Κ.Μητσοτάκης σε Ε.Μακρόν: Θα στείλουμε ακτοπλοϊκά μέσα για να φέρουν τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στην Ελλάδα

Δήλωση του Αμερικανού πρέσβη Τζόρτζ Τσούνη με την οποία ζήτησε «να γίνονται Έλληνες όσοι παράνομοι αλλοδαποί έρχονται στην Ελλάδα» έγινε σε μία χρονική συγκυρία που προκαλεί απορία για το κατά πόσο ήταν τυχαία.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν για την πρόταση να μετατραπεί η Ελλάδα σε χώρο υποδοχής των εκτοπισμένων Παλαιστινίων από την Γάζα, αλλά και για την ένταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

O πρωθυπουργός μάλιστα αποκάλυψε στον Γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα σκοπεύει να στείλει πλωτά μέσα, ώστε «να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα». Επί της ουσίας, αυτό που αποκάλυψε ο Κ.Μητσοτάκης είναι ότι κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αποστείλει πλοιάρια για να μεταφέρουν τους Παλαιστίνιους προς την Ελλάδα, ώστε να αποφευχθούν τραγωδίες όπως αυτή στην Πύλο.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν και σε μια συνολική επισκόπηση των ελληνογαλλικών σχέσεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του τόνισε πως «οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και των ομήρων».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα όπως και η Κύπρος βρίσκονται κοντά στην περιοχή της κρίσης, σημειώνοντας πως το ελληνικό κράτος ήδη έχει παράσχει, με εναέρια μέσα, ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε, επίσης, υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα. Τέλος, ο πρωθυπουργός μίλησε για την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».

Τι συζήτησε ο Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Πριν από τη διάσκεψη ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Mohammad Ibrahim Shtayyeh. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την αυξανόμενη ανησυχία του για τις απώλειες αμάχων και υπογράμμισε την ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων για να υπάρξει σταθερή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει με ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με την Κυπριακή Δημοκρατία και τους εμπλεκόμενους εταίρους για την πιθανότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού διαδρόμου διά θαλάσσης με σκοπό τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

loading...