Εύβοια: Στο ΣτΕ οι ανεμογεννήτριες!

ΑΘΑΜΑΝΑΣ: Όχι, δεν φτάνει το μπλόκο σε νέα καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος. Θα πρέπει να ξεκινήσουν έργα αποψίλωσης των αθλίων και γελοίων ενεργειακά τεράτων και έργα αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου και των βιοτόπων. Τα έξοδα να τα υποστούν όλοι αυτοί που κέρδισαν από το ειδεχθές αυτό έγκλημα (εταιρείες και πολιτικά τσιράκια)… Οι εγκληματίες στη Φυλακή… Ας ξυπνήσουν επιτέλους όλες οι τοπικές κοινωνίες…

Μπλόκο στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε δασικές εκτάσεις και κοντά σε καμένες δασικές εκτάσεις φιλοδοξούν να βάλουν μέσω της δικαστικής οδού τέσσερις δήμοι της Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για τους Δήμους Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας, οι αιτήσεις των οποίων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα στο Ε’ Τμήμα του, με πρόεδρο τη Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Παπανικολάου. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται το νέο έτος.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και τοπικοί Σύλλογοι Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Φυσικό απόθεμα»

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «φυσικού αποθέματος», στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

Στη συζήτηση της υπόθεσης μάρτυρες από την πλευρά των δήμων είπαν, επίσης, ότι είναι παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις γιατί θα επέλθουν η αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής βλάστησης και η πραγματοποίηση εκβραχισμών και εκσκαφών χιλιάδων τόνων χώματος και επιπλέον στις περιοχές αυτές φύονται σπάνια φυτά.

Το συνολικό έργο, αποτελούμενο από 51+32 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 214,2+160 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι ώρας, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει αρχίσει από το 2010. Είχαν κατατεθεί αιτήσεις για την άδεια παραγωγής από δύο εταιρίες που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Χωρίς μελέτη

Το 2020 εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες παράγωγης και το 2022 εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους προσφεύγοντες να κάνουν λόγο για μια fast track διαδικασία, χωρίς να πραγματοποιηθεί η αναγκαία εξειδικευμένη μελέτη, επειδή το συγκρότημα στη νότια Εύβοια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από περιοχή Natura.

Οπως επισημαίνουν, ο αρμόδιος φορέας του υπουργείο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, δεν γνωμοδότησε ποτέ γι’ αυτό το έργο, γιατί δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία καμία περιβαλλοντική μελέτη.

https://orthodoxyellas.blogspot.com/2023/11/blog-post_70.html

loading...