Ο «ΑΝΤΊΧΡΙΣΤΟΣ» ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΆΝΝΗ

 

Μιχαήλ Χούλη, Θεολόγου*   

 

Στην αποκαλυπτική γραμματεία και στα ραβινικά κείμενα έχουμε πολλά ονόματα που παρουσιάζονται αριθμολογημένα για να μην εγείρουν υποψίες, ή ως προσφιλής τρόπος γραφής της εποχής. Κάθε γράμμα ανταποκρίνεται σε έναν αριθμό και αν προσθέσεις τους αριθμούς των γραμμάτων βγάζεις έναν τελικό αριθμό που αντιστοιχεί στην λέξη που θέλεις να παραμείνει κρυφή. Έτσι, ως ‘αντίχριστος’, δηλαδή ο άνθρωπος εκείνος που θα συμμαχήσει με τον σατανά και θα αποκτήσει για τους οπαδούς του θεϊκές ιδιότητες και δύναμη σατανική, προτάθηκαν πολλά ονόματα και από Πατέρες της Εκκλησίας. Ο Ιουστίνος και ο Ειρηναίος Λυώνος μάς μιλάνε για τη λέξη ΛΑΤΕΙΝΟΣ, με έψιλον γιώτα όμως, που υπονοεί τη εξουσία της Ρώμης, ή για τη λέξη ΑΠΟΛΛΩΝΕΙΟΣ, που παραπέμπει  στην ειδωλολατρία της εποχής. Και η λέξη ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΣ επίσης συνδέθηκε με το μισητό όνομά του. Κατά καιρούς δαιμονοποιήθηκαν πολλά ονόματα παπών, προτεσταντών, ηγετών, του Μωάμεθ, του Λούθηρου, του Λένιν, του Χίτλερ, του Γκορμπατσόφ, του Χουσεΐν και άλλων.

Στην νεότερη συγχρονιστική έρευνα, ως Αντίχριστος στο βιβλίο της Αποκαλύψεως του Ιωάννη θεωρείται ο αιμοσταγής αυτοκράτορας ΝΕΡΩΝΑΣ. Πράγματι, τον αριθμό 666 βγάζουν οι λέξεις ‘ΚΑΙΣΑΡ ΝΕΡΩΝ’ στα εβραϊκά (nrwn qsr), και διαδεδομένη ήταν και η άποψη και μεταξύ των χριστιανών ότι δεν πέθανε ο Νέρωνας αλλά θα ξανά-επιστρέψει από την χώρα των Πάρθων, με συμμάχους πολλούς, και θα τιμωρήσει τόσο τους Ρωμαίους όσο και τους χριστιανούς. Μην ξεχνάμε ακόμη ότι όσα γράφει ο Ιωάννης τα γράφει σε συγκεκριμένους αποδέκτες που καταλάβαιναν τι θέλει να πει, γι’ αυτό και τους λέει: «ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥ ΘΗΡΙΟΥ: Είναι αριθμός ανθρώπου, και μας δίνει, αριθμολογημένο το όνομα αυτό, τον αριθμό 666». Οι αποδέκτες στις Εκκλησίες τις Ασίας ήξεραν πολύ καλά ότι τους μιλούσε για τον Νέρωνα, αλλά δεν το ήξεραν οι Ρωμαίοι σε περίπτωση που το παρηγορητικό αυτό κείμενο έπεφτε στα χέρια τους.

Είναι ενδιαφέρον να αναφερθεί ακόμη ότι στην Αποκάλυψη ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟΥΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ. Το κοινό της ήταν δεδομένο και σύγχρονο. Η αναμονή της ΑΜΕΣΗΣ ΕΛΕΥΣΗΣ του Κυρίου δεν άφηνε περιθώριο για χρήση του κειμένου από μελλοντικές γενιές» {Λίλα Πατσιάδου, ΕΠΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ, Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Μ. Ασία, URL, από asiaminor. ehw.gr/ forms/ fLemmaBody Extended. aspx? lemmaId= 4288# chapter_0}.   Από την ιστοσελίδα του φιλολόγου ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΚΟΥΤΟΥΛΑ (diamantiskoutoulas. blogspot.com/ 2017/08/ blog-post. html) διαβάζουμε πως η Αποκάλυψη θεωρεί ότι το Τέλος φτάνει με τον 8ο Καίσαρα, που τον ονομάζει ΘΗΡΙΟ και Αντίχριστο κωδικοποιώντας τον στο περιβόητο 666, δηλ. στο “ΝΕΡΩΝ-ΚΑΙΣΑΡ «εβραϊστί, με βάση την αριθμοσοφία των ΛΕΞΑΡΙΘΜΩΝ της εποχής» (βλ. και Σ. Αγουρίδη, Υπόμνημα στην Αποκάλυψη του Ιωάννη, εκδ. Πουρναράς).

