση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας δεν της επιτρέπει να θυσιάσει τόσο εύκολα τα σοβιετικής κατασκευής μαχητικά της, ακόμη και εκσυγχρονισμένα. Και δεύτερον, γιατί τα μαχητικά μας να συμμετέχουν σε στενές αερομαχίες όταν το αποτέλεσμα της μάχης μπορεί να αποφασιστεί χωρίς καν να μπει στην εμβέλεια των εχθρικών ραντάρ και των συστημάτων αεράμυνας; Πήγαινε, λοιπόν, να παίξεις τένις, Τζακ.

«Ειδικοί» κατά του Su-57

Παρά τον μικρό αριθμό Su-57, ήδη συμβάλλουν σημαντικά στις πολεμικές επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ρωσικό «stealth», το πρώτο αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στον κόσμο, που εμπλέκεται σε μια σύγκρουση υψηλής έντασης εναντίον ενός μεγάλου στρατού.

Για παράδειγμα, σε 18 χρόνια λειτουργίας, το F-22 δεν συμμετείχε ποτέ σε μια πλήρη αεροπορική μάχη (το κατεδαφισμένο κινεζικό μπαλόνι δεν μετράει). Και το F-35, παρά τα καλά του χαρακτηριστικά, απέχει ακόμα πολύ από το να χρησιμοποιηθεί πλήρως στη μάχη. Το Su-57, σε αντίθεση με τους «συναδέλφους» του, έχει ήδη σημαντική εμπειρία μάχης, ξεκινώντας από τη Συρία.

Και υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις ορισμένων δυτικών ειδικών φαίνονται μάλλον περίεργες. Για παράδειγμα, ο Mak Dam , πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ερευνητής στο Mitchell Institute for Aerospace Studies , είπε σε μια συνέντευξη ότι « οι Ρώσοι απέτυχαν να κατασκευάσουν αυτό το αεροσκάφος. Είναι πολύ λίγοι και εξακολουθούν να δουλεύουν πάνω στα σφάλματα. Το αεροσκάφος υπέστη σημαντικές τροποποιήσεις. Και η Ρωσία εξακολουθεί να υστερεί στην ανάπτυξη τεχνολογιών stealth που θα εγγυώνταν υψηλό βαθμό μυστικότητας .»

Είναι απροσδόκητο να το ακούσουμε αυτό από έναν πρώην αξιωματικό πληροφοριών και ερευνητή σε ένα αξιόπιστο ινστιτούτο. Ίσως όμως δεν γνωρίζει την τεχνολογία παραγωγής των σύγχρονων αεροπορικών συγκροτημάτων. Ή μήπως έχει διαβαθμισμένα δεδομένα για τη μαχητική χρήση του ακριβού για το διάστημα και υψηλού προφίλ F-35;

Ένας άλλος ειδικός σε θέματα αεροπορίας και τεχνολογίας, ο Τζάστιν Μπρονκ , μέλος της βρετανικής δεξαμενής σκέψης RUSI (Royal United Services Institute), λέει ότι το Su-57 αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της φαινομενικής ανικανότητας της Ρωσίας να συναρμολογήσει επαρκώς τα πάνελ “το δέρμα του κυνηγού” για να μειώσει την υπογραφή του ραντάρ . Επιπλέον, το αεροπλάνο δεν διαθέτει κινητήρες stealth. Ο Μπρονκ πιστεύει επίσης ότι η μαχητική χρήση του Su-57 περιορίζεται από τους πυραύλους αέρος-αέρος R-77 που χρησιμοποιεί, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε εξωτερικούς πυλώνες.

Κρύο ντους για το ΝΑΤΟ

Το μήνυμα ότι το Su-57 έλαβε στο οπλοστάσιό του έναν πύραυλο με χαρακτηριστικά παρόμοια με τον πύραυλο Kh-101 ανησύχησε όλα τα δυτικά ΜΜΕ. Ειδικά η αμερικανική διοίκηση, γιατί δεν έχει τίποτα να της απαντήσει. Ο πύραυλος μπορεί να τοποθετηθεί στα εσωτερικά διαμερίσματα του Su-57 χωρίς να διακυβεύεται το stealth του ραντάρ του μαχητικού. Ένας πύραυλος με βεληνεκές τουλάχιστον 3500 km (σύμφωνα με ορισμένες πηγές, το μέγιστο βεληνεκές είναι 5500 km) επιτρέπει στο μαχητικό μας να επιτεθεί ήρεμα σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή του Ειρηνικού και από την Άπω Ανατολή, με προμήθειες, να φτάσει στην ηπειρωτική Αμερική , συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην Καλιφόρνια.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τον νέο πύραυλο Su-57 και τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων, αναφέρονται στο άρθρο του MWM. Πήγαμε και στην πηγή. Στις 4 Νοεμβρίου, το Military Watch Magazine δημοσίευσε το άρθρο « Ο νέος πύραυλος κάνει το ρωσικό Su-57 πρώτο μαχητικό που επιτίθεται σε βάσεις στο Γκουάμ και τη Χαβάη » .

