Μπιλ Γκέιτς: 3ήμερη εβδομάδα εργασίας όπου «οι μηχανές μπορούν να φτιάχνουν όλα τα τρόφιμα και τα πράγματα» δεν είναι κακή ιδέα

Σύμφωνα με τον Bill Gates, η τεχνολογία μπορεί να μην αντικαταστήσει τους ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε να κάνει εφικτή μια τριήμερη εβδομάδα εργασίας.
Όπως μεταδίδει το Business Insider, o δισεκατομμυριούχος συμμετείχε “What Now?” podcast σε ένα επεισόδιο που έκανε πρεμιέρα την Τρίτη. Όταν ρωτήθηκε για την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης για τις θέσεις εργασίας, ο Γκέιτς είπε ότι θα μπορούσε να έρθει μια μέρα που οι άνθρωποι «δεν χρειάζεται να εργάζονται τόσο σκληρά».

«Αν τελικά αποκτήσετε μια κοινωνία όπου θα πρέπει να εργάζεστε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, αυτό είναι μάλλον εντάξει», είπε ο Γκέιτς.
Θα μπορούσε να υπάρχει ένας κόσμος όπου «οι μηχανές μπορούν να φτιάχνουν όλα τα φαγητά και τα πράγματα» και οι άνθρωποι δεν θα χρειάζεται να εργάζονται πέντε ημέρες και παραπάνω την εβδομάδα για να κερδίσουν μεροκάματο.

Τον Ιούλιο, είχε δημοσιεύσει μια ανάρτηση ιστολογίου 3.000 λέξεων σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

“Δεν νομίζω ότι ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης θα είναι τόσο δραματικός όσο η Βιομηχανική Επανάσταση, αλλά σίγουρα θα είναι τόσο μεγάλος όσο η εισαγωγή του υπολογιστή. Οι εφαρμογές επεξεργασίας κειμένου δεν κατάργησαν την εργασία γραφείου, αλλά την άλλαξαν για πάντα.” είπε τότε ο Γκέιτς. «Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έπρεπε να προσαρμοστούν, και το έκαναν».

Και, ο Γκέιτς δεν είναι ο μόνος που προβλέπει μια μικρότερη εβδομάδα εργασίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon, δήλωσε ότι η επόμενη γενιά εργαζομένων θα έχει μόνο 3,5 ημέρες εργασίας την εβδομάδα λόγω της τεχνητής νοημοσύνης.

«Τα παιδιά σας θα ζήσουν μέχρι τα 100 και δεν θα έχουν καρκίνο λόγω της τεχνολογίας και πιθανότατα θα εργάζονται τρεισήμισι μέρες την εβδομάδα», είπε ο Dimon στο Bloomberg τον Οκτώβριο.

Κάποτε ο Γκέιτς θεωρούσε τον ύπνο τεμπέλη και είπε στον Νόα ότι η ζωή του αφορούσε τη Microsoft από την ηλικία των 18 έως 40 ετών. Τώρα, νιώθει «ο σκοπός της ζωής δεν είναι μόνο να κάνει δουλειές».

Εταιρείες στις ΗΠΑ και αλλού δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα μιας τετραήμερης εβδομάδας εργασίας. Ορισμένοι έχουν δώσει θετικές αναφορές για βελτιωμένη ισορροπία μεταξύ εργασίας, προσωπικής ζωής και αποτελεσματικότητας.

loading...