Υμνητές των μνημονίων

«Αν δεν είχαν γίνει οι μνημονιακές περικοπές, η συνταξιοδοτική δαπάνη σήμερα θα ήταν κοντά στα 40 δισ. ευρώ και μαζί με τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου, θα αντιπροσώπευαν πάνω από τα 2/3 των εσόδων του προϋπολογισμού. Τούτο σημαίνει πως δεν θα περίσσευαν χρήματα για σχολεία, αντιπλημμυρικά, περιπολικά, αμυντικό εξοπλισμό, δικαστικές αίθουσες κλπ.».
Δεν με εξοργίζουν τα παραπάνω, αφού θεωρώ πως δεν είναι σκόπιμη η άγνοια ή, έστω, «στενοκεφαλιά» ορισμένων συμπολιτών μας – αν και δεν είναι σωστό να «διασπείρουν» υποκειμενικές εκτιμήσεις, όταν πρόκειται για δημοσιογράφους. Με στενοχωρούν όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό!
Ο παραπάνω, δεν υπολογίζει πως τα #μνημόνια μας κόστισαν περί τα 60 δις € ΑΕΠ, οπότε σχεδόν 17 δις € ετήσια έσοδα του δημοσίου που ασφαλώς θα κάλυπταν τα επί πλέον 10 δις € των συντάξεων – ένα μεγάλο μέρος της αντισυνταγματικής περικοπής των οποίων ήταν άδικο, αφού είχε πληρωθεί από τις εισφορές των συνταξιούχων.
Δεν υπολογίζει πως λογικά θα είχε αυξηθεί τουλάχιστον κατά 10 δις € το ΑΕΠ μας όλα αυτά τα χρόνια – οπότε χάθηκαν επί πλέον δημόσια έσοδα άνω των 2 δις €. Ούτε ότι κυριαρχούσαμε στα Βαλκάνια και σε ένα μεγάλο μέρος της πρώην Ανατολικής Ευρώπης – σε περιοχές, από τις οποίες κυριολεκτικά εκδιώχθηκαν οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις, ιδίως οι τράπεζες, για να αντικατασταθούν από γερμανικές, γαλλικές κλπ.
Δεν υπολογίζει πως το δημόσιο #χρέος μας αυξήθηκε κατά 100 δις € παρά το #PSI, ότι το κόκκινο ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε στα ύψη από αμελητέο προηγουμένως, πως εξανεμίσθηκαν περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων πάνω από 500 δις € λόγω της πτώσης των τιμών των ακινήτων και πάνω από 100 δις € χρηματιστηριακή αξία, πως οι μισθοί κατακρεουργήθηκαν, ότι υποθηκεύθηκε η δημόσια #περιουσία μας για 99 χρόνια, πως ξεπουλήθηκε μαζί με ένα μεγάλο μέρος της ιδιωτικής περιουσίας και ότι αλλάζει σταδιακά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελλάδας, μαζί με τον πληθυσμό της – αφού εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά μας μετανάστευσαν, επιδεινώνοντας μαζί με τις πτωτικές λόγω φτώχειας γεννήσεις και τους αυξημένους θανάτους το #δημογραφικό μας, ενώ αντικαταστάθηκαν σε κάποιο βαθμό από #μετανάστες.
Δεν υπολογίζει ότι καταδικασθήκαμε σε μία κυλιόμενη χρεοκοπία, πως χρεοκόπησαν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ενώ χάθηκαν πάνω από 50 δις € από τις τράπεζες, συν τα 17 δις € του αναβαλλομένου φόρου, συν όποια από τα 18,7 δις € των εγγυήσεων του Ηρακλής εκπέσουν – ούτε την κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων. Δεν υπολογίζει πολλά άλλα που θα επιβαρύνουν ακόμη εμάς και τις επόμενες γενιές – αφού η πάμπλουτη Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μία εξαθλιωμένη αποικία χρέους των δανειστών της που τη λεηλατούν διαχρονικά.
Τέλος, θυμίζω εδώ πως το τελευταίο δάνειο της χρεοκοπίας του 1893 και του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου που μας επιβλήθηκε το 1898, ενώ αποχώρησε από την Ελλάδα μόλις το 1978, αποπληρώθηκε το 1999 – σχεδόν 100 χρόνια μετά! Δυστυχώς όμως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, υπάρχουν αυτοί οι Έλληνες που «δοξάζουν» τα μνημόνια – τεκμηριώνοντας πως είμαστε Πολίτες μίας χώρας που έχει ένα τρομακτικό ελάττωμα: δεν μαθαίνει ούτε από την ιστορία της, ούτε από τα λάθη της, με κάποιους από τους Πολίτες της να σκέφτονται (μεταφορικά) ως γενίτσαροι.

Βασίλης Βιλιάρδος

loading...