Bloomberg: Ήρθε το τέλος του “εύκολου πετρελαίου” στις ΗΠΑ;

Μια άβολη αλήθεια για τον κλάδο του πετρελαίου
Οι πρόσφατες τεράστιες εξαγορές στις ΗΠΑ από την ExxonMobil και τη Chevron αποκαλύπτουν μια άβολη αλήθεια για τον κλάδο του πετρελαίου. Όπως το έθεσε σε άρθρο του Bloomberg, “η εποχή του εύκολου πετρελαίου τελείωσε”.

Οι δύο μεγάλες πετρελαϊκές εκμεταλλεύτηκαν τον πακτωλό χρημάτων που αποκόμισαν πέρυσι προκειμένου να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια. Εντούτοις, υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά.

Ο τομέας του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αφορούσε πάντα μικρομεσαίες εταιρείες που λειτουργούσαν ευέλικτα και τολμηρά. Η ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως όταν μπαίνουν οι μεγάλοι παίκτες σε ένα τέτοιο χώρο, βρίσκεται κοντά στην κορύφωσή του. Οι ΗΠΑ έφτασαν φέτος σε νέο ιστορικό ρεκόρ παραγωγής με αιχμή τον σχιστόλιθο, όμως είναι αρκετοί οι αναλυτές που θεωρούν ότι μεγάλες παραγωγικές περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει να ωριμάζουν πλέον, με ότι αυτό συνεπάγεται μακροπρόθεσμα.

Η τάση που παρατηρείται την τελευταία διετία είναι ότι μειώνεται ο αριθμός των γεωτρήσεων, αλλά αυξάνεται η παραγωγικότητά τους. Οι οριζόντιες γεωτρήσεις έχουν φτάσει πλέον σε μήκος ακόμα και τα 5 χιλιόμετρα, γεγονός που αυξάνει το κόστος και προκαλεί τεχνικές δυσκολίες.

Το πρόβλημα για τις εταιρείες είναι ότι από τη φύση της η σχιστολιθική παραγωγή χρειάζεται συνεχείς επενδύσεις χρόνο με το χρόνο, σε αντίθεση με τα συμβατικά κοιτάσματα. Καθώς οι επενδύσεις αυτές έχουν γίνει πιο ακριβές ως αποτέλεσμα των υψηλών επιτοκίων και του κόστους πρώτων υλών, επιδεινώνονται μοιραία τα οικονομικά της παραγωγής.

Όπως το έθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της Halliburton, Τζεφ Μίλερ, “η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερη δουλειά μόνο και μόνο για να παραμείνουμε σταθεροί”.

Ο φόβος στην περίπτωση της αμερικανικής παραγωγής είναι ότι κάποια στιγμή θα υποχωρήσει εξίσου γρήγορα όσο αναπτύχθηκε. Μεγάλο μέρος των προοπτικών της περνάει μέσα από τις τράπεζες, οι οποίες πέρα από τα κριτήρια ESG, δεν βλέπουν επαρκή λόγο να χρηματοδοτήσουν έναν κλάδο που πληρώνει περισσότερα για να παράγει τα ίδια. Πόσο μάλλον, όταν έχουν την επιλογή να ρίξουν τα χρήματα σε κλάδους όπως την τεχνολογία όπου οι αποδόσεις είναι υψηλότερες, επισημαίνει το Bloomberg.

energypress.gr