Τούρκοι καθηγητές: Στα σχολικά βιβλία των Ελλήνων δεν υπάρχουν αναφορές για τη Συνθήκη της Λωζάνης υπάρχουν όμως σελίδες για τη ζωή του Ατατούρκ

Έκπληκτοι οι Τούρκοι με τα σχολικά μας βιβλία!
Δεν υπάρχει η συνθήκη της Λωζάνης στα σχολικά εγχειρίδια στην Ελλάδα, ανέφεραν Τούρκοι καθηγητές σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Yaşar, και συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της Διάσκεψης Ειρήνης της Λωζάνης στην εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Τσαγκλα Ντεριά Ταγμάτ, «δεν υπάρχει έρευνα στην Ελλάδα σχετικά με τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης».

Ενώ όπως σημειώνει η «το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ η Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης περιλαμβάνεται ελάχιστα στα σχολικά εγχειρίδια στην Ελλάδα, υπάρχουν σελίδες για τη ζωή του Ατατούρκ», είπε.

Στη συνέχεια ο καθηγητής Ισίλα Οζκάν, συμπλήρωσε πως, ”Τα νησιά του Αιγαίου δεν δόθηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης. 12 νησιά δόθηκαν στην Ιταλία με τη Συνθήκη του Ushi που υπογράφηκε το 1912. Ωστόσο, με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, 12 νησιά μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, έγινε μια ξεχωριστή Σύμβαση για τα Στενά της Λωζάνης για τα Στενά. Δεν πήραμε αυτό που πραγματικά θέλαμε στη Λωζάνη. Αλλά με τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ, τα Στενά λήφθηκαν υπό την κυριαρχία”

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου της Άγκυρας, Τεμουτσίν Φαΐκ Ερτάν, η Συνθήκη της Λωζάνης «δεν είναι απλώς μια συμφωνία που καθορίζει τα σύνορα» της Τουρκίας, αλλά «είναι σαν το χαλί κάτω από τα πόδια» των Τούρκων. «Αν τραβήξουμε, πέφτουμε», συμπλήρωσε.

loading...