Γυναικεία Υστερία…….

Ήταν η παλαιότερη καταγεγραμμένη γυναικεία ασθένεια και χρονολογείται μέχρι την αρχαία Αίγυπτο.
Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η εμπειρία της υστερίας ήταν στη βάση η γέννησης της ψυχιατρικής.
Ο Αργοναύτης Melampus, ιατρός, θεωρείται ότι εξημέρωσε την εξέγερση των παρθένων της Αργώ που αρνήθηκαν να τιμήσουν τον φαλλό και κατέφυγαν στα βουνά, ή συμπεριφορά τους θεωρήθηκε τρέλα. Ο Melampus θεράπευσε αυτές τις γυναίκες στη συνέχεια τις προέτρεψε να ενωθούν σαρκικά με νέους και δυνατούς άνδρες Θεραπεύτηκαν και ανέκτησαν το πνεύμα τους. Ο Melampus μίλησε για τη γυναικεία τρέλα που προέρχεται από τη δηλητηρίαση της μήτρας τους λόγω έλλειψης οργασμών και «μελαγχολίας της μήτρας»
Έτσι προέκυψε η ιδέα μιας γυναικείας τρέλας που σχετίζεται με την έλλειψη μιας φυσιολογικής σεξουαλικής ζωής: Ο Πλάτωνας, στον Τίμαιο, υποστηρίζει ότι η μήτρα είναι θλιβερή και άτυχη όταν δεν ενώνεται με το αρσενικό και δεν γεννά νέα ζωή, και ο Αριστοτέλης και ο Ιπποκράτης ήταν της ίδιας άποψης.
Οι θεραπείες τής υστερίας,επαναστατούν μόνο από τον Soranus (έναν Έλληνα γιατρό από το 1ο μισό του 2ου αιώνα μ.Χ. που ασκείται στην Αλεξάνδρεια και τη Ρώμη), ο οποίος έγραψε μια πραγματεία για τις γυναικείες ασθένειες και ο οποίος θεωρείται θεμελιωτής της επιστημονικής γυναικολογίας: οι γυναικείες διαταραχές προκύπτουν από τους μόχθους της τεκνοποίησης, η ανάρρωσή τους ενθαρρύνεται από τη σεξουαλική αποχή και η αέναη παρθενιά είναι ιδανική κατάσταση των γυναικών. Οι υποκαπνισμοί, οι καταπλασμοί και οι συμπιέσεις είναι αναποτελεσματικές, το υστερικό σώμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή: ζεστά μπάνια, μασάζ, άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη τέτοιων γυναικείων ασθενειών.
Η υστερία μιας γυναίκας…παλιά … Σχετιζόταν με τον Διάβολο, αυτό οδήγησε σε κυνήγι μαγισσών.
… Η τελευταία «μάγισσα» καταδικάστηκε σε θάνατο στην Ελβετία το 1782, 10 χρόνια μετά τη δημοσίευση των τελευταίων τόμων της Εγκυκλοπαίδειας. Το όνομά της ήταν Anna Göldi, και η μνήμη της αποκαταστάθηκε μόλις το 2008.

loading...