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι ένα παραμυθητικό (παρηγορητικό) βιβλίο για τους διωκόμενους Χριστιανούς από την Ρωμαϊκή Εξουσία του 1ου αι., που επιδιώκει να τους τονώσει το ηθικό  λέγοντας ότι Η ΣΥΝΤΈΛΕΙΑ ΠΟΥ ΆΡΓΗΣΕ πρόκειται να έρθει στα χρόνια του μεθεπόμενου 8ου Καίσαρα, γι αυτό ας κάνουν υπομονή στους διωγμούς κι ας μην θυσιάσουν στην ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ, ΓΙΑΤΊ ΚΎΡΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΜΌΝΟ Ο ΧΡΙΣΤΌΣ. Τούτων δοθέντων, η Αποκάλυψη είναι κείμενο που αναφέρεται σε ΕΚΕΙΝΗ την εποχή του 1ου αι. μ.Χ., και όχι στις μέρες μας, δεδομένου ότι θεωρεί πως το Τέλος θα έρθει με την Πτώση της Ρώμης (= ‘Βαβυλώνας’), και ΑΓΝΟΕΙ ΤΗΝ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ και όλη την μετέπειτα Ιστορία…  (βλ. diamantiskoutoulas. blogspot.com/ 2017/08/ blog-post. html).

Αντίθετα, οι άγιοι: Ιππόλυτος Ρώμης, Ειρηναίος Λουγδούνου, Βικτωρίνος, Εφραίμ ο Σύρος, Ιερώνυμος, Οικουμένιος, Ιωάννης Χρυσόστομος, Βέδας, Ιω. Δαμασκηνός, Ανδρέας και Αρέθας Καισαρείας, Νεόφυτος, και αρκετοί άλλοι που ασχολήθηκαν, ΤΟΠΟΘΕΤΟΎΝ ΤΗΝ ΕΜΦΆΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΧΡΊΣΤΟΥ ΣΤΑ ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΆ ΧΡΌΝΙΑ, ΛΊΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΈΛΟΣ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ και την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, τότε που τα δαιμονικά θαύματα του Ψευδοπροφήτη και Υπασπιστή του Αντιχρίστου θα πληθύνουν, ετοιμάζοντας τον σκοτεινό δρόμο της δράσης του Ανόμου (βλ. και Βασιλείου Ταμιωλάκη, «Η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για τον Αντίχριστο», Δογματική διερεύνηση, Διδακτορική Διατριβή, Θεσσαλονίκη, 2011, από: ikee. lib. auth. gr/record/ 127360/files/Tamiolakis. pdf).

Το συμπέρασμα του βιβλίου είναι τα λόγια του Ιησού που είπε προς τους μαθητές Του, στο Μυστικό Δείπνο, και που είναι και ΤΟ ΜΉΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΆΛΥΨΗΣ: «ΈΧΕΤΕ ΘΆΡΡΟΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΎΝΗ ΣΕ ΕΜΈΝΑ, ΕΓΏ ΝΊΚΗΣΑ ΤΟΝ ΚΌΣΜΟ» (Ιω. 16,33). Διότι όσα πολεμικά επεισόδια κι αν κερδίσει το πονηρό και κοσμικό πνεύμα ανάμεσα στους ανθρώπους, ο Θεός που είναι πάνω και μέσα σε όλα, είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει την τελευταία μάχη της ιστορίας και θα μας οδηγήσει στην αγκαλιά Του, στη Βασιλεία των Ουρανών.

 

Εικόνα: Ο άγιος Ιωάννης υπαγορεύει το όραμα της Αποκαλύψεως στον άγιο Πρόχορο,

από: www.sostis.gr/blog/item/476-antixristos-xaragma-ermhneia-agiwn

 

loading...