Χτύπημα στον Ερντογάν απ΄τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των ΗΠΑ

Σε συνέντευξή του στο κανάλι Fox News, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικλ ΜακΚόλ (Michael McCaul) τόνισε ότι η Τουρκία είναι ένας «επισφαλής» σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Εξήγησε ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του «Οθωμανό ηγεμόνα» και επέκρινε την υποστήριξη της Τουρκίας στη Χαμάς, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να «το σταματήσει αυτό».

Ο κ. McCaul ανέφερε επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία παρεμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και την υποστήριξη στη Χαμάς, ο κ. ΜακΚόλ υπογράμμισε:

«Θα του έλεγα να σταματήσουν (σ.σ.: εννοεί τους Τούρκους). … Το γεγονός ότι υποστηρίζουν τη Χαμάς και είναι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, και μαντέψτε ποιος άλλος είναι; Ο κύριος Πούτιν. Η Χαμάς τον επισκέφτηκε στο Κρεμλίνο και βλέπουμε τώρα τη σταθεροποίηση της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν όλοι μαζί σε αυτό. Είναι όλοι σύμμαχοι εναντίον της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Είναι μεγάλης σημασίας το γεγονός ότι ο κ. ΜακΚόλ είναι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης Επιτροπής της Βουλής, αφού είναι ένας εκ των τεσσάρων νομοθετών, που μπορούν να παγώσουν τη διαδικασία πώλησης των αμερικανικών μαχητικών F-16, στην κατοχική Τουρκία.

Σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος του American Hellenic Institute (AHI), Νικ Λαριγάκης δήλωσε ότι «εκτιμούμε αυτά τα σχόλια, τα οποία συνάδουν με τη μακροχρόνια θέση μας ότι η Τουρκία είναι αναξιόπιστος σύμμαχος».

Ο Λαριγάκης προέτρεψε τον κ. Μακόλ λέγοντας ότι «όλες οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία πρέπει να μπλοκαριστούν έως ότου αυτή σταματήσει την εκστρατεία περιφερειακής επιθετικότητάς της και τερματίσει την υποστήριξή της στις χαρακτηρισμένες από τις ΗΠΑ τρομοκρατικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς».

Το AHI ενθαρρύνει σθεναρά όλα τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής να θέσουν την Τουρκία υπόλογη για την υποστήριξή της στη Χαμάς.

Συνιστά επίσης στον κ. Μακόλ να παροτρύνει το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ώστε να λάβει τις ακόλουθες ενέργειες που αναφέρονται σε μια επιστολή που εστάλη από 47 Μέλη του Κογκρέσου στον υπουργό Άντονι Μπλίνκεν (Antony Blinken) στις 26 Οκτωβρίου 2023. Συγκεκριμένα:

  1. Να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση.
  2. Να κλείσει το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη και τυχόν συνδεδεμένων οντοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.
  3. Ανάκληση της τουρκικής υπηκοότητας και κατάσχεση των τουρκικών διαβατηρίων από όλους τους αξιωματούχους της Χαμάς στην Τουρκία.
  4. Απέλαση αξιωματούχων της Χαμάς από τη χώρα και απαγόρευση της επανεισόδου τους.
  5. Διερευνήστε εάν τυχόν τουρκικές τράπεζες εμπλέκονται στη χρηματοδότηση της Χαμάς, αναφέρετε τα ευρήματα μιας τέτοιας έρευνας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και επιβάλλετε κυρώσεις σε όποιες τράπεζες εμπλέκονται σε τέτοια χρηματοδότηση, και
  6. Διερευνήστε εάν κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο Ισραήλ και αναφέρετε τα εν λόγω ευρήματα στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
loading...