Σκάλωσες; Στην αρχή και εμείς αλλά τελικά η Αθηνά είχε μητέρα και δεν ξεφύτρωσε χύμα από το κεφάλι του Δία.

Ποια ήταν η πρώτη θεά της σοφίας;

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή!
Πριν την Αθηνά, θεά της σοφίας και της φρόνησης, ήταν η Μήτις θαλάσσια θεότητα, κόρη του τιτάνα Ωκεανού και της Τηθύος. Η Μήτις ήταν επίσης η πρώτη σύζυγος του Δία και πρόκοψε…
Σύμφωνα με τον Ησίοδο, η Μήτις ήταν αυτή που βοήθησε υπέρμετρα τους Ολύμπιους θεούς στην τιτανομαχία και μετά τη νίκη τους ο Δίας την παντρεύτηκε λέγοντας ότι ήταν ισάξια του και ούτε κουτσουκέλες έκανε ούτε τίποτα.
Έλα όμως που έσκασε στο Δία χρησμός, ότι η Μήτις θα γεννούσε πρώτα μια κόρη και έπειτα έναν γιο που θα γινόταν αυτός ο βασιλιάς των θεών.
Εκεί ο Δίας τα είδε κωλυόμενα και αντί να διώξει μακριά τη Μήτιδα ή να μην κάνει σεξ μαζί της ξανά ρε παιδάκι μου, αποφάσισε να την καταπιεί. Πάντα λογικό αυτό το αγόρι…
Όταν αυτό συνέβη η Μήτις, ήταν έγκυος στην Αθηνά και για αυτό το παιδί της, γεννήθηκε πάνοπλο και τρομερό από το κεφάλι του Δία με τη βοήθεια μιας τσεκουριάς του Ηφαίστου.
Η Αθηνά πήρε τη θέση της μητέρας της, και επέλεξε σαν ζώο της γνώσης την κουκουβάγια (ευχαριστούμε) αντί της αλεπούς που είχε μέχρι πριν η Μήτις.
Ο Δίας πάλι πήρε μια σόδα να χωνέψει τη Μήτιδα, πήρε και την Ήρα για σύζυγο και ξεκίνησε τους έρωτες.

loading...