Συγκομιδή κρόκου Κοζάνης!

Εκεί που ο κρόκος συναντά τον μόχθο και τις δυσκολίες της συγκομιδής !!!
Στα χωριά νοτιοανατολικά της πόλης της Κοζάνης, αυτές τις μέρες γίνεται η συγκομιδή του κρόκου Κοζάνης. Η συγκομιδή γίνεται αποκλειστικά με το χέρι. Μαζεύουν τα λουλούδια και κρατάνε μόνο τα πολύτιμα κόκκινα στίγματα, τα οποία τα ξεραίνουν. Χρειάζονται 150.000 λουλούδια κρόκου (!!!) για ένα μόλις κιλό ξερών κόκκινων στιγμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, στην ιατρική και στην αρωματοποιία.
Ο κρόκος γνωστός και με το όνομα ζαφορά και σαφράνι είναι φυτό από το οποίο παράγεται το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Κρόκος ήταν φίλος του θεού Ερμή. Μια μέρα και ενώ οι δύο φίλοι έπαιζαν με το δίσκο, ο Ερμής χτύπησε κατά λάθος τον Κρόκο στο κεφάλι και τον σκότωσε. Στον τόπο εκεί που έγινε το κακό φύτρωσε ένα λουλούδι, ενώ τρεις σταγόνες από το αίμα του άτυχου νέου, πέφτοντας στο κέντρο του λουλουδιού έδωσαν τα στίγματα του φυτού που από τότε πήρε το όνομα κρόκος.
Ο κρόκος Κοζάνης, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται συγκαταλέγεται στα πιο περιζήτητα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Δικαίως του αποδίδεται ο τίτλος ”του χρυσαφιού της ελληνικής γης” γιατί οι ωφέλιμες ιδιότητές του και η απαιτητική διαδικασία της συγκομιδής, τον κατατάσσουν στο πιο ακριβότερο μπαχαρικό. Πολλές φορές ανταγωνίζεται γραμμάριο με γραμμάριο το κόστος του χρυσού!!!
Την ημέρα που ο κρόκος θα ανοίξει όλα του τα πέταλα, αποκαλύπτοντας τα 3 χαρακτηριστικά κόκκινα στίγματα, όλοι βρίσκονται εκεί. Τα παιδιά δεν πηγαίνουν σχολείο, οι άντρες αφήνουν τη δουλειά τους, τα αγόρια που είναι φαντάροι παίρνουν άδεια από το στρατό και οι γυναίκες οι οποίες κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την καλλιέργεια του κρόκου και που θα περάσουν όλο το χειμώνα ξεδιαλέγοντας και καθαρίζοντας τη πολύτιμη σοδειά τους, βρίσκονται εκεί. Η διαδικασία της συγκομιδής είναι χρονοβόρα και απαιτεί πολύ υπομονή. Η κοπιαστική αυτή εργασία κρατάει 20 μέρες όσο διαρκεί και η άνθηση του κρόκου.
Ευχαριστούμε τη φίλη της σελίδας μας Μαρία για τις χρήσιμες πληροφορίες!

loading...