ΗΠΑ-Κινα: Για την Ταϊβάν, την τεχνητή νοημοσύνη και τη διακίνηση φαιντανύλης συζήτησαν Μπάιντεν-Σι

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και Κίνας συμφωνούν να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο κρατών – Η προειδοποίηση του Σι στον Μπάιντεν

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο Αμερικανός ομόλογος του Τζο Μπάιντεν συμφώνησαν να αποκατασταθεί η επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων των δυο χωρών κατά τη χθεσινή σύνοδό τους στην Καλιφόρνια, μετέδωσε κρατικό μέσο ενημέρωσης της Κίνας σήμερα.

Οι δυο ηγέτες «συμφώνησαν χθες Τετάρτη να ξαναρχίσουν επικοινωνίες υψηλού επιπέδου (των στρατών) στη βάση της ισότητας και του σεβασμού», σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Παράλληλα ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε χθες Τετάρτη τον Αμερικανό πρόεδρο πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο κ. Σι στον κ. Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της μακράς συνάντησης που είχαν στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων, το Νέα Κίνα.

Ταϊβάν

Ο Αμερικανός πρόεδρος αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό του κ να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά την πολυαναμενόμενη σύνοδο των δυο ηγετών.

«Ζητήσαμε από τους Κινέζους να σεβαστούν την εκλογική διαδικασία στην Ταϊβάν», είπε ο αξιωματούχος, εκφράζοντας την «αποφασιστικότητα» της Ουάσιγκτον να εγγυηθεί την «ειρήνη και τη σταθερότητα» στη νήσο.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να «σταματήσει να εξοπλίζει την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

«Οι πρέπει να μεταφράσουν τη θέση τους εναντίον της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ σε απτές ενέργειες, να πάψουν να εξοπλίζουν την Ταϊβάν και να υποστηρίξουν την ειρηνική επανένωση της Κίνας. Η επανένωση της Κίνας θα γίνει πραγματικότητα, είναι αναπόφευκτη», τόνισε ο κ. Σι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες ανάμεσα των κυβερνήσεών τους για την τεχνητή νοημοσύνη, μεταδίδουν σήμερα κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Οι πρόεδροι συμφώνησαν «η κινεζική και η αμερικανική κυβέρνηση να διεξαγάγουν συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε το κινεζικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Φαιντανύλη

Η Κίνα δέχθηκε να λάβει «ορισμένο αριθμό αξιόπιστων μέτρων για να μειωθεί σημαντικά» η παραγωγή και η διακίνηση φαιντανύλης, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος μετά τη σύνοδο των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ χθες Τετάρτη στην Καλιφόρνια.

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα κυρώσεις σε βάρος κινεζικού δικτύου που κατ’ αυτήν ενέχεται στην παραγωγή του ισχυρού συνθετικού οπιοειδούς, στο οποίο αποδίδονται δεκάδες χιλιάδες θάνατοι από υπερβολική δόση στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Σημαντική πρόοδο

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο η πολυαναμενόμενη σύνοδος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ ολοκληρώθηκε έπειτα από περίπου τέσσερις ώρες.

Σε μήνυμά του μέσω X (του πρώην Twitter), ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε πως οι δυο ηγέτες σημείωσαν «σημαντική πρόοδο».

«Εκτιμώ τη συνομιλία που είχα σήμερα με τον Πρόεδρο Σι γιατί νομίζω ότι είναι υψίστης σημασίας να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον ξεκάθαρα, από ηγέτη σε ηγέτη. Υπάρχουν κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν την κοινή μας ηγεσία. Και σήμερα, σημειώσαμε πραγματική πρόοδο», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Μπάιντεν.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε και νέα ανάρτηση: «Μόλις ολοκλήρωσα μια ημέρα συναντήσεων με τον Πρόεδρο Σι και πιστεύω ότι ήταν μερικές από τις πιο εποικοδομητικές και παραγωγικές συζητήσεις που είχαμε. Οικοδομήσαμε τις βάσεις που τέθηκαν κατά τους τελευταίους αρκετούς μήνες της διπλωματίας μεταξύ των χωρών μας και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον ομόλογό του της Κίνας σε πολυτελή χώρο στους λόφους της Καλιφόρνιας για συνάντηση εργασίας, γεύμα και σύντομο περίπατο, πλαισιωμένος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του.

loading...