Τα παιδιά στην Ιαπωνία είναι τα πιο υγιή στον κόσμο: Τι τους μαθαίνουν οι γονείς τους από μικρή ηλικία;

Τα παιδιά στην Ιαπωνία θεωρούνται τα πιο υγιή στον κόσμο κι αυτό γιατί ακολουθούν από μικρή ηλικία την φιλοσοφία “shokuiku” που διέδωσε ο γιατρός και φαρμακοποιός Sagen Ishizuka.

Το “Shokuiku” ενθαρρύνει τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους και το μυαλό τους, μια φιλοσοφία που ακολουθούν και τα σχολεία της χώρας. Στην Ιαπωνία λιγότερο από ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα και κάνουν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές. Δες πώς το έχουν καταφέρει οι γονείς τους:

Τους μαθαίνουν πολύ νωρίς τη φιλοσοφία shokuiku

Ήδη από την εγκυμοσύνη, οι Γιαπωνέζες ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, την “ichijū-sansai”. Πρόκειται για ένα μπολ με ρύζι και σούπα που συνοδεύεται από ένα πιάτο με πρωτείνη και λαχανικά.

Οι γονείς μαθαίνουν από νωρίς στα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά. Στα σχολεία της χώρας τα παιδιά μεγαλώνουν και μαζεύουν τα δικά τους λαχανικά για το μεσημεριανό τους, ενώ στις τάξεις του δημοτικού μαθαίνουν για την παραγωγή των λαχανικών, των ψαριών και άλλων τροφίμων.

Συζητούν για το φαγητό που τρώνε στο σχολείο

Στην Ιαπωνία τα σχολεία παρέχουν μενού που έχουν διαμορφώσει διατροφολόγοι, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φέρνουν φαγητό σε ταπεράκια. Μέσα στην τάξη, οι μαθητές μαζί με την δασκάλα συζητούν για το φαγητό που έχουν φέρει όλα τα παιδιά ενώ ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά επιλέγουν πιο συχνά σπιτικό και υγιεινό φαγητό και αποφεύγουν τροφές επεξεργασμένες ή με λιπαρά.

Έχουν κανόνες για το φαγητό

Στα σχολεία δεν επιτρέπονται τροφές με πολλή ζάχαρη, λιπαρά, καφείνη ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι γονείς συνηθίζουν να μαγειρεύουν οι ίδιοι στο σπίτι το φαγητό των παιδιών και επιλέγουν φρέσκα προιόντα.

Δεν δίνουν χυμούς και αναψυκτικά

Ενώ δεν απαγορεύουν στα παιδιά να πιουν έτοιμους χυμούς, το επιτρέπουν μόνο περιστασιακά. Οι Ιάπωνες προτιμούν να προσφέρουν νερό στα παιδιά ή τσάι χωρίς καφείνη. Πολλοί ετοιμάζουν χυμούς με φρέσκα φρούτα ή γιαούρτι.

loading...