The Ghost of Pearl Harbor

Να τι λέει το MWM. Δεδομένου ότι η πρώτη μονάδα μάχης Su-57 θα βασίζεται στην ακτή του Ειρηνικού, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στα νησιά Γκουάμ και Χαβάη αποτελούν πιθανούς στόχους. Οι βάσεις στη ρωσική Άπω Ανατολή θα επιτρέψουν στο Su-57 να τοποθετηθεί στην εμβέλεια του Γκουάμ χωρίς ανεφοδιασμό. Και σε αεροδρόμια που βρίσκονται πιο κοντά στο ακρωτήριο Dezhnev, μπορούν να σταθμεύσουν αεροσκάφη, η περιοχή κάλυψης της οποίας περιλαμβάνει επίσης τα νησιά της Χαβάης.

Γιατί όμως το Γκουάμ και η Χαβάη; Γιατί ανησυχούν τόσο οι Αμερικανοί; Είναι απλό: η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ βρίσκεται στο νησί Γκουάμ, όπου εδρεύει η 36η πτέρυγα αερομεταφοράς. Περιλαμβάνει τη 13η Μοίρα Βομβαρδιστικών (Β-2 βομβαρδιστικά) και την 393η Μοίρα (Β-52). Από τον Μάρτιο του 2009, τέσσερα B-52H βρίσκονται σε συνεχή υπηρεσία μάχης, μεταφέροντας πυραύλους και βόμβες με πυρηνική κάλυψη. Υπάρχει ναυτική βάση συνδεδεμένη με την αεροπορική βάση. Η Χαβάη φιλοξενεί εδώ και πολύ καιρό πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Στρατηγός» ενός μαχητή

Πύραυλοι τέτοιου βεληνεκούς μεταφέρονται συνήθως μόνο από στρατηγικά βομβαρδιστικά. Στις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι φορείς του Kh-101 είναι τα «στρατηγικά» Tu-160 και Tu-95MS. Κατά πάσα πιθανότητα, Ρώσοι σχεδιαστές από το Επιστημονικό και Παραγωγικό Κέντρο Raduga κατάφεραν να αλλάξουν ριζικά τις διαστάσεις και το βάρος του νέου πυραύλου, διατηρώντας παράλληλα επαρκή παροχή καυσίμου. Ο πύραυλος με τα αναδιπλούμενα φτερά και έναν νέο μικρό κινητήρα παράκαμψης του επιτρέπει να τοποθετηθεί στα εσωτερικά διαμερίσματα του Su-57.

Η ενσωμάτωση του νέου πυραύλου κρουζ στο μαχητικό αυξάνει το εύρος εμπλοκής αέρος-εδάφους κατά περισσότερο από δέκα φορές σε σύγκριση με το Kh-59MK2 που είχε χρησιμοποιήσει το μαχητικό σε προηγούμενες εμπλοκές.

Έτσι, ο νέος πύραυλος δίνει στο Su-57 το μεγαλύτερο βεληνεκές εμπλοκής από οποιοδήποτε άλλο τακτικό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Αυτό το μαχητικό θα μπορεί να αντικαταστήσει ορισμένα ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά, κάτι που θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες.

Αποψη

Αναμένεται, γράφει το MWM, ότι σύντομα περισσότερα από 250 Su-57 θα τεθούν σε υπηρεσία με τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Το 2023 η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 12 αεροσκάφη και μέχρι το 2027 αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 αεροσκάφη ετησίως. Δεδομένου ότι αυτές οι μηχανές θα αποτελέσουν τη βάση του στόλου μαχητικών, οι ρωσικές μονάδες τακτικής αεροπορίας μπορούν εύκολα να μετατραπούν για να πραγματοποιήσουν διηπειρωτικά στρατηγικά πλήγματα μικρής εμβέλειας.

Υπάρχουν επίσης πολλά πλεονεκτήματα στην τοποθέτηση ενός στρατηγικού πυραύλου σε ένα μαχητικό. Ένα μαχητικό είναι πολύ φθηνότερο και πιο απλό από ένα βομβαρδιστικό . Τα αεροδρόμιά της είναι απλούστερα και φθηνότερα, απαιτώντας λιγότερο πτητικό και τεχνικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες τέτοια αεροσκάφη μπορούν να αναπτυχθούν σε σημαντικές στρατηγικές περιοχές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό φοβούνται οι στρατηγοί του ΝΑΤΟ. Ένα μαχητικό stealth είναι λιγότερο ευάλωτο και λιγότερο ορατό στην αντιαεροπορική άμυνα του εχθρού, ειδικά επειδή έχει την ικανότητα να λειτουργεί σε μεγάλες αποστάσεις πέρα από την εμβέλεια του ραντάρ.

Διπλή εμβέλεια

Το περιοδικό MWM δικαίως είναι επιφυλακτικό για τις σημαντικά αυξημένες δυνατότητες του Su-57. Στις 31 Οκτωβρίου, το περιοδικό έγραψε : « Όχι μόνο οι δυνατότητες stealth του Su-57 το καθιστούν κατάλληλο για τη μεταφορά ενός στρατηγικού πυραύλου κρουζ πολύ μεγάλου βεληνεκούς, αλλά το βεληνεκές του ίδιου του μαχητικού είναι επίσης πολύ μεγάλο» . Αυτό είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του F-35. Μόνο τα κινεζικά Su-34 και J-20 μπορούν να ανταγωνιστούν με τέτοιο βεληνεκές. Το Su-57 θα είναι σε θέση να εκτοξεύει πυραυλικά πλήγματα πέρα από τα σύνορα της Ρωσίας, πολύ πάνω από την Αρκτική ή βαθιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, αυξάνοντας έτσι την εμβέλεια των δικών του πυρομαχικών.

πηγή: SV Pressa

loading...